Nem dicsőítve senkit sem, de Lölönek az a buli benne, hogy az általam betermelt "felesleg" alig 5 forintos áramot a közvetlenül mellettem működő KFT-nek még aznap kiszámlázza 240 forintért, úgy hogy a trafókörzetet el sem hagyta (sőt, összesen 30 méter vezetéket/kábelt használtunk "rendszerhasználat " címen) És azért a "hálózatfejlesztésért" 3x25A kábeles kiépítését én vastagon egyszer már befizettem több szászezer forintot -szabványosítás, és miegymás címen. A KFT is, de Ő biztosan milliós tételt fizetett.
Tehát nem a későbbiekben saját magam által visszavásárolt - esetleg fosszilis forrásból származó áramon van a vastag haszon... és nem is az áramtőzsdén realizált haszonról szól ez.
Természetesen mindezt úgy, hogy az utolsó csavarig a leadózott hivatalos jövedelmemből beruházott eszközökkel termelt áramon szakít ennyit. Merthogy semmilyen támogatásom nem volt rá.
És csodálkozunk, hogy a kenyér annyi, amennyi. Ha a mellettem lévő KFT egy pékség, és 50 forintot kellene fizetnie az áramért, (ami még mindig 10x bekerülési ár) akkor valószínűleg nem 800 forintos kilóáron adná a kenyeret .... És tessék ezt kivetíteni nemzetgazdasági szintre.
Csak annyi , hogy egy olyan nap termelésének indulási és leállási időpontját leírnád , amikor közel maximálisan tudott termelni beszakadások nélkül , ha nincs kedved esetleg beilleszteni a képet ?
Adataid szerint a tíz év leteltével a mai árakon számolt energia esetében - 90000HUF lenne a végeredmény . De a rezsicsökkentett energiát is figyelembe véve amivel az EV-idet töltöd ( az utolsó két évre amíg van szaldód és 2000kWh évente fogyasztásnál a kocsiknál ), simán nullán leszel , vagy még pluszban is ( 4000x 33=132000) . :-)
Az éves fogyasztásom 3000kWh alapból. Pont jól ki lett számolva. Volt év mikor 0-ra met ki a szaldó. Csak 10 napelem fért fel a tetőre, mert már volt/van 120 csöves napkollektorom is fent.
Most már van 2 EV (Leaf + Tesla) is, ami a fogyasztást május óta megdobja. Annyi az előnye a napelemnek, most szaldóban, hogy később érem el a 2523 kWh feletti 70 Ft-os áramdíjat.
Itt a topikban sokan a túl napelemezés hívei . Hogyan lehet , hogy a Te rendszered ha ilyen rossz tájolású és dőlésszögű , nem beszéltek rá , hogy tegyél több panelt ? Vagy csak a hasukra csaptak aztán ok . Vagy Te szabtál határt a felhasználható összegre ?
Akkor mi értelme az inverter termelési adatainak, miért nem elég amit a villanyóra betáplált és vételezett regisztere mutat, a rendszerirányításhoz erre van szükség és nem az én privát termelési adataimra.
2016 áprilisában indult a napelemes rendszerem, mely 1,2MFt-ba került (nem támogatásos, saját finanszírozás). Volt ajánlat kisebb kWp-vel ugyan azzal az inverterrel 1,48MFt, és volt Solaredge megoldás 1,5mFt-ért. Tehát a kedvezőbbet választottam.
2020-ig irogattam a havi termelés adatokat. A hét teljes év átlaga termelésben 1145,462 kWh/Kwp.
Jelenleg 37Ft/kWh-val számolva az eddigi termelésem értéke 939.900 Ft. 10 év alatt várható termelés értéke 1 080 744 forint. Tehát nincs megtérülés 10 év alatt. Ha a Solaredge rendszert választottam volna, akkor a megtérülés feltételezett jobb termeléssel is kb. 20% kitolódna.
És akkor nem volt szó csak 10 éves szaldóról. Ha tudtam volna a 10 éves szaldóról, akkor vettem volna inkább 1,2MFt értékben további OTP részvényeket. Nesze neked ÖNGONDOSKODÁS!
A szaldó megnyirbálásakor, arra azért tekintettel lehettek volna, hogy ki milyen finanszírozás mellett telepítette a rendszerét. Saját vagy 50% támogatás vagy "ingyen napelem" támogatással.
Nagyon rossz elhelyezése lehet a napelemeknek , ha ilyen keveset termelnek . :-(
Gondoltam , hogy túlméretezett a rendszered . :-)
Tehát évente 241 000 forint a megtakarítás . Ha optimális méretű lenne telepítve 5 kWp , akkor biztosan megtérülne kamatostul 10 év alatt még az 5 forintos kWh-val is .
6000 x 36 = 216 000
5000 x 5 = 25 000
Ami a villanyautók otthoni töltését illeti . Minden kWh amit betöltesz az autóba otthon , ugyanolyan adóköteles lesz mint a többi üzemanyag . :-(
Természetesen ez még pár évet várat magára . Addig boldogság van . :-)
Most akkor szaldóban vagy még ? Leírnád a termelést , fogyasztást ?
Mert nálam a pici , de jól hőszigetelt ház komplett villanyra ketyeg , még a fűtés-hűtés is klímával , kivéve a napsütésmentes napokat , amikor a gázkazán készíti a HMV-t . Erre múlt évben 72 m3 gáz fogyott .
Fent van egy 3,04 kWp-s rendszer és termelt 4150,5 kWh-t, a ház fogyasztott 3726,5 kWh-t , ingyen adtam a szolgáltatónak 424 kWh-t és így is 6 év a megtérülés .
A HMKE rendszered a ház valós energiafogyasztása alapján lett méretezve és telepítve ?
Nekem minden visszavételezett kWh után RHD-t kell fizetnem , 6 eurócentet , a 3 eurón kívül amit a virtuális akkura fizetek havonta . Így is 6 év alatt megtérül .
Nálad , ahol semmit nem fizetsz havonta és 14 év ?
az ország hosszútávú fejlődésére nézve orbán egyik legrombolóbb hibája, h megtörte a társadalom öngondoskodás irányába fejlődését és visszahozta a jóságos gondoskodó-adakozó későkommunista-kádárista rendszert. az egyén nem hibás, a kormány nem hibás, csak a gaz belső+külső ellenség.
Akinek 10 év szaldója volt , van , az valójában az államtól kapott 10 év türelmi időt , hogy visszakapja a befektetett pénzt . Nekem a rendszerem ha így működik továbbra is mint a 2,5 évben idáig és az áram ára nem megy lejjebb , akkor 6 év a megtérülés . A Te esetedben hány év a megtérülés ? Mert ha kevesebb mint 10 év , akkor az állam még a kamatokat is engedi , hogy megkapd , arra az összegre amit befektettél a HMKE rendszeredbe . Ha ez így van , akkor a 10 év eltelte után nem illet semmilyen megkülönböztetés senki számára mert neki HMKE-je van , a többi fogyasztóval szemben .
Megjegyzem a szaldó ideje alatt az OK , hogy az energiát megtermelted , de valakinek a Te RHD-dat ki kellett fizetnie . :-)
" miközben a betermelt áramot gyakorlatilag ingyen ... na jó, kabátgombokért ... veszi át az állami szolgáltató. "
Ha már szaldón kívül vagy , akkor neked pont a 4 ársávos tarifát kellene igényelned , hogy ne 4,32 Forintot kapjál az 1kWh energiáért , hanem a piaci árat . :-)
Nekem 424 kWh többletem volt most (2023 09.01. - 2024 08.31. ) a termelésben és a szerződés szerint nem kérhetek érte egy fillért sem . Egyszer többet termel mint amit elfogyasztunk , egyszer meg kevesebbet .
Beruháztunk -az állam helyett- M.o. GDP-jének kb. 1%-ának megfelelő termelő eszközbe, ami -az eddigi tapasztalatok alapján- akár 25-30 évig is termelhet.
Ezzel szemben áll az a 10 év szaldó, ami a saját fogyasztásunkat "ingyenessé" teszi ... miközben a betermelt áramot gyakorlatilag ingyen ... na jó, kabátgombokért ... veszi át az állami szolgáltató.
Nincs is ezzel semmi gond (jó, van, de ....) csak nehogy már az legyen a "mondás", hogy az állam adta a pénzt erre.
és ott lett volna szakértő telepítő, felügyelet. tűzvédelmi gond sem lett volna. méretgazdaságossággal is nagyobb kapavitás jött volna ki ugyanannyi pénzből.
hülyeség volt a hmke-sok akku-támogatása. azokat a hálózati csomópontokba kellett volna támogatással telepíteni, nem a fogyasztókhoz mérőóra után.. energiamérlegben sokkal jobban hasznosultak volna