Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.16 0 0 4181

ez első gyereknél lehet működik, többediknél már nehezen

a szoptatási tanácsadó pedig azt fogja tanácsolni, hogy kösd magadra a babádat és szoptasd akkor amikor csak igényli éjjel és nappal

Előzmény: Csiperke2005 (4175)
Zetta Creative Commons License 2008.12.15 0 0 4180

Szia!

Abban teljesen egyetértek, hogy valahogyan be kell határolnunk a fürdetés fix időpontját.

Amit nem értek, hogy mi a baj a komfortszopizással? Amúgy a dokinő megkérdezte, hogy mennyi ideig szopizik a gyerek, mondtam, hogy 1 órán keresztül. Erre az volt a válasza, hogy akkor a gyereknek ennyi szükséges...

AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 4179
A laktózérzékenység az olyan, hogy van egy bizonyos mennyiség, amennyit a szervezet tolerálni képes, aztán "kicsordul a pohár", ez jelentkezhet akár felnőttkorban is. Szóval egy ideig tűri tünetek nélkül, aztán azt mondja a szervezete (az emésztése), hogy köszi ennyi elég volt, most pedig tiltakozom... szóval egy vizsgálatot mindenképpen megér.
Előzmény: whiterabbit (4178)
whiterabbit Creative Commons License 2008.12.14 0 0 4178

Megpróbálok egyben válaszolni.

A probléma idestova egy hónapja áll fenn, babácska 4,5 hónapos. Amikor elkezdődött, még nem fogzott, de most már igen, legalábbis azt hiszem. A produktumot látta orvos (2 fő) és a védőnő is. Abban mindenki egyetért, hogy igen, ez fura. De mivel nincs kiszáradva (még jó) és hízogat (bár egyre kevesebbet), nem kell csinálni semmit. Volt uh, vérvétel, tenyésztés, minden negatív. Pici korában normális volt az emésztése és volt egy olyan időszak is, amikor hetente 1x rakta tele a pelenkát, de nem volt szorulása. A hasmarsosság elején végigcsináltunk egy Normaflore kúrát, nem használt. Én első körben a tej "felhígulására" gyanakodtam, de ez a laktózérzékenység lehet, hogy megér egy próbát. De annak nem kellett volna hamarabb jelentkeznie?

mzsperx Creative Commons License 2008.12.14 0 0 4177
nálunk is annyi ideig lehet szopizni,a míg akarnak (tak) :)) soha nem volt ez gond, miért is lenne???
pzita Creative Commons License 2008.12.12 0 0 4176

Kedves Csiperke!

Mi a baj a komfortszopással? Nekem három gyermekem élte túl, hogy komfortszopizhattak is. Közülük az első és harmadik e nélkül elég rövid időn belül a tápszeresek lettek volna. És elég nagy számú anyukát tudok neked előteremteni záros határidőn belül, akiknek komfortszopizás nélkül nem volt elég tejük. Röviden hurrá, hogy nektek bevált az időre szoptatás, meg a szoptatás időbeli korlátozása, de sajnos sok-sok esetben ez szoptatás halála.

Csiperke2005 Creative Commons License 2008.12.12 0 0 4175

Zetta, mindenképp kell napirend már az egészen pici babának is. Teljesen jó, ha mindig azonos időben fürdeted és ahogy más is tanácsolta utánna szoptass. A kisfiam koraszülött volt (28. hét, 1620 gramm), ezért nagyon szigorúan kellett figyelnem a szoptatásra. Konkrétan 2 óránként és max 20 percig lehetett mellen, a gyerekorvosunk ezt javasolta. Bevállt a dolog. Minden gyerek más, mindenkinél más  jön be, tapasztald ki, hogy a te babádnak mi a megfelelő. (Szerintem egy óra nagyon hosszú idő, ne szoktasd hozzá, ez nekem komfortszopásnak tűnik. Ha bizonytalan vagy beszélj a védőnőddel, vagy hívj fel egy szoptatási tanácsadót.)

PManka Creative Commons License 2008.12.10 0 0 4174

Szia!

Hasonló problémánk volt nekünk is és nálunk laktózérzékenységet diagnosztizáltak.

Szerintem érdemes egy tesztet megcsinálni, a babának ez nem fáj.

Előzmény: whiterabbit (4152)
Aire Creative Commons License 2008.12.09 0 0 4173
Bocs, ha evidens dolgot kérdezek, de látta doki a székletét? Egész kicsi babáknak lehet olyan híg a széklete, hogy beszívja a pelus. El nem tudok képzelni olyan betegséget, ami hetek óta tart, de nem lázas, jól eszik, jól gyarapszik. ( a mérésparától eltekintve). Ez a dyspepsia amit ráírtak nem egy definitív diagnózis, hanem egy nagy szemetesláda. Azért majd szólj mi lett, de én ha minden vizsgálat negatív, a gyerkő meg jól van, nem aggódnék.
Gotika Creative Commons License 2008.12.09 0 0 4172
Olvastam az alap problémádat, de a hozzászólásokat nem, úgyhogy bocs, ha badarságot mondok, de nem lehet, hogy csak az a baj, hogy jön a foga. Ugyanis a fogzástól is lehet híg a széklet. No és persze lehet nyűgös is a baba.
Előzmény: whiterabbit (4168)
2hounds Creative Commons License 2008.12.09 0 0 4171

Nálunk se alakult napirend, sőt én úgy vettem észre, hogy egyre jobban szétesett minden. Főleg én. Én totál nem bírtam ezt, hogy azt se tudom, mikor mi van, mert éppen a fürdésidő tök közepén ezerrel alszik, (4-5 órán át), vagy éppen tele hassal alvás helyett virgonckodik szintén 4-5 órákat. (Ki volt az aki kitalálta, hogy a kisbaba nem képes fél óránál tovább ébren maradni????) Szóval a 7. hétre mi totál kibuktunk, apa, én, bébi, mindenki. Erre mondta a védőnő, hogy ha úgy érzem, hogy így nem megy, vezessek be egy kb. 3 órás napirendet nappalra, éjjelre meg maradjon a baba igénye szerint. Tehát nappal ébresztettem, éjjel meg hagytam aludni, vagy éppen tombolni, ha úgy gondolta ugyebár... :) 1 hét alatt átálltunk minden probléma nélkül, sokkal jobban aludt, evett, kevesebbet sírt, stb. Nekünk ez jött be, azóta is elég fix napirendünk van, max. 15 perc csúszásokkal (a kaja meg a fürdés a fix, hogy közte mikor mit csinál, azt rábízom, de emiatt elég jól kiszámítható az is, mikor lesz álmos, mikor kakil, stb.) Éjjel is 8 hetes kora óta szuperül alszik, 1x evett, most van még egy kihaló félben lévő álometetés. Persze, megébred, felsír, de enni nem kér, és nem hangoskodig félóráka. Nappal bezzeg, akkor igen aktív! :)

Előzmény: Zetta (4170)
Zetta Creative Commons License 2008.12.09 0 0 4170

Jó reggelt!

Na akkor én is beszerzek valami jó könyvet! :)

Oké, nem parázok. Minden a lehető legnagyobban megy! :)

A fürdetés nálunk este 7 és 8 között szokott lenni, ahogy a fiatalúr ébred.

Csak az a gáz, hogy délután alszik egy nagyott, pontosabban késő délután és akkor nekem este 10-ig bulizik... Majd csak szépen kialakul a napirendünk. Bár a lányomnál ez csak akkor következett be, amikor már rendes ételeket evett és nem szopizott.

Előzmény: 2hounds (4165)
Jokeva Creative Commons License 2008.12.09 0 0 4169
:)))))
Thx.
Előzmény: pzita (4166)
whiterabbit Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4168
Voltunk kontrollon, minden negatív, a baba hasa továbbra is megy, a dokik csak hümmögnek. Most naponta egyszer mérem (orvosi utasítás), gondolom ezzel akarják lemérni, mennyire hízik a tejtől, mert még mindig nem lehet hozzátáplálni. Szóval ilyen is van, hogy a teljesen egészséges gyerek fura dolgokat produkál. Azért boldog lennék, ha végre elmúlna.
Előzmény: zsuzsahd (4157)
Gotika Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4167
Mi lenne, ha csak simán élveznéd a szoptatást? Bár 1 óra az nem kevés.
De félre téve a tréfát, szerintem a fürdetés időpontja legyen (nagyjából) azonos.
Ez talán segít abban, hogy kialakuljon a napirend (mondom én, akinek a gyerekénél, csak a reggel 7-es ébredés és az este 7-es fürdés, közte pedig a nagy ordítás volt fix) és azért mert a gyerekek rettentő konzervatívak. Nagyon szeretik, ha az életük 1 bizonyos (a megszokott) mederben halad. Ettől érzik magukat biztonságban, ebben az idegen világban.
És azért csak nagyjából, mert nem lehet őket percre pontosan kiszámítani (bár az unokatesómat állítólag ki lehetett). No és persze az a legfontosabb, hogy úgy csináljátok ahogy nektek és a kicsinek jó. Nincs erre szentírás, csak az, hogy csináljátok úgy ahogy tetszik, közben meg figyeljétek a kicsit és ha úgy tűnik, hogy változtatni kell a rendszeren akkor bátran tegyétek meg!

Igaz ugyan, hogy mindenkinél mást jelent a napirend és a szertartások. Van olyan család, ahol azt, hogy a fürdetés csak és kizárólag apuka feladata, akkor is, ha éjfélkor ér haza a munkából. No comment. Mindenki eldönti maga ;)
Előzmény: Zetta (4164)
pzita Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4166

A módszer teljesen jó. Mellgyulladások idején, ha a gyermekeim segítsége nem volt elég, akkor remekül alkalmaztam. Mellszívó ez esetben sosem segített.

Az időtartamoknál lévő leírás, meg megegyezik azzal, amit szaporító fejésként szoktak itt titulálni, vagy még muter-féle horror fejésként is elhíresült itt az indexen.

Előzmény: Jokeva (4163)
2hounds Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4165

Én olvastam! :)

Fürdetni szerintem jó azonos időpontban, mert talán a napirendben is segít neki. Mi evés előtt fürdettük, mert féltünk, hátha kibukja a kaját a nagy pancsolásban.

Előzmény: Zetta (4164)
Zetta Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4164

Sziasztok!

Köszönöm a megerősítést! Nagyon sokat jelent nekem.

Tényleg túl sokat gondolkodom ezen, főleg szoptatás alatt :) , ami gyakran egy óra is... Talán olvasnom kellene közben vagy zenét hallgatnom?

Amúgy nem akarok tejszaporítást, csak azt nem szeretném, ha begyulladna a mellem.

Más téma: hátha tudtok tanácsot adni. Fürdetéssel kapcsolatban: az a jó, ha minden nap azonos időpontban fürdetünk vagy akkor ha a gyerek felébredt. Kisfiamnak ugyanis még nincs kialakult napirendje. És fürdetés előtt vagy után "kellene" szoptatni?

Előzmény: Gotika (4161)
Jokeva Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4163
Sziasztok lányok!
Ezt mennyire ismeritek, alkalmazzátok, jó módszer? Én még nem tartok itt, csak előre olvasok a témában, érdekelne hogy jó-e ez a leírás:

MARMET-MÓDSZER
csengevagyok Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4162
Szerintem is jol csinalod, annyit fuznek hozza hogy a hajnali fejessel ne uritsd ki a melled hanem csak addig fejd amig puhabb lesz.

Gondolom a csemete nemsokara at akarja az ejszakat aludni es a mellnek is kis ido kell amig megszokja hogy kevesebbet kell termelni. Nappal meg egyaltalan ne fejd, csak ha feszul es/vagy faj, akkor se teljesen.

Ha majd ugy erzed hogy gyakrabban ker enni, akkor egyszeruen gyakrabban tedd mellre, ez a legjobb es legegyszerubb tejszaporito modszer.
Előzmény: Zetta (4160)
Gotika Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4161
Szia!
Nyugi! Ne parázz, nekem úgy tűnik, hogy mindent jól csinálsz!
Ha hajnalban lefejed teljesen az 1ik melledet, akkor reggel csak akkor csináld meg újra, ha biztosra szeretnél menni. Hamarosan úgyis eljön az idő, amikor a hajnali fejés kitolódik reggelre.
Napközben szintén nem fontos fejni, csak akkor, ha növelni szeretnéd a tej mennyiségét, illetve, ha nagyon feszül a mell (akkor "komfort érzetig").
Az pedig, hogy a szoptatás ideje így lerövidült, csak azt jelenti, hogy a fiad megerősödött, jó technikával szopik és a melledben a "tejcsatornák" is kellően bejáródtak. Ez így teljesen jól van.
Szóval, csak lazán, ne gondolkozz annyit, élvezd, hogy egészséges, mosolygós babád van!
Előzmény: Zetta (4160)
Zetta Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4160

Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni:

Van egy 2,5 hónapos kisfiam. Eddig mindkét mellből szopizott. Mostanában (úgy 3 hete) hajnalban csak az egyik mellet kéri, a másikat lefejem, mert nagyon fáj. Reggelre azt a mellet adom neki, amit lefejtem. De ez is elég neki.

Az lenne a kérdésem, hogy akkor reggel a másikat megint le kell fejnem? Csökken a tej mennyisége, ha nem fejem le? Napközben is fejni kell, amikor csak az egyik mellet kéri? Vagy csak akkor kell fejni, ha már nagyon feszül?

Jól csináltam ezeket a dolgokat?

Elnézést, de egy kicsit most bizonytalan vagyok ebben a szoptatás témában...

Elvileg úgy 3 hós kor körül van egy fejlődési ugrás, nem? Nekem meg úgy tűnik, mintha kevesebbet enne...

Eddig nagyon komótosan evett, általában 1 órákat. Ma reggel viszont 10 perc elég volt neki 1 mellből... Nem értem...

Amúgy mosolygós baba, csak estefelé nyűgős... Azt még hozzáteszem, hogy 3 kg-mal született, 2 hós korára 6 kg lett. Azután pedig már nem nőtt ilyen ütemben a súlya, gondolom (meg olvastam is), hogy ez így normális...

Előre is köszi a válaszokat!

Zetta

Gotika Creative Commons License 2008.12.05 0 0 4159
Szerintem, ha a gyereken nem mutatkoznak a kiszáradás tünetei akkor egyenlőre ne aggódj! Azért jó volna kicsit többet tudni a konkrétumokról.
Viszont, ha le akarod szoktatni a szopásról, akkor kezd el valahogy itatni, mert folyadékra ugye szükség van.
mindenképpen a víz az ami kívánatos lenne, hiszen az a szomjoltó.
Gondolom szilárd ételeket már rendesen fogyaszt a gyermeked. A szavaidból ítélve a kicsi igény szerint szopik, nem fix időben. Ez kicsit nehezíti a leszokást, de próbálj olyan ételt adni neki amitől biztosan megszomjazik. Lehetőleg menj el otthonról és bízd az etetést másra. Ha ez nem megy, akkor legalább az étkezés után hívj át valakit és úgy menj el otthonról (esetleg hétvégén apuka is segíthet). Ha nem vagy otthon és szomjas, kénytelen lesz inni. Ennyi.

Azt, hogy mennyire kell erőltetni a dolgot, neked kell tudni, hiszen te ismered a kicsit, de próbálkozz minden nap többször az itatással. Próbálj neki kedvet csinálni hozzá! Bolondozz vele, ha cumisüvegből itatod, akkor csinálj úgy mintha te is innál belőle, majd rögtön kínáld meg a gyereket is, ha pohárból akkor is ez a módszer. Hidd el, előbb utóbb inni fog!
Előzmény: beali (4154)
zsuzsahd Creative Commons License 2008.12.02 0 0 4158
Szia, sok más okosat én sem tudok mondani, mint hogy kitartás, türelem, meg majd fog inni, ha muszáj. :-) Hogy próbálod itatni? Pohárból, cumisüvegből, kanálból, szívószálból? Enni eszik kanállal? Hát, szerintem kipróbáltad az összes lehetséges italt, ha egyik sem jön neki be, akkor valsz. nem az itallal van gond, hanem a csomagolással. :-) Szóval én a továbbiakban maradnék a víznél. (Mondjuk szerintem a kakaó amúgy is kicsit korai még, meg a Mo-i hivatalos vélemény szerint a tehéntej is, de ez más kérdés, enyémek is kaptak már tejet ilyentájt, csak kötelességemnek érzem ezt itt megjegyezni :-)) Erőltetni - hát, szerintem nem kell jobban, mint amennyire muszáj. :-) Tehát ha holnapután munkába kell menned, akkor nyugodtan kipróbálhatod, h. mi lesz, ha pl. egy bizonyos napszakban szomjúság ellen nem kap szopit, és helyette időnként kínálgatod folyadékkal. Vagy ha pont az a gond, hogy "a gonosz anyám nem szoptat meg, pedig megtehetné", akkor esetleg apa/nagyszülő felügyeletében végezni a gyakorlatot, aki nem szoptathatja meg, ha akarná sem, és akkor legalább a konfliktusnak az a része elesik... Hát, gondolom, ha nagyon szomjas lesz, elfogadja végül. Hát, tudom, hogy nem írtam semmi spanyolviasz típusút, inkább lelki támogatásnak szántam. :-)
Előzmény: beali (4154)
zsuzsahd Creative Commons License 2008.12.02 0 0 4157
Szerintem ilyen nincs (bár nem vagyok szoptatási szakértő). Igaz, a tej zsírtartalma függ a mama által elfogyasztott zsíroktól, tehát ha mostanában több/kevesebb/más zsírokat eszel, mint korábban, hát, esetleg lehet hatása... De szerintem, hacsak nem eszel minden nap pl. olajban tocsogó rántott izéket (amitől néhány baba hasfájós lesz), szerintem valószínűbb, hogy valami elhúzódó fertőzés (ilyen az enyémeknek is volt, elmúlt magától), vagy esetleg allergiát vagy intoleranciát tudok még elképzelni, valamire, amit te fogyasztasz. Amúgy igen, a toxint a bacik termelik. Én most, hogy már méricskéltetek egy ideig és kb. tudjátok, mi van, már abbahagynám, ne stresszelje még ez is a gyerkőcöt.
Előzmény: whiterabbit (4156)
whiterabbit Creative Commons License 2008.12.02 0 0 4156
Csak a lényeg maradt le. Azért vetettem föl a kérdést pont ebben a topikban, mert felmerült, mint lehetséges ok a tej minősége. Ezt mérni persze nem lehet, viszont elképzelhető-e, hogy felhígult és csak átszalad a gyereken? És hiába van tele a hasa "levessel", mégis éhes marad? Vajon van valami praktika a tej tartalmasabbá tételére? 
Előzmény: whiterabbit (4155)
whiterabbit Creative Commons License 2008.12.02 0 0 4155

Nem írtam ugyan, de volt. Ezen kívül UH és vérvétel is. Viszont nem baktériumokra/vírusokra kérték a tenyésztést, hanem valami toxinra, ami nem tudom, hogy mi és honnan jöhet. A "toxin"szóról méreganyag jut eszembe, de direkt méreg biztos nincs, hacsak nem vagyok alien. Vagy méregtermelő baci? De akkor a családban másnak is lenne, viszont mindenki jól van. Babácska nem lázas és a vizsgálatok alkalmával nem sír, ha nyomizzák a hasát.

Mindig csak annyit mondanak, hogy "dispespsia", utánanéztem és csak a meghatározhatatlan emésztési zavart jelölik ezzel, szóval olyan nesze semmi diagnózis. Ja, és még azt is mondták, hogy napi 6 széklet alatt nem beszélhetünk hasmenésről.

A héten megyünk vissza a kórházba kontrollra, hátha hallunk valami értelmesebbet.

Előzmény: rollller (4153)
beali Creative Commons License 2008.12.02 0 0 4154

Sziasztok!

Tudom, hogy ezen a fórumon inkább a kezdő anyukák gyűjtik az infót (én is sok jó dolgot találtam), de nekem most van egy kis problémám.

Tehát 13 hónapos a lányom. Vagyis befordultunk a "jaj de jó hogy még szoptatsz" időszakból a "te jó ég! Még szoptatsz?!?!?" időszakba :)

A gondom az, hogy NEM iszik a kisasszony szinte semmit. Próbálkoztam vízzel, forralt tejjel, kakaóval, számtalan féle teával - de nem.

Van valakinek erről tapasztalata? Mennyire erőltessem a dolgot? Sajnos védőnővel nem szoktunk találkozni - azt hiszem ez a ritka eset, hogy jó lenne :) Lassan el kéne hagynom a szopit (legalább napközben - többféle ok miatt), de nem tudom, mert jön és iszik.

Előre is köszi, ha vki visszaír!

rollller Creative Commons License 2008.12.02 0 0 4153
szekletvizsgalat volt? mert a leirasod alapjan nem, azert en egy olyat csinaltatnek, mert kiderulhet, hogy vmi nem stimmel, es tenyleg hasfajas is van meg egyebek
whiterabbit Creative Commons License 2008.12.02 0 0 4152

Sziasztok!

Elég összetettnek tűnő problémám van, de hátha járt már közületek valaki hasonló cipőben.

Adott egy 4 hónapos baba, kizárólagos anyatejes táplálással (kivéve néha egy kis babavizet, de az nem számít). 3 hete megy a hasa, de naponta nem t*jik 3-nál többet, színe-szaga normális, de az állaga nem. Gyakorlatilag teljesen beszívja a pelenka. Voltunk dokinál, egészségesnek tűnik, gyarapszik, nincs kiszáradva, pocaknyomkodásra nem reagált fájdalommal, kapott Normaflore-t, hatása 0. Mérnem kell, mennyit eszik, hátha túl sokat, de nem, sőt inkább keveset, 6-750 grammot per nap. Most már ott tartunk, hogy nem akar enni sem, mert frusztrálja az állandó méricskélés és az én aggódásom, nem akar aludni, nem akar játszani, nem csinál semmit, csak egész nap nyafog, most már ölben is. A védőnő szerint el van kényeztetve és azért viselkedik így. Én meg nem tudom, hogy tényleg elkapattam, vagy mégiscsak fáj a pocakja, vagy mi a csudát csináljak, hogy ne f*sson, vagy legalább boldogabb legyen.

Van valakinek ötlete?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!