Keresés

Részletes keresés

tengelykereszt Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6999

Sok eltérő nézet van erre, de a gyári ajánlás szerint kifejezetten NiMH-ra vonatkozóan az a szabály, h legfőképp a magas hőmérséklet árt neki. Mélyhűteni nem szabad, de hűvös helyen tartani előnyös. Állítólag mind feltöltött, mind normálisan kisütött állapotban szabad tárolni, de ésszerűbb feltöltve.  Tehát az újat csekkolni, és ha nagyon lemerült, feltölteni, de ha közepesen lemerült, akkor el lehet tenni úgy.

Előzmény: Törölt nick (6998)
Törölt nick Creative Commons License 2015.12.15 0 0 6998

Egy kérdés: érdemes vásárlás után minél előbb feltölteni az akkukat? NiMH-ra gondolok elsősorban.

 

Vagy úgymond feltöltés nélkül el lehet rakni hosszabb időre, mondjuk hűtőbe...

képfaragó Creative Commons License 2015.11.01 0 0 6997

Manapság ez a divat: gyorsétterem, gyorsan hízó disznó, gyorsan kelő kenyér, gyorshajtás, gyors halál.

Az akku is szereti a lassú töltést. Vegyél inkább egy tartalék garnitúra (lehetőleg eneloop) akkut, és inkább minél lassúbb töltőt keressél, már amennyire egyáltalán találsz ilyet. Persze tudjuk hogy jó kenyeret is csak lámpással lehet találni.

Előzmény: Kriszignis (6994)
gabor01 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 6996

Én nem ajánlom ezt a töltőt.

Mi miatt kell ez a gyors töltési idő?

A legtöbb aksinak nem tesz jót.

(Nem elem töltő. Elemet nem lehet tölteni.)

Előzmény: Kriszignis (6994)
monyesz Creative Commons License 2015.10.31 0 0 6995

Bármilyen AA vagy AAA méretű NiMH akkuval használhatod.

Előzmény: Kriszignis (6994)
Kriszignis Creative Commons License 2015.10.31 0 0 6994

Sziasztok!

 

Abban kérném a segítségeteket, hogy kinéztem egy gyors nagy teljesítményű elem töltőt (Duracell CEF15)

A kérdésem az lenne, hogy ez csak a saját elemeivel használható vagy bármilyen mással is akár valamilyen olcsóbbakkal is?

Köszönöm!

 

K

képfaragó Creative Commons License 2015.08.23 0 0 6993

A kapacitás eltérést csak néhányszor néztem. Ez is úgy történt, hogy kihasználtam a blokk töltését, majd megnéztem maradt-e valamelyikben még számottevő töltés. Lényegében nem maradt. Az új cellák biztosan elég egyformák. Persze esetleg megeshet hogy egy-egy cella meghal, de Eneloopnál ilyet még nem tapasztaltam. Pontosabban egyszer fordítva töltöttem egy cellát és azon a szelep ,,kifújt". Ezután többé nem mertem használni. A soros blokk azért elégé általánosan használatos az elektronikában. Csak a mélykisütéssel kell vigyázni, mert akkor a leggyengébb cella tényleg könnyen használhatatlanná válik. Sajnos van néhány alkalmazás mint az izzólámpa, és a stand-by kikapcsolású készülékek, amelyekkel le lehet padlózni a blokkot. Szerencsére  a vakuk látványosan gyengülnek a vége felé, de ha ritkán használjuk és nincs rajta főkapcsoló, ki kell venni az akkukat.

Előzmény: zorko (6992)
zorko Creative Commons License 2015.08.23 0 0 6992

Az egy időben vásárolt cellák egyforma kapacitásúak, nem kell miattuk aggódni.

Ha jól emlékszem 4% eltérést említettél. (Nem tudom, hogy válogatják-e a cellákat, de úgy alapból nem várnék el olyan pontosságot, mint ami pl. ellenállásgyártásnál.)

Aztán eszközöm sem volt, hogy megmérjem a kapacitásokat, most ezért erre is (a szórásra) kíváncsi vagyok. Mondjuk aggodalom azért nincs bennem.... :)

Amúgy a soros üzem "gyilkos" működése konkrét eset kapcsán fogalmazódott meg bennem: kerékpárlámpám egyik este viszonylag hirtelen vesztett a fényerejéből, nem szép fokozatosan, ahogy szokott. Itthon megmértem a cellákat, és az egyik negatív értéket mutatott. Először azt hittem rosszul mérem, aztán rájöttem, hogy mi történt...

Előzmény: képfaragó (6990)
ötfelezős Creative Commons License 2015.08.23 0 0 6991

Hát, az IPC csepptöltés címén az AAA-t kb 2 mA-es impulzusokkal tölti, kb feles kitöltési tényezővel.

képfaragó Creative Commons License 2015.08.22 0 0 6990

Most nem célom töltőt tervezni, de ha egyszer, télen átépítem a harminc éve üzemelő töltőmet akkor a következőket fogom tenni:

Négy cella sorba kötve 

töltés áramkorlátozással és pontos feszültséglimittel és megfelelő karakterisztikával, nagyobb áramú, gyors induló töltés, normál töltés az amperóra kapaciás közepe táján, lassú töltés a töltés vége felé, csepptöltés a legvégén 

Töltési idő 24 óra, és bármeddig csepptöltésen hagyható

 

A jelenlegi töltőm is hasonló, csak a régi 500 mAh kapacitású cellákhoz lett tervezve ezért a töltési idő 48 óra, vagy több. A csepptöltése csak 20mA és így nyugodtan ott lehet felejteni akár 3-4 napig is. Ekkor már biztosan minden cella tele van. Az is pompás, hogy egyszerre 10x4 db cellát tudok tölteni. nagyon jól elvagyok vele.

 

A csepptöltés az, amikor az esetlegesen lemaradt cellák még felszedhetnek egy kis töltést. Az egy időben vásárolt cellák egyforma kapacitásúak, nem kell miattuk aggódni. Sokkal cikibb, ha egy mai ,,túl intelligens" töltő a cellák egy részét lekapcsolja, a többit meg tovább tölti. ilyenkor valóban létrejöhet aszimmetrikus blokk állapot. Szerintem a mai töltőknél az is gáz, hogy gyorsan töltenek, és töltés közben melegítik a cellákat. Ezenkívül a csepptöltés vagy nincs, vagy az is túlságosan nagy árammal történik.

Előzmény: zorko (6989)
zorko Creative Commons License 2015.08.22 0 0 6989

Sajnos olyan töltőt, amely a négy cellát sorba kötve azonos árammal tölti, nem lehet kapni.

Ilyen jellegű (elég régi :) töltőt használtam az utóbbi években, szépen kis árammal töltve a cellákat. (Egész pontosan nem mind a négyet sorosan, csak párosával voltak sorba kötve a cellák.)

 

A gyakorlat nekem is azt mutatta, hogy a nem túl rendszeres használat mellett, pár év alatt ígyis-úgyis tönkremennek az akksik, szóval kis túlzással szinte mindegy hogy töltjük, mennyire "vigyázunk" rájuk. 

 

Illetve nemrég eszembe jutott még egy dolog a soros töltéssel kapcsolatban:

A töltés kisütés ciklusok sorozata a csomagban meglevő/kialakuló kapacitáskülönbségeket növeli. Arra gondolok, hogy ha valamelyik cellának csökken a kapacitása a többihez képest, akkor ő mind a töltés mind a kisütés során rosszabbul jár, nagyobb nyúzásnak van kitéve, ami miatt az ő kapacitása még tovább csökken, és így tovább

 

Kisütésnél a leggyengébb cella éri el elsőként a kapacitás végi alsó feszültségértéket (ahol már viszonylag gyorsan csökken a fesz.), és ha a társai még bírják, akkor az össz. feszültségben ez nem feltétlenül látszik meg. Szóval ha mondjuk 4,0V a működés végi össz. feszültség, akkor peches esetben ez lehet 3x1,1V + 0,7V, ami a gyenge cellára nézve szinte már súlyos csapás.... :) Töltésnél meg a gyengécske hamarabb kész van mint a többi, úgyhogy neki többet kell küzdenie a túlárammal...

 

Úgyhogy végül most beruháztam egy Varta "gyorstöltőre", cellánkénti töltés, kijelzés, regeneráló funkció stb. Még nem használtam, de remélem beválik. (Ahogy fentebb írtam, azt hiszem nem lesz élettartamcsökkenés... :) Feliratozom majd a cellákat, és kapacitás szerint rendezem őket csoportba. (Úgy gondolom ez a legjobb csoportosítási alap, a belső ellenállások eltérhetnek, ott inkább egy alap alkalmas/nem alkalmas válogatásra van szükség, ahogy írtad is.)

Előzmény: képfaragó (6986)
képfaragó Creative Commons License 2015.08.20 0 0 6988

A nikon vakuk (sb80dx, sb800) általában 3 másodperc alatt töltenek. Öt másodperc körüli érték még elfogadható. A töltési idő és az ampermérős teszt a használhatóság szempontjából azonos eredményt mutat, de az ampermérővel egyesével lehet vizsgálni a cellákat. A vaku üzemi töltőárama is hasonló, 7Amper körüli érték. A cellánkénti mérés azért fontos, mert különböző belső ellenállású cellákat nem célszerű azonos blokkba sorolni. Valóban az IPC-1 elég praktikus, de azért ha a cellákat nagyon eltérő ideig tölti, nem árt gyanakodni, hogy valóban cellafüggő-e, vagy netán a töltő nem azonos módon kezeli az egyes töltési helyeket.

Előzmény: csikosa (6987)
csikosa Creative Commons License 2015.08.20 0 0 6987

Igen, végül is örülök, hogy 7-8-9 (nemtomhány) évet lehúztak. Betudom a dolgot annak, hogy megöregedtek, meghaltak, kész. Ami nekem a legbeszédesebb volt, az a vakutöltés 18-20 s-os ideje, ami vakubéli felhasználáshoz talán az ampermérős tesztnél is informatívabb (legalábbis nekem mint nem villanytudornak).

Azért kíváncsiságból a továbbiakban meg fogom mérni a többi aksit is az ampermérővel, meg a vakutöltési idejüket is.

Az IPC-1 általad vázolt hátrányai ellenére azt gondolom, hogy még mindig sokkal jobb, mint egy "szimpla" töltő, a mindennapokban teljesen megfelel, mint ahogy az Eneloop-ok is, úgyhogy maradok ezeknél.

 

Köszi még egyszer az infókat, üdv.

Előzmény: képfaragó (6986)
képfaragó Creative Commons License 2015.08.18 0 0 6986

Az akkuk természetesen öregednek, nő a belső ellenállásuk, és csökken az amperóra kapacitásuk. Én még meghibásodott Eneloppal nem találkoztam.(kb 60db van nálam használatban)  Az Enelop akkuk ellenőrzése frissen a teljes töltés után zárlati áram mérésével lehetséges. Az akkuknak legalább 3-7 ampert le kell adniuk az 2-3 másodpercig tartó mérés idejére.

Én saját amperóra kapacitás mérésim alapján azt mondom, hogy az új akkuk kapacitása 4% -nál kisebb eltéréssel azonos. A töltő okozza az asszimmetriát. Nagyon pici delta U feszültségugrást kellene érzékelnie, miközben a töltőben a szélső akkuk hűtése intenzívebb. A feszültség függ a töltő áramtól is, ami feltételezésem szerint nem stabilizált, a töltő nem tud a kívánt pontossággal dolgozni. Azt is figyelembe kell venni, hogy ma már minden elektronika kínai gyártású, minősége AS (ahogy sikerül) kategória. Nem jó, hogy a töltő egy négyes blokkban együtt használt akkut egyesével tölt. Sajnos olyan töltőt, amely a négy cellát sorba kötve azonos árammal tölti, nem lehet kapni. Ez a mai univerzális világ, van aki egy cellát használ, van aki hármat, a felhasználó általában nem ért a villanytanhoz. Így a gyártó univerzális töltőt készít, a töltő túl gyorsan tölt, a feszültség és a melegedés mérése nem nyújt kívánt pontosságot. A vevő pedig meg van elégedve, mert a kijelzőn legalább látja a mért paramétereket.

Végül is örülj, hogy ilyen sokáig futottak az Enelopok, más akku eddig sem bírta volna. Egy régi kis áramú (50-150mA)  töltővel teljesen fel kell tölteni a cellákat, teljesen, majd a rövidzáras méréssel új, nagyjából egyforma csoportokat lehet képezni. Vagy inkább olyan szakemberre kell bízni a töltést, aki tápegységgel ellenőrzött, mért módon feltölti a celákat. Az a cella amelyik töltés után a zárlati mérés során 4-6 Ampernél többet ad le, még sokáig fog működni. A 2.5 ampernél kisebb zárlati áramú cellák csak igénytelenebb alkalmazásokhoz alkalmasak, vakukhoz nem.

Előzmény: csikosa (6985)
csikosa Creative Commons License 2015.08.18 0 0 6985

Kösz a részletes választ.

 

Több 4 db-os készletet használok, minden aksi számozva van, az összetartozó 4 db aksit mindig együtt használom egy csoportként, nem keverem őket. Csak vakuban használom őket.

Ahogy (laiqsan és nem túl mélyen) olvastam ezt a feszkófigyelést, nekem az jött le, hogy a feszkóváltozás alapján dönti el a töltő, hogy tele van-e már az aksi. Ergo, ha a 4 db aksi nem TÖK EGYFORMA belül, akkor nem pont azonos töltés megy beléjük. (de lehet, hogy másként van az egész.)

Az teljesen mindennapos, hogy a 4 cellát 4 kicsit eltérő árammal tölti. A belepumpált töltésmennyiség viszont rendes szórást mutat az aksik között és ugyanazon aksi esetében is. Volt már, hogy belerakott 2600 mAh-t a 2000-es aksiba. A feltöltött ("Full") állapotban mutatott feszkó is mutat némi szórást.

Töltetlen tárolásban nem részesültek, mert amint használat közben jelezte a vaku, hogy konyec, kivettem és kisütés-feltöltés után tároltam őket, amíg ismét rájuk nem került a sor.

Megmértem a rövidrezárós-ampermérős teszttel az aksikat (amik feltöltés után pár héttel vannak, tehát elvileg fel vannak töltve), és 2,6-3,3 A-t mért a műszer, ami a korábbi írásaid alapján igen csekély áram. A mérés után beleraktam a vakuba, (képes volt működésbe is hozni a vakut, wow!) és az 1/1-es villantás után 18 s alatt töltötte fel a vakut. NA, ekkor mondtam, hogy az aksinak vége...

 

Igazából az érdekelne, hogy önmagában az évek múlásával is öregednek-e az aksik, azaz, tökéletes karbantartás és kíméletes használat mellett is megdöglenek-e 6-7 év után?

Most konkrétan egy 4 db-os csomag hullott így el, de a többi 4-es csoport is hasonló korosztályú, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy bírják. Csak marha kellemetlen, ha éppen fotózás közben az aksicsere után derül ki, hogy annyira már mégsem bírják, hogy még be is kapcsolják a vakut... Szóval nem mindegy, hogy 4-et avagy 20-at kell most lecserélni.

 

Előzmény: képfaragó (6984)
képfaragó Creative Commons License 2015.08.17 0 0 6984

Több ok is felmerülhet. Mondjuk a 2006 elég régen volt. Kérdés hogy egy készletet használsz-e, vagy többet. Mert ha többet, akkor nagyon meg kellett volna különböztetni a csoportokat. Ezért is kaphatók az Eneloopok több színben is. Ha külön kezeled a csoportokat, akkor rájöhetsz, hogy az IPC-1 nem is olyan tökéletes, mint gondolnád. Külön kezeli a cellákat külön is jelzi az ,,állapotukat" csak korántsem biztos hogy ez kellő pontosságú. Én akkor bizonytalanodtam el, mikor a csodatöltő az új, és kisütött cellák tehát nulláról induló töltés mellett  egy két cellánál valahogy nem akarta leállítani a töltést. Szerintem a töltés közben figyelt feszültséglépcső pontos és egyértelmű érzékelése korántsem olyan problémamentes mint ahogy a reklámokból gondoljuk. Ezért a töltő is okozhat asszimetriát, és ezáltal gyengülést, öregedést. Szerintem egy ilyen intelligens töltőnek arra is ,,figyelnie" kellene ,hogy egyforma cellákba azonos töltést küldjön. Szerintem töltéskor a szélen levő cellák jobban hűlnek, és az áramkör ezt nem tudja figyelembe venni. Egy szó mint száz, a felhasználóknak tetszik ez egyenkénti digitális kijelzés, és bíznak a ,,tökéletes" töltőben.

Más az ezer töltés akkor igaz, ha záros 3-5 éven belül felhasználod eme lehetőségedet. Ekkor se várd hogy ezer töltés után a paraméterek az új állapot paramétereihez képest nem romlanak drámai mértékben. Régen dolgoztam már villamosmérnökként, de úgy emlékszem, a szabvány akkor az akku élettartam végén az újkori kapacitás 20%-t tekintette az élettartam végének.

Az esetleg előforduló töltetlen tárolás is csökkentheti az élettaramot. Márpedig ez minden olyan készülék esetén előfordulhat, amelyen nincs fizikai kikapcsoló, mert az elektronikusan lekapcsolt készülékeknek van stand-by fogyasztásuk, és ez lepadlózza az akkukat.

Előzmény: csikosa (6983)
csikosa Creative Commons License 2015.08.17 0 0 6983

Sziasztok!

 

2006-2009-es vásárlású SANYO Eneloop aksijaim kezdik azt művelni, hogy (feltöltés után pár héttel) a vakuba betéve rögtön kimerültnek jelzi őket a vaku. Ekkor a töltőben kisütve-töltve simán kijön belőlük 1600 mAh, de a vakuhoz mégis elégtelenek.

 

Viszonylag ritkán használom őket, max. 50x voltak töltve (de lehet, hogy csak 20x). Ja, mindig IPC-1-ben volt a kisütés-töltés a legkisebb árammal.

 

Azt szeretném kérdezni, hogy pusztán az aksik kora (6-9 évesek) okozhatja-e azt, hogy a vakukhoz már gyengék (merthogy a feltöltések száma szerint még nem öregek)?

 

Előre is köszönöm a választ.

A58Y Creative Commons License 2015.03.16 0 0 6982

Sziasztok!

 

Sony A58-hoz szeretnék akkumulátort venni.

Gondolkozzak nyugodtan Kínából utángyártott akkuban, vagy jobban járok a gyárival?

Amennyiben utángyártottat veszek, azon belül melyik fajtát érdemes megvenni (pl: dörr.......)?

 

Köszönöm!

pj32 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 6981

Keresek canon LC-E4 töltőt 1d-hez.

30/2000281

ötszázas Creative Commons License 2015.02.05 0 0 6980

Eladó!

LP-E4N akkumulátor 1D MK III-hoz való. Vadi új, még dobozban van nem volt használva fóliás.

tel :20 4069792

ára.33000 Ft

képfaragó Creative Commons License 2014.07.07 0 0 6979

Bocsánat, de fontos hozzátenni, hogy az a módszer kizárólag a NiMH ceruza (AA ) és AAA méretű akkukra alkalmazható. Más akkuknál a kéziműszeres rövidzáras mérés kisebb vagy (nagyobb akkuknál) nagyobb gondot okozhat.

Előzmény: képfaragó (6978)
képfaragó Creative Commons License 2014.07.06 0 0 6978

A durva terhelés biztosan megviseli az akkukat, de pár másodperces rövidzár szerű mérés aligha okoz észrevehető gondot. Gyakorlatilag nincs más mód az akkuk ,,használhatóságának" tesztelésére. Ezenkívül a vakuzás során az akkuk pontosan ekkora 7Amper körüli terhelést kapnak, és azt sokszor három másodpercig.

Előzmény: ötfelezős (6977)
ötfelezős Creative Commons License 2014.07.06 0 0 6977

Semmiképpen sem kérdőjelezem meg írásod tartalmát, mivel még sosem éltem NiMh akkumulátorként, és a magyar géniusz meg közismert..

Csak szelíden megjegyzem, a civilizált világ (ez alatt értve diplomamunkák, amelyeket egyetemi oktatók vezetnek, és hasonló körökből származó írások) többi része úgy tartja, hogy a (nagy, ámde fölösleges) terhelés kifáradáshoz hasonló élettartam-csökkenéssel jár.

Előzmény: képfaragó (6969)
képfaragó Creative Commons License 2014.04.21 0 0 6976

A mai akkuknak már nincs ,,memória effekt" tulajdonságuk. Így néhány félig kisütött állapotból történő feltöltés nem okoz észrevehető kárt. Vagyis használjuk az akkukat normálisan, amíg ki nem merülnek, ha pedig valamilyen fontos feladat kapcsán a munka előtt az akkura rátöltünk, akkor sem lesz gond. Fontos a jó típus kiválasztása, ezt pedig úgy hívják hogy Eneloop. Lehet hogy ma már más gyártók is lemásolták az Eneloop tulajdonságait, de mivel a minőség csak a az élettartam során, évek alatt látszik, másik gyártó kipróbálásával én nem kísérletezem.

Előzmény: sasa58 (6975)
sasa58 Creative Commons License 2014.04.21 0 0 6975

Most már értem, köszi a szakszerű választ.

Én is több garnitúra akkut használok, a baj ott történt, hogy többször is ad-hoc fotózni valóm akadt, és nem volt időm kivárni a teljes feltöltést, így arra gondoltam, hogy ezzel a refresh funkcióval kicsit feléleszthetem a betegeskedő akksijaimat.

Előzmény: képfaragó (6974)
képfaragó Creative Commons License 2014.04.21 0 0 6974

Nem csoda hogy nincs normális precíz leírás erről a refresh funkcióról. Nincs semmi garancia arra hogy egy vagy több ilyen töltés-kisütés ciklustól melyik akku és mennyivel fog javulni. Talán javul valamennyit, vagy nem. Még a javulás mértékének kimérése is időrabló feladat volna. Sokkal jobb taktika több akkut használni, és mindig teljesen elhasználni a bennük tárolt töltést. Amikor a készülék működése akadozik, akkor azonnal ki kell venni az akkut, hogy a mélykisütést elkerüljük. Szóval célszerű mindig kihasználni az akkuk teljes kapacitását, és akkor ilyen refresh gondolat fel sem vetődik.

Előzmény: sasa58 (6972)
monyesz Creative Commons License 2014.04.20 0 0 6973

A refresh elég hosszú lehet, mert talán több lemerítés és feltöltés ciklust csinál. Ezért jó a lemerítés-töltés, mert akkor minden töltés előtt kisütöd az akksit, a legkevesebb 'memória effektus' jelentkezik.

Persze a te töltőd elektronikáját nem is merhetik a villamosmérnökök, szal ne várd tőlük hogy ilyenre választ adjanak.

Eetleg a forgalmazót megkérdezheted még.

Előzmény: sasa58 (6972)
sasa58 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 6972

Köszi, nincs más hátra,rajtahagyom egy pár napig, aztán meglátjuk.

Gondoltam, esetleg van itt valakinek ezirányú tapasztalata.

Azért az érdekes, hogy sehol nem létezik erről egy normális leírás, nem lehet mindenki elektromérnök (bár én kettőtől is megkérdeztem, de fogalmuk sem volt a témáról).

Előzmény: monyesz (6971)
monyesz Creative Commons License 2014.04.20 0 0 6971

https://www.wentronic.com/content/products/54606/downloads/d6e9d71fda89fa2ff52eaa0bc3c9bbed.pdf

 

Én ezt a leírást találtam, ez alapján :

Refresh batteries: 1. Insert 2-4 batteries into the 1-4 charging slots.
2. Switch the mode switch to
“REFRESH-Funktion“.
LED 1 shines yellow. The battery will be discharged completely and charged afterwards. 9V blocks cannot be refreshed.

 

Az tényleg nem tiszta, hogy a led színe hogy változik meg.

Előzmény: sasa58 (6970)
sasa58 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 6970

Üdv a fórumozóknak!

 

Lenne egy amatőr kérdésem.

MW9168GS töltőm van és a refresh funkciónak nincs korrekt leírása. Visszaolvasva a fórumon, azt ókumláltam ki, hogy ez a funkció napokig is eltarthat. (Eddig még csak fél napig mertem rajta hagyni.) A kérdésem az, hogy mikor befejezte eme tevékenységét, elalszik-e a hozzátartozó kijelző (sárga) és ilyenkor fel van-e töltve az akksi, vagy kell még vele valamit művelni, pl.:tölteni?

 

Köszi a választ!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!