"-Skocjan parkoló ingyenes, a túra olcsóbb mint Postojnában, vadregényesebb, kevesebben vannak,de sok lépcsőt kell megmászni a barlangon belül és utána is vissza a parkolóhoz."
Most értünk vissza szlovéniai nyaralásunkból. Megosztanék néhány info-t, hátha hasznos lesz valakinek.
-van egy fel nem ragasztott autópálya matricánk eladó, december 20-ig érvényes,7500Ft
-Postojnába a belépő 20 euro(felnőtt), 16 euro (diák),13 euro(gyerek), minden egész órakor indulnak csoportok, van német, angol csoport is, kényelmesen végigsétálható a kb másfél óra. Egyébként szinte mindenhová, ahol csoportos vezetés van, érdemes úgy időzíteni az érkezést, hogy egész órakor indítják a túrát.
-Skocjan parkoló ingyenes, a túra olcsóbb mint Postojnában, vadregényesebb, kevesebben vannak,de sok lépcsőt kell megmászni a barlangon belül és utána is vissza a parkolóhoz.
-Lipica, 10 euro felnőtt, 5 euro gyerek. Nézhettünk tréninget ill. kb 45 perces vezetés volt egy lelkes lóbaráttal.
-Portoroznál a tenger 20-22C fokos volt. Parkolóért fizetni kell mindenhol a tengerparton (1.20 euro/óra). Piranba nem lehet bemenni kocsival és hétvégén nem találtunk helyet a város előtti parkolóban(lehet, hogy a régiség vásár miatt volt ennyire tele).Viszont a parkolóból volt ingyenes kisbusz a főtérhez.
-Portorozban 1 pizzát 8 euroért lehet venni, közértben a dobozos sör 0,75-0,90 euro, másfél literes ásványvíz 0,30-0,55 euro, dízel 1,05 euro
Mi két hete voltunk a Vitgarnál. A parkolás ingyenes. Ahogy beérsz Bledbe, de még a tó előtt jobbra kell menni egy lámpás nagy kereszteződésnél. Én nem láttam sehol kiírva a városban, de feljebb mégha kézzel is, de ki van írva. Elég kacsázós az út. Beldben mindenhol fizetni kell a parkolásért, ahogy Bohinjban is. Az utak szuperek voltak, még Kobaridtól Bohinj felé is, az olasz határ közelében is, kicsit szűk, de nagyon olaszos, érdemes útba ejteni, varázslatos kis falucskák vannak ott Nova Goricáig. Amikor az ember hazaér a magyar utakra egyszerűen ordítani tudna a dühtől meg az önsajnálattól. Szlovéniában, az egész országban jók az utak, még a Muravidéken is jó, még peremeket is csinálnak az úttestnek. Rendezett, nyírt szegéllyel. Ahogy átérsz mondjuk Bajánsenyénél, a kerekem a kátyúktól majd kiesett, a házak rohadnak, ha nem, akkor bugyikék és hupilila (ami nem pénz, hanem ízlés kérdése !!!!), az aszfalt kiöntve, ahogy folyt úgy van megkötve, szétfolyva, a villanyvezetékek ide-oda, amoda. Lehangoló. És ez még az Őrség...
"...Bledben lehet fürdeni, sőt én olyat is láttam aki beúszott a szigetre. Úgy tuti ingyen van. :)..."
Csak akkor az illető fürdőruhában nem tud bemenni a templomba, márpedig a harangkötelet meg kell húzni háromszor, hogy teljesüljön a kívánságunk...:-) Ez egyébként egy Szűz Mária kegytemplom, de azt már nem tudom, milyen csodákat tulajdonítanak az oltárképnek.
Pár dolog amire tudok is válaszolni és még más sem tette meg:
Vintgar parkolója emlékeim szerint fizetős, de nem kértek sokat. 1-2 eur Straza hegyre én nem használnám a felvonót, mert simán fel is lehet gyalogolni. Bledben lehet fürdeni, sőt én olyat is láttam aki beúszott a szigetre. Úgy tuti ingyen van. :) Skocijan parkolója még 2 éve is ingyenes volt. Szlován tengerparton sok helyet találtok ahol ingyen lehet fürdeni. Ne ezzel törődjetek, hanem menjetek arra amerre látnivaló van, aztán egy szimpatikus helyen csobbanjatok.
Nem tudom, Kopernél van-e strand, és milyen. Pirannál is belementek a vízbe, de nem homokos a part, hanem úgy emlékszem, kiépített. Talán inkább Ankaran vagy Strunjan felelne meg inkább a strandolásra. Szerintem szabadstrandok... de akármi lehet. Viszont Koper belvárosát, Izolát, és Pirant, a bűbájos kicsi kikötővárosokat feltétlenül meg kell nézni, a hangulata miatt. Mediterrán, velencei stílusú kikötővárosok. És mindenütt (odébb az Adrián is, ahol valaha velencei uralom volt) velencei campanile templomtorony van. Szállásügyben ne számíts arra, hogy kis faluban lényegesen olcsóbb. Kívánom, hogy legyen szerencséd.
Köszi a válaszaidat, nagy segítség vagy. És az oldalakat is kösz. Nem Bledben kell a szállás, bárhol, bármilyen kicsi falu megteszi. Volt egy sejtésem, hogy nem lesz olyan olcsó a szállás. Viszont olvastam valamivel előbbre, gogy 14 euróért kaptam szállást, az meg is felene, mármint egy olyan. Egy éjszakát ki lehet bírni.
Fürödni szeretnénk a tengerben, tehát azt mondod, inkább Piránba menjünk, Koper nem olyan jó? Ott van szabadstrand?
Előrebocsátom, 2005-ben voltunk, azóta sok minden megváltozhatott. Idén ősszel újra Szlovéniába készülünk.
rockertoro! A bledi tó nyugati csücskében, a kempingnél van szabadstrand. Mi akkor nem fürödtünk, mikor voltunk, mert rossz idő volt, de a tó vize kellemes a beleömlő meleg források miatt.
mareszp: Az autópálya, meg egyáltalán minden út tisztességesen, jól van kitáblázva, nem kell izgulni. Ljubljanánál nyugodtan menj a táblák szerint. Nem emelkedős, viszont alagutak vannak. Viszont rohangászni nem lehet az országban, ez egy törvénytisztelő nép, illik a szabályokat betartani, úgy tudom, rendesen büntetnek. Bledben 10€/fő szállás? Ez elég naív elképzelés az egész országra vonatkoztatva. Régebben vagy ide, vagy társtopikba linkeltem be szálláskereső oldalt, olvass vissza, és nézd át, hol mennyiért adnak szobát. Az információs iroda honlapját is érdemes böngészni, régebben volt rajta ártáblázat. A Vintgar-szoros nincs messze Bledtől, térképpel megtalálod, szép. A parkolást passzolom, annak idején a szállásnál hagytuk az autót és gyalog sétáltunk. Azóta változhatott is a rend, de a régire se emlékszem. A pletna nevű gondolák akkor fejenként 10€-ért vitték át az embereket, és megvárták az utasokat. A szigetre lépésért nem kell fizetni, pl. bérelni is lehet csónakot. Az euró váltópénze cent. Szlovén autópályamatricát Magyarországon az M7 mellett néhány benzinkútnál (nem mindnél) árulnak, volt egy link róla pár hete, keresd vissza (lehet, hogy a másik topikban). De én úgy mazsoláztam ki, mintha az új 15 eurós matrica nem heti, hanem havi lenne. Akinek lesz friss tapasztalata róla, írja meg, legyen szíves! Tengerpart. Koper kikötőváros, de van néhány üdülőtelepülés a közelben: Ankaran, Strunjan, Portorozs. A szlovén tengerpart nem egy nagy durranás, csak akkor érdemes elmenni odáig, ha megnézitek Pirant is, meg Izolát. A Skocjan-barlang parkolója öt éve ingyenes volt.
A többire nem tudok válaszolni. De ajánlom, hogy google-ból szerezz még sok információt a kiszemelt helyekről.
Eszembe jutott még valami! Bledben ha belefér a pénzünkbe, akkor a Straza hegyen lévő felvonót is szeretnénk használni, tudod esetleg, mennyibe kerül? Gyalog is fel lehet menni? Vannak ezek a gondolák, amivel a szigetre lehet menni, mennyibe kerül oda és vissza? A szigeten tartózkodásért is kell fizetni? Remélem nem megyek az idegeidre? Várom a válaszod, tükön ülve!
Megint én vagyok! Folytatom a kérdezősködést, csak össze kellett szednem a kérdéseimet. Kérlek, amit tényként közlök, és nem felel meg a valóságnak, javíts ki, hisz innen onnan szedtem össze az adataimat. Itt vegyem meg az autópályamatricát, vagy Szlovéniában?
Másnap mennénk a tengerpartra, városnézés, és fürdés lesz betáblázva. Visszafele jövet mennénk megnézni a skocjanske barlangot. Az autópályáról a kozinai lehajtón menjünk le, vagy tudsz jobbat? Könnyű megtalálni az útról? Úgy tudom, hogy 14 euró a belépő, és 2 óra a túra. utána mennénk a predjamski várba, ahol 5 euro a belépő. Ezeken a helyeken is kell parkolásért fizetni? Az autópályáról a postojnai lejárót használjuk, vagy tudsz másik utat? Hát ennyi? Egyelőre. Ha leszel olyan aranyos,és segítesz, akkor biztos lesz még kérdésem. Hálás vagyok!
Köszi, hogy segítesz. Tudom, hogy szorosra terveztem a programot. Ami belefér, belefér, ami nem, nem. Felsőszölnökön, az Őrségben nyaralunk, és onnan indulunk. Ha jól számoltam, 3 óra alatt érünk Bledre. Arra lennék kíváncsi, hogy hol érdemes Ljubjanánál lemenni Bled felé? A térképen elkerülőút van, a H3-ra, majd az A2 autópályán tovább. Megfelelő, vagy tusz jobbat? Könnyen lehet közlekedni, úgy értem, hogy jól ki van táblázva?
Bledben van információs iroda, ott szeretnénk egy éjszakára szállást foglalni, olcsó szállást. Tudom, hogy Bledben nincs ilyen, de tudnak adni a környéken is, 30 km-es körzetben is? 10 Eurós lenne a legjobb, vagy naív vagyok? Bledben csak pénzért lehet parkolni?
A Vintgár szorost könnyen meg lehet találni? Annyit tudok, hogy 4,5 km-re van Bledtől. Sp. Gorie felé?
Bledtől 170 km-re van Koper, a tengerpart. Van ott strand? Fizetős? Mint látod, fontos a pénz. Erről jut eszembe! Mi az euro váltópénze? Koperről tudsz térképet, hogy hol találok a neten?
Mennyire lehet menni az autópályán? Úgy értem mennyire emelkedős, kanyargós? Milyen színű a rendőrautó?
Egyelőre ennyit kérdezek. A belépőket tudom. Lehet, hogy aggályosnak tartasz, és kicsit gyerekesnek, de szeretek precízen felkészülni minden eshetőségre. Persze tudom, hogy nem lehet. Nagy segítség lenne, ha válaszolnál, amire tudsz. Előre is köszi a segítségedet!
Először megyünk a jövő hét végén Szlovéniába. Bledi tó lesz az első állomás, majd a tengerpart, aztán predjamai vár és ha belefér, a skocjanske barlang. Mindez két nap alatt. Mindent elolvastam, amit itt találtam évekre visszamenően. Van valaki, aki szívesen válaszolgatna a kérdéseimre, nagyon megköszönném a felvilágosítást.
Mi is otthagytuk a kocsit és mivel csak a behajtáskor kellett fizetni a parkolásért, így nem került többe a 2 nap, mint az egy. Én a házigazdától kölcsönkapott biciklivel tekertem vissza az autóért és simán elhoztam, nem kellett már fizetni.
Crna Jezero-ig van valami 800 méter szintkülönbség, amit egy erdős részen tesztek meg, gyakorlatilag végig meredeken felfelé. Útközben a hátatok mögötti hegyekben lehet majd gyönyörködni és egy vízesésben (Komarca). Crna Jezero-tól már ehhez képest egész a Zasavska-ig sokkal laposabb lesz az út, ezért gyorsabb.
Mi nagyon élveztük ezt a szakaszt is, de ha pl. a 2. nap végén kapjuk már nem tetszett volna ennyire. Fent azért szebb, de kezdetnek pont jól adagolja az élményeket. :)
Szia! Köszönöm a gyors válaszaidat. Látom a megadott linkeket Te szerkesztetted. Bátorkodom még kérdezni. A Koca pri Savicanal hogy mukodik a parkolási díj? Mi történik ha kifizetünk egy napot és mégis fönt alszunk valamelyik menedék házban, van rá lehetőség hogy másnap fizessünk, vagy kapunk kártyát és távozáskor kell fizetni? A Crna Jezero ig nagyon meredek az út hogy ez a szakasz is kb 2-3 óra meg a jelentősen hosszabb szakasz a Zasavska-ig is kb ennyi. Irnal nehany szót a Crna Jezero ig tartó útról?
Alapvető élelmiszerek annyiba kerülnek, mint itthon. Már persze ha rendes boltban veszitek.
Merkator-t fogtok sokat találni. Nem hiszem, hogy Bled-től befelé lenne mondjuk Lidl. Vannak még a Tus boltok, de bevallom ezek árait nem hasonlítgattuk.
Én azt ajánlom, hogy hajtsatok el egész a Bohinji-tó végéig. Előtte 100 méterrel balra van egy parkoló (fizetős), Merkator bolt és egy turista információs iroda. (Ribcev-Laz a Google Maps-en ahogy nézem)
Mi ott tájékozódtunk mindenről. Szereztek nekünk 14 Eur/fő áron nagyon király apartmann-t Srednja-Vas településen, felvilágosítást adtak a hegyi időjárásról és még 1 euróért a hegyi menedékházakat is felhívták volna. Kempingben is biztos tudnak segíteni. Én csak egyet ismerek Ukanc-ban a tó nyugati végénél, igaz azt is csak látásból.
Diákkedvezmény minket már nem érint, így ehhez nem tudok hozzászólni.
Múltkor pontatlan voltam. Parkolótól már a Hét tó völgye turistaházig írnak 3 órát. Crna Jezero "csak" olyan 2-2,5 lehet.
Zasavska-ig írnak innen 2 óra 15-öt. Ez összesen 5 óra 15 perc. Nekünk sikerült is tartani, bár kicsivel előtte a mi utunk felfelé kanyarodott, így a turistaháznál nem jártunk. Lefényképezni viszont le tudtuk.
Crna Gora? Nem Crna Jezero? Nem mindegy. Előbbi hegyet, utóbbi tavat jelent. Nincs sajnos elérhető közelségben turistatérkép, így nem tudom a hegy pontosan hol van.
Menedékházban 12-15 Eur körül aludtunk. (Dom Planika) Sokkal olcsóbbra ne számítsatok, igaz drágább se nagyon lesz. (Feltételezve, hogy nem akartok külön szobát. Ami persze nincs is mindenhol.)
Ami még borsos az a kaja és az innivaló. Egy üveg (1,5 liter) ásványvízre rá kell szánni 7 eurót.
Sziasztok! Jún. 25-én megyünk két hétre Szlovéniába, és főleg a Triglav Nemzeti Parkot szeretnénk körbejárni. Kérdéseim a következők: A belépőknél van-e diákkedvezmény (diákjegy), és ha igen, akkor milyen diákigazolványt fogadnak el? Tudtok esetleg valami a helyi viszonyok szerint olcsó kempinget javasolni? Mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek? Milyen élelmiszerbolt-hálózatok vannak és ezek közül melyik a legolcsóbb?
Ha minden igaz, június 29-től (akkor jövünk haza) eladó lesz egy június 16-tól érvényes szlovén féléves autópálya matrica. (Megpróbálom nem felragasztani.) Ha valakit érdekel, írjon mailt és ha hazajöttem válaszolok rá.