Keresés

Részletes keresés

Szabler Creative Commons License 2013.08.07 0 0 1002

Szerintem nem elsősorban arra megy ki a játék. :)

 

Ettől függetlenül figyelni fogom majd a "Történeti földrajz" topikot, hogy mit adsz (részben újra) közre ebben az ügyben.

(Nem egészen egy éve vagyok jelen a fórumon, s bár sok régebbi dolgot visszaolvastam az engem érdeklő témákban, de messze nem mindent.)   

Előzmény: Afrikaans8 (1001)
Afrikaans8 Creative Commons License 2013.08.07 0 0 1001

Hamarosan terítékre kerül a "Történeti földrajz" topikban, részben a MŐMH-ban található korábbi bejegyzések alapján. Itt az időcsúszásra megy ki a játék, nem érdemes időt fecsérelni a bolondságaikra.

Előzmény: Szabler (999)
abani Creative Commons License 2013.08.07 0 0 1000

"

Alsó-Pannónia egy részén, az Zala folyó alsó folyásvidékén egy „bizonyos” Priwina kap nagy kiterjedésű hűbérbirtokot (838–840). A „Duna feletti területről” Moimar, morva fejedelem által 830 táján elűzött Priwinát a ma történetírói előszeretettel nevezik nyitrai fejedelemnek, holott a források, köztük az életéről legbőségesebben tájékoztató Conversio Bagoariorum et Carantanorum soha nem említik duxként (kivétel egy 860. évi, speciális körülmények között született adománylevél), a mai Nyitrán nincs nyoma Karoling-kori fejedelmi székhelynek (és nincs meg az állítólag Adalram érsek által felszentelt templom sem). Priwina nagy valószínűséggel nem több egy magas rangú, magát talán még a kaganátusból átmentő hivatalnoknál Moimar környezetében, aki, miután urával összetűzésbe kerül, menekülni kényszerül. Priwina speciális tudása, kapcsolatrendszere azonban jól jön a„káderhiányban” szenvedő Német Lajosnak, aki ezért szívesen befogadja, megkeresztelteti, és a keleti prefektus, Ratbod alá helyezi."Forrás:SZŐKE BÉLA MIKLÓS PANNÓNIA AKAROLING-KORBANhttp://real-d.mtak.hu/541/1/dc_205_11_tezisek.pdf

Szabler Creative Commons License 2013.08.07 0 0 999

Neked van tipped, hol volt Mocsárvár?

 

Még nincs, de majd lehet, ha foglalkozok is valamennyit ezzel a témával.

 

Igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy összefoglaltad-e már koherens formában - pl. cikként - teóriád legfontosabb pontjait, érveit és bizonyítékait.  

Előzmény: Törölt nick (998)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 998

Ilyesmik jönnek elő a cseh és a magyar krónikák összevetéséből, legfőképp azokból a részekből, amelyeket a cseh krónikások saját bevallásuk szerint a "translatio regni" előtti morva krónikákból merítettek. (Természetesen nem mellőzve a többi klasszikus forrást sem, mint pl. a fuldai évkönyvek, stb.)

 

Érdekes fejezet lesz a magyar honfoglalás alternatív koncepciója, amit Anonymus tőle telhetően nagyonis pontosan ír le, de ez nem a topik témája.

 

Neked van tipped, hol volt Mocsárvár? (mert Zalaváron bizony nem volt)

Előzmény: Szabler (997)
Szabler Creative Commons License 2013.08.07 0 0 997

Egy többé-kevésbé kész elméletet adagolsz vagy teóriád itt a szemünk előtt formálódik?

Előzmény: Törölt nick (995)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 996

Pribinát Mojmir kergette el a fantom-Nyitráról, mikor elfoglalta a fejedelemségét. Mojmir fejedelemsége a jelenlegi Románia területén volt, a néhai bihari dukátus egy részén. Rastislav tőle örököte meg a két fejedelmséget, amelyet meg Szvatopluk foglalt vissza Rastislav-tól, legalábbis a fantom-Nyitra fejedelmséget. A másik felét meg a magyarok foglalták el.

Pribina pedig közben elszórakozott valahol a Dráva-Száva közén Mocsárvárban.

Előzmény: Haralamos (994)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 995

(Nyitra, Leventevár Melk vagy Sasvár?)     

 

na jó, látom nem tudod, segítek: a fantom nyitrai dukátus központja Zimony, azaz megint csak Belgrádban lyukadtunk ki. Amennyiben itt keresett Arnulf menedéket, akkor Zimony ezek szerint akkor már magyar kézen lehetett, ellentétben a túlparti Belgráddal.

 

(ezen felül marad legvalószinűbbnek Nis, mint Szvatopluk eredeti székhelye és Wiching püspöki székhelye)

Előzmény: Haralamos (993)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.07 0 0 994

ahová Pribinát száműzték"

 

Ezt nem értem...

Előzmény: Törölt nick (992)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.07 0 0 993

Nitrava elhelyezkedése utáni kutatás szempontjából jó lenne megmagyarázni, hogy a fenébe lehetett Álmos herceg Nyitra fejedelme "

 

"Kr.u. 904 = i.sz. 1094

A bajorok csellel lakomára hívták a magyarokat, s vezérüket Chussalt és kíséretét legyilkolták. A helyszín közmegállapodás alapján, a Fischa folyó Dunához közeli szakasza.

  Álmos, Árpád unokája lesz a magyarok és kavarok (székelyek) legfőbb irányítója, székhelye Nyitra. Mondhatnánk úgy is, hogy a Nyitrai dukátus (Turkia) Álmos irányítása alatt állam volt az államban (Hungáriában).    

Turkia fekvése a DAI szerint (Kr.u. 950); 

Ezen a helyen vannak bizonyos régi emlékek; az első ahol Turkia kezdődik, Traianus császár hídja, azután még három napi útra ettől a hídtól Belgrád, amelyben a szent Nagy Konstantinos császár tornya is van, és ismét a folyó visszakanyarodásánál van az úgynevezett Sirmion Belgrádtól két napi útra, és azokon túl a kereszteletlen „régi Moravia”, amelyet a turkok/türkök megsemmisítettek, s amelyen előbb Szvatopluk uralkodott. Ezen túlmenően a turkok szállásterülete kiterjedt a Temes, Tutis, Maros, Körös és a Tisza folyók mellékére.

 Más magyar törzsek seregei Berengár király hívására Itáliába mentek és annak ellenségeit pusztítják, még a következő évben is. 

Kr. u. 905 = i.sz. 1095

Szent László hungár király halála után úgy tűnik, hogy Álmos lesz Hungária királya, de végül is bátyját, Kálmánt koronázzák királlyá. (1095-1116) 

Kr.u. 906 = i.sz. 1096

Nincstelen Valter francia lovag vezetésével, kisebb incidensekkel áthalad az országon az első keresztes had az országon. Amiens-i Péter remete frank keresztes hada Zimony várába befészkelte magát, csak a közelgő király sereg hírére hagyták el az országot.

A francia Folkmár vezetésével érkező garázdálkodó kereszteseket Álmos Nyitránál szétveri. Pár hírmondó jutott vissza, hogy elmesélje a „magyarok rémtetteit”. 

Gottschalk pap 15 000 főnyi rabló keresztes hadát Pannonhalma közelében szórja szét Kálmán serege.

A következő keresztes sereget Kálmán már be sem engedte az országba, ezért Pozsonyt ostrom alá vonták. A hathetes ostrom feltételezhetően Álmos magyarjainak beavatkozása révén szűnt meg. A betolakodókat hazazavarták.

Kr.u. 907 = i.sz. 1097   

Gyermek Lajos keleti frank király gyámjai úgy gondolták, hogy elég erősek és Pannonia visszafoglalására indultak. „Brezalauspurch”-nál azonban végzetes vereséget szenvedtek. A Sváb évkönyv szerint „Luitpold herceget megölték, övéinek féktelen kevélységét letörték, és a keresztények alig néhányan menekültek meg, a püspökök és grófok többségét meggyilkolták. Brezalauspurch nem más mint Braszláv vára a Thaya folyó mentén. Korábban hívták Mocsárvárnak, még korábban Leventevárnak, ma Breclávnak vagy németül Lundenburgnak.

Luitpold halála után a 27 éves Arnulf nevű fia szervezi újra a bajor hadsereget. Babenberg Adalbert fia Leopold (III.) Melkből lavírozva állítja majd helyre az elveszett Ostmark tartományt, a magyarok, kavarok (székelyek) árnyékában. Hungária határa újra az Enns folyó lett, a lakosságot nem pusztították el, a várurak – mint Lipót – a helyükön maradhattak adófizetés ellenében.   

Kr.u. 908 = i.sz. 1098

A következő évek eseményei a bajor Arnulffal kötött barátsági szerződésre is engednek következtetni. (Nem véletlenül nevezik a német krónikák „Gonosznak”.)

Magyar seregek a szláv dalemincek hívására Szászországra törtek. Eisenachnál legyőzik Burghard türingiai őrgróf seregét.

Kr.u. 909 = i.sz. 1099  

A magyar seregek Bajorország felől a Sváb-földet pusztítják.

Kr.u. 910 = i.sz. 1100

A magyarok Augsburgnál legyőzik Gyermek Lajos keleti frank király seregét. A Frank-földre törő seregrész győzelmet arat a frank hercegen. 

Kr.u. 911 = i.sz. 1101

Gyermek Lajos 18 évesen bekövetkezett halálával kihalt a Karolingok német ága. A Forcheimben összegyűlt német törzsfők (Stammesherzog) a frank Konrádot választják királynak.  

III. Szergiusz pápa halála.

Kr.u. 912 = i.sz. 1102

Miután Konrád nem akart a magyaroknak adót fizetni, azok a Frank-földet, és Türingiát dúlták.

Kr.u. 914 = i.sz. 1104

Konrád német király ellen fellázadt Arnulf bajor herceg családjával a magyaroknál keres menedéket. (Nyitra, Leventevár Melk vagy Sasvár?)     

Áprilistól X. János lesz Róma püspöke (pápa).

Kr.u. 915 = i.sz. 1105

Vratislav I. (915-921), Borivoj fia lett a csehek hercege. Elődjét Spytihnevet nem zaklatták a magyarok, feltételezhetően rendszeresen fizette a kirótt adókat. 

Komoly összetűzés Kálmán hungár király és a nyitrai dukátus hercege –  Álmos között.  

Kr.u. 917 = i.sz. 1107

Arnulf magyar segítséggel visszafoglalja Konrádtól tartományát, aki megsebesült és a következő évben meghal.

Kr.u. 918 = i.sz. 1108

Álmos eredménytelen kísérlete Kálmán trónjának megszerzésére. Ezek után Kálmán királynak semmilyen befolyása sincs a magyarok akcióira, amelyeket az egymással torzsalkodó német törzsi hercegek rendelnek meg. E rablott kincsek legfőbb haszonélvezője a melki Lipót (III.) aki kora Európájának leggazdagabb embere. (Babenberg Adalbert fia)

A magyar/kavar szállásterületen Babenbergi Lipót (III.) megalapítja a Klosterneuburgi Apátságot.   

Kr.u. 919 = i.sz. 1109

Konrádot Henrik, az egyik leghatalmasabb törzs, a szászok hercegeként lép a német trónra. Élete azzal kezdődik, hogy a tőle is adót követelő magyarok saját hercegségében mérnek vereséget rá, a magyarok barátságát élvező Arnulf magát ellenkirályként lép fel. Egy magyar sereg Itáliát pusztítja.

Kr. u. 921 = i.sz. 1111

Vratisláv cseh herceg utóda fia, Vencel I. (921-935)

Arnulf bajor herceg meghódol Madarász Henrik királynak. A herceg püspökeit maga nevezheti ki. Kálmán király Zárában megesküszik Dalmácia régi jogainak tiszteletben tartására. Berengár császár a magyarok segítségével Bresciánál rajtaüt lázadó alattvalóin. A magyar sereget Bogát és Tarhos vezeti.   

Kr.u. 922 = i.sz. 1112

Arnulf elérkezettnek látta az időt, hogy 15 évi szünet után a cseheket függőségbe vonja, és megtámadta Vencelt. Magyar seregek a bizánci uralom alatt álló Apuliában. 

Kr. u. 924 = i.sz. 1114

Egy magyar sereg Szalárd vezetésével, Berengár hívására elfoglalja Paviát. Április 7-én, Berengár császárt lázadó alattvalói Veronában megölik. Ezután Szalárd és serege továbbáll, és a forrásokban az Atlanti-óceán partjáig is eljutnak. Egy másik sereg Szászországot pusztítja. Madarász Henrikkel kilenc évre szóló fegyverszünetet kötnek, természetesen évi adó megfizetése mellett…

Kr. u. 925 = i.sz. 1115

Kálmán király Álmos herceget és kisfiát Bélát megvakíttatja."

 

 

Előzmény: Törölt nick (991)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 992

helyesbítek: Nitrava nem lehet azonos Mocsárvárral, hisz az Pannoniában volt Kocel birtokán (valahol), ahová Pribinát száműzték

 

Kerestetik viszont a fantom fejedelemség, a Nyitrai dukátus.

Tudni illik, ezt a fejedelemséget Könyves Kálmán szüntette meg, mily meglepő, a somogyi és a bihari dukátusokkal egyetemben. A nyitrai fantom fejedelemségnek tehát e kettő között délre kellett valahol elterülnie, valahol a szerb-román-magyar hármashatár alatt. Tájékozódási pontként szolgál Déva vára (Dowina), ahol a fuldai évkönyvek tanúsága szerint 864-ben Német Lajos seregei kergették Rasztyiszláv fejedelmet.

 

ezekután talán illene kicsit komolyan venni Anonymust Mén-Maróttal, a bihari vezérrel kapcsolatban

Előzmény: Törölt nick (991)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 991

Nitrava és Velehrad egyébként a krónikák alapján is szinte bizonyosan két különböző helység.

Nitrava elhelyezkedése utáni kutatás szempontjából jó lenne megmagyarázni, hogy a fenébe lehetett Álmos herceg Nyitra fejedelme http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81lmos,_Duke_of_Croatia

Mivel Nitrava feltehetőleg azonosítható Mosaburg-al, Mocsárvárral, ezzel feltehetőleg Pribina székhelyét is felfedhetnénk. Annyi bizonyos, hogy nem a Nyitra.

Előzmény: Haralamos (985)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 990

Már az is furcsa, hogy egyáltalán a pápa nevezte ki, hisz az ellentábor, Bizánc játékosa vot. Az már nem olyan furcsa, hogy a pápa Wichinget is vele együtt nevezte ki. Svatopluknak direkt Wiching miatt új püspökséget hozott létre. Furcsa, hogy a pápa mégis Metódot nevezte ki főnöknek. A főnök pedig mégsem mehetett eredetileg kijelölt székhelyére, Wiching viszont igen.

 

Magam részéről el tudom fogadni, hogy azért nem mehetett oda, mert a bolgárok közvetlenül őelőtte betették oda a saját emberüket. A pápa ennek tudatában nevezte ki Metódot Sirmium püspökének, a bolgár püspöknek viszont csak nem akaródzott elmenni. A konfliktust nem akarták felvállalni, így a szomszédban, Belgrádban telepedett le. A bolgárok ezzel nem kezdhettek semmit, a végeredmény pedig Metódék szempontjából majdnem ugyanolyan jó volt.

Metód Wichinggel együtt szerintem ugyanis azért került kinevezésre, bármily abszurd kombináció is volt ez, mert a két "nagyhatalom" egyszerűen megegyezett, hogy kifújják a bolgárok orra elől az üzletet, a hasznon pedig megosztoznak.

Ezért gondolom, hogy Sirmiumhoz nagyon közel kellett lennie Metód székhelyének.

Előzmény: Haralamos (989)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.06 0 0 989

Igen, mert kinevezték Sirmiumba de oda valamiért nem tudott menni. 

 

Viszont Volt Velehradban, meg a szomszédos karintiai Blatogradban, ahonnan még a salzburgi presbiternek is el kellett mennie.

Előzmény: Törölt nick (988)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 988

nem mellesleg az eredeti városnak, amely a Velehrad kód alatt megbújik, földrajzi kapcsolatban kell lennie Sirmium-al és Metóddal

Előzmény: Törölt nick (987)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 987

hogy Velehrad fővárost jelentene, abba ne menjünk bele, viszont vedd figyelembe, hogy eredeti régies szláv formában Velegrad lenne. Azaz a Velehrad h-val már egy kései konstrukció, mindenképpen jóval a "nagymorvák" utáni időkből, ráadásul nyugati szláv nyelvterületről.

Többek között ezért is gongolom, hogy Belgrád, azaz Belehrad továbbcsehesített változata, illetve egy jelenlegi Morvaországi település nevéhez való céltudatos "hozzáigazítás"

Előzmény: Haralamos (985)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.06 0 0 986

És a lényeg az, hogy itt szinte csak szlávok élnek dolgoznak a 13. században.)

Előzmény: Haralamos (985)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.06 0 0 985

...szóval ha jól értem, te Szvatoplukot Zágrábi székelésűnek szeretnéd tartani?"

 

Ilyet nem mondtam, csak Nitrawa keresése kapcsán előjön ez az, mint most a Samborsko gorje Zágreb mellett.

 

Én ott tartok, hogy Velehrad fővárost jelent, és mivel Stiria legnagyobb városa Graz volt a Morua partján, erre tippelek.)

Előzmény: Törölt nick (983)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 984

sehol, Ibn Ruszta írt ilyet, elnézést kérek

Előzmény: Haralamos (982)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 983

...szóval ha jól értem, te Szvatoplukot Zágrábi székelésűnek szeretnéd tartani?

én ezzel ugyan több okból sem értek egyet, viszont melletted szólhat, hogy Pribik Pulkava cseh krónikája tételesen megnevezi azokat a püspökségeket, melyek területén ténylegesen be lett anno vezetve az ószláv liturgiai nyelv, konkrétan a Split-i Dubrovnik-i és a ?Zadar-i püspökségeket sorolja fel. Utóbbi akár lehet félreírt Zágráb, de szerintem nincs szó tévedésről. Szvatopluk Dalmácia királya volt.

Ibn Ruszta pedig Dzs.r.wáb névvel illeti a fővárost ahol Sz. w.jj.t.b.l.k székelt. Természetesen nem biztos, hogy ő Szvatoplukról írt, illetve ha igen, akkor melyikről. Mindenesetre az angol wikipédia ezt a várost Zágrábbal azonosítja.

Előzmény: Haralamos (981)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.06 0 0 982

Hol van ez a DAI-ban?

Előzmény: Törölt nick (980)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.06 0 0 981

Szóval egyikük sem halt meg Nyitrán a Zoboron."

 

Ezt kőbe is vésethetjük. 

 

De ugorjunk 160 évet az időben előre 1242-be.

 

November 16. IV. Béla elrendeli, hogy a zágrábi hospesek a szomszédos Gréc-hegyre költözzenek.

November IV. Béla megerősiti a szamobori (Zágráb vm.) hospesek kivátságait. 

 

 

Előzmény: Törölt nick (978)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.05 0 0 980

...nem durva, a sok kumisztól inkább híg, amennyiben igaz a Bíborbanszülettet közlése.

Előzmény: Haralamos (979)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.05 0 0 979

átköltözött Belgrádba székelni"

 

Azért ez elég durva így leírva...

Előzmény: Törölt nick (978)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.05 0 0 978

most nézem, lemaradt a gondolatmenetem másik fele

 

Szóval a valószinűbb forgatókönyv szerint Metód nem halt meg 885-ben, hanem egyszerűen leváltották, így ő vonult vissza remeteéletet élni Sombor-ra. Ez egy egyházi személytől teljesen szokványos megoldás, míg egy királytól meglehetősen fura lenne. Pedig a cseh krónikák is ilyeneket írnak, nem csak Kézai.

Szvatopluk feltehetőleg nem csupán Metód tanítványait zavarta el, hanem a távozásában is benne volt a keze. Ő pedig Nisava-ból vagy átköltözött Belgrádba székelni vagy nem, mindenesetre ott halt meg, nagyjából egyidőben Metóddal.

Mindezekben már a középkori krónikák sem biztosak, keverik melyik volt kicsoda, melyik volt hol. Mindenesetre ha Metód nem halt meg, csak leváltották, akkor semmi akadálya nem volt, hogy megkeresztelje Borivojt, ahogy a krónikák írják. Borivoj talán épp apja akaratának szegült ellen és truccból keresztelkedett meg, ráadásul pont a leváltott Metódnál.

Metód leváltása annál is inkább valószinű, mert kevéssel feltételezett halála előtt tért vissza Bizáncból egy sikertelen diplomáciai misszióból, amellyel a pápa bízta meg. Személye ezzel szükségtelenné vált, sőt Bizánc sem nézhette jó szemmel, hogy a pápa képviseletében járt el.

 

Szóval egyikük sem halt meg Nyitrán a Zoboron.

Előzmény: Törölt nick (975)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.05 0 0 977

 

Eszerint Avaria a Carnuntum-Savaria tengely mentén volt."

 

Végjáték a Duna mentén...

 

A helyes megközelítés CARNUTUM és semmi köze a római táborhoz Hainburg közelében.

Szegény Karolingok azt hitték, hogy Virunum romjai Sabaria városa lehetett az ókorban, és ezért minden bokrot Szent Mártonról neveztek el. 

A tengely nagyon rövid, ma Karnburg - Mária Saal tengelynek hívnák a Glan völgyében (Zollfeld) egykor Salafeld.

Az igaz, hogy itt jelölt ki Nagykaresz székhelyet az új kagánnak...

Előzmény: netuddkivoltam (976)
netuddkivoltam Creative Commons License 2013.08.05 0 0 976

http://real-d.mtak.hu/541/7/Garam%20%C3%89va.pdf

 

Eszerint Avaria a Carnuntum-Savaria tengely mentén volt. Slaviának azon túl, tehát Pannóniában, egy kis jóakarattal a Dráva völgyében kellene lenni. 

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.05 0 0 975

Na meg azon is vitatkozhatunk, mennyi politikai szerepe volt Cirilnek és Metódnak, mint hittérítőknek. Mert szerintem sok. Ugye pénzről volt szó.

Kézai amikor nem tud dönteni Marót és Szvatoplug között, akkor szvsz. tulajdonképpen Metód és Szvatopluk vezetői pozíciója között hezitál.

Anonymus pedig hasonlóképpen Mén Marót nevével Cirilre és Metódra utalhat. Mén az lenne Ciril. Tudjuk, ő később meghalt és Metód, azaz Marót maradt egyedül.

Metód halt meg Belgrádban (Velehrad) mint Szirmium püspöke, Szvatopluk pedig Sombor-on kiátkozva, visszavonulva. Szvatopluk eredeti székhelye volt Nisava.

Mindebből mára az következik, hogy, hogy a nagymorva uralkodó Nyitrán halt meg a Zoboron.

Előzmény: Haralamos (973)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.05 0 0 974

Persze amíg nem érted meg, hogy Laodomir király nem más mint a mi Szent Lászlónk, akinek Erdélyben vannak sóbányái, sajnos nem tudunk még csak vitatkozni sem.)

 

Felvetésednek a sarkalatos pontja az a tény, hogy azok a sóbányák királyoktól és koroktól függetlenül ott voltak, és mindig volt valakié.

 

Azon viszont vitatkozhatunk, azonos-e I.Borivoj Szvatopluk fiával, II.Mojmirral. Mindenesetre szomorú, hogy papíron olyan fiatalon kellett meghalnia, hogy beférjen a cseh uralkodók elé az örökösödési ágba.

Előzmény: Haralamos (973)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.05 0 0 973

AD 892-ben Szvatopuk, vagy egyik fiának a hatalma már nem terjedt túl a Száván.

 Ne felejtsük a magyar beözönlés idejében vagyunk, talán ezért is biztonságos a Száva a követeknek. 

Persze amíg nem érted meg, hogy Laodomir király nem más mint a mi Szent Lászlónk, akinek Erdélyben vannak sóbányái, sajnos nem tudunk még csak vitatkozni sem.)

Előzmény: Törölt nick (972)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!