Keresés

Részletes keresés

Syntaxe Creative Commons License 2024.12.16 0 0 35822

Üdv mindenkinek! 

RK05B típusu géphez keresek kapa sort vagy kapa elemeket! 

Esetleg ha van valakinek kérem jelezze e mailban vagy telefonon!

goston7814@gmail.com 

30/6063824 

napranyíló Creative Commons License 2024.12.02 0 0 35821

Üdv Keresek hakoboyhoz kapasort.

ksanyi52 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 35820

Igen a nehezen művelhetőföld elhúzza az ekét. Történ egyszer amikor kimérték a földemet, megkértem az egyik barátomat hogy húzzon már nekem egy jó mély barázdát, hogy tudjam hogy hol a határ. Nagy gépe volt 3 fejjel, az egyik cölöptől indult, a másik sarkot is kitűztem jól láthatóan. Akkora félkört vágott bele hogy a szomszédom földjéből legalább 10 mátert elszántott. Mocskos, szutykos, fekete föld volt, középen érrel, majd dombbal, ráadásul 3 szög. Úgy hogy tudom mi a nehéz föld. Váltva forgatós ekém volt, hol a csomó lemez reccsent, hol az eke nyaka tört ki. Vogel & not eke volt, volt rajta fogás állítási lehetőség, amit úgy oldottam meg, hogy a menetes orsót hosszabbra cseréltem, és egy motorkerékpár lengés csillapító rugót tettem az anya alá, és amikor beértünk a nehéz részbe amikor beakarta fordítani a traktort a barázdába összenyomta a rugót és kisebbet fogott. Így tudtam vele szántani.

Előzmény: kozso1 (35819)
kozso1 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 35819

Nem tudom.....

Egyszerűen szerintem elhúzza magát a gép. Kb. az a jelenség mint mikor trágyázott, vagy vizes földön nagyobb traktor barázdába menő kereke szinte nem is hajt, a puhán meg háromszor annyit forog a másik mint amennyit kellene a haladáshoz.

Én a zetorom ekéjét se hagyom lógni. A laposvas se borotválja a kezemről a szőrt, a kormánylemezek elejébe szinte egy hold alak van kopva, de meg vagyok elégedve a szántással.

https://www.youtube.com/watch?v=dlV2fSBZgUY

Előzmény: ksanyi52 (35818)
ksanyi52 Creative Commons License 2024.11.18 0 0 35818

Kell neki egy kis lógás. ebben a videóban 5 perctől beszél róla: https://www.youtube.com/watch?v=JtdWA5sYhPY

Persze jobb volna ha az ekéinket ( jobb, bal) ki tudnánk tolni jobbra, balra, a kerékfesztávnak megfelelően. Ha ez nem megy szükségszerűen bentebb kell járni a barázdában.

Előzmény: kozso1 (35815)
triplaharom Creative Commons License 2024.11.18 0 0 35817

Mögnézném itt a Gacsibai kötöött földben, hogy nyargalna ?

Előzmény: ali kis (35816)
ali kis Creative Commons License 2024.11.18 0 0 35816

Hát én nem tudom de a kicsi ferdeszemű a kis egyszerű hernyótalpasával csak úgy nyesi a földet.

https://www.youtube.com/shorts/l8EhD_1tRE4

Előzmény: kozso1 (35815)
kozso1 Creative Commons License 2024.11.18 0 0 35815

Hááát nem tudom. Én állítgattam ezeket, de nem tapasztaltam változást. Max. annyi, hogy akkor megszűnik a váltva forgatási lehetőség, vagy mindig ahányszor kiérek a föld végére vissza kéne állítani ellentétes irányba. Megpróbálok más kereket tenni rá, amivel tudom csökkenteni a nyomtávolságot. Én abba is látom, ezt a drasztikus félre húzást, hogy egész másképp fognak a kerekek. Másképp tapad a barázdába menő, illetve a fenti kerék. Valamint ugye azért az látszik, hogy nagy rögöket szaggat fel az eke, tehát a föld se épp a legjobb.

Előzmény: ksanyi52 (35814)
ksanyi52 Creative Commons License 2024.11.17 0 0 35814

Igen erről a 2 csavarról beszélek. Ezeknek a föld minőségétől függően, 0.5- 1 cm hézagot kell beállítani. Ha pl jobbra forgatáskor az ekét ezzel a csavarral eltéríted jobbra akkor az eke befordítja a gépet a szántásba. El kell érni hogy az eke már kifelé haladjon a szántatlan területből. Ha nagy a kerék fesztáv akkor ez sajnos csak akkor jön létre ha az eke már túl nagyot fogott, ilyenkor kell beljebb húzódni a barázdában. Ha nagyon "nehéz" a föld 5-10 cm fogásnagyság bőven elég. Ebben sokat segít az elővágó kés.  Sajnos nekem is nagy kerék van a trakimon ,ezért nem tudom csökkenteni a keréktávot , kénytelen vagyok beljebb húzódni a barázdában. Ha nem tenném kitörhetném az eke nyakát. Emlékszem még a régi lakhelyemen, olyan volt az egyik földem Amikor a magasabb oldalon mentem 5.-el szépem vitte az ekét, visszafelé már csak 3.-al. Azután volt hogy reccsen a lakat, vagy az eke nyaka. Próbáljátok lerajzolni a vonószeg, és az elővágó kés haladási irányát különböző szög beállításkor, és rájöttök miről beszélek.

Előzmény: kozso1 (35813)
kozso1 Creative Commons License 2024.11.16 0 0 35813

Milyen kitérést állító csavarra gondolsz?

Ilyenem nekem is van, próbáltam is állítani, de nem igazán értem el sikert. Illetve ha váltva forgatással szeretnék, akkor minden fordításnál vissza kéne állítani.

Előzmény: ksanyi52 (35812)
ksanyi52 Creative Commons License 2024.11.16 0 0 35812

Jah, azt még elfelejtettem hogy nekem is az a gondom hogy nagy a kerék fesztáv, és sokat fog az eke, több mint 15 cm-ert, és ez már sok egy ilyen súlyú gépnek. Ezért próbálj meg kicsit bentebb járni a barázdában!

Előzmény: ksanyi52 (35811)
ksanyi52 Creative Commons License 2024.11.16 0 0 35811

Hátul a felfogatásnál nekem van 2 csavar, amivel az eke jobbra- balra kitérését tudom állítani. Ha ezt nem tudod, akkor az eke be akarja fordítani a gépet a szántásba. Ez még nagy traktornál is tapasztalható. Erre mondták az öregek Hogy ne szorítsd le az ekét mert olyan lesz a szántás mint az ökör hugyozás. 

Előzmény: kozso1 (35810)
kozso1 Creative Commons License 2024.11.16 0 0 35810

abnm

Az a kis gép többet is kibír ennél..... 

ksanyi52 

A vizszintes lógást nem értem, de azt mondani könnyű, hogy menjen beljebb az ember vele :)

Pedig nem vagyok gyenge fizikumú. Valahogy a kerekek közti távolságot lenne jó csökkenteni, aztán akkor cseszhet nem tud nagyobbat fogni, de ezzel a felállásssal ez nem kivitelezhető.

ksanyi52 Creative Commons License 2024.11.16 0 0 35809

Nem rég írtam itt hogy nagyon megszenvedtem a szántással. Tapasztalat: 1 kicsit hagyni kell vízszintesen ' lógni az ekét. Ha nagyot fog inkább beljebb kell menni a barázdában. 2. Az elővágó kés sokat segít. Most nagyon nehéz a szántás,

Előzmény: kozso1 (35807)
abnm Creative Commons License 2024.11.14 0 0 35808

Csoda, hogy bírja a kis simson. Szerintem kemény, száraz a kerted, ezért kinlódsz, te és a géped is.

Előzmény: kozso1 (35807)
kozso1 Creative Commons License 2024.11.14 0 0 35807

Sziasztok! Rég jártam már erre fele. Ma élek a lehetőséggel! Kis szántás témát szeretnék feldobni.

Mi a véleményetek mi okozhatja, hogy nagyon a szántott terület fele kell tolni a kormányt, szarvat, hogy egyenesen haladjon a masina?

Sokat nem szántok, de ha fogyni fog belőlem az erő, akkor ez így nem lesz jó. A gépezet egy fortschritt a gyári ekéjéével, de a gyári állítója sajnos nekem nincs meg, így magam készítettem hozzá. Szerintem az állítóval nincs gond, mert frankón tudom buktatni az ekét.  Az elővágó, vagy minek is nevezik mennyire segíthetne a dolgon? Az sajnos nekem nincs meg. Csiga videóit nézem szinte csak ballag a gép után. Nekem folyamatosan nyomnom kell a már szántott terület fele, hogy egyenesen haladjak. A kerekek, körmök mérete egyforma, tehát azok nem húzhatják el. Talán a kerék távolságot kellene szükítenem, hogy kisebbet fogjon, bár ez a gyári felállás.

Hoztam pár videót a dologról. Az látható azért, hogy ez nem az a föld amivel egy 3,5lovas robi 56 boldogulna. Magával a munkával meg vagyok elégedve, de nem kis meló így, hogy folyamatosan nagy erővel nyomni kell oldalra.

https://www.youtube.com/watch?v=MsErzQbYEH0

https://www.youtube.com/watch?v=C-oGvmIyeRQ

https://www.youtube.com/watch?v=C-oGvmIyeRQ

Tudom a minőség sajnos nem túlságosan jó....

ali kis Creative Commons License 2024.11.11 0 0 35806

Köszönjük Nobody1 fórumtársnak. Ő mondta a tutit.

Előzmény: kosid (35805)
kosid Creative Commons License 2024.11.11 0 0 35805

Köszönöm a válaszokat!

Amit fotóztam,azon egy fekete vezeték van,ezt világító tekercsként írták.A bekötésnél az zavart meg,hogy a gyújtótekercsnél van 3 vezeték az egyik oldalán,a másik oldalon egy darab fekete vezeték,ami a rögzítő csavarhoz van kötve.

Ezért nem értettem,hogy ha az test vezeték,akkor a másik szálat hova kell tenni.

Viszont valóban a fekete vezetéket meghosszabbítva lett világítás!

Előzmény: ali kis (35804)
ali kis Creative Commons License 2024.11.11 0 0 35804

Igen van látható különbség. A gyújtó tekercs ilyen duci (telibe tekercselt), jól szigetelt amilyen az általad belinkelt képen van.

A világító tekercs pedig egy karcsúbb, vastagabb vezetékből tekert és általában szigetelés nélküli.

https://mofaker.hu/termek/Vilagitotekercs-12V-S51_Simson__121270

Világítóból gyújtót nem egyszerű, mert a gondos nagyfeszültségű szigetelést nem egyszerű házilag összehozni.

Olyat viszont készítettem már, hogy a rossz gyújtó tekercset lebontva, áttekercseltem a gyújtás részére (egy úgymond világító tekerccsé),

és így egy külső gyújtó trafóval sokkal jobb szikrakép alakult ki.

Előzmény: kosid (35801)
ali kis Creative Commons License 2024.11.11 0 0 35803

Köszi!

Csak látnám azt a vékony feketét. Úgy látszik szemüveget kell cseréltetnem. (:-)))

Előzmény: Nobody1 (35799)
triplaharom Creative Commons License 2024.11.10 -1 0 35802

Egészen más mindöne.

Előzmény: kosid (35801)
kosid Creative Commons License 2024.11.10 0 0 35801

Világító tekercsnek volt írva a webshopban.

Van látható különbség a világító- és a gyújtó tekercs között a vezetékek számán kívűl?

Illetve mondjuk egy világítóból lehet gyújtótekercset készíteni?Vagy itt mások a tekercs számok,meg vastagságok?

Előzmény: ali kis (35798)
kosid Creative Commons License 2024.11.10 0 0 35800

Köszönöm,így már pislákol!

Előzmény: Nobody1 (35796)
Nobody1 Creative Commons License 2024.11.10 0 0 35799

A bal felső sarokban belóg a gyújtókábel, de a tekercsből kijövő vékonyabb fekete biztosan nem az. (A tekercs vasmagján lévő lyukhoz viszonyítva tisztán látszik mert az a lyuk kb 4-5 mm átérőjű lehet.)

Előzmény: ali kis (35798)
ali kis Creative Commons License 2024.11.10 0 0 35798

Biztosan világító tekercs ez? Mintha gyújtókábel lenne az a fekete.

Előzmény: triplaharom (35797)
triplaharom Creative Commons License 2024.11.10 -1 0 35797

Te is láttál már pár ilyet ... 😁

Előzmény: Nobody1 (35796)
Nobody1 Creative Commons License 2024.11.09 0 1 35796

Nem. A forrasztás a testpont. A fekete szigetelésű vezetéket kell megtoldanod mert az megy a kapcsolón át az izzóhoz...

Előzmény: kosid (35795)
kosid Creative Commons License 2024.11.09 0 0 35795

Sziasztok!Világítótekercs bekötésénél a bekarikázott részre kell forrasztani a vezetéket?

Köszönöm

Előzmény: kosid (35762)
triplaharom Creative Commons License 2024.11.03 -1 0 35794

Forrasztani jól lehet a gyantás ónnal, elég alacsony is az olvadáspontja is, de a szilárdsága nem túl nagy. Ott ahol komolyabb erők lépnek föl, nem a legtökéletösebb. Gázbovdennél még csak elmögy, de kuplungnál és féknél már nem mind1 mivel fórasztod.

Előzmény: Roli_007 (35793)
Roli_007 Creative Commons License 2024.11.02 0 0 35793

Igen, minden úgy volt ahogy írod is. 

Felszereltem érintetlenül az új bowdent, de túl hosszú volt, ha az állítóját teljesen szétcsavartam, se volt jó. 

Így lett visszatéve a régi. 

Ezt (régi) szétvágtam, ezen próbáltam a dolgokat.

A gázkarnál a bütyök helyén pont annyi hely van, hogy beférjen. Az meg hogy egy csavar oldalról fog egy bowdent, annak is a legvégét (hisz ráhagyni nem lehet, mert nem fér el), hisz nincs hely, nyilván nem egy életbiztosítás... Ezért is nem itt lett vágva, hogy a helyhiány miatt itt stabil legyen. 

Maradt a másik vég, ahol van hely. 

Úgy vélem, ide egy olyan pici hengert csak tudok forrasztani.

Előzmény: Csufi15 (35792)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!