Bocs, hogy belepofátlankodok, de talán tudok adni egy kis körképet MF kontra fénymérés szempontjából:
Nikon D100&D70: el lehet felejteni (szerencsére csak az MF fénymérés szempontjából)
Nikon D1, D1H, D1x, D2H O.K.-K.O. (ezeket csak a hecc kedvéért írtam ide:))
Fuji S2, S3: vhogy Fuji szanék is kifelejtették az MF -es fénymérést, de minden más NAGYON JÓ!!! (gyűjtök is egy S3 -ra -hogy személyeskedjek egy kicsit:))
Canon 300D: rakás szar (majdnem minden szempontból)
Canon 10D: Puffin barátunkat ez a szerkentyű csábította el, mivel a Novoflex gyárt egy közgyűrűt, amivel a drága Nikkorjait is tudja használni (visszafelé -Canon->Nikon- irányba nem, anyád!!!!)
Egy újabb madár a topikban!!!!
Aki idecsábított az Puffin volt, ő beszélt veled teflon.
Sajnálom, hogy eladod a cuccot, tényleg elég gyökér dolog hogy nem műxik vele a D100. Próbáltad kézi fényméréssel, manuál módban?
Vagy gondoltál arra, hogy D100 helyett egy Fuji S2-vel használd? (erről Puffin tud okosat meg többet)
Vagy egy Canon 300D?
Vagy izé?
Mire tudod lecserélni?
Természetesen örömmel veszünk minden tapasztalatot, képet, amit megosztasz velünk.
Papugaja
ui: ha érdeklődik valaki, mit mondhatunk, mennyire tartod a cuccot?
Papugaja hívott erre a fórumra, ugyanis beszéltünk egy, a Fotó Mozaikban megjelent hirdetésem kapcsán.
Magamról:
A fotózással relatív régen (10-12 évvel ezelőtt) kezdtem el foglalkozni Édesapám Zenit E gépével, melyet sikerült elkommunizálnom Tőle.
Aztán kaptam keresztapámtól egy Minolta XG-M vázat egy 50mm-es és egy 2,8/35-85-ös zoom-mal.
Később jött hozzá egy SRT-101-es váz is 2,8/28-as optikával.
Már 3-4 éve nem igazán fotózok, de mivel nagyon hiányzik a fényképezés és a túrázás is elhatároztam, hogy igenis szánok rá időt!
A Novoflex-emről:
A gimnáziumban ismertem meg Szekeres János Tanár Úrat, akit pár évfolyamtársammal rávettünk, hogy ismét szervezze meg a természetfotó szakkört, mely korábban működött.
Neki volt egy 5,6/400-as Novoflex "B" típusú objektíve, ami Colombo feleségéhez hasonlított: sokat hallottunk róla, de még "senki" sem látta.
Aztán egyszer megláttam... Nagy megtetszett az ötletes kialakítása és a fotópuska forma. Elhatároztam, hogy lesz nekem is egy ilyenem.
Aztán egyszer csak megláttam egy hirdetést egy fotós újságban, ahol egy "D" típusú 400-as szettet hirdettek és eldöntöttem, hogy valahogy megszerzem.
Rengeteget beszéltem a szegedi tulajjal, alkudoztam és gyüjtöttem a pénzt rá: eladtam a számítógépem és az összes újságkihordásból és édességárulásból származó spórolt pénzem rátettem, de végül meglett!
Nagyon szeretem, mert piszkosul jól ki van találva. Látszik, hogy akik tervezték használják is. Jelenleg nem tudom használni, ugyanis időközben vettem egy Nikon D100-as digitális SLR-t, amelynek fénymérője nem működik, ha nem CPU objektív van rajta. :( (A jó édes nénikéjét a fogyasztói társadalmat irányító multiknak!!!) A Nikon-nál azt mondják rekesz szimulátor kell hozzá, csak ami F90-től felfelé található meg a Nikon tükörreflexesekben. (Szerintem ez mocskos üzleti fogás!)
Ráadásul F80-as vázra hajtok, de mivel az sem fog tudni fényt mérni el kell adnom.
Szóval ha érdekel Benneteket az alábbi szett, kérem jelentkezzetek.
-Novoflex T-Noflexar 5,6/400 "D" típusú objektív
-Novoflex Teleextender 2x
-Nikon csatlakozó + elektromos kioldó
-M42-es csatlakozó
Üdvözlettel:
Cserfalvi György
ui.: Ha kérdésetek van tegyétek fel nyugodtan, lehet, hogy válaszolni is tudok rá.
örülök, mert úgy tűnik, hogy rajzban nálad is bejött ez a végtelenül leegyszerűsített lencse rendszer:)
rám az 1-2 méterre felburranó fácánok vannak hasonló hatással:)
bizony ez a szorzós dolog (ahogy korábban is írtam) bizony nekem is igen aktívan foglalkoztatja a fantáziámat, csak éppen a mikro-ökonómiai muatóim nem kedveznek a vételnek.
üdv.
puffin
p.s. tehát azt mondod, hogy a velvia százast is érdemes alapban 1/3 blendével fölélőni (mint az 50-est)?
Azért megsúgom, hogy a (65)-ben említett akció nem volt teljes siker:
Egyrészt látom, hogy a rendszer használható adapterestül, kioldózsinórostul, övtámaszos monopodostul.
Másrészt látom, hogy a Velvia 100 +1 pushsal keményebb, kisebb tűrésű. Az élesség és a színek gyönyörűek, de végig van kb fél blende alexpo, és a sötét részek nagyon sötétek. Ez betudható az EOS-manuál pontatlan fénymérésnek, de még nem ellenőriztem.
Tehát minimum 200-as filmet követel meg az alap 5,6-os fényerő, nagy odafigyelést a fénymérésre, és Velvia esetén minimum 1/3 túlexpót, pláne pusholva. Mindezt tavaszias, napsütéses időre értve, ahol azért jó kemény kontrasztok és súrlófények vannak.
Az élességállításba jól bele lehet jönni, a mellőlem feluró nyúlra (a frászt szokták rám hozni) lőtt második kocka már éles volt (bár távolodtában ez nem biztos hogy nagy bravúr).
A barkács övtámasz kifejlesztéséért vállveregetésben részesítettem magam, jól használható, nem kell erőből tartani, ily módon 1/250 idővel bemozdulásmentes képek születtek "kézből". Földre támasztva monopodként műxik.
Olybá tűnik, hogy bár aránylag jó áron felbukkan néha kétszerező is az Ebayen, egyelőre nem szerzek be ilyet, sem nagyobb fejet. Mégpedig azért nem, mert nem lehet filmérzékenységgel bírni a drasztikusan megnövekedő bemozdulásveszélyt. Annak örülnék, ha a Canon (vagy bárki) megcsinálná az IS-sel kombinált kétszerezőt. Meg ha lenne iylesmire pénzem.
Inkább szerzek többféle terepruhát, álcahálót, építek leshelyet. Bár ha lesz leshely, onnan lehet állvánnyal is nyomulni rendesen.
Szken még nincs, a "boltira" sajnálom a filléreimet, helyette leszen majd egy Minolta IV valamikor tavasszal. Meg nem is olyan egetverően jó képek ezek (még).
addig is ellátogatok egy-két repülőnapra, meg erősödök és ügyesedek.
És egy DSLR-ről álmodozom 1,6-os szorzóval, és kicsinyke, alig észlelhető képzajjal 400-nál, vinnyogós filmtovábbítás nélkül.
na itt van az idő színt vallani. Hogy jött be neked az objektív (rajz, kontraszt, kezesség, kezelhetőség)...csak bátortalanul kérdezem: esetleg egy scan?
üdv.
puffin
Jelentem, tegnap végre megtörtén az eszköz teljesértékű használatba vétele.
A teríték: gyöngytyúk, cinege, harkály, őz (csapat), birka (nyáj), birkász (avagy juhásznéni kutyával), ölyv, nyúl, Cessna magángép, Malév charter, lenyugvó nap. Mindez egyetlen tekercsen (Velvia 100 +1 push).
Az övre támasztott barkács-monopod is kitűnően vizsgázott.
Bár a törpejárásos lopakodástól komoly izomlázam támadt mára, rég éreztem ilyen jól magam Ha lesz egy-két tűrhető kép is, nagyon boldog leszek.
akkor kezdem az elején.
tavaly télen állványt cseréltem. manfrotto el, gitzo explorer be. vettem hozzá egy off-centre fejet, ami igen szellemes megoldású panoráma talpas, de mikor tavsszal leskuhyhóban ráaplikáltam a 300-as telét+kétszerezőt+f100 vázat, azt hittem, hogy elsírom magam. rájöttem, hogy ez az állvány, de a fej sem erre való. Ekkor született meg a döntés, hogy alkalmasint beszerzek egy brutál gömbfejet és egy stabilabb (lehetőleg) fa háromlábat. Nézegettem az atomerős gömbfejeket, olvasgattam a teszteket stb. de rájöttem, hogy egy ilyen bulira a gatya is rámehet (még egy manfrotto féle frikciós gömb is elég sokban van). megnéztem magamnak ezt a novoflex féle "ocsmányságot" és úgy találtam, hogy ez a kifordított megoldás (gömb stabilan a lábon és a patkó forog), ami ráadásul frikciós is (bár ez nem annyira egyértelmű és szokni kell), talán jó lesz. az ára magas, de nem éri el csak egy arca-swiss elét. nosza. felhívtam a leica kereskedő K. Gábort, akinél már tavaly ősszel (egy madarásztalálkozó alkalmával) meg tudtam tapizni ezt a fejet. Ez az emlék és a már elírtak, megszülték az elhatározást. Gábornak még megvolt a fej és olyan kedvező árat tudtam rá alkudni, hogy nem hagyhattam ott.
maga a fej. szokatlanságát már írtam. nagyon nehéz, tömör anyag (mind a gombóc, mind a patkó), az anyag felülete (gombóc kék) a patkó sötétszürke fucsának tetszik, de használatkor, ahogy ezek az anyagok (bevonatok) csúszkálnak egymáson az álom (kicsit olyan teflonszerű, nem kell kenni stb)....szóval megnyert magának. a legfontosabb: igen kis és finom mozdulatokkal "atomstabillá" válik, persze az oldásnál ugyanennek a finom mozdulatnak köszönhetően úgy le lehet klattyantani az egészet, hogy sak na...szóval ki kell tanulni. a frikciós lehetőség...hmm ez egy kicsit máshogy értendő, minta a manfrotto vagy arca gömbök esetében, ahol pici kattogások kíséretében fokozatonként lehet állítani. a magic ball-nál ez nem így van. egyszerűen a szórítókarja kombinált felépítésű, kétrészes, amelyek közül az egyik (úm. frikciós kar) tulajdonképpen egy előszorítást beállító valami...
két dolog zavar(t) benne igazán: a golyó talpa nem panorámás elforgatású, ezért ezt a funkciót el lehet nála felejteni (szvsz nem is erre készült)...a másik, hogy nem gyorscseretalpas, de ezt egy manfrottó egységgel (csúszós cseretalp..makrózásnál is igen jól használható) meg tudtam oldani....
azóta, ha nem korlátoz a súly. ezt a cuccot hordom magammal.
egy nagyobb telénél, azonban még mindig nem ez a jó megoldás (de nem a stabilitás miatt), hanem egy igazi, fluid csillapítású video fej.
azóta van egy faállványom is (a sokat látott ndk-s modell), melyet piri pénzért és álomszép állapotban (a lábak lakkozása tökéletes) meg tudtam szerezni egy szakitól. Ha jobban bele gondolok, akkor ezek a fa cuccok, stabilitásban, rezgéselvezetésben töredék pénzért és súlyért tudják azt, amit a csukló vastagságú és dögnehéz fémek.
Első ránézésre rozsdamentes acélnak tűnik. De ki tudja, lehet hogy csak fényesre polírozott műanyag.
Nagy az arca valakinek. A Novoflex adapterek alumíniumból vannak. Lehet, hogy jóféle dúralu, de az áraikat csak titánium alapanyag, meg annak macerás megmunkálásával lehetne magyarázni...
Azért remélem, hogy az ukránok legyártanak pár darabot mire neked valóban szükséged lesz rá. Addig meg ne idegesítsd magad.
Hev ö nájsz víkend!
Én is megsétáltatom a cuccot ebben szép időben.
haj papu tele van a tököm már nekem itten ezekkel a gyűrűcsinálókkal (gyűrűk urak)
sorrendben
1. megptam a linket...iszonyatos klaviátor ütés..mél..vissza...mailer daemon
2. másik cím próba...mél..elment
3. mél visszajön animgiffel...jajj dhe jó, hogy érdeklődik az 1875 tip.sz.-ú adarbunk iránt...nosza rendeljen..jöhet cash in letter, mastercard, west. union ..mindegggy 50 dolcsi küldjük a cuccot
4. válasz I'm verv-very (az ördög a feleségét) happy kámoneribádí...küldjetek ordering formot. + kérdések többek között a levehetőségről.
5. egy perc elteltével...I1m terrible sorry we has no this item
6. ok. (türelem fogyatkozóban) kérdés: lesz a közeljövőben?
7. süket csend...
párhuzamos sztori
1. 3 nappal ezelőtt mél a novoflexnek, tudakozódás, mit is tud ez a gyűrű, van e végtelen, lencse inside, rendelhetőség
2. ma (megkapva a dvd tech. pozitív levelét) lebaszó levél a novoflexnek...fő kifogások: csesznek válaszolni, pici szarok qrva drágák..elavult és pontatlan a listájuk..nehézkes a beszerzés...stb.
3. 2 percen belül válasz. sorry server hibájuk volt. válasz minden pontra és megköszönték a kritikát (meg a dícsértetet is, mert az obit azért megdícsértem) és ők bizony rögtön postáznak ahogy bejön a leitz hungarytól a rendelés.
4. telefon egy leica forgalmazónak...(még egy hete) novoflex fikázás..nem szállítanak már hónapok óta pedig ott van egy rakat rendelés
5. bocsi levél a novoflexnek. megerősítettek, hogy van ilyen cuccuk raktáron, amint jön a rendelés küldik..
6. telefon a leitz hungarynak..."te lehet, hogy van is nekünk raktáron", majd utána nézek. ok. mondom, csak várok még pár napot, mert itt van az az óccsó ukrán gyűrű...egy kis nagyképűsködés, hát tudod csak milyen anyagból...
na szóval most ott tartok, hogy megyek valami vérnyomás csökkentőért és kivárom a dvd válaszát.
aztán, ha nincs más hátra rendelés a leitztől. az ára (ha nem marad benne a 150-160 ejróba, akkor biza csapok egy kis patáliát)
megnyugtatott az, hogy a novoflex biztosított arról, hogy és amennyiben a leitz hungary tökörészik akkor rögtön nyomjan fel őket. és mindez egy fostos gyűrű miatt, amit egy valamire való szterga percenként ki...-rik magából.
na papu erről ennyit...majd látom.
ha mégis bejönne a dvd, akkor teljesen logikus a közös rendelés...
Bár elég sokat volt a kezemben a NIKA adapter, nem ismerem behatóan a Nikon bajonettet.
A képek alapján úgy látom, hogy a vázon van egy retesz, amit benyomva lehet az obit elfordítani, és levenni - hasonlóan az EOS megoldáshoz.
Ha jól értem, te ezt a reteszelést hiányolod, vagy ennek a könnyű, de nem véletlenszerű oldhatósága felől vannak kétségeid.
Mintha lenne ottan egy pöcök (talán rugós), de tényleg: mivel lehet azt behúzni? Vagy gömbölyded, és így könnyegén benyomódik az elfordításkor?
Nemtom.
Szerintem meg kellene tőlük kérdezni emilben.
Mindenesetre ha rendelsz tőlük szólj nekem is, mert én is inéztem adaptert meg fordítógyűrűt, és ha együtt bonyolítjuk eloszlik a postaköltség meg az átutalási dij.
neked lám van némi műszaki vénád. skubizd már meg ezt a ringet, mert így hirtelen azt nem látom, hogy miként veszem le az obiról. a gépről az ok.
üdv.
puffin
majdnem azt mondtam, hogy beszarás...a novoflex ezért a valamiért potom 150 ejrót számol fel, ja és köcsögölnek, hogy űk nem kűdenek egyenst ide, hanem rendeljem meg a leitz hungary-nál...ők meg azt mondják, hogy egy novoflex szállításra több hónapot kell várni (ha a rendelt cucc megjön egyáltalán)
...ha ez bejön papu, akkor a hálám örökké fog üldözni...:)
köszi
Én is megszédültem amikor a 300D nevű torjan horse beette magát az agyamba, aztán egy Fuji S5000 nevű germó is csesztette a bootszektoromat, de kihevertem a lázat, most megint jól vagyok.
Nem költöm el a pénzemet ezekre a kiforratlan vackokra, inkább én is valami 10D szintű dologra, meg persze előbb egy normális szkennerre koncentrálok.
Ha már a Jézuskának hiába könyörögtem...
Lassan én is eltolom a biciklit, ma este már innom kell Taksonyban.
Ezúton kívánok boldog, békés új esztendőt minden Novoflex használónak, rajongónak, megszállottnak, meg minden kedves bármivel kattingató embernek.
Jó fényt 2004-ben is!
azt hittem a te cuccod!...de hogy te miféle dolgokat összeszedtél, az nem semmi. grat. örömmel nézegettem...honnan a jóégből buheráltad össze ezeket?
ügyes
ki fogsz röhögni! az teljesen oké volt, hogy az első fogót el tudom forgatni, de a képen jelzett állásba soha nem kattintottam fel...
üdv
puffin