szintén anyajegy-problémával küzdök [sok van belőlöük, van néhány nagy és kidudorodó darab viszonylag kényes helyen... szeretnék sportolni és félek, hogy nagyon zavaróak lennének a kis barna bogyók]
végigbögésztem egy rakás weboldalt és alig találtam infot arról, hogy hol végeznek ilyen műtétet [nem plasztikai sebész, hanem bőrgyógyász-onkológus által, lehetőleg hagyományos módszerrel, szövettannal]
- az egyik a Kékgolyó utcai intézet [Bp. XII. Kékgolyó u.13. a cím, ugye?]
ezzel kapcsolatban vannak félelmeim, mivel mostanában elég sok rémes történetet hallottam/olvastam a magyar eü. intézményekben uralkodó állapotokról [pl. a higiénia (hiánya) a mosdókban... brrr!!!]
ezenkívül nem ismerek ott egyetlen orvost sem, akit konkrétan meg lehetne keresni ezügyben.
- a másik, amit találtam: egy doktornő (Dr. Mónos Zsuzsa), aki bőrgyógyász, kozmetológus és klinikai onkológus (!)
őt egy szakorvos-keresőben találtam, teljesen véletlenül [és ő az egyetlen eddig, aki bőrgyógyász és onkológus egyben]... esetleg van itt valaki, aki ismeri őt?
ha bárki tud ajánlani orvost, annak nagyon örülök... magánrendelés sem akadály, ha korrekt orvosról van szó és nem valami hanyag kóklerről, aki $-jeleket lát az anyajegyeim helyén:-)
Elorelathatolag marcius kozepe tajan, de mindenkeppen 15. utan. Legalabbis a leszedetest akkorra idozitenem, mert 15üen koltozunk es koszonom, nekem mar verzett be ilyen sebem, nem szeretnem az arcomon megismetelni ugyanezt :-)
Ha gyanus egy anyajegy, azt le kell szedetni, jobb a bekesseg!
2 rohangalo lurkot minden tovabbi nelkul elviselek, ha te is elviselsz egy beszari not :-))
Szerintem a "sima" gyerekorvosra nem kell hallgatni ilyen témában, mert nem igazán szakértő. A bőrgyógyász már jobban, de leginkább egy (tapasztalt) onko-dermatológusban bíznék.
Tapasztalat szerint a "sérülős" helyeken levőeket, különösen ha kiálló, mindenképpen érdemes levetetni. Szerintem egy helyesen (!) elvégzett ilyen kis műtét sokkal kevesebb rizikóval jár, mint ha később esetleg (játék, sport, akármi) közben megsérül.
De a döntő szót inkább (akár több) orvos mondja ki... :-)
Én helyeket nagyon nem tudok ajánlani, még csak 2 helyen voltam összesen. Ha esetleg "magán" klinikát nézel akkor borgyogyasz.lap.hu-t tudnám ajánlani.
Nyugi, nem lesz az anyajegyből rák, csak nagyon ritkán, mondjuk minden 10.000 -edik embernél vagy ilyesmi... Lehet hogy mostanában ez már gyakoribb, és országonként változok (Ausztráliában pl az ózonlyuk miatt 10x-es). Mindenkinek van anyajegye, akinek nincs az csal. :-)
Inkább akkor kell figyelni, ha: sok van, fehér bőrü vagy, sokszor leégtél régebben, vörös vagy szőke hajad van, esetleg kék szemed is a fehér bőrödhöz, és még van néhány ilyen szabály, pl ha a családban volt már vkinek bőrrákja.
Parázni semmi esetre sem érdemes, inkább ha aggódsz valami miatt, menj el orvoshoz.
Akinek sok van, annak fél évente mindenképpen érdemes eljárni ellenörzésre, a saját érdekében. Ez olyan "megelőző" jellegü dolog mint a nőknél az éves emlővizsgálat. Sose lehet tudni...
nyugi!!!!!:-)
csak figyelni kell rá! nem naponta lesni! de ha változik akkor ezt nem legyintve bagatelizálni, hanem orvossal konzultálni!
(nekem a hátamonlévőt néha nézetem a családdal: látnak-e változás?na most le is rajzoltattam éppen, tehát: amorf alaku, sötétbarna-belső sötétebb szigettel, kiemelkedő,1,2x1,8 cm; szóval nem szép)
na, én meg frászt kapok.. az anyajegy nem valami teljesen normális dolog, amit mindenki örököl az anyjátol pár pötty és kész?! ez vmi betegség?! anyajegyből rák lesz?? dehét mindenkinek van!! ?!
:-) semmi gond!
"hangosan" gondolkodunk, ezáltal több tapasztalatot, információt nyújtunk, és gyűjtünk!
(örülök, hogy megszületett ez a topik is!)
üdv:tölgy
Tsc, felreertetted tolgy irasat. Nem azt mondta, hogy az a festekes anyajegy, ami hamlik, kiemelkedik, levedzik vagy szederjes, hanem azt, hogy az a festekes anyajegy veszelyes, ami hamlik, kiemelkedik, levedzik vagy szederjes.
A tobbi festekes anyajegyre nem kell odafigyelni.
Először is, ha valami már több éve megvan, és még élsz, akkor az nem lehet túl komoly dolog, szerintem emiatt nem kell aggódni. A leírásod alapján nekem olyanból rengeteg van bár lehet hogy félreértem.
Másrészt, biztos vagy benne, hogy csak az a festékes anyajegy, ami hámlik, levedzik, meg szeder felületü? Szerintem ugyanis nem. Egyrészt, nem is feltétlen emelkedik ki, simán lapos is lehet szederszerü felület nélkül, és ha levedzik az szerintem már nem jó jel.
Tudtommal ami nem jó: Ha asszimetrikus, egyenetlen szinezetü, nagyobb mint 1 cm, viszket, vérzik, nő.
Amik a leggázosabbak a nagy, kiemelkedő, szőrös, sötét szinü anyajegyek. Ezekbe nagyon sok festékanyag van, állítólag ezeket mindenképp érdemes leszedetni.
Én is úgy látom egyébként hogy mindenki kavarja itt az alapfogalmakat: szeplő, anyajegy, szemölcs, esetleg festékes anyajegy. Igazából szerintem nagyon össze tudnak mosódni, hogy most melyik melyik. Rajtam van mindenféle átmenet ezek között, bár fél mm-nél jobban talán ha kettő kiemelkedik, a - mondjuk - 200-ból. Ebbe a számba már a .5 - 1mm közötti kis barna pöttyöket is beleszámoltam, de van szeplő is bőven, de az halványabb. Normális méretü (1-8mm) kb 100 van rajtam. Mondjuk 10 olyan amire azt mondanám, hogy nem szabályos, mondjuk a szinezete, de azért nem annyira durván mint a melanoma képek amiket néztem eddig.
Az biztos, hogy sima bőrgyógyászra nem szabad bízni ezeket. Kikanalazásról meg ilyesmiről szó sem lehet. Csakis a megfelelő távolságok megtartásával - kivágni szikével, onko-dermatológus által. Esetleg lézerrel kiégetve, de persze olyankor szövettan nuku, bár valljuk be, azért általában ez már szemre eldönthető hogy van -e rá szükség de persze mindig jobb a békesség.
A 7e Ft os hely tuti nem csinál szövettant.
Ahol én kérdeztem ott 30e volt 1 db, 2 db pedig 40, de utána ismét nagyot nőtt az összeg. A szövettan drága, azt mondják.
Én hajszállal biztos nem mernék elkötni semmit.
Én egyébként azt csinálom, hogy digitális fényképezőgéppel 2-3 havonta fotózom magam az érintett területeken, és megfigyelem a különbségeket. Innen tudom, hogy mostanában nem nagyon jönnek ki újak. Ha észrevennék 2-3 hónap alatt kijöttet, az rögtön gyanus lenne és közelebbről is megnézetném.
Eljárok kontrollra, sőt, úgy tervezem két külön helyre fogok, mindkettőhöz fél évente, de negyed év eltéréssel.
Muszáj okosnak lenni ezekből mert egyszer még ezen múlhat az életem. :-))
Ja és mégvalami: MINDEN NAP termelődnek ráksejtek a szervezetben. Csak az immunrendszer legyőzi őket. Valameddig. Ezért kell minnél erősebb immunrendszert felépíteni mindenkinek.
Sziasztok!
az anyajegy-szemölcs-szeplő ugye külön kezelendő (a meghatározásaik)
ami veszélyes ezek közül a festékes anyajegy!!
(de vannak másfélék is!)a kiemelkedő barnás/fekete , hámló, levedzős, szederre emlékeztető felszinű, és mindez akkor kerül levételre ha :nőnvekedni, vedleni, levedzeni, vérezni kezd, és akkor ha semmit se "tesz"éppen csak van, de veszélyes helyen, ahol pl beleakad a lánc, irritálja a ruházat pántja, ütésnek, dörzsölésnek kitett .
(hallottam végzetes kimenetelü eseteket láncbeakadással, lábon lévőnek szánkóbalesetnél ütéssel sérült anyajegy okozta áttét kialakulásról)
nem veszélytelen az eltávolítás sem!! mert való igaz, hogy bőrgyógyászatok leégetik, kikaparják, kikanalazzák, de akkor a gyökerek nincsenek kivéve, bennszakad egy darabka és ujra nő, később persze.
a bőrrák veszélye abban áll, hogy nem fáj, nem tudunk róla mikor aktivizálódik és képez áttétet-ami szintén nem jelez fájdalommal sokáig!!!
a bőr viszketése, pirosodása a már régen kivett két nagy anyajegyem helyén,/ 5 öltés ma is látszik ha nagyon nézem:-)/, szóval mindig megijeszt, az orvosok nem adnak igazán választ fele a kivétel ellen van!/ne bolygassuk!/ másik fele bátran vág, igaz nem az ő veszélyhelyzete! és bagatelizál, és valóban visszajön a szövettan negativan!
de!!!
tényleg csak azt vetessétek ki ami veszélyeztetett helyen van!! gondoljatok bele hány embert láttok csunya anyajegyekkel az arcon, és biztosan őket is zavarja!! valamiért mégis inkább viselik a tekinteteket! nem hiszem, hogy pénzkérdés!!
onkológus véleményét kell kérni részletesen!!
nem kozmetikus-bőrgyógyászét!!!
egyébként én 7ezer ft/db-ot hallottam nemrégen maszekban , igaz vidéken.
de mondom, a szemölccsel lehet ezt csinálni,/hajszálas elkötést is hatásosként meséltek öregek/ de az anyajeggyel körültekintőnek kell lenni!
magam is fehérbőrű vagyok, anno sok leégés nyomait hordom, de pl afiatal lányok előszeretettel nyomkodják a miteszereket (biztos a fiuk is) nos pl az arcomon ennek egyik barna kidudorodás lett a következménye, oda jött a festékanyag, és persze az arc szőrei ebben nem pihék már!és a tépkedés is irritáció!
de ez sem anyajegy!
hitelesség-öszinteség az orvos részéről ! ez a legfontosabb!! bátran fel lehet tenni a kérdést: lányának/fiának megcsinálná-e? ajánlaná-e?
és utána rábízni! de kontrollra visszajárni!
aki ezt feleslegesnek itéli abban nem biznék nagyon!!
döntés mindig a sajátunk!!!!
mint az életünk!
mi a fontos, mennyire éri meg?
üdv:tölgy
(ja és van két pici szürkés-v.barnás, lapos alig kiemelkedő -rizs-lencse közti nagyságu-valami, mert nem anyajegy !! amit nagyon félve figyelek pár éve magamon.
a többitől nem félek!
de ezek aggasztanak./
én is a Kékgolyó utcát tudom javasolni! Az egyetlen hátránya, hogy várakozni kell!
Viszont mi voltunk bôrgyógyászati magánrendelésen és ne tudjátok meg milyen összegeket próbálnak elkérni:( Szerintem van amit nem is indokolt annyira leszedni(
Sok sikert.
Annyira nem veszélyesek azok az anyajegyek, csak oda kell figyelni!
MuTeR
Egy házipraktikám van a bogyós anyajegyekre.
Régen a páromnak kettőt igy halasztottunk el:
Hosszú hajszállal a tövénél szorosan elkötni.
Kb 1 hét múlva még egyszer.
Magától elszáradt igy, és leesett kb 3-4 hét alatt.
Köszi az infókat... Szerencsére az enyémek nem igazán kiállóak, legalább ennyi mázlim van. Úgy tünik ha megtalálom a megfelelő helyet, lesz rajtam is egy kis meló azért. Csak hogy megnyugodjak. Addig is próbálom őket a mentális energiáimmal eltüntetni. :-) Most meg olvasom a neten a lézeres kezeléseket, hátha valahol értelmes lehetőségek vannak.
Elvileg a rubin lézerrel szednek le szeplőket, de nem biztos hogy anyajegyekre is jó. :-(
A kékgolyó utcának utánanézek.
Meg aztán hátha valami orvos is hozzászól a témához végre és megmondja mi a helyzet ezzekkel a dolgokkal. :-)
Ez az utolso, amit leszedetek. Van meg boven, de azok nem zavarnak.
Kekgolyo utcaban van az Orszagos Onkologiai Intezet, teljesen allami. Sima szikevel dolgoznak, de ahogy lattam, tenyleg nagyon szepen.
Amugy nekem is eddig minden anyajegy helye latszik, van koztuk egesz csunya is, de eldugott helyen vannak (fejem bubjan pl :-)), szoval inkabb csunya sebhely, mint egy pupos anyajegy, ami mindenbe beleakad.
Uj anyajegyek is jonnek ki rajtam, de nem torodom vele, mert ha komolyan vennem, mindennap a dokinal csucsulnek, 3 ev mulva meg, mire minden anyajegyemet leszedik, kiderulne, hogy semmi bajom :-)
Tehát akkor hasonló cipöben járunk... Azt írtad hogy "ez az utolsó". Ezek szerint nem is marad több, vagy ez az utolsó amit leszedetsz?
Nekem elég nagy LILA folt maradt, fogjuk rá, hogy mandula alakú. Most már rózsaszín és egyre kevésbé látszik de elég lassan javul kinézetre. Azt mondják a hát - ahol nekem vannak - a legrosszabb ilyen tekintetben, az nagyon lassan szépül vissza.
A Kék golyó utcában milyen hely van? Állami vagy magán? Bocs de csak 5 éve lakom pesten (de éppen költözök is haza). Mivel dolgoznak? Sima szike?
A trükköt én is olvastam a TB-vel, azt mondod hogy változik meg nagyobb lett és akkor már vágnak is.. Csak nagyon kíváncsi lennék valami alternatív módszerre, mert a hentesmunka sose volt szép. Igaz, megbízható. :-))
Amúgy meg jól esik kibeszélni ezeket... Otthon pl. még komolyan se vettek. :-(
Detto. Raadasul feherboru vagyok es kek szemu. Eddig kb 6 anyajegyet szedtek le, mindegyiknek csunya helye maradt, de mindegyik szovettan negativ lett. Most keszulok az arcomrol leszedetni egyet, ez az utolso, remelem, ezt a Kek golyo utcaban fogom csinaltatni, mert ott nagyon szepen dolgoznak (van "referencia" is, egy kollegano :-)).
Hogy a TB fizesse? Azt kell mondani, hogy elkezdett noni. Vagy ha pupos, akkor azt, hogy beleakad mindenbe es olyankor verzik. egybol leszedik.
Neked is mandula-alaku az anyajegyek helye?
Magamról annyit, hogy 26 éves vagyok és van egy csomó anyajegyem, mondjuk több mint száz,
de már rég nem számolom. Kb egy éve figyelmtem fel rá, addig nem is érdekelt az egész.
Van kicsi is, nagy is, mindenfélék, világos, sötét, szabálytalanok is (pár db). Főleg a hasam és a hátam az érintett terület.
Természetesen járok félévente kontrollra, onkodermatológushoz, ahogyan azt kell.
Azért nem tudom azt állítani, hogy tök nyugodt vagyok. Igaz, úgy néz ki, már nemigen
jönnek ki újak, de nekem elég sok amennyi van. Néha depressziós rohamok törnek rám, mert
sajnos elég sok rosszat olvastam a bőrrák rizikófaktorairól. Hála égnek nem vagyok
se kék szemü, se szőke, meg a bőröm se a legfehérebb, de tény hogy égtem már pár
jó nagyot a napon. Hát istenem, van ilyen, ki nem?
Nyugtatgatom magam. Néha még sikerül is. :-)
A két legkapitálisabbat még a nyáron leszedettem, szépen múlnak a hegek, de úgy néz ki
ez a szokásos vágd ki, varrd össze módszer nem túl szép munkát hagy maga mögött. Legalábbis
ott ahol nekem volt, a hátamon, nem az igazi. Tudom, hogy csak így biztonságos leszedni
a szövettan miatt, de akkor is nagyon csúnya hegek maradnak és azért ez nem jó.
Ezért is írok. Szeretnék minél többet eltávolíttatni, de nem mindegy, hogy hol, hogyan
és mennyiért.
Természetesen az onkodermatólógus főleg akkor javasolja egy anyajegy leszedését, ha egyrészt
gyanús, változik, amit én nagyon nem akarok kivárni, vagy akkor ha túl nagy és ő úgy
találja hogy erre már megéri a TB pénzét költeni.
No nem is baj, fizetek én, de az a kérdés, hogy HOL érdemes ilyet csináltatni, kinek
milyen tapasztalata van?
Lézeres módszerekről ki mit tud? Elvileg van olyan lézerfajta ami csak a melaninban
nyelődik el, ergo kiválóan irtja az anyajegyeket is és mást nem. NAGYON érdekelne
ez a módszer. Itthon is üzik egy-két helyen. Esetleg próbálta már valaki?
Másutt inkább arra eszküsznek hogy kivágják utána bioptron lámpával tüntetik el nyomtalanul a hegeket.
Pro és kontra érveket szeretnék hallani, HA tud valaki valamit...
Elhatároztam hogy
nekem nem kellenek ezek az anyajegyek!!
Kérem hogy aki tud hasznos információval szolgálni ezügyben, az szóljon! Irjon!