Évről-évre kevesebb van. Idén még nem is láttam, csak talán 3 db-ot málnán. Viszont az a fajta nem bántja a paradicsomot. A baj az, hogy más rovarból is alig látni. Tavasszal sok katicát láttam, de már az sincs. Madár is csak 1-2 jön néha inni a tóhoz. Szomorú ez nagyon.
Az ebéd tojásos lecsó lesz és banán-datolyaszilva fagyi. Tegnap a kissé túlérett banánt 300 ft-ért adták a veszprémi csarnokban. Fagyihoz ez a legjobb. Datolyaszilva aszalványom meg maradt, így egész olcsón megúszom a fagyikát.😀
Ha más fajta, akkor érhet máskor. De persze számíthat a hely is, a más fényviszonyok.
Ahogy írod, van már jó sok, ami érik, igazán nem érdemes bosszankodni. Talán direkt jó is, hogy nincs annyi, ebben a melegben úgyse kellemes befőzni, nyersen meg elég kell, hogy legyen a többi.
Minket most elöntött a körte, kénytelen vagyok a konyhában főni.
Nem, hátul is más fajták vannak, 2 olasz, rugby, batyus, grill, datolya, 2 féle paprika pari, 6 féle új szerzemény, és egy valahonnan odapottyant mini sárga, amiről szintén már előbb szedtem, mint a palántaként neveltjeimről.
Sajna elől nem úgy néz ki, hogy 1 héten belül szedhető termés lenne rajta, ahhoz még nagyon zöld, és ez bosszant! Mert bár tudom minden fajtának más az érési ideje, de azért nem hiszem, hogy ennyire eltolódott volna pont azoknál amiket előre ültettem. És ezért állok értetlenül a történtek előtt.
Az Ausztrálból csak 1 szem reped, de be is forr. Viszont nagyon zöldtalpas a batyussal együtt. Batyusból másik helyen is van, ott nem zöldtalpas. Már kóstoltam, jó ízű. Amint feltűnt a probléma, egymás után 2x is megszórtam káliummal őket. Remélem a később érő szemek már egységesen pirosodnak.
Az atka nem rovar, a gyapottok bagolylepke hernyóból meg vagy hármat találtam eddig összesen. Meg persze benne van a termésben, ahová csak a felszívódó szerek jutnak el.
Azt szeretném tudni, a paradicsom betegségeire, pl. amire Cuproxatot jó használni, szintén jó-e a Thiovit. Pl. Szeptóriás levélfoltosság, szürke levélfoltosság. Most pl. Rozsdásodó, elhaló, foltos leveleket szedek le. Ilyet meg lehet-e állítani Thiovittal?
Nálam nincs rovarkártevője, a poloskát győzöm leszedni, idén még nincs is.
A lisztharmatra jó a Thiovit ami nagyon jó a tökfélékre, de a paradicsomon én még nem tapasztaltam lisztharmat fertőzést. Ennek ellenére használhatod mert a Thivitban levő kének van egy kevés rovarölő hatása igaz hogy csak ritkítja ezeket a rovarokat..
A Thiovit jó paradicsomnál valamire? Rám maradt 1 kg, ha valamire érdemes, akkor használom. Most a Nagydobosi sütőtök, a cukkini és az uborka kapott, mert lisztharmatos.
Ha a paradicsomra gondolsz akkor a legveszélyesebb betegségek ellen bármelyik réztartalmú készítményt használhatod de ezek csak megelőzésre alkalmasak pl Cuprosat FW. Ha már megjelenik a paradicsomvész első tünetei akkor a Armetil C nevű szert használd ami ugyan nincs engedélyezve pillanatnyilag paradicsomra de ugyan azt a hatóanyagot tartalmazza mint a megszűnt Ridomil de a fő hatóanyaga a metalaxin dupla menyiségben van ezért ha 10l vízhez 15g Armetil C használsz ugyan ott vagy.
Én azért szeretem minél előbb felnevelni a palánták zömét, mert így a forróság beállta előtt sokkal több kötés lesz mint a kint kikelteken. A forróságban nem köt a pari, majd augusztus vége felé ismét ahogy hűl a levegő. Ekkor már a betegségek is jobban jönnek. Amit viszont késeinek nevelek kevésbé betegszenek, fiatalok ősszel, és jobban tudok félérettet, éretlent ládába rakni ezekről.
A kis sárga gazparadicsomot én se szoktam nevelgetni. Kikel a kertben magától; egyetlen ápolása, hogy szorgalmasan irtjuk. És még így is előbb beérik, mint a pirosak. De azért arra nem számítanék, hogy minden év olyan lesz, mint az idei. Még a füge is egy hónappal előbb hajtott ki, mint szokott, és el se fagyott.
Én tegnap arra az elhatározásra jutottam, hogy ha jövőre megélem, akkor bent, lehet 5-6 darabnál nem fogok több paradicsomot előnevelni, mert a szabadban most már láthatóan beazonosítható magról kelt rugby, pont ugyan olyan terméseket produkál, mint a bent agyonpátyolgatott egyéb más fajták. Megmerem kockáztatni, hogy egy időbe fog érni a benti társaival.
Jó ebben lehet az is közrejátszhat, hogy 2x megégette a nap a palántáimat, és az sokat visszavetett a fejlődésükben, de sokkal egyszerűbb megvárni,
amíg az idő felmelegszik, és beindul a növények szabadföldi fejlődés kint. És a korábbi paradicsom szüret okán elég lesz pár palántát bent előnevelni,
mert mire jön a szezon, a kint magról kelt is terem, és talán a kinti fejlődése okán sokkal strapabíróbb mint a bent pátyolgatott fajták?
Nem mellesleg volt egy ismerős aki elültetett egy karót, mellé szórt 3 szem paradicsommagot, és azt mondta ha kihajt, majd kettőt kivesz, de ő nem szórakozik palántaneveléssel. Lehet neki volt igaza?:))
Nem voltak tökéletesen érettek az első Rugbik mikor ettük. Tovább hagyom érni, így egészen elfogadható. 4-ről 8-ra értékelem az ízét. Sőt azt is értékelem hogy se zöld, se fekete talpas nem lesz. Gyönyörűen érik, és sok van rajta.
Meg fogok próbálni 2 hajtását átteleltetni ha lesz neki. Újabban nem hoz hónaljhajtást, egyébként szeptemberben tervezek levenni.
Majdnem úgy nézett ki, hogy elkerülik a kertem, tavasszal a szokásos időszakban semmi nem volt. De elég gyorsan berobbant most a populáció az őszibarackokon.
Az is furi, hogy a mások által dicsért Teppeki, ami kifejezetten tetvekre jó, sem szüntette meg. Megint folyik a lé a fák alá, annyi tetű van a friss hajtásokon.
Pedig szedik a darazsak és a katicák, de nem bírnak velük.
Elég nem szép, mikor a nekilendülő termésre folyik meg a tetvek leve....
Meg a szokásos fekete tetű se jött meg a paradicsompalántákra. Az is most próbálkozik. Szerencsére most már nem tudják visszavetni a növekedést, annál nagyobbak a növények.