A hátsókerékmeghajtással mi a helyzet? A pótkerékre is tegyek láncot??
Arról nem is beszélve hogy sem egyik kerékre sem fér el...
Viszont minden télnek új téligumikkal vágok neki, soha semmilyen problémám nem volt a havas utakkal. 50-50 %-os súlyeloszlás, difizár, egyszer egy megpakolt kisbuszt húztam ki a hóból. :-)
Szerény véleményem szerint ez a hóláncmizéria is kereskedői lobbi, ugyanúgy mint a többi hasonló.
Aki ennyire fél pár deka hótól arra a pár napra igazán otthonhagyhatja az autóját.
Azért én is megnéznék egy miniszteri Audit amint a kigyúrtkopasz ötméterenként le-fel szerelgeti a hóláncot. :-)
Nekem az olcsóbb fajtából van hóláncom, még csak nem is Y mintás, hanem létramintás. (Azért szerintem is jobb az Y-os.) Viszont ezzel is gond nélkül felmegyek azon a 2-3 hágón, amit a sítúrák alkalmával le kell küzdeni. Az nagyon fontos, hogy könnyen és gyorsan fel lehessen szerelni, és a szereléskor ne kelljen rágurulni a kiterített láncra, mivel elakadt autóra az olyan láncot csak úgy lehet felszerelni, ha levesszük a kereket.
Remélem a honvédségi PSZH-ra is ott fogják szerelgetni a kresztábla előtt a láncocskát. Lehetőleg mind a négy tengelyre :))
Ja, és persze a "kormányzati" A6-os Audikra is. ("kvatróságtól" függetlenül) Kresz alól nincs mentelmi jog! :)
Az okosok szerint egyébként, ha a 4WD-re lánc kell és csak 1 pár van, akkor elöre, mert ott az irányváltásba is bedolgozik, míg hátul csak a kitolásba :))
Igazad van, én is csak arról beszélek, hogy _így_ értelmetlen a dolog. Egyébként most hallottam az RTL Klub hírösszefoglalójában, hogy az új kresz kötelezően előírja... blablabla.
Hurrá!
:((
Egyébként egy 4WD-s autónál _tényleg_ olyan érzésed van -még nagy hóban is- mintha egy óriás tolná a gépet, k..va jó! És _ugyanez_ ónos-esős, jeges úton is. Én csak véletlenül vettem ilyen gépet, de hihetetlenül jó dolog.
És erre még hóláncot...
Mondjuk engem nem bánt, mert úgy is van mindkét kocsihoz, de tényleg azért egy alföldi országban durva lenne bevezetni kötelezö érvénnyel.
Viszont azt azért ellenöriztetném, hogy aki a havas napokban használja az autóját, rendelkezzen valami hathatós eszközzel (értsd téligumi, hólánc, 4WD) a normál közlekedés elemi szintü abszolválásához. Akinek meg nincsen az ne használja az autót abban az évi 4-10 napban!
Sziasztok!
Nekem sacc 5 éve van egy pici "kapcsolható-összkerekes" autóm. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a "sima" "4évszakos" koreai roadstone abronccsal télen, hóban (akár 30-40cm, pl Mátraházán), vagy akár sárban latyakban _simán_ elboldogulok. Mindaddig, ameddig Ladával jártam, kellett a téligumi, de hóláncra akkor sem emlékszem, hogy szükségem lett volna. (Persze akkoriban nem mentem "hegyezni")
De eljött az idő, hogy megint b@szogassák valamivel a népet. Tekintet nélkül a gép hajtásláncára, jól megbüntetnek, ha nem használsz az adott szakaszon hóláncot. Király! Megint úgy értelmetlen az egész, ahogy van. Egy 4WD-s autó lánc nélkül talán csak a falra nem mászik fel, oda viszont lánccal sem. Egyébként is kérdés, hogy akkor most csókolom melyik tengelyre szereljük a láncokat? Mert ugyan az első irányít, de a hátsó "löki" a verdát ki a "dzsuvából"... Akkor most összkerekesek két garnitúra láncot használjanak?
De nem fontos, lehet cseszegetni megint valamivel a legtöbb adót fizető autós társadalmat, és ez a lényeg.
_Idióták!_
(Bocs a szubjektivitásért.) Szvsz amíg nem határozzák meg a kivételt képező hajtáslánc-tipusokat megint jó kis túlkapásnak vagyunk tanúi.
Kiváncsi vagyok, mikor vezetik be a nyári tengerparti útvonalakra a kötelező kabrió-tető használatot. (pl azért, mert a klíma nélküli kocsikban a hőgutától megszédülhet a vezető, és ez balesetveszélyes...)
Üdv:
Hunter
PS: És nekem még csak nem is terepjáróm van... Kíváncsi vagyok, mit szolnak ehhez az _igazi_ terepesek?
Szia Lada!
Úgy tudom, hogy az Y mintás hólánc a jobbik(a tescos asszem nem az). Fontos, hogy a felszerelhetősége mennyire bonyolult és milyen anyagból van (hegesztett láncszem!)
Szerintem télen a legjobb a téligumi:
1. alacsony hőmérsékleten megváltoznak a gumi tulajdonságai más lesz az úttartás, fékút, stb. ebből a szempontból sem helyettesíti a hólánc
2. a téligumi mindig fennt van (veszélyhelyzetben is), nagyobb a biztonság
3. a hóláncnak csak nagyobb hóban van értelme (OTT viszont NAGYON JÓ), jégen semmire sem jó, lejárt-havas úton is csak tönkreteszi a gumit
4. a meleg autóból kiszállni és dermedt kézzel (kesztyűben nem lehet)a hóban a lánccal vesződni nem kellemes dolog és sok idő.
Én hóláncot csak nagy hóban (amíg feltétlen szükséges) és csak kis sebességig (max.40-50km/h)használok (a nagy sebességnél elszakadó lánc csúnya dolgokat művel)
Üdv. mkp
Én téligumi + hóláncot hordok télen. A lánc csak a problémás helyek miatt kell, de én erdö szélén utolsó utcában lakom hegyoldalban. Nekem még soha nem volt olyan problémám mint quattro_-nak, pedig volt olyan is, hogy egy bö láncot kellett felraknom egy kocsira. Söt egyszer az Alfával rendes hóban lánccal húztam fel magam után a Corvette-t is!
Persze,hogy megfeszítettem. Nem a futófelület kopott,hanem a gumi oldala.És mikor már látszanak a szálak oldalt,valahogy nincs igazi biztonságérzete az embernek :-)
Mielőtt átléptem az összkerekesek táborába,sokat hóláncoztam,igaz elsőkerekesekkel.
De nem egyszer előfordult,hogy lenyalta a gumit a hólánc.Azaz 3-4láncozás után dobhattam el a gumit is.Pedig a lánc se a legolcsóbb fajta volt.
Valami olyan trukkje volt, hogy ha puha feluletre (ho) jutott a kerek es a ho/sar belement a bordakba vagy a szogek godreibe, akkor bujtak ki a szogek....
Ausztriaban ugyan nem kotelezo, de hasznalhato, a magyar szabalyozasokba meg nincs ertelme belemnni, mivel gyakran nincs ertelmuk:(... Hogy mukodott az a visszahuzas? Ja, egyebkent a hangja konnyen lebuktathat!:)
Erdekes dolog, de a skandinavoknal _kotelezo_ a szoges gumi, asszem oktobertol vagy novembertol. Es az utjaik sokkal jobbak, mint a mieink, tobbet tisztitjak, etc....
Nekem meg sosem sikerult holancot elhagyni...Igaz csak a hobol kimaszas idejere szok hasznalni.
Szoges gumi: csak akkor buntetnek, ha eszreveszik. Nekem szerencsem volt (?) de nem neztek. Olyan szoges volt, hogy normal uton visszahuzodott a szog a gumiba, es csak havon bujt elo....
Az olcso lancot konnyu elhagyni. Az enyem 12e volt, azzal nincs semmi baj. A mtrosat elhagytam az elso nap. A Geza altal emlitett szoges gumiert csunyan lehet itthon buntetni. Egyebkent tenyleg jo.
nekem szerintem tökéletesen megteszi a hólánc is mivel csak városban közlekedek.
Bár télire két szabály mindenkinek:
1. amikor leesik az első hó ne használd a kocsit minnél tovább (néhány órától - 1 vagy 2 napig ) ilyenkor történik a legtöbb koccanás, baleset. A gépjárművezetők nem hajlandók figyelembe venni a megváltozott körülményeket és csatttttttt!!!
2. ha pedig jót akarsz autokázni télen akkor este és reggel (csúcsforgalmat kerülve) lehet "rosszalkodni" (csapatás vagy kézifék)
Nekem ilyen parezres van (Y mintas) es amikor kell, akkor nagyon jo, hogy van...de ugy kell ezzel is banni, mint a terepjaroval: arra jo, hogy olyan helyen akadj el, ahol mar a madar sem jar!