Keresés

Részletes keresés

B18650 Creative Commons License 2025.03.17 -2 2 58701

"Az, ha életet fenyegető tevékenységekhez PMR446-ot használ valaki, az olyan mint védőfelszerelés nélkül mászkálni a tetőn. Butaság, gizdaság, felelőtlenség."

Mit lehet tenni, ha maga a gyártó is tetű és ezt adja tájékoztatás helyett - nyilván a Motorolának is csak a neve a régi már:

Előzmény: XANTIi (58696)
x20fan Creative Commons License 2025.03.17 -2 0 58700

Nálam nem működik a link, beírtam keresőbe az url-ből kiolvasott ct590s-t, nincs találat. De a 2.5-es szorzó egy adatnak jó. Google kereséssel 22-38 ezer közötti árakat láttam. Ez kb. 60-100 $, Kínából mondjuk 20, tehát 3-5-szörös szorzó. Találtam Motorola T42-t párban 16 ezerért, az 22 $/db, persze szerényebb képességekkel, inkább gyerekjáték kategória. A legolcsóbb ipari pmr 65 ezer 176 $, 8.8-as szorzó. Lehet jobb mint a kínai.

Előzmény: _nyunyuka (58695)
x20fan Creative Commons License 2025.03.17 -3 0 58699

Nem engedélyköteles rádióról írtam hanem pmr-ről. Kevered a hozzászólásokat. Egyszer szeretnék fizetni érte, nem kétszeres árat, engedélyezett és bevizsgált készülékért. Csomó ember azért veszi a kínait mert olcsó és működik. Viszont nem felel meg az itthoni szabályoknak. Nyilvánvaló, hogy használni fogják szabálytalanul. Ezt kellene valahogy orvosolni.

A veszélyességét hasonlítani tudom az emailhez, amiről csak akkor kapunk visszajelzést, ha nem sikerült kézbesíteni. Van ugyan olvasási nyugtázás, de az az első amit törlök az outboxból. Vagyis külön választ kell írnom, hogy OK megkaptam, olvastam. Valami ilyesmit a rádióval is meg lehet csinálni, ha nincs visszajelzés, akkor úgy kell venni, hogy nem hallotta, ha van visszajelzés, akkor meg ugyanúgy megkapta az infót mint bármilyen másik ipari rádión. Semmi plusz kockázat nincs, csak pár másodpercet kell gondolkodni.

Írjatok légyszi pár linket olyan rádiókra, amik pmr446-osak, fix antennás, 0.5 W-os, engedélyes itthon, megvehető és minden további nélkül használható, soha nem fog jönni a mérőkocsi. Én meg írok kínai árakat, és megkapjuk a kettő közötti szorzót. Ha kicsi lesz a különbség még meg is veszem valamelyiket.

Előzmény: XANTIi (58696)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.03.16 -5 2 58698

Ez így van, csak annak szemléltetésére szúrtam be, mennyibe kerül ugyanaz a cucc magánimportban, illetve hivatalosan.

A legdurvább árkülönbség Japánból van, a "rendes", márkás amatőrrádióknál. Klubtársunk pénteken fotókkal mutatta.

Előzmény: XANTIi (58697)
XANTIi Creative Commons License 2025.03.16 -2 2 58697

De "jogosítvány" ehhez is kell. Rádióamatőr vizsga után adóengedély. Annak a szabályaival.

Előzmény: _nyunyuka (58695)
XANTIi Creative Commons License 2025.03.16 -2 3 58696

Csacsiságok. Most is vehetsz vagy bérelhetsz engedély köteles rádiót. Akár 1 napra vagy 2 éves lízingre is ha azt el tudod számolni. A szükséges frekvencia használati engedélyekkel együtt!! Akár kis területre, akár országos használatra. Ha van pénzed rá persze. Fizetni a lefedett terület nagysága szerint kell. Ilyen bérbeadással több cég is rendelkezésre áll.

A kert végéből és a kirándulásra pont a PMR446 kapható. Olcsóbb és masszívabb, akár ipari kivitelben is. Engedélyezett típusok. Akár ilyet is bérelhetsz alkalmi célokra. Nyitott kapukat döngetsz.

Valahol meg kell húzni egy műszaki követelmény szintet, erre van a típusengedély.  

Az, ha életet fenyegető tevékenységekhez PMR446-ot használ valaki, az olyan mint védőfelszerelés nélkül mászkálni a tetőn. Butaság, gizdaság, felelőtlenség. Ha kínai occót, ha itthoni típusengedélyest használ.

Előzmény: x20fan (58693)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.03.16 -5 2 58695

Erre az 50m-es feladatra való a PMR rádió, erre találták ki, ide szinte bármelyik megfelel!

A kínaiak egy részét is bevizsgálták, lett is forgalomba hozatali engedélye, ugye ez a "néprádó" sokaknak ismerős, átcímkézve? Lett is két és félszeres ára...

https://www.dnd.hu/midland-ct590s-kezi-amator-vhf-uhf-ketsavos-adovevo-radio

gg630504 Creative Commons License 2025.03.16 -3 2 58694

"az állam venné jó nagy csomagban feltételezhetően olcsóbban az egy darabos árnál, és az árrésért cserébe bevizsgálná, hogy megfelel-e a paramétereknek."

Most vettem egy jó nagy levegőt...

x20fan Creative Commons License 2025.03.16 -3 1 58693

Nekem tetszene, ha bevizsgált készüléket lehetne venni/bérelni örökre, egyszeri fizetéssel, ami megegyezne a készülék árával. És akkor nem Kínából venné senki, hanem az állam venné jó nagy csomagban feltételezhetően olcsóbban az egy darabos árnál, és az árrésért cserébe bevizsgálná, hogy megfelel-e a paramétereknek.

Ha az 50 m-es kert végéből akarok a csapnál állónak jelezni hogy nyithatja, akkor vagy ordítok és ezzel zavarok másokat, vagy hangosbeszélővel jelzek és akkor ezzel, vagy szólok pmr-en hogy nyithatod. Ehhez kell egy megfelelő rádió, van is ilyen mondjuk x Ft-ért, vagy x/2 Ft-ért Kínából de nem szabályos, akkor se ha csutka antenna van rajta és le van véve 1 W-ra a teljesítmény. 95 %-a az embereknek a nem szabályosat fogja választani. Számomra pont olyan lehetetlen küldetés a mostani szabályozás, mint ha előírnám a jogosítványt a biciklihez 6 éves kortól, a kisebbeknek meg megtiltanám közterületen a biciklizést. Ráadásul a rádiózás időtartama sokkal kisebb mint a biciklizésé, és még ha éppen zavar is másokat akkor sem olyan veszélyes mint a biciklivel okozott baleset. A darukezelő lehet veszélyesebb, de oda tényleg más rádió kellene, mint ahogy a kínai rádiók se adnak 108-130 MHz között.

XANTIi Creative Commons License 2025.03.15 -2 2 58692

Mondjuk ott a legalapvetőbb életvédelem miatt is kell regisztrálni. Meg azért, ha valami bajod esik, ne pereld szénné a Park vezetését. A rádió "monitorozás" is ezért fontos. Legyen esélyed ha bajba kerülsz, hogy valaki meghallja.

Előzmény: AMD 65 (58690)
AMD 65 Creative Commons License 2025.03.15 -2 1 58691

Cserész - Cserkész...

Előzmény: AMD 65 (58690)
AMD 65 Creative Commons License 2025.03.15 -2 2 58690

"USA - GMRS rádió.  Regisztrációhoz kötött"

...én is az USA rádiós szabályzóiból alakítottam ki a véleményemet. Pedig az a "szabadság" és "demokrácia" hazája...

Nem pejoratívan tettem idéző jelek közé a fenti két jelzőt. DE:-))))

Volt szerencsém évekkel ez előtt a Yellowstone parkban az ismerőseimmel egy hetet sátorban eltölteni. (...ott ez nagy divat...)

És akkor jön a "mocskos diktatúra"...hasonlóért nálunk kitörne a forradalom:-(

Regisztrálnod kell a parkba belépéskor - jogosítvány, egészségügyi biztosítás, hány személy alkot egy csapatot, családot, közösséget, hány autó, utánfutó, rendszám. Mentődoboz, fűrész,

kés, de nem bicska méretű stb... és RÁDIÓ adó-vevő. A rádiót megvizsgálják működés szempontjából és megkérdezik, hogy tudod-e a vészhívási frekvenciát, ha többsávos rádiót használsz.

És itt jön az üzlet...ha egy szál gatyában érkezel, akkor mindent tudsz bérelni. És mind ezt mosolyogva, mert ez a természetes arrafelé...

Ezeket TANÍTJÁK az MHSZ - akarom mondani - a Cserész mozgalom által támogatott osztályfőnöki órákon. 

Beüzemeltünk egy Yaesu rövidhullámú rádiót és egy Bearcat CB rádiót és jól éreztük magunkat. Nem volt felesleges nyomkodás. Még a CB adásnál is illett valamiféle azonosítót, nevet

bemondani - nem kötelező, de ránk szóltak, ha legalább egyszer-kétszer nem tettük ezt meg. Később tudtuk meg, hogy a rádió forgalmazást "monitorozzák" de ez úgy látszik ott nem azt

jelenti, hogy cenzúra van. Csak "figyelik" hogy nehogy eldobd a "szemetet"

...

Előzmény: Desert Rat (58689)
Desert Rat Creative Commons License 2025.03.14 -1 3 58689

(...ha engedélyhez kötnék a PMR rádiózást is, vagy legalább regisztrációhoz - talán javulna a fegyelem) 

USA - GMRS rádió.  Regisztrációhoz kötött ami 65 dollár 10 évre, azaz évente 2 doboz sör ára. 

50W teljesítmény, plusz átjátszók. Aki akar az regisztrál, aki meg nem akar az használja a PMR446-nak megfelelő FRS rendszert 2W-al, tudomásul véve a nagyobb katyvasz lehetőségét.  De erre az FCC adta a lehetőséget azzal hogy kijelölte a GMRS frekveciáit és paramétereit, azzal együtt hogy ott a jó öreg CB is élő  és VHF-en a MURS rádió csatornák is ami szintén 2W tetszőleges antennával.  Nem attól jók ezek hogy a PMR-t (azaz FRS-t) megszigorítanák, hanem hogy kijelöltek egy másik lehetőséget, egy elit-klubot.  A világ legegyszerűbb megoldása lett volna Európában is kijelölni ezeket a szolgálatokat, amivel a készülékek gyártása is megoldódott volna.

Előzmény: AMD 65 (58675)
XNC Creative Commons License 2025.03.14 -1 0 58688

A TETRA-t meg jól rásózták az államra.

Előzmény: Mr. Pepe00 (58686)
XANTIi Creative Commons License 2025.03.14 -1 1 58687

Ahogy a biciklihez sem kell jogsi.

Előzmény: Mr. Pepe00 (58684)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.14 -1 1 58686

Pont ez a bajom a PMR el!

Hivatásszerűen használják, adott esetben veszélyt teremtve ezzel.

Előzmény: XANTIi (58681)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.14 -1 0 58685

"Picit nem szabályos csak, maga a baofeng."

Arra utaltam.

Előzmény: XANTIi (58682)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.14 -1 0 58684

Nincs ezzel baj szerintem.

Nincs tömeges rádióengedély, mert nincs igény rá.

Előzmény: x20fan (58679)
XNC Creative Commons License 2025.03.14 -1 0 58683

Nosztalgia? :)

XANTIi Creative Commons License 2025.03.14 -1 1 58682

A Baofeng is engedély köteles.

Előzmény: Mr. Pepe00 (58680)
XANTIi Creative Commons License 2025.03.14 -1 3 58681

A PMR446 a kifejezetten helyi, közeli és szabad rádiózásra lett kitalálva.

Még ha ez éppen egy foglalkozás eszköze akkor is. Pl. motoros oktatók.

Kifejezetten a kis hatótáv volt a célja. Azért, hogy minél több lehessen egy adott területen, egymás zavarása nélkül.

Igazán "profi" célokra nem is jó a teljesen hiányzó zavarvédelem miatt. Bárki hallhatja, bárki beleszólhat. Akár véletlenül, akár játékból vagy kicseszésből.

Ezért volt hátborzongató például a darusok ilyen rádió használata. Occó de életveszélyes. Ha egy építkezésen napi 1-2000 Ft profi, zavarvédett rádió bérlése nem fér bele, az inkább mással foglalkozzon.

Előzmény: x20fan (58676)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.14 -1 1 58680

Ezt egy darab baofenggel is meg lehet csinálni, egyik sávon hallgatol, a másikon meg pmr re állítva adsz. Persze nem egyszerre.

Picit nem szabályos csak, maga a baofeng.

Nem kell ehhez két rádió.

x20fan Creative Commons License 2025.03.14 -2 0 58679

Ha egy pillanatra elképzelem, hogy én vagyok az állam, mi okom lenne rá hogy a rádiózást bejelentés kötelessé tegyem? 

- pénzt akarok beszedni érte, mint a parkolásért korábban, vagy volt próbálkozás a tv üzemeltetésért, az orvosnál megjelenésért

- nem akarom, hogy átbeszéljenek a határon, ez már nagyon idejét múlt próbálkozás lenne

- és ami logikus, nem akarom, hogy zavarjon másokat, mint ahogy zavar a zaj, zavar a füst vagy valami a környezetre káros tevékenység, mint ahogy régebben amikor még szabad volt Flobert pisztolyt venni, ott is fölírták a vevő adatait, hogy ha valami gubanc van, akkor könnyebben meg lehessen találni a baj okozóját.

Nem nagyon jellemző, hogy valaki a konyhaasztal sarkán összerak egy pmr rádiót. De még ha ez is menne, akkor is megelégednék a műszaki paraméterek megadásával, ha megfelel nekik és nem zavar másokat, akkor engem mint államot, a közösség képviselőjét miért érdekelne? Ha meg zavar másokat, akkor megkeresem és kiderítem, hogy jól működik-e a készülék, megfelel-e az előírt paramétereknek.

És ahogy a kínai karácsonyfa világításokat be tudják tiltani, úgy be lehetne a nem megfelelő kínai rádiókat is. Sokkal egyszerűbb egyszer megtenni valamit, mint a sok-sok ember ellen a nem megfelelő rádió használata miatt eljárást indítani. Ha pedig a rádió megfelel, akkor ugyanaz a helyzet mint az autóval, ha azt nem megfelelően használták, gyorshajtás és egyéb szabályok be nem tartása.

És akkor annyi lenne itt a beszédtéma, hogy itt és itt olvasd el azt a 10 mondatot, amivel már megfelelően tudod használni a pmr rádiót.

Ja és évente újabb 10-50-100 rádiót kellene bevizsgálni, hogy jöhet az országba vagy nem.

Szerintem mindenképpem lesznek akik nem fogják szabályosan használni a legszabályosabb készüléket se, és ha ömlik befelé az országba a nem szabályos készülékek tömege, akkor azt is használni fogják.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.14 -1 1 58678

A magam példáján tudom alátámasztani az általad leírtakat.

Behívtak MHSZ rádiótávírász tanfolyamra. Ott sikeres vizsgát tettem, volt elmélet és volt gyakorlat.

Innen jött a honvédség rádiótávírász beosztásban.

Nem tettem amatőr vizsgát, nem kértem utána engedélyt, mert nem.

Innentől meg tudom hogy mit és hogyan.

_nyunyuka Creative Commons License 2025.03.14 -3 2 58677

viszont ha 60 km sugarú körben sokan hallják, akkor kényelmesebb lehet mint 10-20-30 hívás

Erre (lenne) jó a PoC-technológia!

x20fan Creative Commons License 2025.03.14 -2 0 58676

Nekem úgy tűnt, hogy aki beszélt, az munkában volt. Lehet olyan, hogy van egy jobb képességű vevő, amivel egy másik telephelyet vagy főnökséget tud hallani messzebbről, és a helyi egyéb kollégáknak tud így közvetíteni infókat, feladatokat, amihez már elég a szabályos pmr adó. Ezt gondolom többnyire átvette a gsm telefon, viszont ha 60 km sugarú körben sokan hallják, akkor kényelmesebb lehet mint 10-20-30 hívás. Még a net chat csatorna is jó lehet helyette. De az is lehet, hogy annyi értelme van mint a dx vételnek, a rádiósok, tc dx-esek örülnek a sikernek, ha valami távolabbi dolgot sikerül venni. Van ismerősöm, akinek egy 15-20 m-es csövön volt fent egy jó 2 m átmérőjű parabola, motorral forgatható, a szobában egy térkép körben sok leddel, amik közül egy világított ami mutatta a tányér irányát, és spanyol meg hasonló adásokból látott valamit, és neki megérte, pedig semmi értelme.

Előzmény: Mr. Pepe00 (58673)
AMD 65 Creative Commons License 2025.03.14 -1 1 58675

"...vagy vizsgája, az tudja mit szabad és mit nem."

Végig olvasván a hozzászólásokat - nem mai rádiós vagyok - az oktatás hiánya miatt zavarodott össze az amatőr  - civil rádió használat

Régebben - máshogy nevezve - az átkosban volt egy MHSZ nevezetű szervezet. Most nem politikai értelemben sírom vissza, hanem mert az érdeklődőket ott tanították az elektronikai ismeretekre, forgalmazásra, forgalmazási fegyelemre, méréstechnikára stb.

Ma nagyrészt autodidakta módon szerezhető meg az ismeretek nagy része, vagy jól, de inkább rosszul. Aztán a végeredmény olyan, amilyen. Sajnos a vizsgázott amatőrök kis része is hiányosan képzett, mert nem volt egy mentora, tanítója, aki a tapasztalatait át tudta volna adni neki.

A civil rádiózás (PMR) meg egyenesen az orvosi ló esete. Alapvető udvariassági hiányok, tudatlansággal párosulva okozzák az "anyázós" forgalmazást. Az "Occó" rádiók képességei pedig a hab a tortán. (...ha engedélyhez kötnék a PMR rádiózást is, vagy legalább regisztrációhoz - talán javulna a fegyelem) De már küldenek is vissza az anyaméhbe...:-((( 

A civileket egy-két rádiós magán kezdeményezés próbálja összefogni, oktatni, de a fentiekből kiindulva - nagyon nyögve - nyelős a tapasztalatom.

Annak idején a CB rádiókat is be kellett jelenteni. Nem kellett vizsgázni, de a "Rádió engedélyt" ki kellett váltani. Miért nem lehet ezt a PMR rádiókhoz is előírni? Ja...tudom, a diktatúra meg a személyiségi jogaim...

Előzmény: Mr. Pepe00 (58661)
XANTIi Creative Commons License 2025.03.14 -1 1 58674

Ez már csak erőlködés. Mindent lehet, legfeljebb nem volna szabad.

A törvény úgy fogalmaz, hogy nem ÜZEMELTETHETSZ engedély nélkül rádió berendezést. Lehet jogászkodni, hogy a vétel az üzemben tartás-e?

MINDEN rádióhoz kell engedély. Vagy a személynek, üzembentartónak kell lennie (pl. az engedélyes amatőrök) vagy az ún. általános engedélyes rádiónak. Ilyen is sok van. A PMR446, a CB, a kapunyító, a WiFi, a Bluetooth, mobiltelefon, a műsorvevő vagy ezer más. Ezeknél az adott engedélyezett TÍPUS megvételekor kapod vele a használati jogot.

Nyilván ezerféle csűrcsavaros határeset lehet.

Előzmény: x20fan (58672)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2025.03.14 -1 0 58673

Ennek mi lehet az értelme?

Előzmény: x20fan (58672)
x20fan Creative Commons License 2025.03.14 -2 0 58672

Nem lehet olyan, hogy nem pmr446 készülékkel veszi valaki? Amire akármilyen antennát is föl lehet tenni, akár az elektronikája is lehet jobb mint egy kézi eszköznek. Adni ugye nem szabad vele, de lehet a kezében egy szabályos pmr446 és azzal ad valaki közelebbinek, de közben tudja hallgatni a távoli adót.

Előzmény: XANTIi (58668)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!