Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.18 0 0 425

"Radiátorcseréről is volt szó, ld. 416. hozzászólásod."

416. hsz

"Radiátor nélkül ez még nem is igényelne olyan hatalmas beruházást, lakásonként egy normális kivitelezővel nem kerülne többe, mint 50e Ft"

"Ja, más nemiszervével én is tudom verni a csalánt..

Mi kerül egy doboz gyógyszeren 14e Ft-ba, és hasonlók."

Én csak tervezéssel foglalkozok, a kivitelezést más végzi :-)

Ahhoz képest, hogy te sem vagy fűtésszerelő eléggé osztod az észt, most akkor rád is igaz amit irtál? :Đ

A kelet-németeknél a felújított lakások most viszont nem éppen az alsó, alsó-középosztály lakásai lettek hanem pont az ellenkezője.

Előzmény: Wild_Bear (424)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.18 0 0 423
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.18 0 0 422

"Azért kell egy normális terv, hogy minden lakásban arányosak legyenek a hőleadó felületek, feltéve, ha az egyedi számlázásra szeretnének később áttérni.

A Távfűtőtől azért kell engedély, mert ők engedhetik le a vizet, majd légteleníthetik feltöltés után."

Az átkötő vezetéknek nincsen köze ahhoz, hogy mekkora a hőleadó felület. Egyébként egy épületgépész terven nincsen beméretezve, hogy pl. az átkötés hol legyen egy radiátor esetén. Az engedélyt pedig a leresztésre kéred, nem ahhoz, hogy hozzányúlsz a csőhöz.

"Felmerült, kértünk árajánlatot, a lakók nem elenyésző része felhördült, kész, vége, lefújva. BTW Te mennyiért vállalod ?"

Én nem vagyok fűtésszerelő :-)

"Igen, és itt bukik meg a legtöbb szép terv.

A lakók anyagi helyzetével egyenesen arányos a siker esélye (minél gazdagabbak, annál valószínűbb..), a lakók számával viszont exponenciálisan csökken az esély, 180 lakónál gyakorlatilag kizárt, hogy ne legyen néhány kerékkötő, aki nem fizet."

Igen, sajnos ez benne van a pakliban. Havernál tégla házban egyedi fűtés esetén a lakók nem mentek bele egy közös ablakcserébe, mert 4000-ről 6200-ra emelkedett volna a közös költség. Ha úgy nézed több, mint 50%-al. Pont azok akiknél számíta, hogy mennyit fűt.

"Konkrét esetet mondj ! Utca, házszám.

DDR-ben műxik, azt tudom. Itt nem."

"Igen, vegyészmérnök vagyok, tanultam hőtant, de ne térj ki: mutass szépen utólag hőszigetelt 10 emeletes panelt..!"

Téglánál a tetőtér beépítés, szintráhúzás nem probléma. A belvárosban előszeretettel használják és az eladott lakásokból megcsinálják a ház többi részet is. Panelnál a tetőtér beépítést csak lehetőségként vetettem fel, példát nem tudok mondani, mert annak a beépítése függ attól is, hogy a födém mekkora panel elemekből épül fel.

Hőszigetelt panel, bár nem 10 emeletes, http://www.elvit.hu/ingatlan/ingatlan/3485 . És pont eladó :)

"ÉN változtattam. :) Ha elolvastad volna."

Elolvastam.

Előzmény: Wild_Bear (421)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.18 0 0 420

Végre sikerült megtalálnom a régi felhasználónevemet, igy erről irok.

"Igen, az a "valamennyi" a csőhosszal arányos, és ELÉG SOK.

Amit a fogyasztó fizet meg."

Egy szóval sem mondtam, hogy ez nem így van.

"Tehát lakásonként mennyi is ? 100-200 e minimum ??

Kezdve ott, hogy meg kell terveztetni, engedélyt kell kérni a Távfűtőművektől, le kell zárni az adott szakaszt, le kell engedni a vizet, aztán jöhet a szerelés.. a cső átvágása, a hegesztés, az újrafestés."

Az átkötőcsövet (az átkötős megoldás csak egycsöves rendszernél szükséges) és a szelep felszerelést nem kell megterveztetni, nem kell engedély a távfűtő művektől sem. A rendszerből viszont tényleg le kell ereszteni a vizet, ez az egyetlen nagyobb macera. Ha normális, korrekt fűtésszerelő csinálja és nem egy fusis számla nélküli "mester" akkor ésszerű áron lehet egyezkedni, nálad ez fel sem merült.

A lakóknak meg kell szavaznia, ez nem vitás. Egy szóval sem mondtam, hogy az olyan egyszerű dolog. Az öregek azt mondják, hogy a zaj miatt nem akarják és ők már úgyis meghalnak akkor minek, de a gyerekükre nem gondolnak, hogy ezzel nő a lakás értéke. A fiatalok meg azt mondják, hogy ők úgysem fognak sokáig ott lenni akkor minek. Ez meg a tipikus nemtőrődömség, szarok bele az egészbe hozzáállás. Ők sem gondolkodnak, hogy egy korrektül felújított lakás eladhatóbb, többet ér. Ez a mai magyar valóság.

"Itt látszik, hogy mennyire nincs közöd a Való Világhoz; hogy képzeled, hogy egy lakótelepen csak úgy megmondod az embereknek, hogy legyen elég a 21 fok, öltözzenek fel..?"

Még biztosan nem láttál szolgáltatói szerződést a távhőszolgáltatóval és azért mondasz ilyen hülyeséget. Én már többet is, melyben a szolgáltató vállalta, hogy nappal 21 fokra fűti fel a lakásokat, éjjel pedig 19 fokot biztosít. A 21 fok nem kitaláció. Ennyit az okoskodásodról.

"Például ? Vegyen lottót ? Vagy ki fizesse HELYETTED a beruházást ? Közös kalap, Állam Bácsi ? Teréz anya ?"

A pályázatok úgy néznek ki, hogy 1/3 állam, 1/3 önkormányzat, 1/3 önerő. Pl. közös költség növelés a jó ügy érdekében, aki tudja kicsengeti az összeget stb.. Téglaházaknál pl. ráhúzni még egy szintet és abból fedezni a felújítást stb.. Némelyik 3-4 emeletes panelnál is megoldható ez a dolog.

"Én tettem: bye-bye panel, maradok a mostani egyedi fűtésű (kombi cirkó) lakásomnál, ahol nem kell 119 birkát meggyőznöm, hogy tegyen valamit.. :-D"

Tök jó, mindenki örül ennek.

"Elméleti.

Menj ki az irodából, és nézd meg, hogy a 10 emeletes panelházakon milyen utólagos szigetelés van. Na, ANNAK a k értékével számolj.."

Tudod a hőátbocsátási tényező függ a szigetelés tipusától, annak aki a szigetelést rátervezte annak kell tudni, nem az épületgépésznek. Neked mi is a végzettséged? Vegyész, mint petikének?

Sajnos az ilyen gondolkodású emberek miatt van ott ez az ország ahol ma tart. Meg sem próbál változtatni azon amiben él, csak veri a mellét és a másikat meg leszarja v. éppen irigykedik rá, hogy annak miért van.

Valaki irta, hogy a panel szerkezet önmagában rossz. Ez hülyeség, a mostani szerkezetek még 100 évig biztosan kihúzzák, viszont a gépészet 30 évenként cserére szorul.

Előzmény: Wild_Bear (419)
Paul van Dick Creative Commons License 2006.08.17 0 0 418

Elolvastad amit irtam, de nem gondoltál utána ill. az értelmezéssel problémák adódtak, ezek a következők:

"1.) a csövek szigetelve VOLTAK, rengeteg helyen lelopták a szigetelést fedő alúmíniumlemezeket.

2.) a csövek szigetelve voltak ÚGY-AHOGY, ld. a földben futó csővezeték felett elolvadó hó esetét.

A lakásokig elvesző energia igen jelentős tétel a távfűtésben."

1. A földben, külön betonárokban vezetett csövekről valóban le lehet lopni az alu borítást, igazad van. Lakótelepi viszonylatban sehol sem vezetik a fűtést a föld felett.

2. Nem sokat konyítasz hozzá, de nem baj. Látogass el az isoplus.hu oldalra és nézd meg hogyan is néznek ki most a fűtési csövek, 30 évvel ezelött is így néztek ki. Cső, rajta a hőszigetelés és azon egy műanyag borítás. Hiába van 1 méter földtakarás attól az még hülni fog valamennyit.

"Igen, mindent lehetNE, átkötő csővezetéket, szabályozó szelepet, hőmennyíségmérőt, ez az elmélet, csakhogy a gyakorlatban ez PÉNZBE kerül, mégpedig nem kevésbe, hanem néhány százezerbe, kezdve ott, hogy a házban MINDENKINEK meg kell szavaznia a változtatást (->BUKTA1), aztán MINDENKINEK be kell fizetnie a pénzt (a kisnyugdíjasnak, a sokgyerekesnek, és az alkesz lumpennek is -> BUKTA2), és már csak a Távhő beleegyezése kell(ene)."

Maga az átkötővezeték 1 méternél nem több radiátoronként, és a szelep is 5-6e ft + szerelés. Már az, hogy legalább ennyire tudod szabályozni már azzal tudsz takarékoskodni valamennyit és kevesebb fűtővíz szükséges. Persze ehhez a többi lakó takarékoskodása is kell, akinek nem jó a 21 fok az öltözzön fel.

Az egyedi mérőóra elvileg még jobb (a beszerelése is drágább), bár vki irta, hogy azzal nekik drágább lett a fűtés. Szerinte az egységárat növelték meg, csak éppen az a buktató, hogy a távhő az hatósági áras, igy a szolgáltató nem változtathat kénye kedvére. Arra, hogy ne kelljen rögtön megfizetni a beruházást már jónéhány módszert kitaláltak.

"Fehívom a figyelmedet arra, hogy ha ÁTALÁNY VAN, tehát nem fizetsz kevesebbet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ÁTALÁNY !!!!

Tehát leszigeteltetem a lakásomat, és felhívom a Távhőt, hogy "ne adjon annyit", csakhogy kinek ?? Az adott TÖMBNEK ?? Mert nem nekem, külön vezetéken jön a HŐ, hanem a háztömbnek, vagy még nagyobb egységnek."

Összefüggésében kell nézni amit leirtam és nem külön a mondatokat, ebből adódott némi félreértés a részedről, most ismét elmagyarázom mi a helyzet.

Én szigetelésről beszéltem, nem irtam, hogy te szigeteled le egyedül, mert azt nyilván nem lehet (nem is tudom hogyan gondolhattál ilyen hülyeséget). A társasház leszigetelteti az összes külső falfelületet és a közös képviselő ír a távhő felé egy levelet, hogy a külső fal k értéke a régi helyett lényegesen kevesebb (az építésznek tudnia kell kb. mennyi az új), számolják újra a hőveszteséget és az alapján adják a hőt. A szigetelést pedig panel plusz, önkormányzati támogatással és némi önrésszel lehet megoldani. Az önrész kifizetését lehet többféleképpen intézni, ezzel kapcsolatban már 3 variációt hallottam.

(Egyébként az új rendelet szerint szeptember 1.-től csak olyan házak épülhetnek amelyiknél a fal tudja a 0.45-s k-t. A réginél 0.7 volt, mi ennyivel számoljuk/számoltuk a k értéket. http://www.oleh.hu/lakasugy/tnm3editalt.pdf )

"A Nagymamám is menetrendszerint jár, ha van áramszedője.

A magyarországi paneleknek, és az összes panelnek az az átfogó problémája, hogy nincs normálisan hőszigetelve."

Gratulálok a nagymamádnak, hogy menetrendszerint jár. Amit irtam a szigetelésről azt az előző gondolatmenetből vezettem le, de te ismét külön kezeled és emiatt ismét rosszul értelmezed.

"Arra, hogy még - mindig - kevesebbet - fizetnek. :-)"

Igy van, de most nekik 15%-al nagyobb az áremelés difi.

És még véletlenül sem vagyok bölcsész, képzeld mérnök vagyok. Találd ki, hogy milyen. Te azokhoz az emberekhez tartozol akik csak a szájukat képesek jártatni, de hogy tegyenek is valamit az ügy érdekében az már luxus.

Ha valaki összefüggően ir valamit akkor azt egészben kell értelmezni és nem külön mondatonként, mert akkor nem fogod megérteni mit is szeretne, lsd az előző hozzászólásod. Szövegértelmezést pedig már az ált. iskola alsó tagozatában el kell sajátítani.

Előzmény: Wild_Bear (417)
Paul van Dick Creative Commons License 2006.08.17 0 0 416

Még nem olvastam végig az egész témát, jelenleg a 260. hozzászólásnál tartok, de így is olvastam néhány hülyeséget amire szeretnék reagálni.

95. hsz

"Vegyünk egy erőművet ami 60-70%-os hatásfokkal áramot termel a gázból és jó pénzért eladja."

A földgáz elégetése kb. 85-90%-os hatáfokú, de az áramtermelés az maga 35-40%-os hatásfokú! Mert a turbinát gőzzel kell meghajtani és az mindjárt nem olyan jó móka. Az erőművek a lecsapatott vizet 35-40 fokosan engedik be a Dunába, azt hogy a távfűtő műnek milyen hőfokon adják tovább azt nem tudom.

237. hsz

"Aztán mond meg, hogy hogyan lehetne gazdaságos és jó a távfűtés, ha a csövek, amik a házhoz jönnek, nincsenek szigetelve, a beépített radiátorok sorosan vannak kötve és így nincs szabályozási lehetőség és bármilyen változtatás milliókba, tízmilliókba, sőt, százmilliókba kerül. Ráadásul, a távfűtő műveknek érdeke, hogy túlfűtsön. Nekem nem kéne 26 fok a lakásba, de nem tudom megoldani, hogy ne ennyi legyen (ugyanis ha nálam ennyi van, az elsőn sokkal kevesebb)."

Ez nem igaz, a távfűtési csövek szigetelve vannak, csak bizony annyit hül a víz mire odáig elér, a  csöveket sem lehet a végtelenségig szigetelni.

A soros rendszer=egycsöves rendszer, valóban egy teljesen elavult rendszer, de azt is lehetne lakásonként szabályozni. Minden lakásban a radiátor elé és után is egy átkötő vezetéket rakni, a régi szelepet egy szabályozható szelepre kicserélni, természetesen még egy egyedi mérőt is beépíteni. Így szabályozhatóbb lenne a rendszer, mint ami most van. Az igaz, hogy a régi radax ill. öntöttvas radiátorok pedig nem a legjobb hőleadók, de valamelyest lehetne spórolni. Radiátor nélkül ez még nem is igényelne olyan hatalmas beruházást, lakásonként egy normális kivitelezővel nem kerülne többe, mint 50e Ft. A radiátor csere pedig kicsit húzósabb az igaz, de a D-ÉG radiátorok 33%-al olcsóbbak ha leadod a régit (már jóideje megy az akció) A távfűtő rendszerek nagy mértékben túl vannak méretezve és az egycsöves rendszer miatt szükséges a túlfűtés.

254. hsz

"Az én példám az átalányos. De még mindig nem értem, ha átalány van és szigetelve lenne a lakás, akkor mitől lenne kevesebb a számla?"

Kevesebb hőmennyiség kell a lakás felfűtéséhez így kevebbet fizetsz. Perszer a távhőnek is mondani kell, hogy ne adjon annyit, mert ez a lakás szigetelt, nem szökik mindenhol a meleg.

260. hsz

"4. füstgázok: Egy építész vagy gépészmérnök ismerősödtől kérdezd meg a földgáz égésterméke mit okoz a hétköznapi kéménybélelő anyagokkal. A lekondenzálódó égéstermék pl. olyan savas, hogy a saválló acél a min. ami tartósan bírja, a többi fémet széteszi rövid idő alatt. De akkor hogyan kerül oda az a csúnya sav? Na ezért kell ma a nagyfogyasztóknak kezelni a füstgázt, amit a távhőfogyasztók is fizetnek, ellenben a cirkóval fűtőkkel."

Ez így igaz. Mivel 1-1 ember nem lépi át azt a határt ami felett kezelni kellene a füstgázt, de egy b...tt nagy kazán esetén már kezelni igen. Egyébként a kazános vízmelegítés távfűtési célokra már a múltté, kezdenek elterjedni a gázmotoros fűtőművek, Újpalotán v. Zuglóban tavaly adtak át kettőt. A gázmotor pedig motorként és nem kazánként funkciónál, igy a határértékek is mások.

Tégla vs panel.

Haverom jó 35-40 éves 49 m2-es tégla lakásban lakik (nem Bp) és távfűtéses. Télen a számlája 10e, nyáron 9e. Minden a szigetelésen múlik, az elején kár volt azt a szép panel vs. tégla flame-t nyomni, mert teljesen értelmetlen dolog. A panelnak is lehet olcsó a fűtése ha normálisan le van szigetelve.

Elvileg minden háztömbnek van egy szerződése a főtávval, hogy milyen hőfokra fűtik fel a lakást (ált. 21 fok), ezzel szemben még a 3 emeletesekben is dög meleg van és fizetnek is rendesen. Ilyen esetekben pedig lehet menni a közös képviselőhöz, hogy 28 fok van, a főtáv adjon kevesebb melegvizet stb.. stb..

Egyébként nemsokára fogok 3 emeletes panelba költözni ahol kétcsöves a fűtési rendszer. Elég egyszerüen kialakítható, hogy szabályozható legyen a fűtés, utána már csak azt kell elérni, hogy mindenhová mérőórát szereljesek fel.

Most, hogy a 30%-os gázáremelés beütött kiváncsi vagyok mennyire verik majd a mellüket az egyedi fűtésesek, hogy mi bizony ilyen keveset fizetünk.  

NeomatiK Creative Commons License 2006.06.20 0 0 414
Szia! A 333-as hsz-ben írtam, igaz az még a tavalyi. Átlagosan 4,5%-kal drágult. De ha pontosabban érdekel, akkor beírom az idei adatokkal.
Előzmény: Törölt nick (413)
NeomatiK Creative Commons License 2006.06.15 0 0 412
Drasztikusan drágulhat a távhőszolgáltatás

2006. június 15., csütörtök 8:59     InfoRádió

Akár 17 százalékkal is emelkedhet a távhőszolgáltatás díja az augusztusi gázáremelés hatására. Balog Róbert, a Főtáv Rt. osztályvezetője elmondta, hogy még nem lehet tudni a pontos számokat, mivel az emelés függ többek közt a kompenzáció mértékétől és a fővárosi közgyűlés döntésétől.

A Főtáv Rt. osztályvezetője az InfoRádióban hangsúlyozta: egyelőre még csak találgatni lehet, milyen hatással lesz a gázár átlagosan 30 százalékos emelése a távhőszolgáltatás árára.

Nem mindegy, hogy a 30 százalék az áfa középső kulcsának emelése nélkül értendő-e, vagy ebbe már beleszámolták ennek hatását, valamint, hogy milyen mértékben drágul a gáz a távhőszolgáltatók számára - tette hozzá Balog Róbert.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a végső szót a Fővárosi Közgyűlés mondja ki, hiszen ez a testület határozza meg a távhőszolgáltatás díját.

Balog Róbert szerint összességében a gázár emelkedése fele arányban jelenhet meg a távfűtés árának változásában.

Ez jó hír :P Szomszédok által körülvett távfűtéses 58m2-es lakásnál télen havi 21000-et fogok fizetni! Eddig is irreálisan baromi drága volt a távfűtés!

Dunit Creative Commons License 2006.04.28 0 0 411

Már megint valaki  szapulja a panelházakat :

Hőszigetelés, energiatakarékosság - Civil optika
Miközben a hatékonyabb lakossági energiafelhasználásról és a lakóépületek jobb hőhasznosításának kikényszerítéséről szóló EU-s alapelveket kerülgetjük, megjelentek az első hőkamerát használó polgári cégek.

stb..stb..

A cikk a magyar narancsban  Szabó M. Istvántól.

De akkor a nem panelban lakók miért nem tolonganak a távfűtésért -- erre nem ad választ

Dunit Creative Commons License 2006.02.24 0 0 410

Kössz megnéztem, eligazodni nem nagyon tudtam. Nálam kb. 2400 ft/ GJ mindenre, tehát gázköltség + amortizáció, azaz évi 120 000 -130 000 ft a ktsg -- durván 90 m2-re.

Az első számítás szerint ez a panelnél biztos drágább, azt ők tudják mennyi.

Előzmény: Axióma (409)
Axióma Creative Commons License 2006.02.24 0 0 409
Nincs benne az alapdij. Az a 7e, ami lehet hogy nem annyi, na az lehet hogy legm3 alapjan van valami ilyen remlik. Nezd meg a tavho honlapjan, mar becsuktam...
Előzmény: Dunit (408)
Dunit Creative Commons License 2006.02.24 0 0 408

Természetesen igazad van. Ebben az évben pl. a gázon kívül volt egy kémény bélelés - jó ez 15 évre szól -- és egy  kazán javítás az 23 eft volt. Jövőre megcsinálom a mérleget a 15 éves jubileumon!

Azt az adatot pedig köszönöm, ebben benne van minden ?

Előzmény: Axióma (407)
Axióma Creative Commons License 2006.02.24 0 0 407
Az alapdij a rendelkezesre allasra es a karbantartasokra, fejlesztesekre van. Azert csaladi hazban is van x evenkent kazancsere, gazos-kemenyes ellenorzes stb. szoval azert nem csak az elegetett gaz a koltseg. A mertekkel persze lehet vitatkozni...
Nekem csak tavaly volt ilyen szamlam, de a neten van fent nekik peldaszamla, azon 1456Ft/GJ
Előzmény: Dunit (406)
Dunit Creative Commons License 2006.02.24 0 0 406

Megelőztél, de a konkrét választ Te sem tudod?

ugy 7e alapdij van hozza telen-nyaron...

Nem ide van beépítve az Antillákon való télinyaralás költsége?

Mi újság az építkezésen ? Semmi gubanc :!!

Látok itt egy olyat, hogy :

"(altalaban legkobm alapjan..."

Itt talán el lehetne indulni !

Pl. :  140 légköbméterre elhasznált /kapott  ennyi és ennyi MJ energiát, ezért fizetni kell ennyi és ennyi forintot. Én ugyan matekbók mindig gyenge voltam, de a köz kedvéért még  csiszolhatom a tudásomat !

Előzmény: Axióma (404)
Dunit Creative Commons License 2006.02.24 0 0 405

Miért drága a fűtés a panelházakban?

Tényleg miért drága ?

Három lehetséges dolog van :

első -- ezek az épületek energetikailag "gyatrák"  - elnézést azoktól akik itt élnek , nem őket akarom bántani.

Ezt sugallja egész kormányzatunk, a távhő szolgáltatók, meg még ki tudja kik. Állandóan megy a szöveg - korszerűsíteni az épületeket, szigetelni stb. stb.

második: azért azt a hőt nem feltétlenül csak a házak pocsékolják -- lehet eleve drágán termelik -- mondják mindig, hogy a gázt nem annyiért kapják, mint amennyiért kellene/szeretnék. Nem-é  véletlenül az is belejátszik a dologba, hogy menedzsment , nem lemaradván a pénzügyi szférás kollégáitól, ők sem adják alább a holland Antillákon való telelésnél/nyaralásnál ? Rosszmájú vagyok, ők nem ilyenek!

harmadik : azok a vezetékek, amik a hőt a fűtőművektől a lakásokig viszik, talán nem úgy vannak szigetelve, mint kellene ? Bizony vannak ott bőven hőhidak, amiken a hő vígan távozik. Érdekes a nyomorult  -- nem panel, hanem minden -- házakon, ha hőhidak vannak az építészek szörnyülködnek  -- jogosan -- itt meg mindenki csak úgy elmegy mellette.

Szóval nem tudom.

Nyilván az első az igaz, mivel a nem panelházak/ lakások tízezrei várnak a távfűtésbe való bebocsátásba. Alig várják, hogy rákapcsolódhassanak az olcsó és környezetkímélő távfűtésbe.

Addig viszont jó lenne ha  az igentisztelt távfűtő menedzsmentje megmondaná mennyiért adja a távhő MJ -ját -- ha jól mondom.

Tehát :

Ft /MJ

Axióma Creative Commons License 2006.02.24 0 0 404
A tavfutes hokozpontokba erkezik, onnan 1-2-5-10 lepcsohaz kap melegvizet es futest. A tavfuto muvek azt meri, hogy ezen a kozponton mennyit hofogyasztas van, es ezt utana - elore lefektetett - aranyban osztjak a lakok kozott (altalaban legkobm alapjan, de van ahol egyenkent is merik es annak aranyaban), meg melegvizre is aranyositva ott a fogyasztas alapjan. Termeszetesen ez csak a szamla egyik resze, ugy 7e alapdij van hozza telen-nyaron...
Előzmény: Törölt nick (403)
NeomatiK Creative Commons License 2006.02.12 0 0 402

(off)

Szia Robivideo + Miki69 + Petike23!

Tegnap forgattam fűtésszerelési szakkönyvet és ott mindegyik ábrán felüről ment a betáplálás és alul az elvezetés.

Valamint ha belegondoltok, a termoszelep is mindig felül van. Ha alulról lenne a betáplálás miközben felül van a termoszelep, az gyakorlatilag szerintem semmit se érne.

Előzmény: Robivideo (395)
Miki69 Creative Commons License 2006.01.11 0 0 401

Ha a radiátort ill. a fűtési kört tökéletesen légteleníted, mindegy milyen a bekötési sorrend, mert a szivattyú átforgatja a vizet. Mielőtt nekilátsz nagyobb munkának, próbáld meg az alsó csőkötésnél meglazítani, hátha kiszuszog a bennrekedt levegő. Persze nyomás alatt működő rendszernél.
Előzmény: Robivideo (400)
Robivideo Creative Commons License 2006.01.10 0 0 400

Kösz a hozzászollásokat, Petike 23, és Miki 69!: Ezt már én is gondoltam, de nálunk így van bekötve ahogy lerajzoltam. Sőt nem csak nálunk, hanem legaláb fél faluba ez a mester szerelte a központit, és így vannak bekötve,  hogy felül megy be a meleg. Többnyire mindenütt tökéletessen működik. Nálunk is jó volt 10 évig, és amikor rákötöttük az új  bal oldali részt azóta a  régi rész 2 drb.- 30 bordás radiátora gyengén melegszik. Azért meg fogom valahogy cserélni a csöveket, mert más megoldást nem tudok.

Üdv: Robi

Miki69 Creative Commons License 2006.01.09 0 0 399

Ja-ja Petinek igaza van, ez a radiátor bekötés abszolút hibás. Remélhetőleg csak a rajz téves, ha nem, és a valóság is ezt tükrözi, akkor gyorsan helyre kell hozni.
petike23 Creative Commons License 2006.01.09 0 0 398
Lehet, (sőt, biztos) hogy csak okoskodás: de a vegyiparban mindig alulról táplálják be a folyadékot, hogy ha azt akarják, hogy az egészet feltöltse..
Miki69 Creative Commons License 2006.01.08 0 0 397

Holdanyó!

A válasz nagyon egyszerű. Mi is panelházban laktunk tavaly őszig. Pár éve nálunk is megtörtént a túlfűtés. Ugyanis pár éve a törvényi előírásoknak megfelelően a társasház egy központi hőmennyiségmérő után fizeti a hődíjat (MJ). Ergo, a távfűtő művek érdeke a minél több hő eladása, mert annál több a bevétele. Ha tehetnék nyáron is fűtenének, mert minden egyes eladott MJ-után bevétel is keletkezik.
Az átalánydíjas időkben mi is fáztunk mint a kutya, főleg október 15, a fűtési szezon kezdete előtt. Kb 2 hétig.
A hődíjas elszámolás bevezetése után persze majd meg fulladtunk a 23,5 fokban. De a számlák is horrorisztikusak lettek.

Hát ez az oka. A közös képviselő tud ez ügyben intézkedni, visszavetetheti a lakások fűtési szintjét. Ha jól tudom.
Előzmény: Holdanyó (396)
Holdanyó Creative Commons License 2006.01.08 0 0 396

A mi házunkban (16 emelet, cirka 160 lakás), már vagy két hete hihetetlenül felturbózták a fűtést. Nem értem hogy miért, hiszen ennyire nem volt kutyadeglesztő hideg az elmúlt napokban. Meg lehet főni. A hálószobában már teljesen letekertem a radiátort.

Ezzel párhuzamosan a meleg víz is átváltott gejzír hőfokúra.

Ezt eddig csak akkor tapasztaltam, amikor a kinti hőmérséklet éjjelenként  -10 alá ment. Most szerintem indokolatlan.

Viszont előre kapom a frászt a távhőszámlától.. tavaly ilyenkor 20 000 körül volt az 57 nm-es lakásomra.

Az, h. egy ekkora házban mindenki szigeteljen, nyílászárót cseréljen, az teljesen esélytelen... (sok a kisnyugdíjas), még ha a fiatalabbak bele is mennének....

Szóval fizetek mint a katonatiszt, és arra gondolok, ha egyedi fűtésű családi házam lenne, ennyi pénzből azt is ki tudnám tisztességesen fűteni.....

H.

Robivideo Creative Commons License 2006.01.07 0 0 395

Üdv. mindenkinek!

Ez nem panelházas téma!- de a fűtéssel kapcsolatos. Saját vegyes tüzelésű házi készítésű kazánom van. Nyolc helységet fűtök vele.Nagyon gazdaságos, kevés tüzelő kell. De van egy problémám!- 2 -szobába öntöttvas radiátor van, a többibe lemezradiátor. az a gond, hogy az öntottvas radiátorok nem melegszenek fel mindenütt. (Az alábbi rajzon bemutatom.)A keringtető pumpa be va kapcsolva. Mi lehet a probléma? Várom válaszotokat!- És ha kell valakinek a kazán rajza szivessen elküldöm!

Üdv: Robi

Törölt nick Creative Commons License 2005.11.27 0 0 394

Ezért drága a fűtés így nézz ki egy panelház hőfényképe. Ahol piros ott sajnos szökik a meleg.  

petike23 Creative Commons License 2005.11.25 0 0 392

"16-17°C az meglehetősen kevés, főleg ekkora fűtésszámlák mellett."

Szerinem a 16-17 úgy jön ki, hogy:

- ÁTLAG ennyi, azaz nappal udasüt a nap, éjszaka meg 10 fok van

- a T. lakók belehelik a lakást. Tehát a testmelegtől.

Előzmény: NeomatiK (391)
NeomatiK Creative Commons License 2005.11.25 0 0 391

4000 lakás fűtés nélkül maradt Budán. Tényleg korszerű ez a távfűtés.

"Kérdésünkre, hogy egy ilyen hosszú fűtéskiesés nem jelent-e veszélyt a hideg téli időben a lakókra, a diszpécserszolgálat vezetője azt mondta: ha a megfelelően szigetelt lakások ilyenkor két-három napig fűtés nélkül maradnak, a hőmérséklet akkor sem esik 16-17 fok alá. Ez kétségtelenül kellemetlen az ott lakóknak, de a lakások teljes lehűlésétől nem kell tartani - hangsúlyozta a Főtáv illetékese. "

Belegondoltam:

1. 16-17°C az meglehetősen kevés, főleg ekkora fűtésszámlák mellett.

2. ha a lakás fűtés nélkül 2-3 nap alatt "csak" ennyire, 6-7 fokkal hül le, akkor miért ilyen drága a fűtés?

NeomatiK Creative Commons License 2005.11.11 0 0 390
Hát még a novemberi fűtésszámla. Mégse lett 18ezer, "csak" 17600 Ft. I Love távfűtőművek!
Előzmény: petike23 (389)
petike23 Creative Commons License 2005.11.10 0 0 389
No, ma reggelre már csípős volt az idő..
petike23 Creative Commons License 2005.11.07 0 0 388

Amennyire én megfigyeltem, számít az is, hogy:

- Milyen fekvésű (déli vs. északi)

- Alatta/fölötte/mellette lakás van-e, vagy utca

- Mennyire szigetelt: elsősorban az utcával határos falak, és a nyilászárók.

Előzmény: Törölt nick (387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!