Keresés

Részletes keresés

Pitta2 Creative Commons License 2025.03.09 0 0 38228

Még egyszer sem adtak ránk mentőmellényt. Se speedboaton se dhonin. Pedig voltunk egy elég hullámzó tengeri hajókázáson is.

Volt amikor a hullámok miatt, úgy éreztem, hogy a speedboat néha inkább alacsony repülő.

Előzmény: moonwalkr (38226)
COOP Creative Commons License 2025.03.09 0 0 38227

igen, pénteken éjszaka megjöttünk. Minden ok volt. :) és jól éreztük magunkat.

Előzmény: rebecha (38225)
moonwalkr Creative Commons License 2025.03.09 0 0 38226

Na pl. ez is egy nagy különbség a resort szigetek speed boat transzfere és a helyi "ferry-k" között. A szállodák hajóin addig szinte a motort sem indítják be és le sem tudsz úgy ülni, hogy ne lenne rajtad a mentőmellény.

Most nem azt mondom, hogy mentőmellény nélkül nincs is élet, de hogy hol vigyáznak jobban a biztonságodra, az egyértelmű. Más kérdés persze, hogy akárhol jártam, Thaiföldön, vagy akár Görögországban, a kompokon, hajókon, legyen az gyorshajó. vagy lassú, szárnyashajó, vagy katamarán, soha nem adták rá az utasokra a mellényt.

Előzmény: seci (38223)
rebecha Creative Commons License 2025.03.08 0 0 38225

Szia! Már itthon vagytok? A hajókázást leszámítva(olvastam) milyen volt??

Előzmény: COOP (38224)
COOP Creative Commons License 2025.03.08 0 0 38224

eddig még soha nem kellett felvenni-igazából fel voltak kötözve a fejünk fölé... most a hazaúton pedig egy nagyobb hajó volt az első ülés előtti korláton lógtak. Mondjuk eszembe sem jutott felvenni. Ha úgy szállunk be hogy ránk adják akkor igen.

Előzmény: seci (38223)
seci Creative Commons License 2025.03.07 0 0 38223

"Ekkor már felvették az utasok a mentőmellényeket"

Nem tudom ki hogyan van vele, de mi még nem utaztunk úgy (kis)hajóval hogy a mentomellenyt ne kellett volna felvenni indulaskor.

Nem hogy viharos tengeren, de tukorsima viz eseten is.

-seci

Előzmény: Peteri78 (38214)
Tapi001 Creative Commons License 2025.03.07 0 0 38222

Mi novemberben megyünk, úgy látom, hogy kiszámíthatatlan, hogy mikor lesz jó idő. Remélem, hogy ha esik az eső és nincs nagy vihar, attól még nem lesz nagyon hüvös.

Előzmény: moonwalkr (38219)
Tapi001 Creative Commons License 2025.03.07 0 1 38221

Megvesszük mi is az üléseket :-)

Előzmény: Pitta2 (38210)
COOP Creative Commons License 2025.03.07 0 0 38220

Eképzeltem mit élhettek át-de nem nem tudom elképzelni és nem is akarom.. :(( Borzalmas. és nagyon jó lenne ha soha nem fordulna elő... ár szerintem biztosan fog...

Tavaly május 2-12 között voltunk, kifogástalan, szélmentes, esőmentes gyönyör idővel.

Ha valaha még megyünk az nem jan-feb-március lesz. Pedig jó időnk volt, csak az a 28-a érkezés napján volt minden is :) de a többi jó volt már-de ahogy a csoportokban látom nem mindenhol.

Az időjárás megváltozott.

Előzmény: moonwalkr (38219)
moonwalkr Creative Commons License 2025.03.07 0 0 38219

Mondjuk nekem az a furcsa, vagy nem is furcsa, hanem inkább váratlan, hogy a február-március fordulója "elvileg" még mindig a kicsattanó jó idő, a száraz, nyugodt évszak. De az időjárás megbolondulásával mindig számolni kell. Nemrég a novemberi monszunváltást is bőven december közepére írták, amikor megint csak "elvileg" már jó időnek kellett volna lennie.

Azért, amit átéltek, azért természetesen mélységesen együttérzek velük, mindegy miért kerül az ember ilyen szituba, akkor is rém rossz volt neki. 

Csak egyetlen olyan apró pont volt a cikkben, amin felhúztam a szemöldökömet, a videó. Fogalmazzunk úgy, hogy amikor éppen az életemért küzdök és egy hajóból a nyílt tengeren találom magam, akkor nem az lenne az első dolog, ami eszembe jut (sőt egyáltalán nem jutna eszembe), hogy elővegyem a telefonomat és videót csináljak róla és feltoljam a netre. De hát különbözőek vagyunk. Így viszont nekünk, akik csak látták, sokkal átélhetőbb lett a dolog. 

Engem megerősített - bár eddig is elég szilárd voltam benne –, hogy messzire speedboattal soha...

Előzmény: COOP (38218)
COOP Creative Commons License 2025.03.07 0 0 38218

sajnos az időjárás ilyen volt ott a napokban és utána is még 2 napig legalább. Mi február 28-án mentünk speedboattal Thoddora Maléból, de k az életünkért küzdöttünk és nem 66 személyes hajó volt, hanem csak 33 a személyzettel együtt. A 30-26 kg-s bőröndök repkedtek a hajón velünk együtt... és bizony mikor  a hjaó visszaesett a vízre akkorát csattant, hogy azt hittük betört az alja... már azokat képzeltem magam előtt, mint ezeket a szerencsétlenek átéltek. Ez 2 nappal később volt, a térségben ilyen volt az idő :(

Sajnos ezek szerint már ilyen is megtörténhet.

Előzmény: moonwalkr (38215)
moonwalkr Creative Commons License 2025.03.06 0 1 38217

De igen

Csak Dhigurah lakott sziget.

Előbb se mertem leírni, hogy ez elég economy nyaralásnak tűnt - nem akartam beképzelt s…fejének látszani -, így jöhetett a képbe a hajótranszfer, meg az életveszély.

De a cikkben is vannak nagy-nagy újságírói agylódulások, hogy aszongya, “a hazautazás reggelén döntött úgy, hogy hajóval megy”. Mintha ez így működne. De legalább drámai…

Előzmény: Pitta2 (38216)
Pitta2 Creative Commons License 2025.03.06 0 0 38216

Nekem az a furcsa, hogy 125 km-ről hajóval mennek Malere. Az több mint 2 órás út. Ott nem repülővel/hidroplánnal szoktak menni?

Előzmény: moonwalkr (38215)
moonwalkr Creative Commons License 2025.03.06 0 0 38215

Döbbenet.

Nagyon sok okból kifolyólag is.

Én nem is tudom, hogyan lehet ilyen ellen védekezni (mondjuk semmiképpen nem úgy, ahogy ajánlod, hogy nézze az ember az időjárás előrejelzést és menjen vissza 1 nappal hamarabb, mert ez még több okból is véleményes, mint maga a hajótörés).

De nagyon megdöbbentett az, hogy az ember ilyen helyzetbe is kerülhet, hogy ott úszik a viharos tengeren egy váratlan pillanatban.

Előzmény: Peteri78 (38214)
Peteri78 Creative Commons License 2025.03.06 0 0 38214

Szerencsés kimenetelű hajótörés.

https://telex.hu/kulfold/2025/03/05/magyar-szemtanu-a-maldiv-szigeteki-hajotoresrol-aztan-jott-egy-nagy-hullam-es-mar-a-csipomig-ert-a-viz

Érdemes figyelni az időjárás előrejelzést. Talán érdemesebb elindulni egy nappal hamarabb ilyen esetben.

Tapi001 Creative Commons License 2025.03.03 0 0 38212

Köszi mindkettőtöknek. 

Még átgondolom, hogy megvesszük előre az üléseket, vagy sem.

moonwalkr Creative Commons License 2025.03.03 0 0 38211

A négy nap megszakítással külön nyílnak meg a szakaszok. A hazafelé szakasz például a biztosabbnál is biztosabb módon csak a hazaindulás előtt (bár, ha ott nem lesz hazafelé is stopover, akkor mind a két szakasz MLE_DXB és DXB-BUD egyszerre), de odafelé is a második (DXB-MLE) szakasz a 4 nap hézag miatt csak már akkor nyílik, ha már kinn leszel. Ülőhelyet ingyen csak a 48 órán belül tudsz, díj ellenében viszont szerintem akár már most is. 

Előzmény: Tapi001 (38207)
Pitta2 Creative Commons License 2025.03.02 0 0 38210

Szia!

Én javaslom, hogy válassz most ülőhelyet. Nekünk 42 eFt volt 2 főnek a 4 járatra. Így nyugodtan vártam az utat és tudtam, hogy jó helyen ülünk. Ha már nincs hely, akkor szétültetnek. Így járt egy pár a Male-Dubai útvonalon.

Tapi001 Creative Commons License 2025.03.02 0 0 38209

Köszi

Előzmény: Jack51 (38208)
Jack51 Creative Commons License 2025.03.02 0 0 38208

A járatra csak az indulás előtt 48 órával tudsz becsekkolni. Tehát a visszafelé utat majd onnan kell intézned.  Ha nem veszel ülést csak akkor a becsekkoláskor választhatsz ingyen a szabad helyek közül.

Tapi001 Creative Commons License 2025.03.02 0 0 38207

Szia!

Megjött az ajánlat az irodától, a szállás Filin 16,5%-kal olcsóbb, mint a hotel honlapján (bár ezt most kell fizetni, a hotelnél pedig érkezés előtt pár nappal). Kaptunk repjegyre is ajánlatot a kért dubaji stopoverrel (4 nap), az viszont egy icipicit drágább, mint ha én foglalnék az Emirates honlapján.

Sokáig vacilláltunk, hogy Dubajból a 9:20 as (érkezés Malé-ra 14:55) és a 4:20-as (érkezés Malé-ra 9:25) között, de nem merem megkockáztatni, hogy lekéssük az utolsó hidroplánt (16 óra), így a 4:20 as lesz megvéve. 

Valaki utazott már így? Az lenne a kérdésem, hogy ha az ember több napos megszakítással utazik, akkor indulás előtt 48 órával a check in során mind a 4 járatra (BUD-DXB, DXB-MLE, MLE-DXB és DXB-BUD) be lehet csekkolni és választani ülőhelyet? Utoljára 7 éve utaztunk Emirates-el, akkor is csak Dubajba.

Kaptunk más szigetekre is ajánlatot, de így a youtube videók és az itteni vélemények alapján Filitheyo lesz.

Majd még jelentkezem, ha lesznek kérdéseim. És kösz mindenkinek a segítséget.

Igen, már jártam úgy Velencében, hogy lemondtam a szobát a bookingon és le akartam foglalni a szálloda honlapján, de lemondás után sem volt már szabad szoba (szerencsére, mert később kiderült, hogy nagyon rossz szállás volt)

Előzmény: moonwalkr (38191)
moonwalkr Creative Commons License 2025.03.02 0 0 38206

Mindkettőn jártunk már, Angagán 16 éve (leírni is szörnyű, hogy öregszik az ember) egy fakultatív kiránduláson, de azóta emlegetjük milyen szép volt, Filin meg 12 éve nyaraltunk egy hetet. Szóval nem lesz ismeretlen a terep.

A dupla hidroplánozásnak meg külön örülök, imádom a vizirepcsizést.

Amúgy Maldivnak tényleg alig van párja, jól látod. Rengeteg helyen jártunk a világon, még mindig igaz az az elv. hogy ugyanoda kétszer nem megyünk (ezt most Filivel adjuk fel 13 év után), de bár voltak nagyon szép helyek, Maldiv igazi konkurenciája még nincs meg. Ezzel együtt remekül éreztük magunkat most is a Karib-tengeren, ennek is megvolt a saját íze, vagy "feelingje", mint a híres "maldiv érzés", csak mégsem olyan.

Előzmény: Bandos (38204)
Pitta2 Creative Commons License 2025.03.01 0 0 38205

Szia Bandos!

Dreamland imádni való volt. Sokkal több féle és sokkal több halat láttam mint korábban. Az a cápakaland is nagy élmény volt.

Még nincs konkrét célsziget, addig olvasgatok, nézelődök és a végén megkérdezem az Araamut. Több szigetre kaptunk ajánlatot. Párom kezdte nézegetni és csak annyit mondott: Dreamland.

Hiányzott-e valami? Most nagyon keveset láttunk a helyiek életéből. Ganon simán elmentem a szomszéd szigetekre kerékpárral, Thulhagiriről ott volt egy Male túra. Itt ilyen lehetőség nem volt. Daravandhoon szinte alig volt ember és az idő is kicsit kevés volt, Male most teljesen kimaradt.

A malei reptéren teljesen megdöbbentem. Az egy ici-pici reptér volt 20 éve. Amikor leszállt az AUA B763-s gépe, az utasok egy része be sem fért a terminálba. Hatalmasat nőtt a reptér épülete. Hazafelé csaknem lekéstük a gépet, mert a hidroplán késett 55 percet, így nem tudtunk körülnézni a reptéren belül. Emiatt is vissza kell menni jövőre. :))

Előzmény: Bandos (38192)
Bandos Creative Commons License 2025.03.01 0 0 38204

Szia moonwalkr,

Az Angaga és Filitheyo kombináció nagyon jó választás!

A két sziget ráadásul nincs is túl messze egymástól, mindkettő déli irányban van Male-tól, Angaga az Ari atoll déli részén, míg Filitheyo az Ari atoll déli szomszédjának, a Faafu atollnak az északi részén van. Szerintem speed boat-tal kb. 25-30 perc lehet. Persze csomagban foglalva valószínűleg csak dupla hidroplán transzferrel oldható meg, Angagáról az ellenkező, északi irányban vissza Hulhuléra, majd onnan újra délre Filitheyo-ra, és közben jó eséllyel elrepültök majd újra Angaga felett, vagy legalábbis a közelében.

Angaga nekünk nagyon tetszett (2016-ban voltunk ott), gyönyörű a partja, és jó a reef-je, egyetlen dolog volt ott (nekünk) negatív, nincsen a villákban nyitott fürdőszoba, ami nekünk hozzátartozik a maldív feeleng-hez. De minden más szempontból szuper!

Filitheyo pedig Filitheyo...., erről nem is kell többet írnom, már négyszer (2006, 2011, 2014, 2022) is volt szerencsénk megtapasztalni a csodáját....

Klassz lesz nagyon! 

Bandos

ui: Olvastam a másik két fórumban a pár héttel ezelőtti utatok beszámolóit, és az jutott eszembe, amit már mi is sokszor megtapasztaltunk, hogy a maldívnak bizony nincs párja....(De azért kell persze néha más egzotikus helyre is menni!)

Előzmény: moonwalkr (38203)
moonwalkr Creative Commons License 2025.02.28 0 0 38203

Két sziget, 1-1 hét lesz. Angaga és Filitheyo.

A csomagárról nem sokat tudok, de gondolom rugalmasan alakítható, mert mi is úgy megyünk, hogy 2 hétre, de két szigetre, ergo egyik szigethez sem illik a repjegy, ergo rugalmas volt. Ez nem IBUSZ, hogy 1 hét Costa Brava...:) bár a németek valahogy mindig is máshogy működtek. Hogy a 7, vagy 14 nap lehet-e más, nem tudom, mert mi eleve erre kértünk ajánlatot, fel sem merült, hogy más idótartamok legyenek, de mivel menetrend szerinti járatról van szó a repjeggyel, ami minden nap megy, simán el tudom képzelni, hogy igen, max. minden napnak más az ára.

Előzmény: Bandos (38199)
rebecha Creative Commons License 2025.02.27 0 0 38202

Köszönöm szépen! Ezek nagyon fontos információk. A férjem még mindig kűzd velük.Amint megszületik a foglalás ír nektek részletes beszámolót.

Előzmény: suzi_mou (38201)
suzi_mou Creative Commons License 2025.02.27 0 0 38201

Mi most karacsonykor utaztunk Air Arabiaval Athen-Sri Lanka utvonalon. Pontosak. Atszallasnal allnak emberkek csak iranyitani Sharjahnal. Odafele Sharjahnal beszallaskor egy kanyarban egy urge ilyen kis kezi merleget csatolt szuroprobaszeruen a kezikre es merte. Akinek volt hatija, azt is rarakatta a borondre es egyben. Volt pos terminalja es lehetett fizetni akinek tulsuly volt.  

Visszafele ugyanez volt, hogy kezi merleggel tobben is setalgattak mikor megkezdodott a beszallas Sharjahnal. Szoval erre figyeljetek.

A gepen minden fizetos, en fizettem elore kajat (2x4,5 orat repultunk) es amikor mas akart fott kajat venni a gepen, mondtak azt nem lehet, csak nasikat. Annyit hoznak a gepre, amennyit kifizettek elore. Lehetett kp-ban is fizetni. Papirpenz(!) eurot is elfogadtak, de csak helyi penzben adnak vissza. Inkabb levasaroltam a 10 eurot.

Ejszaka repultunk, mivel en nem tudok aludni, igy minden kenyelmetlen egy ido utan. :-)

Amikor vettem a jegyet, nekem sem fogadta el a debit kartyamat. Vegul aposom credit kartyajaval sikerult megvenni. Mondtak helyszinen nem kell prezentalni a bankkartyat, nyugodtan megvehetem a jegyet mas kartyajaval.

En is jo arat fogtam ki veluk mikor megnyitottak a bazist Athenbol, de most nezem a kovetkezo karacsonyra a jegyeket es egnek all a hajam az araktol.

Előzmény: rebecha (38177)
Bandos Creative Commons License 2025.02.27 0 0 38200

Szerintem még az összesen oda-vissza 80eFt is az ingyen dobom utánad kategória.

De még az oda-vissza 160e is nagyon kedvező.

A kérdésem arra vonatkozott, hogy oda 40 és vissza 40, azaz összesen 80, vagy oda 80 (2*40, Bécs-Sharjah és Sharjah-Male), és vissza is 80, azaz összesen 160?

Előzmény: cassano711 (38198)
Bandos Creative Commons License 2025.02.27 0 0 38199

Szia moonwalkr,

Hát ez szuper!

Ez így tényleg nagyon jó ár, bár gondolom az is kell hozzá, hogy ilyen korán foglalj.

Ezért szoktunk mi is sokszor 6-9 hónappal korábban foglalni, mert akkor még valamivel kedvezőbbek a repjegy árak.

Ja, és persze Bécsből a Qatar is és az Emirates is olcsóbb, mint Bp-ről. Nekünk tavaly június végére Bp-ről (január közepén foglalva) 326e volt a maldívra az Emirates ár, míg a győri barátainknak, akik ugyanekkor jöttek, csak Bécsből, pedig kb. 40eFt-al olcsóbb.

A sziget az továbbra is a Filitheyo lenne?

A csomagárban van olyan megkötés, hogy pl. csak vagy 7, vagy 14 nap lehet a szállás, vagy bármennyi nap, amennyit szeretnél? Hány napra mentek?

Indulhat a visszaszámlálás!

Bandos

Előzmény: moonwalkr (38195)
cassano711 Creative Commons License 2025.02.27 0 0 38198

Bár nem tőlem kérdezted, de nyilván egyik és másik irányba is ennyi, azaz oda-vissza 80e ami még mindig nagyon jó ár persze. Az összesen 40e az az ingyen dobom utánad kategória lenne szinte.  

Legalábbis repülős topikokban ezt jelenti az "irányonként".

Előzmény: Bandos (38197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!