voltam kinnt a tüzijatekon a kiskutymuttyal, akinek neve még mindig nincsen:)., és láttunk egy hatalmas és gyönyörű farkaskutyát...persze a gazdija azonnal kisurt minket. a kutya amugy hihetetlen volt...nem felt a hatalmas forenesektol-az enyim bezzeg azonnal felmászott az ölembe:D, ult allt, pacsit adott, amit csak mondott neki a gazdija. szóval él még bennem a remény, hogy egyszer még az én kis hülyém is tanítható kutya,vagy farka,s vagy nemtudommi lesz:D
amúgy ha rákerestek, sajnos nemtudom a linket, asszem elis hangzot már a topikban, de az ELTE-n volt egy "farkasprojekt", ahol a gödöllői falka közreműködésével kisfarkasokat neveltek, majd visszaengedve őket a farkasközösségbe azt tanulmanyoztak, hogy mennyire maradnak "közel" egy emberhez, vagy akár az emberhez mint fajhoz..érdemes elolvasni, jókat lehet rajta mosolyogni, meg érdekes is. ha tudok szerzek linket is, csak mostan rohanásban vok.
ja: ninc smeg valakinek a NatGeo yellowstone: a prérifarkas birodalma c. filmje? régen nagyon hírdették, most meg seholsem találom...a weboldalon sem láttam, de azt monnyuk csak végigfutottam. ..valakitud róla valamit?
Én nem is farkast kerestem: egyrészt Canis lupust, másrészt Canis lupest!! Csak így latinul! Farkas szóra gondolom 10-20-szor több találatot adna, közötte ilyen Piroskákat is!!! :-)))
Én nem annyira rég - és az ilyen szavak persze meg is maradtak!! :-))) Mindenesetre az én rákeresésem eredménye: 206.000 - 163 a lupus javára, tehát tovább nem okoskodom: én a lupus-t fogadom el továbbra is hivatalosnak!!! :-)))
magyar nyelvun semmit nem talalsz! botranyos! a piroska es a farkas van farkas cimszo alatt ... mar jol felhuztam ezen magam, mert en se angolul akartam ideirni, de egyszeruen nincs mas korrekt, hasznalhato info.
Wisconsin Wolf Management Plan -- Wisconsin Department of Natural Resources information on the Gray Wolves (Canis lupes) of Wisconsin and management plan.
OK, rendben, látom, nem te írtad el, és nem te találtad ki, de én akkor sem vagyok hajlandó E-vel elfogadni!!! Én már így szoktam meg (latinul is lupus-nak tanultam a farkast), úgyhogy nekem marad lupus!!!
Bocs, hogy beleszólok - mert szerintem én tudok itt a legkevesebbett a farkasokról - de abban biztos vagyok, hogy a farkas latin neve helyesen: Canis lupus!!
szerintem ezt minimalis angollal meg lehet erteni, de ha kell akkor leforditom.
a lenyeg; a Canis lupes = gray wolf = szurke farkas!!
es ENNEK az alfajai; tundra wolf, timberwolf, arctic wolf, buffalo wolf, lobo wolf, ....
elohely; North America, Europe, Scandinavia, Middle East, India and Asia
stb ....
elnezest az angolert, de magyarul a vizslaval semmi hasznalhato info nem jott ki.
csak mar kicsit bosszantott ez az "informacio", h a szurke farkas az Europaban el.
el (elne!) az itt is, ott is, amott is ..., de a canadai farkas IS szurke farkas!!!
http://home.globalcrossing.net/~brendel/wolf.html
Current canine taxonomy indicates that there are three species of wolves in existence today, all members of the genus Canis. The gray wolf (Canis lupes); (tundra wolf, timberwolf, arctic wolf, buffalo wolf, lobo wolf, ...) is the largest species with representatives found in North America, Europe, Scandinavia, Middle East, India and Asia. The second species, Canis rufus, (red wolf) is a taxa under challenge as to wether it is truly a species of wolf or simply a hybrid offspring of gray wolves mating with coyotes. The third species of wolf is the Ethiopian wolf (Canis simensis) which lives in Africa and Ethiopia which has previously been classified as a jackal until DNA research proved it to be a true wolf. Neither the maned wolf (Chrysocoyn brachyurus), nor the Falkland Island wolf (Dusicyon australis) are true wolves and the names are misnomers.
http://www.thewildones.org/Animals/grayWolf.html
Geographic Range: Presently the Gray Wolf inhabits Michigan's Upper Peninsula, northern Minnesota and Wisconsin and a large geographic range in Alaska, Canada, Europe, Middle East and Asia. The gray wolf once lived in diverse regions as Israel and Egypt.
ezt egy szoval nem mondtam es nem is igy van.annyit mondtam, hogy a kepeket illetöen en tevedtem, a kepek nem az adott allatokrol szolnak, vagy nemtom hogy kell mondani, a hasonlosagot kivanjak bemutatni, es a kepek amugy nekem lettke elkuldve hofgy nagyjából tudjam, ki milyen.
mowat mowat...en marha jol szorakoztam rajta, de szerintem se nagyon volt tobb mint egy kis irnitudas, meg egy keveske félinformáció amit innenonnan gyujtott. nekem az egeres sztori mar nagyon erltetettnek tnt:))
közben rajöttem a hibara
"here are the shots likely they are if youre in a hurry like this..i send our photos a few days, i hope youll get it soon."
tehat emberz, felejthetö anoltudasom es feluletessegme eredmenyekeppen megvezettelek lupi, ez nem o. egyedul a kolyokkori kepet kaptam ugy, h ez o.
igyexem majd felpakolni a friss kepeket, jo szar minoseguek megint gondolom, de ha barkinek isismeros lenne valamelyik-remelem nemlesz-akkor szoooooljon, mert utananezek a dlognak.
annyi biztos h a farkas"vadasaztot" attat nem almodtam. ebben az a szar hogy most en veszitem el a hitelességemet a sajat, mejegyzem a hejzethez mertne apro hibam miatt. lupi, nyugi, azert lesz kep ;)
en a kepek eredeterol mit sme tudok, mindet ontariobol kapom... azt tudom hogy mech és monty is nagyon sokat jár(t) a centerbe és a wolf parkba is. nem tartom kizártnak, ugyanis egyik-másik kép nekem is megvan itt-ott, és nekem néhány farkas be is lett mutatva mint fotóalany, monty is meg sokta jeölni, melyik kép hol készült, és esetleg a farkas azonosítóját vagy éppen nevét(habár ő ált. csak nevet tud, az azonositokrol meg nekem sincs sok fogalmam.)
szoval nyem nalam kell reklamalni, ezek a falkak mar tiz-tizenot eve ott vannak, generaciok cserelodtek, es en spec nem tartom kizartnak, hogy arrafele fotoznak-elvegre nagy farkasvidek. a képek valodisagat illetoen tehat en nemtok nyilatkozni, a saját képeiket majdcsak egyszer hozza a posta, addig meg ezeket a nehol szamomra is furcsa és ölég ismerős képeket tudom linkelni. de kicsi a vilag.
szurke farkas: a szinvaltozat elofordul az eszakibb falkákban is, de a szurke farkas mint alfaj, europaban "honos", ha ugyan még ki nem irtottak...