Én úgy emlékszem, az alap csokis praliné/trüffelmassza egy rész tejszín, két rész jóféle étcsoki. De megnéztem, és a már ajánlott petits fours könyvemben a következő arányok szerepelnek:
29. Grillázs
HOZZÁVALÓK 125 grammhoz:
60 g pirított, darabolt mandula vagy törökmogyoró 90 g kristálycukor 60 ml víz
30. Mandulagrillázsos trüffel
HOZZÁVALÓK 60 golyócskához:
90 g vaj 125 ml tejszín 315 g tejcsokoládé 2 tojássárgája 125 g mandulagrillázs (29. recept)
A HEMPERGETÉSHEZ: cukrozatlan kakaópor
31. Mogyorógrillázsos trüffel
HOZZÁVALÓK 60 golyócskához:
60 g vaj 250 g étcsokoládé 125 g tejszín 1 evőkanál rum 125 g mogyorógrillázs (29. recept)
A MÁRTOGATÁSHOZ: 45 g étcsokoládé 45 g tejcsokoládé
Ez egy turbó jó könyv, ezeket pont nem csináltam még, de minden, amit próbáltam, úgy jó, ahogy le van benne írva. Ha mást nem, ezek alapján kiszámolhatod az arányokat a te receptedhez (látszik pl., hogy szerinte 60+90+30-ból lesz 125 végtermék).
az egyik Dzsémi könyvben van egy sültcsirke recept, a lényeg, hogy a csirekbe a fűszernövényeken kívül egy fél citromot is rak.
a kérdésem az, hogy valaki ezt próbálta-e már? nem rontja el a citrom a csirkát?
ja igen. és nem önt alá fehérbort, vagy hús alaplevet. ez nem gond? biztos hogy jól megpuhul a hús?
(én öntök alá ekkis borot, vagy hús alaplevet, és lefedett öntöttvas fazékban párolom, aztán fedő nélkül....., így nagyon omlós és szaftos az összes hús...)
komolyra fordítva a szót, van egy dvd-m amiben recept melléklet is van.
Csokoládés grillázsos trüffel: 15 dkg 80%-os étcsoki, 2,5 dl tejszín a grillázshoz: 40 dkg cukor. 8-9 ek víz és 20dkg mogyoró kell.
Kérdésem a következő: 40+20= 60 dkg grillázshoz nem kevés a 15 dkg étcsokiból készült trüffel massza??? a filmen is 15 dkg-ot mond a szinkron, és a mellékletbe is ennyi van gépelve. viszont a filmen látszik, hogy egy óriási táblából tör le 3 csíkot, ami ránézésre is jóval többenk tűnik!
azért érdekelne, mert ugye jönnek az ünnepek, és csinálnék ilyen finomságot.
Most hívtam őket, azt mondták karácsonyig már nem lesz több. Ma vitték ki az utolsót valamilyen Ritának. De már folyik az utánnyomás. Hat hét múlva újra kapható lesz. :-)
... Persze tudom, hogy sokan, főleg az idősebb generációból soha nem "rontanák el" ily módon a halat. Mondjuk, valamennyire meg tudom érteni egy olyan hal esetében, amit pár perce vagy órája fogtak ki a tengerből.
En sem, mint NEM idosebb generaciobol sziciliai, rontom el a halat ily modon :-))
Ennek oka pedig csakis az lehetett szvsz, hogy féltek, hogy a vevőik elpártolnak tőlük, s rájönnek, hogy milyen jó is tud lenni a hal fűszeresen is.
Persze tudom, hogy sokan, főleg az idősebb generációból soha nem "rontanák el" ily módon a halat. Mondjuk, valamennyire meg tudom érteni egy olyan hal esetében, amit pár perce vagy órája fogtak ki a tengerből.
Emlékszem olyanokra is (különösen Szicíliában) akik végig elégedetlenek maradtak, ingyenkóstoló után is, és csak azt hajtogatták, hogy ez így nem ilik össze!
Az olaszok tényleg volt, h. nem voltak hajlandók megenni, amit J. nekik főzött.
Részben igaz. Pénzt nem adtak érte egyesek, de ingyen nagyon szívesen kóstolgatták a zöldfűszeres halat. Aztán sorra jöttek rá, hogy nem is olyan rossz az...
Remélem azért tudsz majd ma aludni :-)
Nem akarok ünneprontónak tűnni, de sajna egyet kell értsek nemisbékával, szerintem se nagy durranás a könyv. Valahogy mást vártam tőle, némelyik recept nagyon erőltetett, némelyik meg egyenesen zagyvalék. Pedig én is szeretem az olasz kajákat.
Nekem már egy éve van meg és még mindig "új" szaga van. De mondhatnám büdösnek is :-)) Nem tudom mi teszi.
Hogy jót is mondjak, a ropogós tésztában sütött hal nagy kedvencem lett (csak gondolom, hogy vmi ilyesmi néven fut a magyar változatban) és a vadászok lasagneja és isteni!