Keresés

Részletes keresés

Bandi-T Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1571
Komoly utcai támadás túléléséhez legjobb a futás (viszonylag könnyen tanulható), vagy valamilyen komoly önvédelmi rendszer tanulása, de ezeknél is vigyáznod kell, hogy kellően őszintét válassz, és ne olyanba találj bele, amelyik mindenfélét ígér, aztán ha tényleg baj van, befürdesz.

A kempó meg más küzdősport stílusok nagyon jók kondinövelésre, meg fair play gyere-ki-a-hóra pusztakezes bunyószituációkba, esetleg fegyvertelen huligánokat megfékezni a buszon - de ha tényleges veszély van, pl. a támadód tényleg bántani akar és nem retten vissza az erőszaktól, akár kés vagy más eszköz van nála, akkor már erősen válogatni kell, hogy olyan stílust találj, amelyik tényleg segít rajtad és nem bajba sodor.

Azt javaslom, további részletek érdekében keresd fel a sokkal látogatottabb Harcművészetek topikot.
Előzmény: S4mu3l (1568)
Kavics78 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1570

Zen-Bu-Kan Kempo

 

Bar a heti edzesszamot novelni kene (akar onerobol otthon is!!!)!

Előzmény: S4mu3l (1568)
warthog206 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1569
kempo
Előzmény: S4mu3l (1568)
S4mu3l Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1568
Szevasztok!
Tudnátok a figyelmembe ajánlani pár kűzdő/vagy önvédelmi sportot, ami viszonylag "gyorsabban" tanulható (értem ezalatt, hogy egy utcai támadást mondjuk ne 6 évnyi edzésre járás után lehessen hárítani..) heti két alkalmam lenne rá, de valamikor csak egy.
Egyszer voltam kung-fu edzésen de valahogy nem fogott meg az egész, eleve én nem vagyok kistermetű szóval valami "külső erős" dolog érdekelne inkább. Viszont szerintem a lábammal 5 évig kéne sóderzsákot rugdosnom, hogy valamire menjek vele (annyira nem erős, átlagos..) szóval eléggé kevés sport jöhet szóba szerintem.
Wushu/Sanda-ról tapasztalatok? Esetleg kempo, thaywondo, ezekkel szemezgettem még.. Valakinek élmények ezekkel kapcsolatban?
Bocs' a láma kérdésekért de nagy dilemma ez most számomra. :D
f_zsolt_01 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1567
:) A kard rendjés srácok biztos hogy sírva könyörögnének azokért a kódexekért :D, megjegyzem már itt Mo. se járnak a kollégák gyerekcipőben az európai (középkori) hadi tudományokat illetően, sőt már elérhető közelségben is rendeznek olyan találkozókat (pl. http://www.dreynschlag.at/index_event_eng.php) ahol ismerkedni lehet olyan társaságokkal akik már komolyabb tudás birtokosai. :) Megjegyzem sz332 kollégával jártunk a fenti rendezvényen Canne ügyben (http://www.botvivas.hu/?q=node/48) és sparring partin mindenkit levágtunk (na jó ez nem teljesen igaz.... sőőőt, de nem voltunk olyan rosszak :))


Előzmény: Zicherman Istvan (1560)
Plieur Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1566

Gyűrűk, hmmmm. Csak nem a római "cestae" valamilyen megfelelője? Az inkább kesztyű volt.

De ha már szó esik róla: egyik ismerősőm kedvence éppen a ninja olvasmányai hatására az ipari lánckesztyű volt, alkart is takaró, kiegészítve egy élelmiszeripari ( mészáros) aluköténnyel. Ez utóbbi szépen elfért a kabát alatt:) A pasas fegyverkezni járt a munkavédelmi boltba:))))

Az "alapképzettsége" wu-shu volt, kb. 7 év gyakorlás után tért át az ilyen cuccokra.

 

 

Előzmény: Zicherman Istvan (1563)
Kavics78 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1565

Ez csakram , indiai eredetű!

De a valóságban a csúcsos sapkán viselték, a mutató ujj körül pörgetve ,vagy visszakézből hajitották!

Előzmény: Plieur (1562)
Kavics78 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1564

A "volt sokáig" azt hiszem ignorálható!

 

Előzmény: Zicherman Istvan (1561)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1563
Nem. Azok tényleg gyűrük.
Előzmény: Plieur (1562)
Plieur Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1562

Kaukázusi harci gyűrűk? Valami ilyesmi?:)))))))))))))

 

Előzmény: Zicherman Istvan (1560)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1561
Mondjuk a felvételekből gondolom mindenkinek leesik, hogy amit mozifilmekben látunk, az rohadtul messze áll a rideg valóságtól.
Európának is megvoltak saját rendszerei, egyszerűen a majmolás és ostobaság hagyományos érték volt sokáig errefelé.:P
Előzmény: Zicherman Istvan (1560)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1560
Nem kezdik újra felfedezni (bár Magyarországnak, mint a csecsemőnek, ezen a téren is minden vicc új), hanem csinálják tovább. Az európai harcrendszerek ,,újrafelfedezése" a '70-es évek végén - '80-as évek elején indult. Asszem napokig tudnék mesélni a különböző hagyományos európai fegyveres és pusztakezes rendszerekről- Én még valamikor 1996 körül beszereztem a Talhoffer kódexnek a fellelhető 14 verzióját, és még egy rakat hasonló könyvet meg tanulmányt. (Valamikor tettem be ajánlatot a ,,szakkönyvek fordításába", hogy lefordítok két könyvet, amik a kaukázusi hagyományos lezgin vívással és közelharccal, illetve a harci gyűrűikkel foglalkoznak. Érdeklődő nem volt.) Asszem említettem valahol korábban, hogy a harcművészetekkel foglalkozó magánkönyvtáram nem kevésbé nagy, mint a katonai.

Apropo, ha már Talhoffer. Vannak német ismerősök, akiknek van saját hagyományápoló harcitornász klubjuk (a társaság fele ex-szovjet német, illetve a klub szintén az ARMA szövetség tagja). Többen közülük sportoltak profi szinten, illetve korábban foglalkoztak más-más rendszerekkel. Akadnak bőven rekonstrukciós történészek köztük, volt katonák, stb. Szóval igen profi egy társaság.

Jó nézést. Van mit megnézni.
http://talks.guns.ru/forummessage/220/416359.html
Előzmény: Plieur (1559)
Plieur Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1559

Akkor nincs sértődés, OK.

Ami meglepő éppen hogy kezdik újra felfedezni az európai "küzdősportokat", lehet ez lesz az új hullám?:)

http://www.thearma.org/HEMA.htm

És mi a fene ez? Tömeges kata ?

http://www.youtube.com/watch?v=6mLbnb78lQw

 

 

Előzmény: Zicherman Istvan (1558)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1558
Nem vagy kritikus. Senki sem állította, hogy ,,orosz találmány".
Nem kell túlzottan keletre menni - az ókori görögöknél és rómaiaknál is megvoltak ugyan ezek a ,,sportszámok".
Mindössze arra akarok reflektálni, hogy szinte minden népnek megvannak/megvoltak saját rendszereik.
Előzmény: Plieur (1555)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1557
"Átdobtam egy mostani girjás könyvet. "
ööö ezt szeretném én is elkérni ha mód van rá...
Előzmény: Zicherman Istvan (1537)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1556
Boccs hogy ilyen késön csatlakozok a szálhoz és lehet hogy meg is válaszolták már a kérdést -akkor bocsánat- szóval rendes bemelegítés után, pontos technika alkalmazásával, maximális feszitettség mellett, hemhogy ront a derék állapotán, hanem javít.

"Roland urról nem irnak túl jókat más fórumokon." a vívótudását valóban kritika érte, de kemposoktól hallottam (akiknek adok a szavára), hogy álló és földharcban rendben van a fent említett úr.
Előzmény: Amerigo Gal (1539)
Plieur Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1555

Nem akarok rosszindulatú kritikusnak tünni, de a homokzsák, rönk, stb. ismert volt keletebbre is, méghozzá éppen atlétikai edzéseken. Az egyik legjobb könyv ilyen szempontból éppen egy NDK-s volt, író Toni Nett, még a 60-as évek elején.

Ugyanaz amiről írsz, német kiadásban:)

Másik: egy számmal keletebbre az elsők akik edzeni kezdtek semmi 'titkos' keleti módszert nem ismertek, mert éppen hogy kijutni is nehéz volt, szakirodalmat beszerezni dittó, tehát a saját előző sportból hozott kiegészítő   erőnléti módszereket alkalmazták. És az első mesterem meg éppen atlétikával kezdte:)

És külön hangsúlyozta a robbanékonyságot kontra testtömeg.

A híres szabadlevegős edzések meg összejöttek úgy is hogy nem volt miből termet bérelni, de lehet kint edzeni -15 ben is.:)

Majd beszkennelek pár dolgot példa gyanánt:)

Ja még valami: a kumite az első 1 évben nála tíltott dolog volt, de utána a partnertoborzó: a város kisebbségi végében kinézett pár csávót, legyenek szívesek átjönni délután egy kis bunyóra.

Jöttek:)

Az első ilyen partner bakancsban volt, alulírott meg mezítláb:)

 

Előzmény: Zicherman Istvan (1538)
Kiriyama Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1554

Találtam egy RKC videót,amin alapból is durva dolgok vannak,de 4 percnél amit csinál az uriember az már túllép a hihetetlenen:)

 

http://www.youtube.com/watch?v=GO61k3EODY4

ayantaqe Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1553
Az első két-három edzéshez mindenképp, különben fekvés lesz a vége, meg kell pontosan tanulni az alapszabályokat és azokat nagyon striktíven betartani. A bemelegítés hatványozottan fontos, nagyon könnyen lesérülsz nélküle. Én pl. csak akkor kezdek neki a rendes edzésnek, ha már folyik rólam a víz, de ez majdnem minden sportnál így van. Itt a lényeg a helyes testtartáson van és az izmok előfeszítésében. Gondolom nem újdonság, hogy ha egy kézzel fel akarsz emelni pl. egy egypudos súlyt, ha a másik kezeddel nem feszítesz mellé, sokkal nehezebb kitolni. Gyakorlatilag egy jobb-szakításnál nem csak a jobb vállad, karod, deltád dolgozik, hanem az egész felsőtested keményre feszül, de ezt tudatosan kell csinálni, különben disznó mód meghúzod magad, mivel nem tűnik soknak az a 16kg, amivel kezd egy átlagos erőnlétű, de ahhoz bőven elég, hogy akár szalagszakadást kapj egy rosszul végrehajtott gyakorlatnál.

Nagyon katonás, én pl. pontos időrendben csinálom, másodpercre betartva a nagyon rövid (20-30sec) pihenőket, de az edzés menetét is. Ami nagyon jó benne, hogy gyakorlatilag bárhol, bármikor tudsz edzeni, hót egyszerű és magaddal is tudod vinni.

A súlyt meg lehet venni vagy lehet öntetni, de az utóbbi drágább. Igazán a fogantyú kialakítása a lényeg, a többi nem, ha meg tudod csinálni kényelmesre, akkor akármiből összehegesztheted. De az gyorsan kiderül, ha valami nem oké, vérhólyagok és sajgó tenyér formájában. :) Nekem pl. a szinterezés után volt egy felületi hiba a fogantyú belső peremén, egy edzés után szétment a jobb tenyerem tőle, csiszoltam vagy egy órát, mire jó lett. A forma nem tudom, mennyire fontos, ésszerű a gömb, mivel praktikus és nehezebben sérülsz le, ha netán magadra ejted vagy nekivered a lábadnak. Pl. egy kétkezes lendítésnél elég fájdalmas élményeket szerezhet egy négyszögletes súly az alsó fertályadon, ha nem figyelsz. ;)
Előzmény: Amerigo Gal (1551)
Amerigo Gal Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1552
Üdv István
Azért nem kell mindig feltalálni a spanyol viaszt sem.......
Ha valami működött Itosuék idejében,működni kell neki most is.......de ma már,ebben a verseny központú karatéban,ha egyáltalán gyakorolják a bunkai-t,azt is olyan elferdült módon.....:(
A kung fu ban lehet igazad,bár már régen is sok parasztvakitás lehetett benne,egyrészt azért hogy tessék az embereknek a bemutatókon,másrészt meg létszükséglet lehetett elrejteni a hatékony mozdulatokat......Én a kinai Wu-shu központú szervezésben inkább gondolnáma kommunizmus
törekvését arra,hogy mindent kontroláljon.A rengeteg féle ,kis közösségekben öröklődő harcművészeti tekhnikát elég nehéz lenne kiirtani.
Titkos tekhnika.....ja.:DSzerintem is,van pár taktikai alapelv,amit ha megfogad valaki és a hatékonyságra tör,előbb utóbb el is éri.Ha meg nem ,basszus,lehet azt bombázni titkos tudással......
Hacsak nem Kung fu Panda:"Apám,nekem életem a kung fúúúúúúúúúúú!:))
Előzmény: Zicherman Istvan (1542)
Amerigo Gal Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1551
Üdv Ayantage
Ezt csak edzővel lehet művelni,vagy van esély az autodidakta elsajátitásra?
Vajon maga a súly helyetesithető más formájú súllyal?
Előzmény: ayantaqe (1546)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1550
Még1x légyszíves, most ürítettem ezt a szart, megtelt.
Előzmény: Zicherman Istvan (1549)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1549
Ment.
Előzmény: ayantaqe (1548)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1548
Kisebb súlyokon én is gondolkodtam, alkarra, stb, arra durva a golyó.

Régen mi is emelgettünk mindenféléket, mert nem volt más, jártunk az építkezésekre (nabudavu) és csórtunk pallókat, téglát, vödröt, minden szart, amivel lehetett edzeni. :)

Többit megfogadom, főleg a terepfutást, anno súlyokkal is futottam, ma már nem menne..
Előzmény: Zicherman Istvan (1538)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1547
Él, de átdobok címedre (list.ru) egy mailt, arra válaszolsz, átjön.
Előzmény: Zicherman Istvan (1545)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1546
Én is tartottam tőle eleinte, de az állandó megfeszítés tökéletesen megvédi a derekadat, sőt, sokat erősödött. Olyan izomcsoportokat mozgat meg, amiket addig sosem használtam. Gondolom ezt abból, hogy például életemben először sikerült az első pár edzés után a hátamon és a combomon olyan izmokban izomlázat okozni, amikről azt sem tudtam, hogy vannak, pedig dolgoztam már mindenféle gépen, csináltam jó pár sportot, emeltem, toltam, stb..

Egy alapszabály van, ezt az edzőm mondta, hogy edzés után soha nem hajolsz le semmiért görbített háttal, mert olyan szinten megdolgoztatja pl. a gerinctámasztó izmokat, hogy azonnal becsípődnél, úgy be vannak durranva, főleg, ha hajlamos vagy rá. Azóta csak egyenes derékkal csinálok mindent. :)
Előzmény: Amerigo Gal (1539)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1545
Ez, ami meg van adva elérhetőségnek él?
Előzmény: ayantaqe (1543)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1544
Hogy az isten machintosába?...:(
Előzmény: ayantaqe (1543)
ayantaqe Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1543
Köszi az infókat! Mail nem jött át...:(
Előzmény: Zicherman Istvan (1537)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1542
Bizony. Mindenben vannak pozitív dolgok, és vannak fölösleges maszlagok. Valahol több, valahol kevesebb. Minél ortodoxálisabb egy iskola, annál több körülötte a legendárium és patinás maszlag. Minél merevebb egy iskola belső stratégiája és oktatási rendszere, annál jobban hajlamos különféle mesékkel pótolni azt az egyszerű tényt, hogy képtelen a változásra és a fejlődésre.
A jelenlegi ,,kung-fu" stílusok többsége ilyen. Igen, én is hallottam, hogy ,,bezzeg Kínában, meg bezzeg a nagy titkos tudást birtokló mesterek". Ismerem. Na ez a maszlag. Bármennyire is hihetetlen - kung-fu terén Kínában még katasztrófálisabb a helyzet, mint a világ egyéb tájain. Annyira kiírtották saját tudás- és tapasztalat-tárházukat, és ami a legtragikusabb - emberi génállományukat a XX. század során, hogy a '70-es években kénytelenek voltak felállítani a Wu-su akadémiát és kutatóintézetet, amely elsősorban arra hivatott, hogy a megmaradt anyagból kiválogassák a gyakorlati és használható dolgokat a sok legendáriumból és korpából.
Előzmény: Amerigo Gal (1540)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!