Igen az elektromos kivett teljesitmeny volt 4kW es ehhez kell 1 liter uzemanyag. Az agregatot egy zart terben akarom uzemeltetni, ahonnan csak a kipufogogazok fognak kijutni a hovisszanyeres utan. Igy a 8kWh-bol nagyon keves fog elveszni. A hulladekhovel akarom a HMV-t felfuteni,vagy direktben a rekuperatoros szellozteton keresztul egyenesen futeni a hazat. Ez az elkepzeles.
Az áramfejlesztő hatásfokát kevesellem, annak 90% körülinek kellene lenni a 73% helyett, de mivel csak a vill. teljesítményt tudtad mérni és az üzemanyag fogyasztást, gyanítom a dieselmotor nem adta le azt a teljesítményt amelyet megadtál, így a motor hatásfoka is kisebb lehet 33%-tól
A 4kW-on én a villamos kivett teljesítményt értettem, amihez 1 liter gázolajat hassználtál fel. Az egy liter gázolaj valamivel ugyan majdnem 12kWó energiabevezetést jelent, de ez nem jelenti azt, hogy 8kW-nyi hőt tudunk felhasználni, mivel gondolom a generátot nem víz hűti, és a motor teljes hőveszteségének is csak egy része nyerhető ki, mivel a motortömbön és a fustgázaon keresztül is távozik energia, mégha az utóbbiból jelentős mennyiség "megfogható".
Ezek szerint, ha 4kW-ra terhelem, akkor +8kW-nyi meleget tudok elvonni, ha jol ertem. Valoban nem muszeres meressel volt meghatarozva a terheles. Csak sacc. Koszonom valaszodat.
Hozzávetőlegesen 24 és 33%-os között van a megadott adatok alapján a hatásfok.
teljes terhelés 0,33426704 0,247432306 névleges terhelés 0,367507003 0,268907563 megadott tényleges terhelés 0,336134454 Az első adat a motorrra, a második a teljes gépcsoportra vonatkozik.
A tényleges terhelésnél, azért én nem venném készpénznek a megadott 4 kW-ot, mert gondolom nem mérésen alapul.
Nekem diesel aramfejlesztom van es erre gondoltam. Nem egy automotorra, elvegre a stirling motorral sem autot akarsz meghajtani. Gyarto szerint a motor 7,16kW-os es 5,3kW-os az aramfejleszto teljesitmenye ilyenkor. Tartos teljesitmenyen a motor 6,56kW es a generator 4,8kW-os ilyenkor. Igy 73% jonne ki, de ezt ki hiszi el? Vagy csak a mechanikusan kiveheto energiat irjak a motorra, a hulladekhot meg ilyenkor nem figyelik? A fogyasztas viszont az elso esetben 1,8 liter, a masodik esetben 1,5 liter/ora. Valosagban meg 4kW elvetelnel 0,9-1 liter. Szerinted ilyenkor mi az igazsag? Mert en annyira nem ertek hozza, de tenyleg erdekelne.
Szia Peterch! A motorok hatásfokát sokféleképpen lehet értelmezni. A tökéletes diesel hatásfoka 65% körüli , és a motor jósági fokával arányosan csökken, míg az effektív hatásfok csak 26-40%. Járműben még ez is romlik mert a motor teljesítménye sohasem tud igazodni a kívánt értékhez még diesel motor esetében sem. A jósági fok nagy hajómotoroknál a legnagyobb, mivel a hengerek köbtartalma elérheti a 400-500 litert is , ezáltal több hő marad munkavégzésre és kevesebb megy a hűtőbe, ezeknél az effektív hatásfok kicsivel meghaladhatja a 40% -ot is mivel hosszú ideig működhet az ideális terhelési viszonyok között.
Jármű hajtásra olyan motor a legjobb amelyik pont annyi teljesítményt ad a járműnek amennyi éppen kell és eközben nem romlik a hatásfoka. Ezért érdekes az ha Otto motor után generátort--akut-vill. motort kapcsolunk, városi forgalomban így mégis kevesebb fogyasztás adódik mintha az Otto motor működne, mert az Otto motor fogyasztási szempontból rosszul alkalmazkodik .
"""mert 42-48% effektív hatásfokra számítok, amely 1.5 x jobb mint a dízel motoré.""" A diesel motor 40%-os hatasfokkal uzemel,mig a benzin csak 25%-al vagy en tudom rosszul?
Nálam készülőben van egy pelletüzemű kályha, ebben vizsgálom az adagolást és égést, már néhányszor begyújtottam, pillanatok alatt vörösen izzik a belseje, bár pellet helyett olcsóbb csak sűríteni a biomasszát. És ha sűrített biomassza üzemű motorral hajtott erőgépek művelnék az energia ültetvényeket , akkor szépen bezárulna egy bűvös kör.
A fűvel-fával-pellettel működő hőlégmotoros-lakásfűtéses-melegvízkészítős rendszerben van az igazi fantázia. Mert, ugye fű meg fa lesz később is, fűtés, hmv mindig szükséges, a kombinációk száma is elég magas. Én ebben próbálkozok, csak nem akarom elkiabálni, mert mostanság semmi időm nincs. De nem adom fel.
Erről Surányi Endre ,számos motoros könyv írója írt a legszemléletesebben. A faszén készítők pedig a gázt "dobják" el, h. rossz hatásfokkal nyerjenek szenet. A pelletnél mind a két összetevő eredményesen ég el, csak azonos súly esetén 3 x kevesebb hő keletkezik mint gázolaj égésekor, de reménykedek 3 x több súlyú "üzemanyagot "mégsem kell cipelni, mert 42-48% effektív hatásfokra számítok, amely 1.5 x jobb mint a dízel motoré.
A háború alatt házilag szerkesztettek fát elgázosító kazánt, és ezt szerelték rá gépjárművekre. A motor a keletkező gázzal működött. Persze ennek valami éktelen rossz hatásfoka volt, és harmatgyengén ment a motor. De jobb volt mint a semmi, benzint nem tudtak szerezni.
Szerintem a külsőégésű motoroknak előnyük lesz a belsőégésűvel szemben, csak a gázkarral kell megtanulni "játszadozni". Pellet üzemű gépre gondoltam, energia árban töredéke a gázolajnak, meg az ember összekapar némi gallyat és már motorozik is. Pelletálógépem már van , arra gondoltam a lakosság csipiszt mutathat az államnak, házilag tudnak majd üzemanyagot gyártani. Tudom van már ilyen biztosan belinkelték már előttem , de ez a gép még járműnek nem való . http://www.sunmachine.com/produkte.htm
Elvileg elég lehet, ha tartod a 400°C-ot. A nyomás növelésével növelhető a forráspont! Levegő viszont nem lehet a rendszerben. Akár víz is lehetne (ha nem fagyna el), de akkor már 35-40bar nyomáson kellene keringtetni, ami problémás. Az olaj tágulásához javaslom a gépkocsik hidraulikus akkumulátorát megismerni.
-Személy szerint nem vinném el a hőt ilyen módon, mert túl macerás és veszteséges. A nagy tömeg nem probléma, ha a súlypont mentén forgatod a tükröt. A motort meg nem a tányér elé, hanem mögé kellene tenni; csak a meleg oldalt kell odaszerkeszteni. Ha hőcserélőt használsz, az is kitakar kb. ugyanennyit.
Az 1,6 az átmérő, de azt is elírtam mivel az valójában 1,8 m, amit még meg tudok mövelni 2m-re vagyis egy 2,5 m2 felületű, levonva már a tűkör illesztések hézagát és a fókuszba szerelt kollektor beárnyékolását. Vagyis a napenergia (0,6-1,3 kw/m2) 1,5-3,3 kw. Számolva 35%-al (amit bízom, hogy elérek), lenne egy 0,5-1,1 kw-os motor.
Innen már látszik, hogy min. 2 tűkör kell. Mivel a motrot és a generátort nem akarom a fókuszba szerelni (nagy tömeg, sokat kitakar a tányérból, ráadásul mindenből kettő kellene), hanem a talpnál lenne mindkettő, ez maga után hozza a következő problémát. A fókuszba szerelt kollektorból flexibilis csővel a legjobb szigetelés ellenére is csak vesztességgel tudom a hőt leszállítani, ez a legkevesebb, viszont ha motor olajat használok aminek a forráspontja kb. 280-300c azt eredményezi, hogy a motrot max 230c-al tudnám üzemelni. Viszont ez kevés, jó lenne azt feltornászni legalább 3-400c-ra. Két Kamaz hüvely és dugattyúval akarom az alfa stirlinget összehozni. A hengerek egyenként kb 1300cm3 lenne. Szerinted elég lesz az??
Már megvan a megoldásom, de úgy látom a tengeren túl is ügyködnek az Ottó gép javításán a Scuderi testvérek, de egy attól fejlettebb gépet is már túlhaladtam.
Mindenki tudta eddig is, hogy a hagyományos, "Tisztelendő Úr által feltalált" motor nem az igazi. Bizonyos vezérlési hiányosságok miatt. Az azonban nekem is kétséges, hogy az animációban bemutatott megoldás műküdő képes -e egyáltalán. Az minden képen biztató, hogy van aki szeretne javítani a jelen helyzeten, és még az is elképzelhető, hogy lesz ebből valami.
Az animáció nem föltétlen csúszósurlódást föltételez, bizonyára ez gördülős lesz, az expanzió és kompresszió lefolyása a lényegesebb. Az alfa>>>gamma motornál az expanzió az izotermát közelíti, viszont a vezérsíkos megoldással elérhető az izochor hőközlés és adiabatikusat közelítő expanzió ami már minőségi változás és már nem is Stirling körfolyamat.
Nagyon sokféle Stirling motor változat létezik. Alfa>>>gamma... A vezérlés módjától még az elv nem változik. Ellenben 1 gördülő súrlódásos erőátvitel helyett csúszósúrlódást alkalmazni... ?
Tiszta Stirling motorral úgy néz ki nem fog lenni autómotor, de ez a vezérsíkos dugattyúmozgás már rejt magában valamit a Stirlingtől való elmozdulás irányába. Most nem is térnék ki a mechanizmus okozta problémákra, de szerintem ez egy termodinamikai fejlődés irányvonala lehet ,elvezethet egy jobb hatásfokú Stirling motorhoz, amely már lehet nem is Stirling motor lesz, mert megváltozhat a körfolyamat.
Elképzelésnek jó, csak nem tudom, működne-e? Azon a vezérsíkon kialakuló nyomások nagyon nagy súrlódást és kis elfordító erőhatást produkálnak.
Úgy 25-30 éve (vagy több) a svédek kísérleteztek jármű hajtására alkalmazható Stirling motorral. Azóta a technika rengeteget fejlődött. Tengeralattjáró létezik Stirling motorral. Autó nem. ???
Sziasztok! Én még új vagyok ezen az oldalon, főleg a technikai megoldások érdekelnek, és olyan gép amely jármű hajtásra is alkalmas, sok kw teljesítménnyel. Mi a véleményetek erről a megoldásról? http://www.youtube.com/user/lapere71#p/u/17/zNc6R0FV4Ww
Szeretném tudni van-e ilyen megoldással működő modell ?
Sziasztok. Stirling motort szeretnék csinálni,és ebben szeretnék segítséget kérni. Gamma típusút néztem ki.(http://www.youtube.com/watch?v=HPP4K87yyfw&feature=related)
Eddigi adataim: -a keverő hengerem:130mmX39mm -keverő dugattyúm:85X35mm. Ezek az adatok jók lennének-e?
Többi kérdésem: -mekkora legyen a munkahengerem és a munkadugattyúm -munkadugattyú lökettérfogata(kb 80 cm3 szeretnék) - melyek lennének azok a méretek ,amivel a legnagyobb teljesítményt tudnám elérni.
A 2db 32kW-os motor még nem mond semmit. Tudni kellene, hogy mekkora az akkumulátorok kapacitása. (feszültség X Ah)
Gondolom az 1,6 parabola 1,6m2-t akart jelenteni. Ez annyit jelent, hogy nyáron a legerősebb napsütésben maximum 1,6kW hősugárzás éri. Felhős időben ez kb. 10W-ot jelent! Ha a realitás talaján akarunk maradni, akkor 0,8kw/m2-el számolunk felhőtlen időben, nyáron. Ez 1,28kW hősugárzást jelent. A Stirling-motor hatásfoka a nagy hőkülönbség és nagy nyomás miatt 30% körül alakulhat, ami 384Watt (legyen 400W). A többi meg melegítheti pl. a bojlerben a vizet (880W). Itt jegyezném meg, hogy a Bétának jobb a hatásfoka a kisebb holtterek miatt.
A túlméretezés meg nem hinném, hogy probléma, mert a kimeneti teljesítményt úgyis a betáplált hő határozza meg. Ha van egy böhöm nagy esztergagéped, amibe befogható egy 200mm-es anyag, akkor elég olcsón megúszhatod (anyagköltségen), főleg, ha a MÉH telepen találsz hasonló átmérőjű csöveket megfelelő falvastagsággal (20mm).
A lényeg, hogy ebből a parabolából kéne vagy 8m2 (5db), hogy kb. 2kW-ot termeljen a motor. (és még nem számoltuk a generátor veszteségét és az árát).
végigolvastam a topikot a-z ig. nagyon sok hasznos ingóhoz jutottam. Köszönöm mindnyájatoknak.
Viszont nálam még mindig nyitva áll egy nehéz feladat. Készülőbe van az elektromos autóm 2 db 32KW Dc motorral. Annak az kasiját akarom tölteni napenergia hasznosításával működő stirling motorral. (nem vagyok „zsidó” de ha lúd legyen kövér.
Kész van egy 1,6 parabola kollektorom. (a fókuszába a 3 mm alu lemezt 1:40 s alatt kilukasztotta - hő az van, hozamot még nem tudom, nem volt még időm kimérni). A legnagyobb gondom az 1,6 kw generátor meghajtása lenne. (ha nem elég az egy parabola – ami elég valószínű – felszerelek akár 10-et is. Nem szeretnék sokat kísérletezgetni –idő és pénz megtakarítás miatt- ezért lenne néhány kérdésem, a választ előre is köszönöm.
A topiba eddig játék, vagy kisebb teljesítményű motorokról esett szó, van e valaki. aki készített hasonló teljesítményűt??
Én egy bétára gondoltam, nyomás kb 20-30 bár. Viszont fogalmam nincsen mekkora henger kellene a kívánt teljesítményhez. Túlméretezni se szeretném, nehogy a 11. parabolát keljen felalítsam.
100 Ezer forint alatt szerintem csak díszeket lehet kapni -sajnos. (ezek 10-30000Ft között vannak) Ami már energiatermelésre is alkalmas, az már csillagászati áron van. Ezért jobb, ha az ember magának épít egyet, de ez rengeteg munkaórába kerül, az anyag meg itt sincs ingyen. -A videóról jó lenne egy link, mert így látatlanban... A hatásfokról meg annyit, hogy függ a hőmérséklet különbségtől (és az abszolút 0 foktól való távolságától), a felhasznált munkaközegtől, a motor veszteségeitől. Alapjában véve magas nyomáson és nagy hőkülönbséggel 25-35%-os hatásfokot el lehet érni, de ne felejtsük el, hogy a hulladékhő meg jó lehet melegvíznek, így a hatásfok máris jobb. A nyomás növelésével az egységnyi lökettérfogatra eső teljesítményt lehet jelentősen növelni. -Egy példa: Egy 50mm átmérőjű dugattyúra 1 bar nyomáson 199N erő hat, 30 bar-on már 5979N. Ne felejtsük el hogy a gáz mennyisége nem változik, csak a térfogata és a hőmérséklete. pl ha. 1Liter gáznál 0°C-on 1 bar az abszolút nyomás, akkor 273°C-on fog 2 barra felmenni, mivel kelvinben kell számolni (P1*V1)/T1=(P2*V2)/T2. -De ha már eleve 30Liernyi gázt töltünk 1 Liternyi térfogatba, akkor az alap nyomás lesz 30bar, 273°C-ra felmelegítve viszont 60bar-t kapunk. A dugattyún ekkor 30-szor nagyobb erőhatás keletkezik. -Remélem érthető volt a példa.