Keresés

Részletes keresés

szofi762 Creative Commons License 2020.07.06 0 4 5754

Hazaérkeztünk egy hetes szardíniai nyaralásunkból. Röviden és tömören nagyon rendben volt minden, a sziget gyönyörű, a nyaralást pont ugyanúgy élveztük mint bármikor csak egy dolgot sajnáltam de nagyon hogy nem mentünk hosszabb időre!

Kicsit bővebben:

Autóval indultunk szombat hajnalban, az úticél Volterra volt mivle másnap Piombinóból indult a komp. Mivel útközben sehol semmilyen ellenőrzés, várakozás nem volt - a Velnce Milánó autópálya szó szerint üres volt - megálltunk délben San Gimignanoban. Néhány olasz lézengett a városban, ittunk egy jó kávét, fagyiztunk, sétáltunk majd irány a szálláshelyünk Volterrában: Park Hotel le Fonti, medencével, panorámával, kb. 10 perc sétára a várostól, igaz hegynek fel. Nagyon szép kis középkori város, csak ajánlani tudom azoknak akik komppal mennek át a szigetre! Piombinoból a legrövidebb a menetidő a szigetre ezért választottuk ezt a verziót. Azért a kompnál kicsit meglepődtünk, rengeteg autó várakozott, igaz csak olasz rendszámmal, de jóval kevesebb emberre számítottunk! Az a helyzet hogy az olaszok 3 hónapig be voltak zárva és alig várták hogy elinduljanak végre kicsit kikapcsolódni, kitombolni magukat. (a toszkán tengerpart pl. zsúfolásig tele volt, hazafelé a liguriai tengerparton ugyanez!)

Fontos: Ne felejtsétek el regisztrálni 2 héttel indulás már megteheted itt:

https://sus.regione.sardegna.it/sus/covid19/regimbarco/init;jsessionid=11C5D0F1A687236B5197FBF31271013B.sus3?lang=en

Kapsz egy válasz e-mailt, benne egy linket. Na ott kell 48 órával a komp indulása előtt az eü űrlapot kitölteni, semmi extra, be kell ixelni hogy az elmúlt 3 hétben nem fájt a fejed, nem fájt a torkod, nem volt hányingered...stb, stb Na erre kapsz egy választ egy QR kóddal, azt kell kinyomtatni és a kompnál a check-in-nél a jeggyel együtt kérik, e nélkül nem engednek fel hiába van jegyed a  kompra! Minden egyes személyre ki kel tölteni egy külön űrlapot, gyerekeknél csak bizonyos kor felett. A kompon úgy "nagyjából" kell a maszk. A fedélzeten kint nem igazán volt senkin. Bent a folyosókon ha közlekedsz igen, ha leülsz egy helyben akkor már kb. mindenki levette...

Szardínia: Nagyon érezhető volt hogy azokon a helyeken amit az olaszok preferálnak azért már voltak, máshol viszont alig. Pl. San Teodorot nagyon kedvelik,  a La Cinta strandja hétfőn zsúfolásig tele volt (jún.30) Kb. egy km-t sétáltunk lefelé a parton mire találtunk olyan helyet ahol már 50m-re volt tőlünk a köv. törülköző. A helyi esti piac a kézművesekkel már működött, itt egész jól beindult már az élet, persze azzal nem volt gond hogy asztalt kapjunk foglalás nélkül. Ja, az felejtős hogy 1,5m-re vannak az asztalok, pont úgy mint régen, én itt nem láttam különbséget.

Aztán átmentünk Porto Cervoba, na itt már látszott hogy mennyire hiányoznak a turisták, az egész városka kihalt. A kikötőben egyetlen yacht állt, az üzletek nagy része zárva... Baja Sardinán is aludtunk 2-őt. Grand Hotel Smeraldo Beach. Nem szoktunk ilyen helyeken aludni de a covidnak köszönhetően sikerület egy nagyon akciós árat találni erre a 2 éjszakára. Hát… valami pazar hely, volt vagy 8 medencéje, saját öböllel, közvetlen a  parton. Eszméleltlen panorámával. Na ennyi előnyünk volt a vírusból hogy kipróbáltunk egy ilyen szállodát is! Ráadásul az egész szálloda a miénk volt, szerintem a 160 szobából kb. 8 volt kiadva. Hát nem kellet nyugágyat foglalni... Este azért nagyon szomorú volt látni hogy a helyi éttermek mind nyitva, szépen megterítve, a pincérek kint álldogálnak és sehol senki... ez tényleg szívfájdító. Kinéztem egyet még a tripadvisoron, fent állt a  teraszon a pincér, ahogy meglátta hogy megállunk már szalad le, azt se tudta hogy ugráljon körbe egész este.

Jártunk még a Capriccioli öbölben, ezt megint csak kedvelik az olaszok, ott többen voltak. Aztán a Capo Testán, ott 2 párral találkoztunk, a Costa Paradison meg egy alap standard szoba helyett jó kis tengere néző két szintes apartmant kaptunk terasszal. A tulajdonos azt mondta kb. 1/3-a sincs kiadva a szobáknak pedig ilyenkor már rég tele szokott lenni. De bizakodó volt, július végétől már vannak foglalásai. Különben nagyon kis pozitívak, jókedvűek voltak mindenütt. Kedvesek, aranyosak voltak bárhol jártunk. Nagyon várják a turistákat, nagyon örülnek minden vendégnek, nagy szükségük van rájuk az biztos!

Mi szerencsére nem érzékeltük sehol hogy a vírus miatt korlátozva lennénk bármiben. Szardínián a  szupermarketben, zárt üzletekben fel kellett venni a maszkot. Az éttermek többsége teraszos, a pincéreken persze mindig volt maszk, de nekünk legyintettek hogy hagyjuk. A legtöbb ember a karján hordta a maszkot.... A végén már volt hogy el is felejtettük! Bementünk pl. egy templomba - ott elvileg kell. De tök üres volt, nem vettem fel, aztán kijön egy bácsika, ála alá letolva a maszk. Nyúlok az enyémhez, mondja nem, nem kell, nincs itt senki. Volt hogy a recepciós is mondta hogy hagyjam, nem kell, elég ha rajta van. Azt éreztük hogy hagyjuk a francba az egészet nekik csak az a fontos érezzük jól magunkat!

Az árak véleményem szerint nem emelkedtek. Sőt, Olbia mellett csílt egy hatalmas Conad (a régi auchan helyén) nagyon jó a választék, jók az áraik, jobbak mint az olasz szupermarketben. Ak vásárolni akar, az tegye meg ott! Emellett Santa teresa Gallurában csütörtök délelőtt van nagy piac. Nagyon finom sajtokat vettünk, vaddisznó szalámit, gyümölcsöt, na meg szárd terítőt és párnát. A sajtok nagxon finomak, a pecorinonak több változata is van, érdemes mindet kipróbálni! Aki meg Baja Sardinia környékén jár, Abbiadori körforgalomnál a Sa Conca sütis/kávézót ne hagyja ki, a minisütik eszméletlenül finomak!

igazából egy dolog volt ami változott: A büféreggeli. Ez ugye elvileg nincs. Nos, ahány helyen voltunk annyi féle. Volt ahol ki volt pakolva minden ugynaúgy, előtte plexifal, mögötte pincér és mindenre rámutatsz hogy mit kérsz, ő meg pakolja, de bőséggel. Úgy kellet rászólni hogy ne adjon már annyit.  Aztán a másik amikor ugyanígy ki van pakolva minden és ki van írva hogy ha friss terméket kérsz a  büféből akkor szólja  pincérnek hogy adja. Na de pincér sehol, mindenki szed magának és nem szól senki.

A legviccesebb Volterrában volt: Lemegyünk reggelizni, látjuk vagy 8-10 féle süti/torta kipakolva, mindenki vág magának amit akar, ugyanez vonatkozik a narancslére is. Azt hittem ennyi a reggeli. Majd jön a néni és mutat egy papírt hogy erről lehet rendelni mert most nem lehet büféreggelit adni! Nem kérdeztem rá hogy akkor ez itt mi? Ja, az csak a desszert, az mehet?

Luccában – visszafelé ott aludtunk egyet – meg előző este adtak egy két oldalas papírt amin minden fel volt sorolva minden, be kellett karikázni miket kérsz, este leadnia  recepción, reggel hozták ki tálcán.

Egyébként Lucca volt az a  hely ahol nagyon lehetett érezni hogy ők másként élték meg a vírust. Valahogy itt éreztük először hogy nagyon be vannak feszülve az emberek.  Indulás előtt bementünk még a helyi szupermarketbe bevásárolni. A bejáratnál megállítottak. A maszk ugye alap, majd fel kell húzni egy zacskót mindkét kezedre, amit helyben adnak, majd ezt a zacskót a kezeden fertőtleníteni!  - és még egy lázmérés, na utána mehetsz vásárolni!

Nagyon jól éreztük magunkat, számunkra tényleg semmilyen negatívuma nem volt ennek a nyaralásnak de lehet szerencse is kellett ehhez. Nem akarok senkit bíztatni hogy induljon el mert ez mindenkinek a maga felelőssége. De tény, ha tehetném ma indulnék vissza!

Kovács szaki Creative Commons License 2020.06.11 0 0 5753

Olaszországban sehol nincs karantén az EU országaiból érkezők számára. Csak azt a szállásfoglalást kell igazolni +egy nyilatkozatot kitölteni ( ld 5742)

Előzmény: Jaavorka (5751)
szofi762 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 5752

Az jó, mert Ausztriából meg karantén nélkül lehet hazajönni! Na innentől kezdve bármely EU karantén értelmetlen....

Előzmény: Jaavorka (5751)
Jaavorka Creative Commons License 2020.06.11 0 0 5751

Bécsből karanténkötelezettség nélkül lehet repülni Szardínára. Meg vissza persze.

nickd1977 Creative Commons License 2020.06.09 0 0 5750

Megkésve bár, de köszönöm az infót.

A feleségem nagyon rajta lenne a szardíniai nyaraláson, de pillanatnyilag fogalmam sincs, hogy mi legyen :)

Előzmény: pitosforo (5712)
'szti Creative Commons License 2020.06.09 -1 0 5749

csak a pozitívakról írnak, külföldről hazatérő görögök voltak és Görögországban élő pakisztániak, stb.

Előzmény: dundalk (5748)
dundalk Creative Commons License 2020.06.09 0 1 5748

Lehetséges, hogy külföldön rekedteket vittek haza? Nem írják, hogy turisták voltak.

Előzmény: logisztika (5746)
Kovács szaki Creative Commons License 2020.06.09 0 0 5747

Európa határai egyébként is zarva vannak

Ez nincs így, csak ezt nem verték nagydobra. Olasz ismerösöm és felesége márciusban ragadt Ausztráliában, a visszaútra szóló jegyét kéthetenként halasztották mindig késöbbre. Végül most hétfön érkezett meg Milánóba sznitén Dohán keresztül egy menetrendszerü járattal a Qatar Airways-szel. Most töltik a kéthetes kötelezö karanténjukat saját otthonukban.

Előzmény: szofi762 (5743)
logisztika Creative Commons License 2020.06.09 0 0 5746

Azt tudom, a többi része homályos, amiket írtam! Szerintem kamu a cikk!

Előzmény: 'szti (5745)
'szti Creative Commons License 2020.06.09 0 0 5745

Dohából érkeztek

Előzmény: logisztika (5744)
logisztika Creative Commons License 2020.06.08 -1 0 5744

Ez engem is érdekelne. Repülővel még be se engednek szerintem, pláne nem onnan. És azok ki a fenének mentek volna oda?? Pont most? Nyaralni? Minek? És hol tesztelték őket, hol jöttek rá?? Nagyon zavaros!

Előzmény: szofi762 (5743)
szofi762 Creative Commons License 2020.06.07 -1 1 5743

Hát attól nem kell tartani hogy a ryanair tesztelni fogja az utasokat. Persze ettől függetlenül aki idén külföldre indul nyaralni az vállal némi kockázatot ezzel egyetértek.

Viszont a cikket nem értem. Görögország július 01-től várja a túristákat, Európa határai egyébként is zarva vannak. Akkor az arab legitársaság gépe hogy vihetett oda túristákat?

Előzmény: tabicsabi (5741)
Kovács szaki Creative Commons License 2020.06.07 0 0 5742

ha valaki idén mégiscsak  Szardinián szeretne nyaralni, akkor érkezéskor  a foglalás igazolását be kell mutatnia és ki kell töltenie egy nyilatkozatot is. Vagy alternativaként június 13 után regisztrálnia kell a "Sardegna sicura" nevü appon.

tabicsabi Creative Commons License 2020.06.07 0 0 5741

https://www.travelo.hu/hirek/20200604-gorogorszag-baljosan-indult-a-turisztikai-szezon.html

Tudom,hogy nem ideillő cikk,de azért elgondolkodtató.Idén mi is Szardíniára mentünk volna nyaralni 4-en a családdal,de valamiért úgy érzem,hogy ebben az évben annyira nem lenne biztonságos és megnyugtató(repülővel)

A repülőtársaságokat nem fogja érdekelni,hogy kiket mennyi időre és hol fognak karanténba helyezni a nyár folyamán.

szofi762 Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5740

Ha csak 1 napra szeretnétek átmenni akkor ezt Santa Teresa Galluraból tudjatok megtenni. Az viszont Tortolitól nagyon messze van, onnan nem fog beleférni 1 napba.

Előzmény: Zsike111 (5739)
Zsike111 Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5739

Sziasztok! Aki már volt Korzikán hajóval Szardíniáról tudna nekem segíteni? Autóval megyünk Szardíniára, kirándulásként szeretnénk megnézni Bonifaciot (nem kocsival). Tortoliban lesz a szállásunk. Honnan és milyen társasággal érdemes áthajózni Korzikára? 

Lari99 Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5738

Én egyenlőre visszatérítést kértem a Wizz számlára, meglátjuk hogy mi lesz július-augusztusban. Azért kíváncsian várom a tapasztalatokat azoktól, akik elutaznak!

Előzmény: Jaavorka (5727)
Jaavorka Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5737

Igen, én is hasonló áron láttam kompot tavaly. A mi jegyünk 200 EUR volt (hármunknak), tehát pont a komp ára. Az utóbérlés egy hétre 70e FT körül volt, már lemondtam. Nekem teljesen jó lenne a komp is, de sajnos időben nem fért bele az a plusz két nap.

Előzmény: szofi762 (5736)
szofi762 Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5736

Hát mi valamikor 2005 környékén kompoltuk utoljára... Most Piombino - Olbia 2 felnőtt + 1 autó 105 euro. Plusz kb. ugyanez vissza, de azt még nem foglaltam le mert vacilálunk hogy melyik járat legyen. Ez nappali, az északai kompk drágábbak. Az eredetileg foglalt repülőjegyünk a 2 elsőbbségivel 48 000 volt. Igaz volt hozzá egy 130 eurós autóbérlésünk (5 napra) de saját autóval még így is sokkal több lesz.

Előzmény: Jaavorka (5735)
Jaavorka Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5735

Mennyi most egy jegy a Mobynál? 2010-ben kompoztam át utoljára, utána szálltak el rettenetesen az árak.

Előzmény: szofi762 (5733)
Jaavorka Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5734

Mondjuk ha autóval lépsz be Szlovénia felől, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy igazolnod kéne a tartózkodásod helyét.

Előzmény: szofi762 (5732)
szofi762 Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5733

Igen, megvettem a Mobynál. Ha valami közbejön akkor max. megmarad vouchernek jövőre. Ők mennek Korzikára is, oda is jó lehet. De én most már nagyon bízom benne hogy nem lesz gond!

Lenne egy nyaralásunk augusztusban Írország/ Észak Írország- Belfast érkezéssel ami ugye UK. Ahol pont hétfőtől vezetik be a 14 napos karantént, most sokkal nagyobb az esélye annak hogy oda nem fogunk tudni elutazni, ezért is mennék most nagyon ide. 

Előzmény: pitosforo (5731)
szofi762 Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5732

Ha  még egy hónap múlva is érvényben lesz a karantén akkor meg tudjuk oldani hogy 2 hétig otthonról dolgozzunk. De mivel mától korlátozás nélkül lehet utazni Ausztria, Szlovákia, Csehország között  nem gondolnám hogy július 5-ig ne oldanák fel ezt a többi schengeni ország irányában is. Tesztet hiába csináltatsz, az nem mentesít a karantén alól.

Előzmény: Jaavorka (5730)
pitosforo Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5731

Komppal mentek, végül, ugye?

Előzmény: szofi762 (5728)
Jaavorka Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5730

Bevállaljátok a két hét karantént? Vagy tesztet csináltattok hazatérés után?

Előzmény: szofi762 (5728)
szofi762 Creative Commons License 2020.06.04 0 0 5729

Mellékattintottam,  ez neked szólt!

szofi762 Creative Commons License 2020.06.04 0 0 5728

Ha a terv marad akkor mi 06.27-én indulunk es 07.05-én jövünk haza. Majd megírom a tapasztalatokat, hatha az segít dönteni!

Jaavorka Creative Commons License 2020.06.04 0 0 5727

Azért én nagyon gondolkodóm egy július végi átfoglalásban. Budapesti indulással is átfoglalható.

Előzmény: Lari99 (5726)
Lari99 Creative Commons License 2020.06.04 0 0 5726

Szuper! Ezek szerint az összes júniusi járatot Algheróba törölték! Hát, remélem jövőre is lesz nyár és koronamentes lesz!

Előzmény: Jaavorka (5725)
Jaavorka Creative Commons License 2020.06.04 0 0 5725

Épp ezt jöttem megírni, az enyémet is törölték! 

Előzmény: Lari99 (5724)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!