Keresés

Részletes keresés

forgoszel Creative Commons License 2020.07.07 0 0 19624

Köszönöm szépen!

Előzmény: MajorDomus (19622)
Városjáró_Blog Creative Commons License 2020.07.07 0 0 19623

Áh, ezekszerint úgy, ahogy minden egyéb közös költség tartozásnál is tennénk. Köszönöm!

 

Off: A többi forgószeles hsz gondomom nem nekem lett címezve...  

Előzmény: MajorDomus (19618)
MajorDomus Creative Commons License 2020.07.06 0 1 19622

Úgy, kedves "forgószél" hogy régi motoros a szakmában és rendelkezik némi tapasztalattal!

Egyébként a focisták kedvéért módositott Tao törvényben és nyomán jött ez a változás. jöttvez 

 

 

Előzmény: Városjáró_Blog (19615)


MajorDomus Creative Commons License 2020.07.06 0 1 19621

A számviteli törvény (Szt.) szerint a számviteli (könyvviteli) nyilvántartásokba csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad adatokat bejegyezni.

Szabályszerű az a bizonylat, amely az adott gazdasági műveletre (eseményre) vonatkozóan a könyvvitelben rögzítendő és a más jogszabályban előírt adatokat a valóságnak megfelelően, hiánytalanul tartalmazza, megfelel a bizonylat általános alaki és tartalmi követelményeinek, és amelyet – hiba esetén – előírásszerűen javítottak (Szt. 165.§. (2) bekezdés).

A számviteli törvény (167.§. (1) bekezdése f) pont)  szerint a költségek elszámolásának nem feltétele az, hogy a külső bizonylaton (nyugta!) a vevő – azaz a költséget elszámoló cég – neve és címe szerepeljen. 

Időzzünk még egy kicsit az Szt. 167.§-nál, amelyet elemezve  megállapíthatjuk, hogy adott bizonylatnak akkor nincs helye a könyvelésben – pontosabban akkor nem támaszthatja alá jogszerűen valamely kiadás elszámolását- , ha az alábbi információk hiányoznak róla:

 • a bizonylat megnevezése és sorszáma vagy egyéb más azonosítója,
 • a bizonylatot kiállító gazdálkodó (ezen belül a szervezeti egység) megjelölése,
 • a gazdasági műveletet elrendelő személy vagy szervezet megjelölése, az utalványozó és a rendelkezés végrehajtását igazoló személy, valamint a szervezettől függően az ellenőr aláírása; a készletmozgások bizonylatain és a pénzkezelési bizonylatokon az átvevő, az ellennyugtákon a befizető aláírása,
 • a bizonylat kiállításának időpontja, illetve kivételesen – a gazdasági művelet jellegétől, időbeni hatályától függően – annak az időszaknak a megjelölése, amelyre a bizonylat adatait vonatkoztatni kell,
 • a (megtörtént) gazdasági művelet tartalmának leírása vagy megjelölése, a gazdasági művelet okozta változások mennyiségi, minőségi és – a gazdasági művelet jellegétől, a könyvviteli elszámolás rendjétől függően – értékbeni adatai,
 • külső bizonylat esetében a bizonylatnak tartalmaznia kell többek között: a bizonylatot kiállító gazdálkodó nevét, címét,
 • bizonylatok adatainak összesítése esetén az összesítés alapjául szolgáló bizonylatok körének, valamint annak az időszaknak a megjelölése, amelyre az összesítés vonatkozik,
 • a könyvelés módjára, az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozás,
 • a könyvviteli nyilvántartásokban történt rögzítés időpontja, igazolása,
 • továbbá minden olyan adat, amelyet jogszabály előír.

Ezzel párhuzamosan nézzük meg azt is, hogy az Áfa-tv. mit vár el egy szabályos nyugtától!
A törvény 173.§-a sorolja fel azokat az adatokat, amelyeket a nyugtának kötelezően tartalmaznia kell. Ezek

 • a nyugta kibocsátásának kelte,
 • a nyugta sorszáma, amely a nyugtát kétséget kizáróan azonosítja,
 • a nyugta kibocsátójának adószáma, vaalmint neve és címe,
 • a termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtáának adót is tartalmazó ellenértéke.

Vessük csak gyorsan egybe a kettőt!

Azt fogjuk tapasztalni, hogy minden olyan adaton kívül, amelyet csak a nyugta kiállítója rögzíthet – azaz az Áfa-törvény szerinti kötelező adatokon túl -, csak olyan információk hiányoznak a számviteli törvény elvárásai szerint, amelyet a nyugta befogadója vezethet rá a nyugtára, az elszámolásokra, így  például az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozás (kontírozás), vagy a könyvviteli nyilvántartásokban történt rögzítés időpontja, igazolása.

(Fenti elvárásokat például egy ajánlott levél feladóvevénye is teljesíti!)

Amennyiben tehát nyugtánk az Áfa-tv. szabályai szerint szabályos, számviteli akadálya a könyvviteli elszámolásának nincs!

MajorDomus Creative Commons License 2020.07.06 0 1 19620

Csak hogy megnyugodj!

 

 

Számla a nyugta, vagy nem? 

Megnyugtatok mindenkit, a nyugta számlának számít. Csak egyszerűsítettnek. Az áfa törvény ugyanis így nevezi: egyszerűsített számla.

A nyugta tartalma:

 • A nyugta száma: a nyugta ugyanúgy szigorú számadási kötelezettségű nyomtatvány, mint nagytestvére, tehát ugyanúgy folytatólagos sorszámmal ellátottnak kell lennie.
 • A nyugta kiállítója: ez az, ami általában a nyugta jobb felső sarkában szerepel, de lehet máshol is, ha jól olvasható. Ez az, amit a nyugtatömbön rendszeresen úgy szokott látni, hogy az eladó céges bélyegzőjének lenyomata helyettesíti a feliratot. Persze láttunk már olyat is, ahol a nyugtatömböt eleve az eladó adataival együtt nyomtatták ki és fűzték össze. Ami mindenképpen legyen a nyugtán is: a cég neve, címe, adószáma.
 • Megnevezés: mi az, amit Ön eladott. A nyugtatömb nem mindig többsoros, ezért nem feltétlenül kell minden tételt külön sorban feltüntetni.
 • Összeg: ha több tétel is van, akkor tételenként és összesen is. És még betűvel is ki kell írni a végösszeget.
 • A kiállítás dátuma.
 • Aláírás: a nyugtán sajnos nem úszhatja meg az aláírást… egyszerűen azért, mert ez nem gépi előállítású számla.

Mikor bocsátható ki egyszerűsített számla? 

Ha Ön készpénzesen értékesít.

A kibocsátott nyugta lekönyveléséhez pedig mindig szükség van a nyugta alapján kiállított másik szigorú számadási kötelezettségű nyomtatványra, a bevételi pénztárbizonylatra. A nyugta ahhoz kell, hogy bevételként lehessen könyvelni a számla értékét, a pénztárbizonylat pedig ahhoz, hogy ez a bevétel megjelenhessen a kasszában – legalábbis a könyvelés szintjén is.

Hangozzék ez bármilyen furán is, bizonyos esetekben még cégek közötti forgalom esetén is lehet nyugta alapján könyvelni. Például ha Ön leszalad a sarki kisboltba és kávét vesz az irodai kávéfőző gépbe.

Ez azonban nem jellemző. Beszélgettem könyvelőkkel, és egy-egy adóellenőrzésnél nem minden esetben „állt meg” az ilyen nyugta. Sok függ az adóellenőr jóindulatától és a helyi bevett gyakorlattól. Szóval jobb a békesség kedvéért a cégek közötti áru- és/vagy szolgáltatásforgalomról mindig számlát kiállítani vagy kérni. (Még a TESCO-ban is megkérdezik, hogy áfás számlát kér-e, ha nagyobb tételben vásárol.)

MajorDomus Creative Commons License 2020.07.06 0 1 19619

Szerintem lassits a forgószélen. Valószinüleg több Nav(Apeh) ellenőrzésem volt és van mint ahány éves vagy.

Hidd el,őket nem ez érdekli! Ráadásul nem is dolguk a könyvelés szabályszerűségének ellenőrzése. A tartalma annál inkább.

Előzmény: Városjáró_Blog (19615)
MajorDomus Creative Commons License 2020.07.06 0 1 19618

Rá kell terhelni a lakására.

Előzmény: Városjáró_Blog (19615)
gyattila Creative Commons License 2020.07.06 0 0 19617

Ugye a kiindulás az volt, hogy nincs adószámunk. Mentségére legyen mondva MajorDomusnak - és ez elgondolkodtató - hogy ha nincs adószám, akkor nincs NAV ellenőrzés sem. Akkor legfeljebb a lakók felé kell tudni elszámolni, ők meg vagy elfogadják, vagy nem. Persze attól hogy nincs adószám, meg NAV felé kötelezettség, attól még én sem gondolom hogy szabályszerű, de nyilván sokkal kisebb az ebből adódó probléma esélye. Legfeljebb egy bírósági, vagy jegyzői vizsgálat esetén lehet gond.

Előzmény: forgoszel (19616)
forgoszel Creative Commons License 2020.07.06 0 0 19616

Ki mondta hogy nem lehet? Bárki vásárolhat bármit, de nyugtával nem támaszthatod alá a kiadásokat csak és kizárólag számlával. Visítana örömében a NAV ha a könyvelésben nyugtát találna, olyan büntit kapnál számviteli fegyelem megsértése miatt hogy csak pislognál. Nem is értem egy társasházkezelő ilyet hogyan gondolhat, vagy csinálhat.

Előzmény: MajorDomus (19614)
Városjáró_Blog Creative Commons License 2020.07.05 0 0 19615

Üdv!
Egy kérdésem volna köszönettel. Közgyűlési hatátozattal szentesített célbefiztési kötelezettség nem teljesítése esetén hogyan lehet rábírni a nem fizető tulajdonostársat a teljesítésre? Illetve ha az elvégzendő munkához kényszerből a többiek fizetik be a nemfizető tulajdonsora eső részt is, akkor azt hogyan kaphatják utólag vissza? Van erre egy bevett formula?

MajorDomus Creative Commons License 2020.07.05 0 1 19614

Ezen az alapon adószám nélkül vásárolni sem lehet?

Előzmény: forgoszel (19612)
Eaglet Creative Commons License 2020.07.05 0 0 19613

Köszi szépen.

Előzmény: MajorDomus (19605)
forgoszel Creative Commons License 2020.07.05 0 0 19612

Ne mondj hülyeséget, nyugtát nem lehet sehol sem elszámolni.

Előzmény: MajorDomus (19611)
MajorDomus Creative Commons License 2020.07.05 0 0 19611

Dehogynem. Ki állitotta ki,mikor milyen összegben és kp ben fizetve. Ennyi.

Ha az ellenőrödnek nem tetszik,akkor jelezd hogy váltsatok adószámot,de ő fog bevallásokat beadni.

gyattila Creative Commons License 2020.07.04 0 0 19610

Nyugtát hogyan számolok el? Azon nincsenek rajta a vevő adatai.

Előzmény: MajorDomus (19609)
MajorDomus Creative Commons License 2020.07.04 0 0 19609

Attól még adhat számlát,de nyugtát minimum. Én júliusra is számláztam olyan bérleti dijat ahol a bérlőnek  nincs adószáma.

Előzmény: gyattila (19606)
forgoszel Creative Commons License 2020.07.04 0 1 19608

MajorDomus nem ismeri a válaszgombot. Ezen én is csodálkozom :)

Előzmény: Eaglet (19604)
forgoszel Creative Commons License 2020.07.04 0 0 19607

Belefutottam már én is ebbe, és biztos ami biztos alapon kértem adószámot. A pénztáros nem tehet mást, őt erre utasítják. Fene se vitatkozik rajta. Amúgy biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb mindenkinek kell.

Előzmény: gyattila (19606)
gyattila Creative Commons License 2020.07.04 0 0 19606

Ma nem adtak számlát az egyik üzletben mert nincs adószáma a társasházunknak és ugye az eladónak jul. 1-től adószámot kell írni a számlára ha nem magánszemély a vevő. Lemaradtam valamiről vagy az eladó nem volt képben teljesen? Én úgy tudom még nem kötelező az adószám a társasházaknak.

MajorDomus Creative Commons License 2020.07.04 0 0 19605

Idei évről jövőre kell beadni.

Eaglet Creative Commons License 2020.07.04 0 1 19604

Ki mit tud rosszul, mert a reakcióból nem tűnik ki?

MajorDomus Creative Commons License 2020.07.02 0 0 19603

Rosszul tudod.

forgoszel Creative Commons License 2020.07.02 0 0 19602

Nem is kell közzé tenni sehol, csak majd a földhivatalba leadni de azt majd csak 2022-ben először a 2021-es évről. Én legalábbis így gondolom.

Előzmény: Eaglet (19600)
peliatan Creative Commons License 2020.07.02 0 0 19601

Kérdezhetnél az AUTOTAL-nál, ez a vállalkozás a Bp-i kárfelmérő. (Nálunk tavaly volt kisebb kár.)

Tel: 433-4101, 433-4102. 

Előzmény: belopack (19598)
Eaglet Creative Commons License 2020.07.02 -1 0 19600

A közgyűlés által elfogadott beszámolót közzé kell már tenni valahol vagy ez a feladat is eltolódott ?

MajorDomus Creative Commons License 2020.07.02 0 1 19599

Menj be és kérdezd meg. Kérd ki az ügyben eddig keletkezett iratokat.

belopack Creative Commons License 2020.07.01 0 0 19598

Neked is koszi a választ, honnan tudom, hogy egyáltalán elindult e az ügy? Mi van ha nem foglalkozik vele a közös képviseletet ellátó cég? Honnan tudom, hogy elindult valami, illetve vannak e kötelezettségei a tájékoztatást vagy a határidőket illetően? Megteheti e, hogy nem foglalkozik a bejelentéssel és ha igen, kihez lehet mégis fordulni? 

Azért kérdezem mert nagyon slendrián cég, többször volt vele hasonló probléma és nem szeretném ha most ez is másfél évig fennállna. Pénz egyébként mint ahogy írtam is, volna rá. 

Előzmény: MajorDomus (19597)
MajorDomus Creative Commons License 2020.06.30 0 1 19597

Nem olyan egyszerü,mint látszik. A sérülés jellegétől függően árajánlatot kell kérnie,a költségeket jóvá kell hagyatnia a közgyűléssel. A háznak vagy van ennyi pénze vagy nincs.

Ha nincs,elő kell teremtenie.

 

Csak egy friss példa. Az üzlet 3 ponton ázik be,nem tudjuk behatárolni honnan folyik a szigetelés alá a víz.

.

Egy megoldás van,a teljes felületet le kell szigetelni,erre van egy barátságos 760 ezer 

forintos árajánlat. 

.

Erre pénzt kell terenteni s a közgyűléssel jóvá kell hagyatni.

Március óta nem lehetett közgyűlést tartani.

.

Szóval ne csak a saját szempontodat vedd figyelembe.

Értem én, hogy neked ez a legfontosabb,

de az lenne a minimum hogy elmész a közgyűlésre, és támogatod a felújitást.

 

belopack Creative Commons License 2020.06.30 0 0 19596

Köszi a választ mindkettőtöknek.

A lényeg nem is a kárszakértő lenne hanem az, hogy a társasház kezelője mikor fogja megcsináltatni a tetőt. Mert most minden nagyobb esőnél beázik. Addig nincs is sok értelme festeni amíg a tető nincsen megjavítva. 

Tehát tudja e valaki, hogy mennyi ideje van, hogy kijavítsa a hibát ami állandó beázást okoz nekem? Csak van egy menete ennek a dolognak mindenféle határidőkkel. Tehát mit tehetek ha a füle botját nem mozdítja vagy éppen csak ígérget, hogy majd ekkor meg akkor nekiállnak a munkának?

A biztosítóról már hallottam, hogy csak azt a falfelületet fizeti ki ami foltos. Ez magától értetődik minden ebben járatosnak, de ha a kocsinál is csak azt a részt fizetnék ki fényezésre ahol a baleset következtében meg van karcolva, hát elég nehezen viselnék a tulajdonosok.

 

 

Előzmény: MajorDomus (19595)
MajorDomus Creative Commons License 2020.06.29 0 1 19595

A tető javitását a gáz biztozitása alapján rendezik.

.

Ha a biztositó kevés összeget térit,a társadháztólbis kérheted a helyreállitást.

.

Persze nem úgy mint egyok jrdvenc lakóm aki még csak nem is tulaj,minden beázási folt után kérte  szoba teljes kifestését,mert a narancssárga ! plafon és fal rondán nézne ki a javítás után.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!