Legálisan alkalmazottként vagy vállalkozóként/céggel egyaránt lehet fotózni. Az eső esetben nem, vagy nagyon nehezen, találsz munkaadót, de a második eset sem könnyű. Ilyenkor elméletileg ahhoz, hogy fotózásról adhass számlát, kell a fényképész végzettség. De ennek mikéntjéről kérdezz meg egy könyvelőt, én nem értek hozzá.
Én annak idején a Práterben végeztem, de jártam az Iparművészeti 1-2 óráján is. Szerintem a mai napig ez a két legjobb szakiskola, habár az Ipar inkább művészképző, ráadásul csak akkor tanulsz meg ott fotózni, ha megkérdezed a tanárt mindenről (jó tanárok vannak). Persze, nem ismerem a mai helyzetet konkrétan. Csak a tanítványoktól hallok ezt-azt (pl. amit mondtam a Práter OKJ-s képzéséről az előző hsz-ben). Ezek alapján nehéz jóként megnevezni bármelyik mai maszek iskola közül bármelyiket is. Hozzám már többen jöttek (tovább)tanulni, akik elvégezték egyik-másikat. Hol a nagy tanuló-létszám, hol a nem eléggé odafigyelve oktató tanárok, hol az oktatás alacsony hatásfoka volt a gond – de nem folytatom. A neten viszont többről olvastam dicséreteket is. Minden attól függ, te milyen szinten vagy már és mit akarsz elérni. Egy teljesen nulláról kezdőnek még egy rossz tanfolyam is lehet jó. Viszont egy haladónak már nagyon meg kell nézni, hova megy. Az egyik práterbéli volt osztálytársam elvégezte az Ipart is, ami utólag szerinte már teljesen felesleges volt, esetleg a kapcsolatok miatt (reklámügynökségek felé a volt csoporttársak) volt haszna (de szakmailag semmi). Ugyanezt hallottam más Prátert végzettől is a drágább tanfolyamokról.
Szerintem az a fontos, hogy olyan ember oktasson, aki mellette dolgozik is fotósként. Ehhez nem kell feltétlenül iskola/tanfolyam, elég, ha találsz egy fotóasszisztensi állást. Viszont ez is nehéz. Mindenesetre én pont a fentiek miatt indítok csak kicsi csoportokat (3-5 fő), ahol mindenkivel tudok foglalkozni és emellett ismerem is az aktuális trendeket. Az órákon nem hagyom magukra a tanulókat, mindig tudnak kérdezni, mert végig ott vagyok velük. Nálam a profizmus és a hatékonyság a legfontosabb. Képzést is ezek alapján érdemes keresni.
És, ha már itt vagyok: modellfotó workshop lesz a Fotósképzőben augusztus 7-én, szombaton 14:00 órától. Részletek itt olvashatók!
Köszönöm a tippet, éppen egy portfólió kialakításánál tartok : ) Főleg az érdekel, hogyan lehet legálisan űzni ezt a tevékenységet. Állami szerveknél érdeklődtem és ott kaptam ezt a választ, hogy OKJ stb. Én is azért írtam, hogy onnan csak a papír kell, mert nem tartom túl sokra ezeket az oktatásokat. Tudnál nekem a 3-4 közül felsorolni?
Nem tudom, milyen vállalkozást szeretnél ezzel indítani, de azt tudom, hogy semelyik megrendelőd sem fogja tőled a fényképész végzettségedet igazoló papírt kérni. Tőlem sem kérték sohasem. Viszont kíváncsiak voltak a munkáimra és elkérték a referencia-képeimet.
Magyarán, ha fotósként akarsz dolgozni, akkor a szakmát tanuld meg, ezt meg tudod tenni bármelyik jó iskolában (kevés van, talán ha 3-4)! Ha meg tényleg a papír kell, mert az állam felé akarsz vmit igazolni (nyilván nyereség reményében), vagy azt gondolod, hogy fotósként csak így tudsz vállalkozni, akkor menj le a Práter utcába, végezd el az OKJ-s képzés 200 000-ért. Ott úgyse tanítanak semmit ezen a tanfolyamon, így még fárasztanad sem kell magadat mindenféle szakmai hülyeségek tanulásával. Csak azután ne akarj ebből megélni.
Neked a fényképész és fotótermék-kereskedő végzettségre van szükséged, és nem a fényképészmester titulusra. Ahhoz középfokú végzettség, és 5 év igazolt szakmai gyakorlat kell, és nem utolsósorban mestervizsga. ;-)
Kicsit visszaolvastam a fórumban, de bevallom gyorsan meguntam...
Keresek fotósképzést, amit el tudnék végezni sok nappali munka mellett. Minden hétköznap este 7 től érnék rá. Hétvégén szombaton délután 3 tól. A vasárnapi napom ami teljesen szabad.
Vállalkozás indításához lenne erre szükségem, kifejezetten a papírra hajtok. (ha tanulok valami használhatót az oktatáson az nem hátrány, tehát fotós képzések előnyben)
Ehhez nekem fényképészet m.n.s. 742001 szakmakód bejegyzése szükséges. Az alábbi képesítések közül valamely elvégzése után vagyok jogosult erre. - videoműsor készítő vagy - alkalmazott fotográfus vagy - képző- és iparművészeti Szakközépiskola fotóillusztrátor ágazata vagy - fényképészmester vagy - okleveles film és televízióoperatőr vagy - okleveles vizuális kommunikáció tervezőművész
Amennyiben valaki tudna ilyesmit kérem jelezze itt és a public mailemen.
Van egy fotóegyesületünk (ELFE), mely főként eltés emberkékből verbuválódott össze. Régebben az eltén szerveztünk oktatást, most az egyetemi kereteken kívül, kicsit átformálódva, kicsit megújulva, kicsit klubbos formában újra megtesszük. Kétféle kurzus lesz, egy alapismeretes, főleg technikai dolgokról szóló(kütyük fajtái, kezelésük, elméletük, fénytan, kis kompozíció ill. színelmélet, stb... legnagyobb részt ténylegesen használható, gyakorlati dolgok). A másik óra fotótörténet, de nem szigorúan vett értelemben véve, száraz időrendi sorrendiségre alapozva, hanem inkább témánként, a fotótörténet nagyobb alakjai munkáinak összevetése. Mindkét óra a Tűzraktérben lesz a 6. kerületben. Mindenkit szívesen várunk, további infót itt találhattok. Nincs kötelező részvételi díj, fiatalos csapat, ilyesmi. :) Kötözködők kedvéért, nem lesz semmiféle szakoktatói gárda, coca-cola fotós, ilyesmi, hanem félig meddig klubbszerűen zajlik majd a dolog. :) Valószínűleg tematika is felkerül majd.
De ha jól veszem ki a szavaidból és ahogy a hsz-eid is igazolják, te viszont magánemberként egy bunkó vagy, amit a biznisz reményében hajlandó vagy félre tenni...ami most nem igazán sikerült.
A 100%-os pénzvisszafizetés garanciát pedig nem kell annyiszor reklámoznod, mert olyat a TVshop is ad annak ellenére, hogy szart kínálnak.
Nekem a stílusod nem tetszett, nem pedig az, hogy neked nem egyértelmű dolgokra kérdezel rá (ahogy ezt írtam is korábban). A stílusod miatt válaszoltam úgy, ahogy, és nem állt szándékomban sértegetni, mert akkor _tényleg_ sértegettelek volna.
Egyébként most átgondolva az egészet, azt a hibát követtem el, hogy magánemberként reagáltam, nem pedig a Fotósképző képviselőjeként. Úgyhogy mindkét minőségemben ezúton kérek elnézést tőled és mindazoktól, akik esetleg sértőnek találják a hsz-aimat ezügyben.
Az ajánlatom pedig még mindig áll! Ne felejtsd: a 100%-os pénzvisszafizetési garancia minden képzésünkre érvényes, azaz ha nem vagy elégedett az oktatással, a tanfolyam végén visszaadjuk a teljes befizetett tandíjat. Azt hiszem, ennél korrektebb ajánlatot más sem tud tenni.
A saját hülyeséged ellen kellett volna megvédjed magad, mert nem bántott itt senki, csak a homályos pontokra kérdeztem rá, ami neked nagyon nem tetszett.
Ezt te írtad: "- Sosem sértegettelek, csupán tényeket közöltem mindenféle rosszindulatú jelző nélkül."
és ezeket is:
"igaztalanul akarsz mocskolni"
"bölcs maradtál volna"
"a te nevedre sokkal kevesebb"
"nicknév mögé bújó névtelen "valaki"
...de gondolom ez neked nem sértegetés.
Az hiszem, ezek után még fél áron sem érdekel az „iskolának” nevezett tanfolyamod, mert szerintem az az összeg is kidobott pénz lenne...
Üdv!
Én csupán megvédtem magam teljesen jogosan (hogy indulatosan-e vagy sem, az ebből a szempontból mindegy), ugyanis soha senkit nem akartam megtéveszteni! Ezért van minden részletesen és egyértelműen leírva a honlapon, ezért szerepel az összes elérhetőségünk telefonon, mobiltelefonon, e-mailben és személyesen ("hogy az emberek utanajarhassanak a valosagalapnak"), ezért adunk 100% pénzvisszafizetési garanciát és próbalehetőséget is.
Lehet, hogy amatőr módon reagáltam, de nem pszichológiát oktatok, hanem fotózást, úgyhogy nem hiszem, hogy a képzéseinknek ehhez bármi köze lenne.
D5user picit nyers volt amit te nagyon magadra vettel, pedig o csak probalta felhivni a figyelmet egy hianyossagra ami manapsag (sajnos) alapveto ahhoz, hogy az emberek utanajarhassanak a valosagalapnak. Sajnos a rossz peldak miatt ilyen szkeptikusak az emberek. Ezt - mint szolgaltatonak - neked is tudnod kellene, ennek ellenere amator modon reagaltad le (karomkodas + szemelyeskedes). Ez nem vet tul jo fenyt rad ill. az iskoladra.
Tények: - Sosem állítottam, hogy a Fotósképzőben "szakoktató gárda" tanít. Sőt, mindjárt az elején tisztázom ezt a kérdést (több helyen is a honlapon). - A keresőkben nem csak a saját honlapjaim jönnek fel a nevemre. - Sosem sértegettelek, csupán tényeket közöltem mindenféle rosszindulatú jelző nélkül. Az első hsz-edtől fogva tapasztalható, nem éppen barátságos stílusod pedig téged minősít (mégha utólag próbálod magyarázni is). Én csak ezekre válaszoltam. - Soha senkit sem akarok átverni (főleg nem "szerencsétlen amatőrök zsebéből kihúzni pénzt"), ezért szerepel részletesen minden a honlapon és ezért adok 100% pénzvisszafizetési garanciát is! - A tanfolyamainkon minden tanulónk megkapja azt, amit a honlapon is ígérünk.
Nyilván nem vagy te hülye, csak nem tudod beismerni, hogy tévedtél.
Ha nem tetszik az iskolánk, ez még nem ok a kötözködésre, keress olyat, ahol több tanár van! Megjegyzem, ha itt is több tanár lenne, akkor 100-180 000 Ft lenne egy sima tanfolyam, mert ki kéne fizetni a tanárokat (akik lehet, hogy jó fotósok, de nem jó oktatók). Így viszont sokkal olcsóbb, de ugyanakkor hasonlóan színvonalas képzést tudok biztosítani. Ugyanis csak olyan képzést vállalok, amihez én is értek és az elmúlt 5-6 év tapasztalatai alapján meg is tudok tanítani. Így mindenki jól jár. (Ezért nincs például természetfotós, vagy riportfotós tanfolyam.) Ja, és az is egy érdekes dolog, hogy már több tanítványom volt, akik elvégeztek más több százezres/tanáros tanfolyamokat, aztán mégis nálunk tanulták meg a (stúdió)fotózást. Sokkal olcsóbban.
DE tudod mit? Hogy lásd, nem csak a szám jár: ha már úgyis fotósiskolát keresel, felajánlok 50% kedvezményt az Amatőr fotográfus tanfolyamunkra a legközelebbi csoportban! Csak egy feltételem van: a tanfolyam után 1 héten belül be kell számolnod ezen a poszton minimum 5 őszinte és igaz mondatban, hogy mi a véleményed a képzés színvonaláról és meg voltál-e elégedve az átadott tudásanyaggal és gyakorlattal.
Érdekelne hogy melyik fotós sulit ajánlanátok, kezdő lévén nincstúlsok tapasztalatom azontúl ami természetesen egy ilyen gép megvásárlásával jár nagy vonalakban alapfogalmak meg a photoshop kezelése és ennyi:D Néztem több lehetőséget de egy két jártasabb ember véleménye mindenképpen érdekelne, ui Eos 500D-m van ha ez számít. Előre is köszönöm Balázs.
Az egy dolog, hogy Mika egymaga a király és az is kiderült hogy nincs is oktatógárdája mert amolyan egyszemélyes iskola ez nekije.
Azt viszont nem értem meg, hogy milyen alapon sértegetsz te itt engem? Csak hogy tisztázzuk, én nem kötözködésből kérdeztem rá a weboldaladon marketingszövegekbe ködösített részletekre, hanem mert iskolát kerestem és az oldaladon feltüntetett gyanús rizsa valóságalapja elbizonytalanított és mint igazoltad magad is, kételyeim nem is voltak alaptalanok.
Minden esetre, sokkal korrektebb lett volna a hozzáállásod, ha ellenségeskedés és személyeskedés nélkül válaszolsz a felmerült kérdésekre, de hát mit is várhat el olyan valakitől az ember, aki hangzatos marketingszavak mögé bújva próbálja magát nagynak és komolynak feltüntetni, hogy ezzel pár szerencsétlen amatőr zsebéből kihúzza a pénzt.
"Oktató gárdáról" nem igazán beszélhetünk, mivel jómagam tartom a képzéseket, időnként más szakmabeli szakember (sminkes, fodrász, stb.) kiegészítésével. Ez pontosan és egyértelműen olvasható is a honlapunk Rólunk menüpontjában is, mindjárt az első mondatban.
Referenciákat pedig a honlapon található képek képviselik (szándékosan nem írtam ide cégeket, képeket meg majd még töltök fel), amik természetüknél fogva ezerszer többet mondanak el bármilyen cégnevek felsorolásánál (ezek akár lehetnek kitaláltak is, senki sem tudná ellenőrizni). De, ha nagyon fontos, össze tudok írni néhány céget.
Engem is érdekelne az oktatói gárda névsora, meg esetleges referenciák is. Sok olyan komoly sok tapasztalattal rendelkező oktató, előadó létezik akinek érdemes lenne a nevét és természetesen a munkásságát megismerni.
A királyi többes mindig is egy emberre vonatkozott, t.i. a királyra. Az iskolánkban pedig több szakember dolgozik, függetlenül a királyi többestől és attól, hogy nem írjuk ki mindenki nevét.
Prikkel Mika névre rákeresve nem lehet, hogy inkább az zavart, hogy a te nevedre sokkal kevesebb (vagy talán egy sem) találat jönne ki? Költői a kérdés.
A Fotósképző nem kamu, hanem létező iskola, jól bizonyítja ezt például a tegnap megrendezett sikeres Divatfotó workshopunk is, valamint a mai Amatőr fotográfus tanfolyam csoportfoglalkozásunk is (ez csak az utolsó 2 nap, hogy a többi heti eseményt ne is említsem).
Ha nem győzött meg a szövegünk, annak kifejezetten örülök ezek után. Viszont eddig sok mást meggyőzött, mint azt a nevesített referencia-értékeléseink is mutatják a nyitóoldalon. Mi sokkal többre értékeljük a hallgatóink véleményét, mint egy több nicknév mögé bújó névtelen "valaki" rossz szándékú kötözködését.
Úgyhogy részemről ezennel le is zárom ezt a "beszélgetést".
van 1db név, azt olvastam. Viszont a nagy reklámduma a weboldalon úgy adja elő a királyi többest, mintha egy kompett szakoktató gárda sorakozna fel az "iskolájában"
Bocs, ha nem győzött meg ez a maszlag szöveg és nem estem hasra a "(pl. RTL Klub)" referenciától sem, mert az említett csatorna színtje normális embernek nem az.
Ezek után, Prikkel Mika nevére ráguglizva, semmi komoly szakmai referencia, sem infó, csak a saját oldalairól olvasni róla, tehát egy nevenincs manusz.
Szóval az a puska jó irányba sült el, amikor célkeresztbe vette ezt az önjelölt kamu "fotósiskolát"
Kicsit (magyarul k.rvára) mellélőttél, és inkább maradtál volna néma, mert akkor bölcs maradtál volna! Ugyanis a honlapunkon MINDEN fel van tüntetve, amit a posztodban hiányolsz, méghozzá a RÓLUNK menüpontban, csak tudni kéne tájékozódni egy egyszerű honlapon: http://www.fotoskepzo.hu/rolunk.php
A tematika önmagáért beszél, az "ellenőrizhetetlen diákok áradozása" pedig mind igaz!
Ha legközelebb igaztalanul akarsz mocskolni valakit, akkor ne csodálkozz, ha visszafelé sül el a puska!
hmm...nem tüntök túl hitelesnek azzal, hogy a weboldalon egy név sincs az oktatók közül, csak az ellenőrizhetetlen diáknevek alatt lehet olvasni a sok nyálas áradozást. A tematika is nagyon elnagyolt, inkább reklám jellegű szöveg.
Egy normális fotóssulinál az a minimum, hogy fel van tüntetve a szervezők és oktatók neve és munkásságuk és nem a névtelenség.
Sikeres portréfotó foglalkozásunk után a következő workshopunk témája a modellfotózás, február 13-án. Jelentkezni lehet, további infó: www.fotoskepzo.info (Workshopok menüpont)