...nem pedig csokinyuszit. Bár az utóbbi is kis édes, de ez mégis az előbbivel kapcsolatos problémák és örömök megbeszélőtopikja. Aki az észt osztja a Legfőbb Nyúltáp: Vegetable.
Fő nyúlkaja a jó minőségü széna (70%), amit egy max félmaroknyi magmennyiséggel egészithetünk ki. Ez ha nem akarunk hizlalni, 2-2 rész árpából, búzából és zabbol, valamint 1 rész bármilyen magkeverékből álljon, amit a nyúl szeret. Ha kicsit jobban állsz, vegyél speciálisan törpenyulaknak készitett, kevés energiatartalmu vegyes keveréket, vagy speciális törpenyultápot. Mézes magot ne vegyél, finomság heti 2-3 lucernakarika, vagy répás finomság (méz, cukor és tejadalék nélkül!) vagy hasonló. Kell nekik még nyalósó és rágófa vagy rágókő. Zöldséget gyümölcsöt ovatosan szoktatva kaphat, kivéve citrusfélék, krumpli és hagyma. Kerüld a bolti salátát.
Ne felejtsd a vizet :-) Jó nyulnasi tippek a 14760 hozzászólásban --- Egészség és gondozás további infoi: www.torpenyul.hu
Egy fűevő állatra tényleg csodás hatással van, a fűevés! :) És most szerencsére nagyon nő! Csak nagyon óvatosan, fokozatosan a tápváltással, főleg ha pocak gondok voltak. De szerintem ha egyszer átáll a pocijuk, az olyan bélflórát csinál, hogy minden káros bacit kipusztítanak a jók! Hajrá nyuszik! Ez a ti időtök! :D
Ugri kapott egy szekrény részt a deguk ketrece alatt, és mivel 60 centi magas lett a belmagasság, többek között kapott bele egy humán széket is. Annak a tetején stíröli a történéseket. Van hozzá egy feljáró doboza, de gyanús, hogy nincs rá szüksége, mert egy ideje a futtatás alatt helyből, könnyedén ugrik fel bármelyik székre, alacsonyabb asztalra, ketrec tetejére... Rossz hatással vannak rá a deguk! :D Nemsokára a szekrény tetejéről kell leszednem a nyulam! :)
És úgy tűnik Ugri nem csak a csajdegukkal jön ki, hanem a fiúkkal is kompatibilis.
Kicsi törpém...éppen szénázik. Múlt hónapban kicsit előbbre jutottunk: normál s bélflórája. Már "csak" az immunrendszere gyenge. Lenne egy baci, amit ki kellene irtani a tápcsatornájából..de nagyon kockázatos lenne. Injekcióztam augusztusban (!), akkor jobban lett, de most megint tele az arcürege. Viszont nem zavarja, étvágya, kedve kitűnő. Kap immunerősítőt, vitaminokat, csodaszereket..Meglátom. Józsi legutóbb kijelentette: NEM FOG MEGGYÓGYULNI. Max. szinten lehet tartani, de ez a szint egyre lejjebb lesz majd. :(
Ja és kiderült, hogy a nagy étvágya ellenére sokat fogyott. Itthon nem tudom mérni, fejveszve menekül..
Sokat gondolok Puszedlire, nagyon drukkolok neki! Kis válogatós, nagyon helyes Puszedli!! A füvet ette? (Nekünk azt kellene beszerezni, a hízás miatt.)
Eszik eleget? Nekünk akkor picuri a bogyó, ha étvágytalan. Pitypangot, lándzsás útifüvet elfogadja?
Csupi hogy van? Voltatok vele más orvosnál? Puszedliból dől a szőr, ma kétmaréknyit keféltem ki belőle. A mai nap jó híre, hogy végre láttuk SZÉNÁT enni, nem csak túrkálta! :)
Remélem innentől tényleg eszegetni kezdi. A bogyói még mindig "táposak", nem olyanok, mint amilyennek lenniük kellene. Talán most változni fog...
Így hívom azt a kollégát, aki minden hétvégi napon bejön amolyan ügyeletfélébe. Na nem a nyúl felett ügyel, de ha már itt van...
Jut eszembe, más is írta, nálam is nagyon intenzíven megkezdődött a bundacsere. Marokszám szedem ki belőle minden nap. Szinte sikongat a kéjtől, amikor csipkedem közben a hátát. :-)
Nagyon helyes a nyuszid! 8 éve egy irodában lakik?:D De irigyellek! Én is szeretném a munkahelyemen tudni a nyuszkómat.
Átlag 6-6 és fél évig élnek, azt hallottam, de fajtától is függ, meg sok mindentől még. Igen, öregszik, ha nevésbé érdeklődik, meg nem túl skat mozog, de ha nem beteg, az nagyon jó.
Egy 8,5 éves kissé öregecske törpenyúl gazdája vagyok. Vajon meddig élnek ezek a házikedvencek?
Különleges sorsa van a nyuszinak, aki egyébként a "Nyúl úr" névre hallgat, illetve nem hallgat. Sajnos otthonról el kellett költöztetni, mert allergiás lett az egyik családtag a szőrre és beköltözött az irodámba. Kb. 8 éve... Mindenki kényezteti.
Szabadon jár-kel, bár mostanában ritkán jön ki a ketrecéből, gondolom a kora miatt. Régen szinte csak enni ment vissza, illetve a wc-re.
Minden nyáron beleszerelmesedik a lányomba, olyankor őt kíséri és védi, velem szemben is, engem is megtámad rendszerint lesből és hátulról. Hozzám akkor menekül védelemért, ha nagy baj van. Idén nyáron már ez sem történt meg. Előző években nyaralás alatt átment üregi nyúlba és komoly méretű földmunkákat végzett, ebben az évben ezt is csak ímmel-ámmal.
Szia! Nálunk most ugyanez a helyzet. Az utolsó nagy melegben kezdett vedleni, most pedig már csomókban hullik a szőre. Furán viselkedik, sosem volt ilyen, pedig lassan 6 éves lesz: ha mellé ülök, hagyja magát simogatni, de kis idő múlva felugrik, járkál körülöttem és időnként püföl az első lábaival. Mintha jelezni akarna valamit, vagy csak elzavarni. Eddig nem tudtam megfogalmazni, de tényleg olyan hangulatingadozásnak tűnik. Nem tudom, mennyire normális ez, eddig sosem csinált így. Idén nagy betegségen esett át és attól félek mindig, hogy valami baja van. A betegség is olyan váratlanul kezdődött...
A kajálásról jobb nem is beszélni. Régen sem volt egy szénafaló, most pedig még annyit sem szénázik :(
Szeretnék érdeklődni, hogy tapasztaltatok-e nyulaitoknál masszív szőrhullást/vedlést, illetve kisebb-nagyobb hangulatingadozást, esetleg ezekkel egyetemben étvágytalanságot? A nyuszkómnál mindezek most léptek fel, s bár az orvosi látogatás mindenképpen aktuális, kiváncsi vagyok mi a helyzet mások nyúlháza táján is.
Majd megkérem az új gazdákat, hogy igyekezzenek úgy tartani a nyulakat, hogy az átlagéletkorukat jóval túléljék, mert egy tudatlan gyíknak ez a kívánsága.
Volt itt néminemü vitám kettő, magát akárkivalamiknek mondott személyekkel kosorrú és normály nyulak keresztezéséből származó egyedek (várható) fogproblémáin.
Nos, szeretném elmondani (írni) nekik, hogy a nyuszkók gazdára találtak.
Úgy találtak gazdára, hogy az esetleges öröklött fogproblémákból adódó összes (!) orvosi beavatkozás költségét vállaltam a nyulak élletének végéig!
A nyulakat ingyé adtam!
Majd akkor, mikor a két úr vagy mi, ilyen feltételekkel vállalja a "tenyészetükből" kikerülő állatok eladását, tessenek szólni jól.
előszőr por formájút adott az orvos, az pár hétig jó volt, de újra megjelent. most egy másik orvosnál járva a nyakára csepegtetett, egy hét alatt semmi eredmény. most beszéltem vele, bogyót kell vinni hozzá és bevizsgálják a féreg típusát, és az szerint ad rá kezelést....
Viccet félretéve, tényleg vidd dokihoz, majd ő ad nyúlnak való féreghajtót.
Rengeteg készítmény kapható - pl. Rodemectin, Ivermectin, Levapet - és valószínűleg függ a féreg fajtájától, a nyúl méretétől, korától, és persze a doki meggyőződésétől és korábbi tapasztalataitól, hogy melyik a javallott ebben a konkrét esetben.
Nekem saját tapasztalatom ilyesmivel (hála az égnek) nincsen.
Szokott néha. Evező szövetség elnökségében van és a múlt hétvégén nem is rendelt emiatt. Mi korán megyünk, mert még haza is kell hozni a nyuszkót a hőségben. :(
Nyitás előtt fél órával gondoltuk. Megoldjuk! Kék macskahordóval hozzuk, erről biztosan megismersz, meg hogy a legszebb szürke mókusnyulat hozzuk. :)
Írj priviben, ha megvan még a címem és írj telefonszámot. Felhívlak, ha megérkeztünk Józsihoz hétfőn. Mit szólsz?
9-kor nyitnak. Ha nem is nyitásra, de nem sokkal utána szeretnék ott lenni. Ma felhívom őket, hogy Józsi bent lesz-e, vagy esetleg szabadságra megy. Nem tudom, egyáltalán szokott-e pihenni...