A 30 napos tartózkodásra jogosító vízum általában a kibocsátás időpontjától kezdődően fél évig érvényes, a határon ezen időszakon belül kell belépni. Látom a lejárat időpontját megtaláltad a vízumon. Ez a jelenleg érvényben levő ingyenesség egy kicsit bonyolítja a dolgot, de attól tartok, hogy hiába intézted most a vízumot, az ingyenesség csak a 6 hónapos kedvezmény időpontján belül megkezdett beutazásokra vonatkozik. Szóval ez egy fogós kérdés. :)
Megpróbálok utánajárni a dolognak, és ha megtudtam valamit, akkor közkinccsé teszem az információt.
Egyébként normál esetben a vízumot bőven elég 1 - 2 héttel a tervezett beutazás időpontja előtt intézni, mert a fizetéssel együtt az egész formaság nem tart 10 percnél hosszabb ideig, és ebben az esetben az éppen aktuális szabályok szerint bonyolódik az eljárás.
Pár napja megcsináltam az E visàt. Februàrban utazunk... elképzelhető hogy nem kell érte fizetni? Mert megjött, és semmit nem fizettem érte. Tudom hogy van hat hónap vízummentesség de az január végèn lejár, vagy ezt úgy kell értelmezni hogy jan 31ig ingyenes igényelni? Merr nov 10én igényeltem ès elvileg május 10ig lehet felhasználni.
Természetesen tudok segíteni, és konkrét tippeket, elérhetőségeket is tudok adni. Légy szíves küldj egy mailt a tuktuktimes@gmail.com címre, hogy megbeszélhessük a részleteket.
- Bátran megveheted a SIM kártyát a reptéren, több szolgáltatónak van pultja az érkezési oldalon az előtérben. Az eladók aktiválják a kártyát, úgyhogy azonnal tudod használni. ehhez persze egy kártya, és szolgáltatófüggetlen készüléket kell vinned magaddal. Ott vannak a különféle pénzváltók is, szinte kikerülni sem lehet őket. Árban, és a szolgáltatás minőségében minimális a különbség, jó a DIALOG, a MOBITEL, és az egyesült ETISALAT - HUTCH is.
A MOBITEL kínál turista csomagot, de nem biztos, hogy az a legkedvezőbb opció. A SIM kártyákhoz az ország szinte minden pontján lehet feltöltőkártyát vásárolni.
- A hullámokról a korábbiakban már írtam. Azok inkább erősek, mint nagyok, főleg amikor kifutnak a partra, de aki tud úszni annak ez nem okoz problémát, mert az első 20 - 30 méter leküzdése után kifejezetten kellemes a víz tetején lebegni.
Srí Lankán rögtön a reptéren érdemes a telefonba kártyát venni internetezésre vagy egyéb helyen jobban megéri?
Ez esetben merre találjuk? Lényeges ,különbségek vannak árban,minőségben?
Marawila partja november közepétől mennyire hullámos, jól fürödhető? Ha esetleg valaki jár arra mostanában, jelenleg milyen a tenger? (Kicsit megijedtem ,hogy nagy hullámokat látok h korábbi hozzászólásokban a hotelnél )
- Az első kérdésedre válaszolva 2019 augusztus 01-től 2020 január 31 – ig tartó időszakra az idegenforgalmat segítő beutazási könnyítéseket jelentett be a srí lankai kormány, azaz 42 ország polgárainak, köztük a magyaroknak 6 hónapig nem kell vízumdíjat fizetniük, de regisztrálniuk kell az eta.gov.lkoldalon. Ezt néhány nappal az utazás megkezdése előtt érdemes megtenni. Bár érdemes kinyomtatni a regisztráció visszaigazolását, de a belépéskor elég az útlevél bemutatása. A vízumvásárlásról, a regisztráció menetéről, és további Srí Lankával kapcsolatos hasznos információkról itt olvashatsz bővebben.
- Srí Lankán az év minden szakában lehet strandolni, de azzal számolni kell, hogy ebben az időszakban gyakran esik az eső. A tervezett útvonaltól függően a kulturális programok között, vagy a hazautazás előtt érdemes néhány napos óceánparti pihenést is tervbe venni.
- A reptérről a legegyszerűbben, és leggyorsabban a repülőtéri taxival /airport taxi szolgáltatás igénybevételével juthatsz el a célállomásra. A taxit a csomagjaitok felvétele után ahogy kilépsz az előtérbe, a jobb oldalon levő első pultnál rendelheted meg. Az adminisztráció, és a formaságok elintézése után, ez k.b. 5 percet vesz igénybe, kikísérnek a parkolóba, és máris indulhattok a kívánt helyre. Nincs lehúzás, kötött árakkal dolgoznak. Erről a további információkat, és az árakat itt találod meg.
- Srí Lankán mindenhol találtok kis helyi utazási irodákat, akik igén yszerint bárhova elvisznek, de a legtöbb szálláshely, szálloda is felkészült a vendégek ilyen irányú igényeinek a kielégítésére.
- A robogó bérléséhez elvben nemzetközi jogosítványra, és annak a srí lankai kiterjesztésére van szükség, de ez elég bonyolult eljárás, mert a kiterjesztést csak Colomboban lehet intézni. Ha csak 1 - 2 napra, egy adott üdülőhelyen belül, vagy a környékén akartok robogózni, akkor nagy valószínűséggel nem fognak a kölcsönzősök ragaszkodni a papírhoz, de ha hosszabb túrára indulnátok, és nagyobb motort szeretnétek bérelni, ahhoz szükséges a jogsi kiterjesztése.
Egy kicsit offtopic, de egy jól kereső, hosszútávú, analitikai munkára keresünk Budapesten angolul, szingalézül és lehetőség szerint tamilul is jól beszélő kollégát. Ha van esetleg bármilyen tippetek hol találhatunk ilyen embert, kérlek szóljatok! Érdeklődni/ jelentkezni a jobs@bakamosocial.com oldalon lehet. Köszi szépen!
Colombora sokan mondják, hogy bőven kihagyható, főleg ha nem töltesz ott sok időt... (mi emiatt teljesen kihagytuk mert próbáltunk a "legfontosabb" természeti és történelmi látnivalókra fókuszálni amennyire lehet... egy modern nagyváros ilyen értelemben nem is tett volna túl sokat hozzá az élményhez)
Mit lehet erre mondani? :) Ez egy szép körutazás, amihez csak idő, és kitartás kell, főleg akkor, ha helyi tömegközlekedési eszközökkel akarjátok bejárni ezt az utat. Talán egyedül Hambantota az ami kihagyható, helyette egy kis kerülővel Kataragamat, és Tissamaharamat érdemes útba ejteni.
Ezekről a témákról regényeket lehetne írni. :) Sokkal könnyebb lenne a válasz, ha konkrét kérdéseid lennének, vagy legalább körülírnád, hogy mi az amiről információkat szeretnél olvasni. Ha esetleg nem nyilvános a kérdésed megkereshetsz e - mailben is.
Szia
Decemberben készülünk Sri Lankára.Bármilyen hasznos info nagyon érdekelne.Főleg nem tipikusan a turista helyeket keressük, és mindem olyan érdekelne amikre érdemes odafigyelni az út során.Nagyon köszönöm
Miért ne tudnál, ha a kp felvétel limited engedi? Mondjuk a felvételkor felszámolt díjakat neked kellene ismerni (bankod honlapján megnézni), ez lehet tetemes is. Egy kis tételre rakódó egyösszegű díj pl. nagyon durva árfolyamot is eredményezhet, ami elronthatja esetleg a szád ízét...
Sziasztok.
Kint vagyunk Negomboba. Azt szeretném kérdezni, hogy Atm-ből tudunk rúpiát felvenni? Jo lenne ha lenne meg egy kis pénzünk utolsó 3 napra 😂
Köszönöm a segítséget!
Az ingyenes beutazást biztosító vízumprogram január 31 - ig tart. Elképzelhető, hogy meghosszabbítják, de jelenleg csak augusztustól 01 - től kezdődően 6 hónapos időszakra szól a könnyítés, ámde ez sem jelenti azt, hogy a most, és a közeljövőben Srí Lankára utazóknak nem kell regisztrálni az http://www.eta.gov.lk/slvisa/ oldalon. Ezen a honlapon kell regisztrálni, és megvásárolni kártyás fizetéssel a vízumot.
A vízum vásárlásának a menetéről, és további, az utazással kapcsolatos tudnivalókról itt olvashatsz bővebben.
Írod, hogy nem beszélitek az angolt, ez sem jelent akadály, mert a nyelvismeret hiányában egyes utazási irodák némi felár ellenében megoldják a vízumvásárlást
Jövő márciusban utazunk Negombo - ba. Olvastam a vízummentességről de pontosan nem tudom mi a teendőm ( legfőképpen hogy nem beszélünk angolul ) a beutazáshoz?
Sziasztok!
Lehet buta a kérdés...,de kíváncsi vagyok a válaszra és nem igen találom.... Szeptemberi szállásunk az Éden Resort Spa Hotelben lesz, mely most derült ki számomra, hogy a Bentota folyó torkolatánál van, ahol, ahogy a képeket nézegettem, bizony nem kis krokodilok éldegélnek.
Vajon itt szabad az óceánban fürödni??? Van a torkolatnál krokodil veszély?Tud esetleg valaki ezzel kapcsolatban érdemi információval szolgálni?