Ez megint olyan izéé ? ...pl. rizs-trizs ... , mert van az "Altmann" oótoó szállító ...,és a többi meg "fuvarszervező" ... *mazsolás * ... ? (persze hiszek a 'szabad pijac izékba) , csak közben nem bírom ki a mosolyt sem .
El van ez osztva , jól . (??) ... ,aki meg ...pl. nem hiszi, hát járjon utána .
(....majd a májerek , ha *hőblik , ha nem höbelek*?? majd ... kapnak direkt fuvar lehetőséget ??) ... xDD :-)) Ja, igen ..., sofőröket toborozhatnak ... (alvállalkozásukban) ... ??? :-(( :-((
Sziasztok, eddig megoldottam mindent sima usb töltéssel, viszont már érzem hogy sokszor hiányzik a kis playstatinom :)
Tudnátok ajánlani egy olyan invertelt, ami jó lenne nekem? Fontos hogy 24-es legyen, és szivar gyújtóról is menjen, mivel nem nagyon lehet direktbe kötni, legalábbis én nem akarok vele szenvedni.
Monitor szerintem kb olyan 50W fogyaszthat, a ps pedig olyan 300-350-et.
Ha esetleg valaki használja ezeket a dolgokat kamionba, annak meg köszönném a tanácsát, tippjét :)
Károgok, okoskodok köszönöm szépen de kíméljenek, jó gurit mindenkinek :)
:-)) Azért ez aranyos volt . Igérem , hogy ... (nem fogok="bee-pófátlankodni ott" !!) ... xDD :-))
Itt is csak a "fúúvar szervezők" ..., 'egymáskőzött kinevezése' *** , miatt szóltam néha napján ... , mert volt más véleményem is rá . xDD ,-)) ... (mondjuk maradt is ...) !
Tisztelt fórumtársak! Letelt 24 órás büntetésem. A tegnapi események miatt régi de jó fórumtárs e mail útján jelezte nekem, hogy befejezte a fórum látogatását. Amint látom Szabó fórumtárs már törölte magát. Gondolkodom egy fuvarosok, sofőrök
vagy 6 kerék és annál több című topik nyitásán ahol nincs off téma. Legyen az történelem, politika, nyaralás. Csak az alaptéma a gurulás sok keréken. Egyetlen persona non grata azért lenne, de nem a Patrol papa:-) Pillanatnyilag nincs nagy kedvem semmihez és csak elköszönni tértem vissza erre a topikra. Balesetmentes közlekedést kívánok minden kollégának!
Errae is ...csak annyi , hogy majd 40 év (shcváb honosítás)... ,pl. után ...,el lehet jutni az egyesültbe pl. 'supervizórnak'-is = az odavalósi szóhasználattal . Aztán könnyű megérteni az itteni helyzetet is , ha vissza tekintünk ...majd öregedve ? . Fiataloknak , meg csak annyit , hogy vagy ott kel születni , vagy nagyon tízen év állatinak oda "tekeredni" , ... hogy ne legyen késöbb gondjuk . (van az értelmező és a magyarázó nyelvek ) gondjai ... ,miatti problémák .
Megint kikapok a " NAGYOK ÉS ITT MEGMONDÓKTÓL " ... pedig csak tapasztalati vélemény volt részemről .
Most megint a nyelvtanárhoz küldenek a ... "mindig megmondók" ... , pedig számukra is érthető egy öreg véleménye , csak és csupán zsigerből ..., csavarnak rajta majd egy picikét ?) ... ,-))
Úgy ...de úgy szeretném látni "Őket" ... akár csak 4-5 évet müxeni tudni az urál túl oldalán ,... vagy Canada útjain , ... és utána be-be szólogatni az öregebbeknek . ( Gúny nélküli szinten) ...
u.i.
..,Hogy egyszer majd nem csak "ellenséget" látunk és ... ,és generálunk egymásban ...) Csak a tapasztalatainkat próbáljuk meg 'értelmezni' ... ( másképpen nem is irkálnék ide ) ...
All Canadian provinces recognize the German driver's license and this is sufficient for a stay of 3 months, in the province of British Columbia it is even 6 months. If you are staying in Canada for more than 6 months, you will have to exchange your German driver's license for a Canadian one. If the exchange deadline is exceeded, you may need to take a Canadian driving test. etc...
Back in Germany, simply exchange the Canadian driver's license via the German authorities."
Nyilván való , hogy nem zömében magyar , az ejuúból , aki kimerészkedik kamionozni első lépcsőben ... a gyakorlat szinten , így : "Alle kanadischen Provinzen erkennen den deutschen Führerschein an und dieser genügt bei einer Aufenthaltsdauer von 3 Monaten , in der Provinz British Columbia sind es sogar 6 Monate . Wenn du nun länger als 6 Monate in Kanada bleibst , dann musst du deinen deutschen Führerschein gegen einen kanadischen tauschen . Ist die Frist zum Umtausch überschritten , musst du möglicherweise eine kanadische Fahrprüfung ablegen . usw...
Wieder zurück in Deutschland , einfach den kanadischen Führerschein über die deutschen Behörden wieder zurücktauschen . Es könnte zu Problemen kommen , (??) ... wenn du kontrolliert wirst und du nur den deutschen Führerschein bei dir trägst , weil die meisten Kanadier nun mal kein Deutsch sprechen . 'So ist das ...mal' ...
Bocsánat, hogy én is hozzászólok, figyelem egy ideje a beszélgetést. Ahol most dolgozom, itt is van pár 'amerikás' kolléga, akik hosszabb - rövidebb ideig ott éltek. Magam még nem voltam odaát, jövőre szeretnék már végre, ha ez a pandémia talán végetér. Azzal kezdem: becsülöm és felnézek az amerikai népre. A nyelvet értem, eredetiben olvasom. John Steinbeck, John Grisham, Lee Child Jack Reacher könyvei, Cormac McCarthy, John Irving és sok más kötet sorakozik a polcomon.
Valóban, a két kultúra gyökeresen más. Gyakran olvasok amerikai szerzőket, vagy a Quora kérdés - válasz oldalon is ott vagyok, az ismereteim innen szerzem. Law and Order. Azért pár dolog jusson eszünkbe. (Majd a magyar dolgokra is rátérek, ne legyek egyoldalú - one sided). Truth, justice. Azért abban az országban nem is olyan nagyon rég a feketék nem használhatták ugyanazt a budit, mint a fehérek. Nem ülhettek ugyanott a buszon, ahol a fehérek. Aztán volt Vietnam, tömegpusztító fegyvert is csak és kizárólag az USA vetett be eddig élesben egyes - egyedül. Kétszer. Más harci tevékenységre most nem térek ki, volt bőven, és minimum vitatható egyik - másik jogossága. Ott elég egy rossz mozdulat, és lelő a rendőr, mint a kutyát. Ott sok államban még halálbüntetés van, amit én alapvetően nem ellenzek, de Európában középkori dolognak számít ma már. A napjaink eseményeihez hozzá sem szólok. Olyan feszültségek gyülemlettek fel, amelyek máig hatnak, és nem tudni mi lesz a vége. Amúgy nehogy azt hidd, afféle 'antifa' vagyok - nagyon nem. Csak ne eufemizáljuk az amerikai történelmet, jogrendet. Ami valóban régre, az őshazába vezet vissza, pl. a Blackstone féle Commentaries gyűjteményre, amely a régi brit jogrendet foglalta össze.
Ezzel szemben Magyarország? A magyarságnak alig jutott pár száz év hellyel - közzel nyugalom, onnantól kezdve mindenki ki akarta irtani. Nyílván ismered a magyar történelmet. Idegen hódítók, két pogány között a farkas torkában, idegen uralkodók, innen - onnan, Olaszországban vagyok - mindenki csak elvitt. Jött a 'defterdár' - oszmán adószedő és vitte a 'haradzs' - ot, ugye harács - adó. Még gyerekdalok is arról szólnak: 'Gólya, gólya, gilice, mitől véres a lábad? Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja'
Volt tatár, Habsburg, jött a 20. század, Trianon, ami mai napig hajba kapunk, két vesztes háború. '45 után megint vittek mindent, gumicsizma, lódenkabát, az már szüleim, nagyszüleim korosztálya. Padlássöprés, feketevágás. Ha levágtad a saját disznód, börtön, ha találtak (mert oda tettek egyet mondjuk) egy puskát a szénakazladba - kötél. Most olvasok egy Végh Antal riportkötetet, de sokan mások is megírták azt a kort, Faludy: Pokolbeli víg napjaim stb.
Most ilyen körülmények között, ennyi évszázad trükkös túlélés után, hogy a fenébe ne legyen a magyar ügyeskedő, csavaros észjárású? Szerencsésebb történelmű népek azt látják, hogy az állam, ha el is von, azért többé - kevésbé azon van, hogy a nép is jól éljen. Nálunk évszázadokig a kutyát nem érdekelte mi marad, éhes a paraszt és? Még a nyakára tettek még egy 'porciós', kosztos császári katonát is. Hogy nincs elég, éhenhal a nép? Annál jobb, dögölj meg! És ment a nép a mocsárba, nádasba bujkálni. Erről szólt az egész magyar történelem, a kibúvás, okosban megoldásról, a kiskapukról. Mert másképp nem élte túl. És ezt nagyon nehéz meghaladni.
Igen, Szabo kolleganak NAGYON igaza van, ez itt "mas vilag". :)
A belga ertetlenkedeset nagyon megertem.
A szabalyok betartasa, az ado es barmi jarulek pontos befizetese az nem kerdes, termeszetesen fizetni kell, fillerre pontosan. Tobb oka van ennek, az angolszasz kulturaban nagyon mely tortenelmi alapja van a torveny tiszteletnek, itt az USA-ban a "Law and Order", Torveny es Rend alappillere a rendszernek, ebben elni itt olyan, mint halnak a viz, termeszetes kozeg. De nemcsak torvenytisztelet van a hatterben, mert a szabalykoveto elet ugyanakkor az onbecsules feltetele is. Kis stikli meg elmegy, de az adocsalas? Semmikeppen. Az adot. Meg. Kell. Fizetni. Akkor nezi magat valamire a polgar, ha tisztesseges adofizeto. El tudom kepzelni, hogy a belga sertve erezte magat, amikor az optimalizalasrol beszeltel, mert, megis, mit kepzel ez rolam ?!
Arizonaban van egy varos, ez a neve: Truth and Justice. Magyarul: Igazsag es Igazsagszolgaltatas. Csak kepzeld el, mekkora ereje van a Torvenynek egy olyan orszagban, ahol a varoslakok "Igazsag es Igazsagszolgaltatas"-nak nevezik el a varosukat ...!
Szoval, mas vilag. Es a ramenosseg is egeszen mast jelent itt, mint a hazai kornyezetben, azt hiszem. Emlekszem a sogorod esetere is. ;)
Szoval, akkor inkabb Amerika! :))
Irod, hogy "A kommunisták óriási károkat okoztak az emberekben." Mire gondoltal ...?
A 4 ből a kamionos egy szánalmas alak akinek semmi önbecsülése nincs. Én ha elb@szok valamit vállalom a következményeket. Fizetek azt megyek. Legutóbb tavaly ilyenkor, 1 hónapja lejárt GKI kártyával buktam. Ki se szálltam a kocsiból.
Szabó fórumtárs mint gyakorló mindenes talán jobban el tudja ezt magyarázni, én lusta genya vagyok, megfizetek egy könyvelőt aki törődik a dolgaimmal. Igen az állam minden fuvarfeladaton amit leszámlázok keres 27%-ot. Nekem ezt a pénzt minden hónapban fel kell adnom a Nemzeti Adó és Vámhivatal-nak. (NAV) Ezen felül van még számos járulék, adó amit fizet a magyar fuvaros meg a többi. A magyar persze okos, nem szereti ha lenyúzzák a bőrét és keresi a kiskapukat. Remélem vágod hol a hangsúly de erről maximum ennyit lehet nyilatkozni! Mi "természetesen" fizetünk áfát minden szolgáltatásért ugyanúgy mint te a kézzel fogható dolgokért. Itthon a mindenkori kormányok úgy döntöttek, hogy a fogyasztást adóztatják szarrá mert azon nem lehet csalni. Enni kell, ruha kell, tankolni kell, fűteni(hűteni) kell, stb. Lassan a jövedelmeket is utolérik de csak lassan. Igyekeznek a bankrendszerre szorítani, hogy lássanak mindent de amíg 2 embernek az érdeke egyezik, addig kihagyja az államot(mint semmit nem adó szolgáltatót) a buliból. A létező szocializmus olyan szinten változtatta meg hazánk fiainak hozzáállását az államhoz, hogy nem vagyok biztos benne, nálunk nem maradna ugyanez a felfogás akkor is, ha 5-6-10% lenne a fizetendő adó és utána békén hagynának! Talán az én nemzedékem eltűnése után! 1970 ben láttam meg a napvilágot. A kommunisták óriási károkat okoztak az emberekben.(bennem is pedig éppen nagykorú lettem amikor düledezni kezdett a rendszer) Egy magyarországi belga tulajdonú(igazgató is belga) cégnél is tevékenykedtem kicsit. A vevők megkértek intézzek el olyan okosságokat amiket a hasonló terméket gyártó magyar cégnél megszoktak.(költségcsökkentő optimalizálások melyek előnyösek mindkét félnek) A főnök piszok nehezen értette meg mit is akarok(akarnak) és elzárkózott, mondván az a pénz jár a királynak.(Belgium királyság és ők büszkék rá, hogy adót fizetnek neki) Mondtam itt nincs koronás fő és ő is jól jár így és így. Nem. Nem is érti mi szükség van "tiszta" pénzre. Más kultúra, nem is próbáltam többet. Azóta a sokadik belga, holland főnök jött ment a cégnél, elvegetálnak nem növekszenek. Én ezt szoktam meg, itt érzem jól magam, semmi pénzért a hazát el nem hagynám. Ha összejövünk a haverokkal szidjuk a rendszert mint apámék a szocializmust annak idején de maximum nyaralási célból hagyjuk el az országot tartósan. Te azt írtad a rámenőseké Amerika. Na itthon megtudnád milyen rámenősnek kell lenni ahhoz, hogy érvényesülj! És puska nélkül!:-) Ezért írtam az első, hazatelepülést firtató írásod után, hogy maradj ott ahol vagy ha megtaláltad számításodat!
Igen, itt sokkal kevesebb, zomeben 5-6%, nehany allamban pedig nulla szazalek. Itt egy lista csemegezni. :) Kamionoskent nem fizetek AFA-t a szolgaltatasokert (javitas, mosas, stb), csak a kezzelfoghato dolgokert, mint pl alkatreszek, gumik, stb.
Jol ertem, hogy a fuvarozasert 27 % adot fizetsz az allamnak, de azt tovabbszamlazod a fuvaroztatonak, az pedig megint tovabb es tovabb, s vegul a sor vegen allo fogyaszton/vasarlon csattan az ostor?
Ennél azért bonyolultabb de tényleg jó helyem van. Vannak rövid 30-35 km.-es fuvarjaim is. Olyankor 260-300ft/q.(mázsa ha esetleg neked ez már nem egyértelmű)+ budapesti kerületi behajtási engedély, (5500ft) +HUGO(ez az útdíj) +27% adó. Azt mondanám, szegények vagyunk de jól élünk. Jellemzően nem fogalmazok többes számban(mások nevében) de ezt most komolyan így gondoltam.
Mondom én ,hogy az USA (Kanada) minden értelemben vett " más világ"!
A mindennapi munkánk során ( a családi vállalkozásunkat értve a többes szám) reggeltől estig találkozunk olyan emberekkel akik BÁR közvetve- közvetlenül a mi munkánkból élnek de éreztétek velünk ,hogy " csak egy sofőr,fuvarozó....." van a vonal másik végén.
Erről minden ál szenteskedés nélkül mondhatom,hogy EGYSZERRE tehet az " igen tisztelt" Európai :
- sofőr aki 90 km/ h hangól végig a lakott területen,a Tesco parkolóban szórja ki a szemetét,h@gyozza oldalba más autóját,töri- tapossa ki a szegély követ,a le- fel rakón istent játszik, menetközben bal lábát a műszerfalon tartva videózik.......stb
-a vállalkozó aki nem fizeti ki a sofőrjét,nem fizet adót- járulékot,nem tartja karban autóit,nem fizet út díját,le sz@rja az ágazatra jellemző rendeleteket,alá ígér a másik fuvarozóknak,....stb
-a Speditőr aki pofátlanul sokat vesz le a fuvardíjból,b@szik időben le adni a rendszámot,diszpó számot,ekaer számot,kutyába sem veszi a sofőrt- fuvarozók,a nagyobb haszon végett adja oda a munkát más náció fuvarozóknak,.....stb
Ez mind kellett ahhoz ,hogy most mindenki okkal- ok nélkül mutogasson a másikra.Ami ugye egy zsákutca!
Persze azért akad SZÉP SZÁMMAL pozitív aspektusa is a munkánknak de ez valahogyan kezd el homályosodni ,pláne a Covid- 19 terjedését nézve.
Csinaljon mindenki eleg penzt, becsuletes munkaval. Ennyi kell a boldogsaghoz. Es egy szep feleseg. 😊
Jelenleg 4-5 dollar kozott mozog a fizetseg, merfoldenkent. Az magyar penzben kb 830 Ft kilometerenkent, vagy ha ugy vesszuk, percenkent. 😊 (4,5 usd x 313 Ft) : 1,7 = 828
Mi is azt szeretjuk, nagyon! A nagyfiam most indul el egy 5-hetes gyalogturara, Indiana allamtol Michigen, Wisconsin es Minnesota allamokon at Wyoming-ig kanyarog a tura ut, sok-sok erdo, hegyen, nemzeti parkon keresztul. A masodik fiam ugyanigy, csak o meg hosszabban es meg tobb erdovel, heggyel Kanadaban, Toronto-tol Vancouver-ig, British Columbiaban. Igazi termeszetjaro csemege minden napjuk. :)
"a kutyát nem érdekli hogy te éppen kamionos vagy"
Ez ugy igaz, hogy a kutyat nem erdekli, hogy te eppen mit csinalsz vagy mit nem csinalsz. Husz eve lakunk az utcaban, a ket szomszedom kb 15 eve, a szembeszomszed 18-19 eve, de a keresztnevukon kivul szinte semmit nem tudunk roluk, es ok se mirolunk. Felevente talan ha egyszer latjuk egymast messzirol, akkor vidam integetes egymasnak, es annyi. :)
A kamionosokra azonban figyelnek az emberek, jo ertelemben.
Amikor egy varosban beveszek egy szuk kanyart, van hogy a jarokelok tapsolnak vagy magasba emelt huvelykujjal gratulalnak. Es sok elismerest figyelmet kapunk a virusjarvany kozepette vegzett munkankert is. Irtam korabban, hogy hosokkent tekintenek rank, gondolom a kitartasunkert es mert minden de minden ami van, azt egy kamion hozza el az embereknek. Ezt aztan sulykolja is a media, de az orszagutakon is nagy tablakon hirdetik, egyszeruen es roviden, oriasi betukkel: Koszond meg egy kamionosnak (Thank a trucker). Vagy egy masik mindenutt lathato hirdetes: Van neked, mert egy kamionos hozta (If you have it, a trucker brought it). Gondold el, ha ezt latnad es olvasnad Magyarorszagon nap mint nap az orszagutmenti reklam tablakon, ujsagban, TV-ben, hogyan tekintenenk rad ott az emberek?
Most volt nalunk eppen a kamionos megbecsules hete, szept 13-tol tart 19-ig. Ez egy orszagos kampany, minden evben ugyanakkor van, kis ajandekokat kapunk minden kirakasnal, berakasnal es spontan az utca emberetol amerre jarunk, csak azert, mert kamionosok vagyunk, s hozzuk-visszuk az arut ejjel-nappal, hoban szelben napsutesben. Itt egy link rola sok keppel, izelitoul: https://duckduckgo.com/?q=thank+you+truckers&t=newext&atb=v233-1&iax=images&ia=images Es itt egy masik kamionos munkat megkoszono oldal, pillanatkepekkel az eletunkbol: https://www.thankatruckdriver.com/