Ja, az nem esett le, hogy mit értett az angol kifejezés alatt.... :)
Régen csináltam ilyen effekt szűrőt vékony átlátszó műanyag lapba "karcolt" csíkozással. (Nem igazi karcolás, inkább egy vonal menti benyomódás létrehozása...) A vonalazásra merőlegesen keletkezik egy-egy csillagsugár.
Igen, valami izzólámpás-szerűre érdemes állítani, így kevésbé lesz sárgás a közvilágítás, és szép mélykék lesz az ég... (Bár a képed ilyen szempontból kb. jónak tűnik. Auto WB?)
Most néztem a feltöltött képet nagyobban, a zajosság is lehet probléma. Szintén nem tudom a MILC-ek érzékelője mennyire jó, de a hosszú expó nem szokott használni a zajnak...
Azért érdemes összevetni az alkonyfotókat egy hagyományos és okostelós képeknél. Az, hogy egy gép régi, azt még nem mond semmit, bizonyos Oly típusok elég jól elvoltak (a nagy objektív fénygyűjtő felület miatt) a fényszegényebb helyeken.
Nekem még van SM kártyás, fémházas brutáljó kisgépem, ami 100k volt, nem összevethető egy 20-30k-s mai kisgéppel
Cserébe mostanában néztem egy XPeria Z képeit, még digizoomolva is simán megvan egy 5-6 éves kiskompakt képminősége.
Vallom, hogy akinek eddig jó volt egy régi XD kártyás Oly (és nem is kell jobb), az elvan egy jobb telefonnal is. Persze én nem tudok mások fejével gondolkodni.
Igaz ha megnézem, hogy mit lehet kapni ma 20 ezer forintért (pl. Oly VG 170 kijön belőle), akkor talán megéri.
Amit a régi oly géped tudott, annak legnagyobb részét ma már a telefonok is tudják. Ha eddig elégedett voltál azzal, akkor szerintem csak emiatt ne vegyél külön fényképezőt.
Egy normálisabb okostelefon simán hozza a 20 ezres fényképezőgép kategória minőségét.
Az előbbi hozászólásomban említettem,hogy tönkrementek a képeim.Most intézgetem a dolgot,hogy próbálják visszavarázsolni az eltűnt fotókat.
Viszont az XD kártyás gépemnek annyi,ezért veszek egy új,egyszerű,20 ezer körüli gépet/vagy esetleg vatera../.
Nem követtem a legújabb technikai dolgokat,ezért most látom,hogy xd kártyás gép már nincs újonnan /azért lett volna jó,hogy az előző gépemhez tartozó kártyákat használni tudjam/ ill.egyre kevesebb a cserélhető elemmel működő gép.
Azért próbálok elemes gépet-és nem tölthető akksisat- nézni,mert az nekem nem buli,hogy tartalék akksikat vegyek,amit dobhatok ki, ha a gép tönkremegy.
Van egy olcsó,tescós elem,amivel tökéletesen működött az előző gépem,az megfelel/ill gyakran vagyok olyan hegyekben,ahol nem menne az akksitöltés/.
Kérdésem:
-a Médiában úgy láttam,hogy egy egyforma gigás sd és mikrosd kártya ára kb. egyforma. Van-e lényeges különbség,hogy sd-s vagy mikorosd-s gépet veszek?????
Tanácsot szeretnék kérni,próbálom egyszerűen leírni a gondomat.A fényképezéshez és a technikához/számítógéphez is alapszinten értek,de szerzek hozzám jobban értőt,ha a megoldáshoz ez kell.
A gondom:
van egy egyszerű Olympus digitális fényképezőm,benne 512Mb-osFuji XD kártya. A nyaraláskor már készítettem 2 nap alatt kb.50-70 db képet,amikor elemet kellett cserélnem.Ezután a gépemről/kártyáról a 2 nap alatt készült képek eltűntek,nem tudtam őket visszanézni.
A nyaralásról ezután további 2 napig tudtam fotókat készíteni,ezek meg is vannak,le is mentettem őket.
A fényképező ugye mutatja,hogy mennyi kép fér fel még a kártyára. Miután 2 nap fényképei eltűntek valahová,a gép azt mutatta,mintha valahol meg lennének a kártyán a képek,ezt abból következtettem ki,hogy hány db szabad fénykép helyet mutatott még a számláló/remélem érthető/.
Az elemcsere után sikeresen elkészített képeket már leszedtem a kártyáról kártyaolvasó segítségével.Azt hittem ,hogy az eltűnt képek is ott lesznek "leblokkoltatott formában",azaz néha korábban volt olyan,hogy egy piros kocka volt a fényképem helyén. Sajnos most az eltűnt 2 nap képeinek nyomát sem találtam.
Egyébként hazajövetelemkor a fényképező belül elkezdett "ciripelő" hangot adni,azóta be sem tudom kapcsolni,elromolhatott.Mert korábban mindig a fényképezőt kötöttem össze a számítógéppel és úgy szedtem le a képeket,de most a fényképezőt be sem tudom kapcsolni,ezért az xd kártyát kártyaolvasóba tettem.
Esetleg már az elemcsere alkalmával kezdett szarakodni a gép és akkor elcseszte valahogy 2 nap képeit??? Bár ugye aztán még 2 napig használtam a gépet és csináltam is vele képeket...
Kérdés:
van-e valami technika/ számítógépes program/esetleg profi fényképészhely,hogy a kártyáról eltűnt képeket elővarázsolja??????? Békéscsabai vagyok.Próbáljatok egyszerűen fogalmazni,ahogy mondtam is ,hülye vagyok a technikához...