Viszont ez kiesésmentes hurokelhordozás, nem pedig szolgáltatóváltás. A kettő nem ugyanaz. A kiesésmentes szolgáltatóváltás létezik tavasz augusztus óta, a kiesésmentes hurokelhordozást az új RUO tette lehetővé és október végétől fog élni.
A kiesésmentes szolgáltató váltás kevésbé problémás mert az csak egy logikai csere, egy login váltás. Az új szolgáltató csinál egy logint és azzal máris felmehet, még akkor is ha hivatalosan még a régi szolgáltatóhoz tartozol. Épp ezért ott kvázi nincs kiesés.
Hurokelhordozásnál a váltás nem csak logikai hanem fizikai is. Az előfizetői kábelt a telefonközpont végponton fizikailag ki kell kötni a Tíkom DSLAM eszközéből, át kell kötni az új szolgáltató rendezőjére és onnan az ő DSLAM-jára. És még ezen felül a login váltásnak is meg kell történnie.
Az ilyen váltást még szinezhetik olyan apróságok is mint pl. ha az ügyfélnél még régi Siemens modem van az nem fog működni az új szolgáltató DSLAM-jával, így a modem csere is szükséges lesz ahhoz hogy működjön az új szolgáltató hálózatán.
A lényeg az hogy ez egy bonyolultabb váltási procedúra. Épp ezért a teljes hurokelhordozás folyamata is hosszabb, 30-45 nap, nem max 8 mint szolgáltató váltásnál, mert itt több az adminisztrációs rész és fizikailag is hozzá kell nyúlni a hálózathoz hogy megtörténhessen a csere.
"Szünetmentes szolgáltatóváltás" a neve már nagyon régóta.
Én tavaly novemberben váltottam szolgáltatót.Ha közlik velem, hogy holnap x órától már az új szolgáltatómon keresztül érem el a netet akkor az az egy fölösleges próbálkozásom sem lett volna a régi beállításokkal.Egy telefon az új szolgáltatóhoz, hogy elképzelhető, hogy azért nincs netem mert már az önök szolgáltatása él nálam?Próbáljam meg.Beállítottam az uj beállítani valókat és már hasított is a net.Nem észleltem többet mint 3 perc kiesést, de mint írtam ez is elkerülhető lett volna.
Ezen túl más is változott ami az alternatívoknak kedvezhet. Emelték a kötbér mértékét amivel azt próbálnák visszaszorítani hogy kevésbé szabotáljon időhúzással a JPE. Bevezették az alhurkot, aminek azonnal nem lesz még szerepe, de idővel talán eljutnak oda az alternatívok hogy ezzel a konstrukcióval is élni fognak ha nagyobb sebességű kapcsolódások kiépítése lesz majd a cél. A hurokbérletnél is eltelt majd 4 év mire reagáltak az alternatívok, remélhetőleg alhurok esetében ez már gyorsabban fog menni.
Most már csak az kellene, ami eddig is a gátja volt a versenynek hogy az alternatívok is hajlandóak legyenek nagyobb összeget fejlesztésre fordítani. Mert ha nincsenek saját infrastruktúrás fejlesztéseik akkor igazi verseny sem tud miből kialakulni.
Egyre több országban az alternatívok egyes területeken már hajlandók belevágni saját optikai infrastruktúra lefektetésébe is hogy teljes mértékben függetlenné válhassanak, ráadásul egy ilyen infrastruktúrával a JPE rézalapú hálózata nem igazán tudja felvenni a versenyt. Csak sajna szerintem ezzel nálunk még hosszú éveket kell várni mire elér hozzánk is a trend.
Tudtátok, hogy október második felétől a szolgáltatóváltás 30-45 munkanapról pár órára csökken majd. A Nemzeti Hírközlési Hatóság szept. 15-én adott ki erről egy határozatot...
Sziasztok! kb 1 hete használok adsl kapcsolatot.A szolgáltatom a 3c-hungary kft,t-com-os közremüködéssel.Az lenne a problémám,hogy 1Mbps sebességü netet választottam,és a nagyon lassúnak érzem az átviteli sebességet.Megmértem az adsl test szerverrel.A letöltési seb:480kbit/s, a feltölt:122kbit/s volt.Szerintetek is kevés?Nem tudok 1 klippet sem nézni mert állandoan pufferel.A szolgáltatóval már gyürközök,de azt modják ök nem hibásak.Valakinek van valami ötlete??? Elöre is köszönöm a segitséget!
Üdv! Jelenleg egy T-online-os egy megás ADSL-em van, amivel maximálisan meg vagyok elégedve, csak drágállom az egy megáért ezt a pénzt. Szeretnék Pantel-re váltani. Van egy 4megás adsl-jük ami teljes és szünetmentes szolgáltató váltással 7600HUF Igaz 4mega/768k a hivatalos adat de ezt csak optimális rendszer terheltség esetén garantálják, minimum csak 2mega/512 -t. Nekem az is bőven elég, tekintve, hogy a T-onlinenak a legnagyobb hátránya a nagyon kicsi kb. 128k -s feltöltése ami nevetségese kevés. Szal az lenne a kérdésem, hogy van -e valakinek valamilyen tapasztalata a Pantelről? Elsősorban a szolgáltatás minőségéről, szal hogy nem szokott-e megszakadozni meg ilyesmik. Mert csak emiatt hezitálok még, mert a T-online bármily drága is de színvonalas, szinte sohasem szakad meg a net, de ha néha valami gond is történne miután betelefonálok már pár órán belűl javítják a hibát, sőt amikor villám csapott a közelbe és valahogy a modemem is maghalt, azt még aznap kicserélék.
Szerinted mennyi gyakorlati tapasztalat gyűlhetett össze egy olyan szolgáltatással kapcsolatban ami alig egy hete indult és minimum 30-45 nap az átkötés ideje? Max a GTS dolgozóknál van ilyen net akik résztvettek a rendszer tesztelésében.
igen, tényleg így néz ki: az alternatív szolgáltatók saját eszközeikkel betelepülnek a T-Com (vagy Invitel, HTTC stb) telefonközpontjaiba. Elméletileg nincs limit, hogy hányan települhetnek be egy kpba, de a gyakorlatban előfordul, hogy helyszűke miatt csak egy-két "betelepülési egység" hozható létre, így a későn jövők kiszorulnak.
Ez a betelepülés-dolog elég egyszerűen hangozhat egy kívülálló számára, de nem az, valójában rengeteg időbe, energiába és főleg pénzbe kerül az alternatívoknak. Pl: meg kell venni a berendezéseket, amiket az alter betelepít a tel.kp-okba, fizetni kell a betelepülés felméréséért, ha pozitív a visszajelzés, utána fizetni kell havonta ingatlanbérleti díjat, üzemeltetési díjat, a hurok átengedéshez pedig hurok felmérési díjat, hurok installációs díjat, havidíjat, stb. És emellett a saját hálózatát is fel kell készítenie a szolg. indulására. (A Datanet pl. 250 millát nyomott hálózatfejlesztésbe a nyáron.)
Szóval az egésznek nagyon komoly költségei vannak, ami csak akkor térül meg, ha utána minél többen igénybe veszik a szolgáltatást. Ezért indultunk Bp-en., és koncentrálunk majd vidéken is a nagyobb városokra.
háááát... nem tudlak sok mindennel biztatni. Vidéken a tervek szerint 2007-ben indítjuk majd a YO! szolgáltatást, de mivel a dolog erősen költségigényes, vszínűleg a nagyobb városokra koncentrálunk. (fyi, a Bp-i indulás a Datanetnek 1 mrd ftjába került...)
Tuti, hogy lemondhatod a tel. előfizetést a hűségnyilatkozat ideje alatt is, de akkor kötbért kell fizetned. Sztem nézz utána, hogy mit írtál alá a T-Com szerződésben.
a 30-45 munkanap internet nélkül tényleg elég riasztó, de épp ma jött ki az új határozat, hogy a jövőben ez már nem így lesz! Okt. végétől az ADSL szolgáltatót váltók is csak pár órás kiesésre számíthatnak majd a Yo! csomagok aktiválásakor.
Az új DTS Datanet csomag itt van www.yoneked.hu ami tényleg olcsóbbnak tűnik a matávos telefon+adsl kombinációnál.
Ugyanakkor nem tudom, hogy mivel jár a teljes szolgáltató váltás. Vki meg tudná osztani a tapasztalait? Nem fogom megbánni a teljes átállást? Azt írják a honlapon, hogy "ADSL szolgáltató váltók esetében az átállás miatti internet szolgáltatás kiesés időtartama elérheti a 30-45 munkanapot is." Ez elég rosszul hangzik...
Hm, a helyzet érdekes, mert nem állandóan betegeskedik, csak néha, nem tudom megmondani, mennyi időnként, és milyen ritmusban :(
Ha gond van, akkor pl az msn live tesztmetódusa is a dns hibáját jelzi. A korábban megnyitott weblapok viszont gond nélkül reloadolhatóak, a kapcsolat a szokásos sebességgel megy. (Gondolom a dns infókat tárolja a böngésző (opera 9.01 avagy ie 6.0)) Azt is próbáltam, hogy a routerben talált dns ip-t (ami ugye a szolgáltató dns-e) beállítottam fixre. Semmi eredmény. Úgy sem, ha a routert kiiktatom, és az adsl modemet közvetlenül csatlakoztatom a hálókártyához, majd a hálózati kapcsolatot frissítem. Ilyenkor (és abban az időben, amíg gondvan) a kapcsolat ha jól emlékszem "nem elérhető vagy korlátozott" megjegyzéssel épül fel.
DNS szervert vagy beállítod fixre, vagy automatikusan kapod a szolgáltatótól, de nem csak te a II kerben, hanem minden ügyfelük! (Ha gond lenne DNS ügyben, akkor már zengene ettől a net!) Nálam nincs probléma névfeloldás ügyben....
Ip-t meg kapnod kell a kapcsolat létrejötte során.
Kérdezném: DSL kapcsolat megvan? modem lámpái rendben? Tesztjelszavas teszellenőrzés mit mutat?
Sziasztok, egy kérdés, bár sajna nem túl nagy itt a forgalom: T-onlyány adsl, II. kerület: Nálam van gond, avagy másnál is döglődik a szolgáltató DNS szerverének elérése/szervere, avagy a DHCP kiosztás? :(