Keresés

Részletes keresés

biopont Creative Commons License 2011.08.11 0 0 2824
biopont Creative Commons License 2011.08.11 0 0 2823
Előzmény: Elemi Koczka (2822)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.08.07 0 0 2822

Sziasztok!

Csicseriborsóról van valakinek tapasztalata?

Elsőként arra lennék kíváncsi mikor is kell szüretelni:)

Most először ültettem, van is rajta termés, de nem tudom mikor kell leszedni.

Koczka

érdeklődő 49 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 2821

Üdvözlöm az olvtársakat csak most találtam ide, egy kicsit vissza is olvastam de nem találtam választ a kérdésemre. Mégpedig : a szőlőt megvédi e a darazsaktol ha lepermetezem szalicilles oldattal.( azt hallotam hogy nagyon hatásos ) Nekem a darázscsapda nem jött be .

tmari28 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 2820

Lehetne egy kicsit többet megtudni a kvarclisztes permetezésről?

Vagy csak én vagyok egyedül, akinek teljesen új ez a dolog? Előre is köszi: tmari

Előzmény: antrapo (2815)
tmari28 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 2819

Én is kipróbáltam a rézdrótos módszert, úgy néz ki, hogy használt. Sajnos utána jött a hőség  és a szárazság, ami nagyon megviselte a töveket, mivel nem nagyon tudtam öntözni. A drótokat - mielőtt beszúrtam volna - lekapartam. Az uborkánál még nem alkalmaztam, de ott is meg fogom próbálni, mert az alsó levelei le vannak égve. amúgy vizes tejjel permeteztem, de az nem használt.

Üdv.: tmari

Előzmény: antrapo (2811)
antrapo Creative Commons License 2011.07.24 0 0 2818

Szia!
Mi most próbáljuk ki, eddig semmi gond vele.

Előzmény: szity(ke) (2816)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.07.23 0 0 2817

Sziasztok!

Az őszibarack fákon használt sárgalapok gyönyörűen távol tartották a tetveket.

A barackok is nagyon szépek, azonban belül mindegyikben van kukac. Kívülről semmi nem látszódik.

Tudom, hogy a kukacosra mondják, hogy igazi bio, de jövőre ezeket is elhagynám:)

Erre valakinek valami ötlete, tapasztalata?

Koczka

szity(ke) Creative Commons License 2011.07.06 0 0 2816

Van valakinek tapasztalata a Sárpo Mira fajta (régi magyar rózsa krumpli, Zircren nemesítettékl http://www.sarpomira.hu/sarpo_mira.php  - állítótólag a legtöbb betegséggel szemben rezistens) burgonya termesztésével?

antrapo Creative Commons License 2011.07.02 0 0 2815

Kertünkben meglepően sok tetű volt az idén, bár szociálisan nagyon érzékenyek voltak a hangyák, mert igen sokáig csak a "gyomnövényekre" hordták ki "legelni piciny tehénkéiket", aztán kezdett elszabadulni a pokol. Pont esedékes lett János nap előtt -más okból is- a kvarclisztes permetezés (három reggelen át, azonos időben) , de utána csak a kert egy távoli sarkában maradt mutatóba belőlük.

 

Előzmény: konaking (2801)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.06.28 0 0 2814

Szerintem nagyon is fajtafüggőlehet a dolog.


Az én fám kb. 4-5 méter magas. 1 db sárgalap van rajta és tavasszal mindössze 1 lemosópermetezést kapott.

Kb. 2 hete szedjük róla a cseresznyét és kukacossal szinte nem is találkoztam.

Még most is ropogós és az eső hatására szép nagy szemű, illetve fekete mézédes lett:)

A nevét sajnos nem tudom, mert a telekkel együtt vettük.

Előzmény: Dió4 (2803)
konaking Creative Commons License 2011.06.25 0 0 2813

köszönöm, érdekes dolgok és sajnos igazak.

Előzmény: matyastaschek (2808)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.06.25 0 0 2812

Próbáltam. Teljesen hatástalannak bizonyult.

Előzmény: antrapo (2811)
antrapo Creative Commons License 2011.06.25 0 0 2811

paradicsomvész, ismeritek, próbáltátok?  http://matyasciprian.hu/novenyek/paradicsomvesz_rezdrot_modszer.php

 

VKOrsi Creative Commons License 2011.06.23 0 0 2810

kevés volt az eső pont ezeknek - nekem a petrezselyem kelt nagyon rosszul -

Előzmény: antrapo (2809)
antrapo Creative Commons License 2011.06.23 0 0 2809

Sziasztok!

 

A magok ez évi csírázóképességével nem volt gondoltok? Nekem több forrásból volt sárgarépamagom, de a másodvetés is igen szegényes lett. Ismerőseimnek is hasonló tapasztalatai voltak, pedig ők más forrásból is vásároltak (külföldi bio sárgarépamag is volt közte). 

 

matyastaschek Creative Commons License 2011.06.21 0 0 2808

Forrás: NaturalNews 

Miközben Németországban és Európa több országában egyre több embert fertőz meg az E-coli baktérium, elfelejtik feltenni a kérdést, hogy vajon mi módon vált az E-coli baktérium hirtelen rezisztensé nyolc különböző típusú antibiotikum családdal szemben majd jelent meg az élelmiszerláncban. 

A mostani megbetegedéseket az E. coli O104:H4 csoportba tartozó baktérium okozza, ami általában nem antibiotikum rezisztens. A rezisztencia csak úgy alakulhat ki, ha a baktériumot ismételten antibiotikummal kezelik a mutáció előidézése és ezen keresztül a rezisztencia elérése érdekében. 

Ha szeretnénk megismerni a törzs eredetét csak vissza kell vezetni az E-coli genetikai kódját és megtudhatjuk, milyen gyógyszerekkel kezelték a kívánt hatás elérése érdekében. Ezt a vizsgálatot elvégezték  és az eredmény elég érdekes képet mutat az O104:H4 csoport eredetéről. 

A genetikai kód megmutatja a baktérium múltját

Amikor a németországi Robert Koch Intézet munkatársai dekódolták az O104:H4 törzs genetikai összetételét azt találták, hogy a baktérium a következő antibiotikumokkal szemben rezisztens:

• penicillin
• tetracycline
• nalidixic acid
• trimethoprim-sulfamethoxazol
• cephalosporin
• amoxicillin / clavulanic acid
• piperacillin-sulbactam
• piperacillin-tazobactam

Emellett az O104:H4 törzs különleges enzimek termelésére is képes, ami „szuper erővel” ruházza fel. Ezt szaknyelven ESBL-nek (Extended-Spectrum Beta-Lactamases – széles spektrumú béta-laktamázoknak) nevezik. Az ide sorolt mikrobák képesek olyan enzimeket előállítani, amelyek a 3. generációs (a kórházak által legszélesebb körben alkalmazott) cephalosporinokat (például cefuroxime, cefotaxime és ceftazidime) is hasítják, és ezáltal hatástalanná teszik.

Emellett az O104:H4 törzs két különleges gént, a TEM-1-et és CTX-M-15-öt is tartalmaz, ami az orvosok rémálma 1990 óta, írja a Guardian.

Miért félnek tőle az orvosok? Mert fertőzés esetén kulcsfontosságú szerveket támad meg és sok esetben halállal végződik.

Egy halálos baktérium létrehozása a biotechnológia segítségével

Hogyan jöhet létre egy olyan baktériumtörzs, ami nyolc különböző gyógyszerosztály majdnem egy tucat antibiotikumával szemben rezisztens, két halálos génmutánssal és ESBL enzim képességgel rendelkezik?

Erre kizárólag egy mód van: a szóban forgó E-coli törzset ki kell tenni mind a nyolc gyógyszertípus hatásának. Normális körülmények között ez nem történik meg egyszerre. Először penicillinnel kezelik a törzset majd megkeresik a túlélő kolóniákat és azokat tetracyclinnel kezelik. A túlélő kolóniák ezt követően rezisztensek lesznek mindkét antibiotikummal szemben és így szépen egyenként végig kell vinni a művelet mind a nyolc antibiotikum családdal. Tudatos genetikai szelekcióról van szó, amit laboratóriumi körülmények között végeznek egy kívánt hatás elérése érdekében. Minden biológiai fegyver így készül az Egyesült Államok hadseregének Detrick marylandi laboratóriumában.

Maga a folyamat a leírtaknál kicsit összetettebb, a lényeg, hogy egy ilyen rezisztens törzs kizárólag tudatos laboratóriumi eljárások eredményeként jöhet létre. Elképzelhetetlen, hogy a természetben véletlenszerűen megtörténjen. Például, ha a baktérium egy élelmiszerből ered (mint ahogyan ezt állítják), hogyan vált rezisztensé ennyi antibiotikummal szemben, amikor növényeket nem kezelnek antibiotikummal?

Gyakran előfordul, hogy egy törzs rezisztensé válik egy adott antibiotikummal szemben, de nem nyolc különböző antibiotikum csoporttal szemben. Eredetének egyetlen forrása lehet: egy laboratórium. Azt természetesen nem tudhatjuk, hogy a létrejött baktérium véletlenül vagy szándékosan került ki a laboratóriumból. Ezt mindenki döntse el maga.

Először betiltják a természetes gyógyszereket, majd megtámadják az élelmiszerláncot

Miközben a hatóságok a fertőzés forrását kutatják, ne feledjük, hogy az EU a természetes gyógyhatású készítmények és étrendkiegészítők betiltására és a természetgyógyászok munkájának megnehezítésére készül. Miután nem állnak majd rendelkezésre természetes gyógymódok már csak annyit kell tenniük, hogy elijesztik az embereket a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásától is. Ez fontos, hiszen a friss zöldségek rengeteg gyógyító tulajdonsággal rendelkeznek, és amíg a vásárlók hozzájuthatnak friss zöldségekhez módjukban áll természetes úton megelőzni bizonyos betegségeket.

Amennyiben sikerül elérni, hogy az emberek féljenek a friss zöldségek fogyasztásától, könnyebben rávehetők, hogy feldolgozott, egészségtelenebb élelmiszerek fogyasztására térjenek át. Az eredmény: több beteg és nagyobb igény a gyógyszerek iránt, azaz nagyobb haszon a gyógyszergyáraknak.

További fejlemények az E-coli fertőzésekkel kapcsolatban

  • 22-en haltak meg, 2600-an betegedtek meg, melyből hatszáz beteg állapota válságos, sokuknál fennáll a veszély, hogy veseműködésük leáll.
  • Annak ellenére, hogy továbbra sem sikerült egyértelműen bizonyítani a fertőzés forrását, Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter továbbra is óvott mindenkit a növényi csíra fogyasztásától. Egyben újra figyelmeztette a lakosságot arra is, hogy tartózkodjon a nyers uborka, a nyers paradicsom és a nyers saláta fogyasztásától. Jobb, ha félnek ez emberek a zöldségevéstől!
  • Az E-coli baktérium O104-es törzse véres székletet, hasmenést és vesekárosodást okozhat.
  • Eddig 10 európai országból jelentettek megbetegedést, leginkább olyan embereknél, akik Németország északi részén jártak.

 

 

 

(így túl nagy lett, de nem találtam magyarul, emailból kimásoltam, bocsánat a terjedelemért, de talán érdemes elolvasni. Még ált.iskolában egy matektanárom mindig azt mondta, hogy előbb kérdezni kell megtanulni, azt hiszem igaza volt)

 

 

Előzmény: konaking (2807)
konaking Creative Commons License 2011.06.20 0 0 2807

kérhetnék egy fordítást. : ))

Előzmény: matyastaschek (2805)
VKOrsi Creative Commons License 2011.06.20 0 0 2806
tudtok nekem ajanlani granulalt, belocsolhato tragyat, amivel a novekedeshez szukseges pluszt adni tudom?
(osszel idohiany miatt nem elmaradt a tragyazas)
matyastaschek Creative Commons License 2011.06.20 0 0 2805
firmitudo Creative Commons License 2011.06.15 0 0 2804

Szia!

Bocs, hogy nem válaszoltam, de azokban a napokban fújt a szél, így nem próbáltam, utána munkahegyek, mostanság meg özönvíz, úgyhogy kaszáltam néhányat, de mindenképp kipróbálom és megosztom.

Előzmény: Elemi Koczka (2795)
Dió4 Creative Commons License 2011.06.15 0 0 2803

A cseresznye nagy része leérett, s egy kb. 3-4 méteres fán ugye 6 lap volt kint. Az eredmény felemás. 20-30% kukacos így is. Van egy kései meggyem. Ott kb. 50%-os a kukacosodás, amennyire eddig tapasztaltam meg-megkóstolva, még azt nem szedtük le. Ezen a fán igaz, csak 2-3 lap volt. Mindkét fa kapott egy Actarás kezelést is május 7-én, azóta nem. S ez így együtt nem volt eléggé hatékony.

Vizsgálgattam a lapokon lévő rovarokat is, egyszer lefényképeztem jópárat, egyik se csernyelégy volt a topictársak szerint, szerintem se. Azóta se találtam olyat, ami olyan. De csak kellett, hogy legyen, mert kukac meg van.

Szóval, tanulni kell, ezt a sárga lapos dolgot is, úgy tűnik, talán 10-12 lap is kellene egy fára, s akkor 2000 Forintba is belekerül egy fán a biológiai védekezés. És nem vennék mérget a 20% alatti kukacosságra. A permetezés jóval olcsóbb, s ez nem jó, ha ennyivel drágább az egészségünk megőrzése.

Vagy az ember eszi kukacostól. A családunkban külön vizsgálat nélkül a cseresznyéket csak én próbálom megenni és az apósom. Ha szemmel láthatóan kukacos, én se eszem meg, de ha hibátlannak tűnik a szem, akkor nem állok neki széttörni és vizsgálgatni. A családunk női tagjai viszont ezt teszik egy-két kukacos tapasztalat után, ezért muszáj valahogy a jövőben lejjebb szorítani a kukac-arányt.

Előzmény: csiba00 (2799)
fraum Creative Commons License 2011.06.15 0 0 2802

Sziasztok!

 

Szintén kezdőkként kérdeznénk, hogy a képen látható jelenség a tök levelein lenne a lisztharmat, s ha igen, akkor mi lenne a hathatós bio megoldás?

Előre köszönöm a segítséget! 

 

Tetvek: nálunk a tavalyi inváziónál végső megoldásként a káliszappanos permetezés segített a növényeinken 

 

konaking Creative Commons License 2011.06.14 0 0 2801

Sziasztok!

Mint kezdő bió kertészkedő, az lenne a kérdésem, hogy tetű ellen mit lehet használni? A babon és a paprikán jelentek meg fekete tetvek.

Elemi Koczka Creative Commons License 2011.06.11 0 0 2800

sziasztok!

Mák termesztéséhez lenne kérdésem. Szárrothadás ellen van valami jó tippetek?

csiba00 Creative Commons License 2011.06.02 0 0 2799

A fa szerintem olyan 7-8m magas. Tavaly, vagy előtte visszavágtam a tetejét addig, amíg le tudom szedni. Kicsit be van szorítva a ház mögé, de ezt kell szeretnie:), 12-14 éves lehet. 6db lap van rajta kint egyszerre.

 

Amit még nekem is javasoltak az elején - 2x annyi lap, mint amilyen magas a fa - azt nagyon soknak tartottam. Előző évben is ennyi lapot tettem ki egyszerre, és tele voltak léggyel, idén meg alig van rajtuk.

Előzmény: Dió4 (2798)
Dió4 Creative Commons License 2011.06.02 0 0 2798

Igen, én is szedtem le leveleket, de nem eleget. Mennyi lapot tettél fel egy mekkora fára?:-)

Előzmény: csiba00 (2797)
csiba00 Creative Commons License 2011.06.02 0 0 2797

Érdekes módon a germersdorfi fámra kitett lapokon nálam is alig van légy. Úgy látszik idén erre alig vannak, pedig tavaly rengeteget fogtam. Igaz akkor az eső elvitte az egész termést, és lehet emiatt nem tudtak rendesen kifejlődni.

 

Én úgy szoktam megoldani, hogy ne ragadjon bele semmite, hogy viszonylag rövid dróton lógatom, és körülötte letisztítom az ágat. Az a pár letört rügy nem hiányzik senkinek, és így még a legnagyobb szélben sem ragad bele semmibe.

Előzmény: Dió4 (2796)
Dió4 Creative Commons License 2011.06.02 0 0 2796

Sárga lapok.

Jelentem, a házi sárga lapok nem jöttek be. A sárga kartonra rákent egérragasztó megbarnította  a lapot a sárga helyett, nem is nagyon ragadt bele semmi. A bolti lapok rengeteg legyet fogtak, de speciel egyre se mondanám, hogy cseresznyelégy. A korai meggyem beért, egyelőre egy kukacot se találtam benne, megnéztem néhány érő cseresznyét, abban sem.

Az is igaz, egyszer, május 7-én kaptak egy Actarás kezelést is.

Ez a tapasztalat.

Sokat vacakoltam amúgy a lapokkal, mindig felragadtak a fára. Mindig ráragadt egy levél, már egy kis szélnél is.

Egy idő után úgy használtam, hogy a védőfóliát csak az egyik oldalon húztam le, s ha tele lett, akkor fordítottam meg, és lehúztam a másikról is. Így sokkal kevésbé ragadt fel.

Elemi Koczka Creative Commons License 2011.06.02 0 0 2795

szia!

Mi újság van ecet fronton?

annyira rosszul sült el, hogy képet nem is teszel fel inkább?:)

Előzmény: firmitudo (2791)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!