Van valami ötlet, hogy mit lehet tenni ellene? Az apósom szerint valamilyen tavaly megjelent "csodagomba" betegség, amit semmivel nem lehet kinyiffantani, vagyis viszi a növényeket. Valahol olvasott róla, de már nem emlékszik a konkrétumra. Én erősen kikészülök, ha nincs rá megoldás, több mint 70 db smaragd tujám van, 150-210 cm magasak már...
Sziasztok! Érdeklődnék,hogy a tyúk és kecske trágya befolyásolja e a tuja növekedést,ha valakinek van ezzel kapcsolatos tapasztalata,kérem ossza meg velem. köszönöm
Biztosan volt már erről szó a fórumon,de most nincsen lehetőségem átolvasni.Néhány tuja elkezdett barnulni,a netes tájékozódásból gombás fertőzésre gyanakszom.
1.Milyen permetet vagy védőszert javasoltok?
2.A barna hajtásokat el kell távolítani?Elég sok van belőle.A szárat is,vagy elég a barna leveleket?
Mivel kell tápozni a tujákat, hogy szép sötét zöld legyen a színük? Most vettem egy tuját egy kiszáradt helyére és most láttom a kontrasztot, mennyire nem zöldek, az eddig zökdnek hit tujáim.
A barátnőm balatoni nyaralójának végében volt négy Tuja, de az egyik teljesen elszáradt, kivágták.
Úgy nézett ki mint az első képen a szomszéd telken lévő fenyő.
A megmaradt három is hasonló kezdeti tüneteket mutat, a hajtásvégek száradnak, így megpróbáltam utána járni mi is okozhatja ezt.
A harmadik képen lévő gubókat találtam, amiből a hátsó már mint ha lakatlan lenne?! :)
A kérdésem az lenne, hogy nem tudjátok mik ezek, és felelhetnek e a hajtásvégek elszáradásáért?
Mivel lehetne ellenük védekezni, mit javasoltok?
A további kérdésem az lenne, hogy lévén a Balatoni talaj elég homokos, nem túl tápdús, érdemes e így ősz elején a fák "immunrendszerét" kicsit feljavítani, vagy várjuk meg a tavaszt?
Üdv Mindenkinek! A kiteleltetésre visszatérve szeretnék kérdezni! Nekem smaragd tujáim vannak műanyag konténerben (vödörben)! 40+ cm-esek! Azt szeretném megkérdezni, hogy az ilyen "nagy" tujáknak is árthat a fagy a vödörben, illetve vettem hozzájuk compo hosszúhatású fenyőtápot ami elvileg 6 hónap alatt bomlik le! Az lenne még a kérdés ha még most rárakom nem fog emiatt még télen is friss hajtásokat hozni amik lefagyhatnak? Előre is köszi a választ!
Leylandi ciprust akarunk sövénynek. Hol lehet kapni jó áron min. 120-150, de lehet nagyobb is, magasságban? Eddig mindenhol csak 80-100centiset láttam...
Pár éve kaptunk tuja magokat, amiket elvetettünk és nevelgettük, mára szép formájú növények lettek belőlük. Azonban nem tudjuk a fajtáját. Tudnátok ebben segíteni? Mellékelek néhány képet az azonosításhoz :) Előre is köszi! Üdv: c.