Ma van a TV2-n a Jégkorszak Szörnyei, és, bár nem dinoszauruszokról szól, de mivel mutatják, valószínűleg néhány hét múlva a Dinoszauruszok, a Föld urait is mutatják majd, talán a különkiadásokat.
Ezekkel a kisérleteti bizonyitásokkal csak az a gond, mint az etológiaiakkal: csak az történhet meg bennük, amire a kisérletező beálitotta a folyamatot. Tehát eleve a fantáziájának, az ismereteinek a tükörképét adják. Ahogy egy recept alapján készült étel, egy szimulátor, egy robot, egy játékautomata is csak azt nyújthatja amire gyártották. Amit a tervező nem tudhat, azt a gépe sem produkálhatja!
Már a természeti megfigyelések és a laborkisérletek közt is ez adja a különbséget. Az utóbbiak az előzők elemeinek ellenőrzésére, variálására valók, de nem helyettesithetik őket. Különben olyan "velős" kisérleti eredményekre juthatunk, mint azok, akik megállapitották, hogy a patkányok mennyivel inteligensebbek más emlősöknél, mivel lám, a labirintus kisérletekben vagy a mérgezett ételek elkerülésében mennyivel jobban teljesitenek. Csak éppen utólag derült ki, hogy ez nem annyira az inteligencia terméke, mint a patkányok sajátos életkörülményeinek, életmódjának, táplálkozási stratégiájának évzredek/milliók alatt kialakult eredménye. Tekintve, hogy élő dinozaurusszal ember nem találkozhatott, bármilyen ilyen jellegű kisérletből hiányoznak a valós megfigyelések elemei, amelyeket fantáziával helyettesitenek. Igy aztán a kisélet eredménye is csak az utóbbit tükrözheti!
Erről is készítettek egy filmet, egy kísérletről, hogy elkészítették a T. rex koponyáját fémből, megnézték, hogy mekkora pusztítást végez, stb. Majd a viszgálatok alapján "kiderítették", hogy a T. rex tényleg dögevő lehet, és nem feltétlenül győz a harcnál. Persze, nem mindig ez a kimenetele a küzdelemnek, de ez a valószínűbb. Ugyanezt megtették a Velociraptorral is, hogy kiderítsék, hogy tollas-e, és, hogy bemutassák az embereknek, hogy nem olyan, mint a Jurassik park-ban látott Velociraptorok, akik inkább Deinonychusokra hasonlítanak.
Kíváncsi vagyok ezt vajon miből állapították meg... :-))) Ez nagyjából olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy egy falka oroszlán és egy gnú küzdelméből mindig ez vagy az kerülne ki győztesen...
Látom, valami Animal Planet cucc. Ha jól értem, nem azt jelenti, hogy léteztek, csak csináltak egy olyan animációs filmet, hogy "mi lett volna, ha léteznek".
Ruling a make-believe world of fantasy and fairy tales, these terrifying, winged predators never existed in real life – but what if they had? Stunning computer-generated imagery from the same graphics company that created thrilling effects for Walking With Dinosaurs, Walking With Prehistoric Beasts and the latest Harry Potter movie provides a unique look at these creatures from the inside out. Learn how dragons would have evolved into a number of different species through the ages – Prehistoric, Marine, Forest and Mountain Dragons – and how each dragon species was endowed with physical adaptations and behaviors specialized for its environment.
Nem tudom, meg lett-e már beszélve az ilyen híres harc, de úgy tudom, jelenleg úgy hiszik, hogy egy Triceratops és egy Tyrannosaurus küzdelméből a Ceratopsida kerülne ki győztesen. Már, ha harcolnak.
Egy szép, számitógépes animációs film. Talán itthon is megjelenik DVD-n. Azon az oldalon le van írva angolul, hogy milyen gázokat fejlesztettek, és, hogy genetikai mutáció miatt van hat végtaguk.
Bocs az offtopicért, de nem láttam más ősös topicot, így gondoltam ide illene ammonitesz, mert ha nyitnék egy ammonitesz topikot, a kutya se nézne oda... :(
Hiába... a sláger dínók... :)
Jópofa ez a kikelő tojásos, a másik kissé futurisztikus! Nem?
Fuzzy
Ja, és hogy kép is legyen, dinoszaurusz rajzoló segítő... :)
/ha beírjátok a googleba, hogy dinos, akkor a képeknél egy igencsak érdekes képet ad ki ha a Képek keresést választjátok... nem igazán dinos, pedg mégis... szóval ez az utóbbi pár sorom off is, meg nem is! :) Nézzetek utána, csak 18éven felülieknek... :) /