Keresés

Részletes keresés

ptibike Creative Commons License 2010.12.04 0 0 2055

Köszi a segítséget.

Előzmény: ablak11 (2054)
ablak11 Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2054

Bi Luo Chun (tavasz jáde csigái) egy kínai tea, valszeg a felirat is kínai.

Elég jó minőségű (persze függ a frissességtől is)

70 fok, rövid ázási idő, ha lehet gaiwan-ban készítsd, sokszor felönthető.

van taivani változat is.

a kínai kicsi csiga alakú, világosabb zöld, "szőrős" levelekből és rügyekből áll. a tajvani hosszú sötétzöld, majdnem fekete levelekből.

Előzmény: ptibike (2051)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2053

Hol és mennyiért lehet Bp.-en autentikus Rooisbos teát kapni?

ptolgyes Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2052

Ja hát kérem ha Debrecenben tetszik lakni, akkor egyértelműen irány a Carpe Diem. Én is ott kaptam az első pofont gyokuroból... :)

Javaslom a Teknős 100 évét. Nekem azt mutatta akkor a tulaj és hát nem tréfa anyag.

Bi luo chunt nem ismerem, de így ráérzésre az talán inkább a típus mint a márka...

Előzmény: ptibike (2050)
ptibike Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2051

Megtaláltam a zacskót. Nem 2,50, hanem 3,50 volt. Tehát olyan ~250 Ft, 100 grammos. Felirata: High green tea. Bi luo chun, gondolom ez a márkanév. A többi japánul és románul van rajta. :) Ismeri valaki?

ptibike Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2050

Debreceni vagyok. Végül úgy döntöttem, hogy a Carpe diemben megkóstolom a gyokurot. Nem akarom kihagyni. Ott szakszerűen el lesz készítve remélhetőleg és ha bejön, akkor nyugodtabban adok ki rá annyi pénzt. Szerintem ez az ésszerű.

Voltam pár hete Nagyváradon és vettem az egyik tea és gyógynövényboltból nagyobb kiszerelésű zöld teát. 2.50 volt csak. Elég kellemes, árához képest. Volt a tasakban 2 ajándék fekete teás filter is. Ha érdekel valakit, előkeresem a zacsiját. Direkt elraktam a tea átöntésekor. :)

Előzmény: ptolgyes (2049)
ptolgyes Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2049

Hát ez a megéri-e kérdés elég relatív.

Simán leélheti az ember az életét gyokuro nélkül... :)

Először nekem is nagyon fura volt sokat kiadni teára. Aztán amikor az ember eljut oda, hogy egy tea nem a vízpótlásra szolgál némi ízzel, hanem egy alkalom válik belőle, na akkor már van értelme beszélni erről a kategóriáról is.

Én manapság már ahhoz hasonlítom ezeket a dolgokat, hogy mondjuk egy jobb üveg bor, whisky, stb. mibe kerül, és egyből kijön, hogy olyan vészesen nem is drága a dolog. Az tény, hogy luxuscikk és ezért nem is adathat meg mindenkinek (még Japánban se), hogy ilyeneknek éljen. De ha belefér, hát hajrá... ;)

Ami szerintem tényleg fontos a gyokuro esetében, hogy hogyan van elkészítve. Én pancsoltam el pár adag teát mire megmutatták, hogy mitől is jó ez nagyon. Szóval tessék szakavatott embert keresni a feladatra, ha egyszer rászánod magad!

Előzmény: ptibike (2047)
ablak11 Creative Commons License 2010.12.02 0 0 2048

Ha pösti vagy menj be ide Hanami, vagy ide: 1000Tea és kóstold meg.

Sztem egy próbát megér.

Előzmény: ptibike (2047)
ptibike Creative Commons License 2010.12.01 0 0 2047

Azt hiszem inkább kihagyom. :( Az árán ledöbbentem. Tényleg ennyire jó? :)

Előzmény: ptibike (2046)
ptibike Creative Commons License 2010.12.01 0 0 2046

Na végre van egy kis élet a fórumon. :)

Visszaolvasva utóbbi hsz-eket, felkeltette érdeklődésem ez a gyokura tea.

Csanjedi Creative Commons License 2010.11.25 0 0 2045

Hát igen ez már már kérdés, hogy milyen, én mivel napi szinten iszom, igaz nincs szertartásos hangulata, de azért szeretem, mert ébren tart és nem is drága, jo illata van, lényeg az hogy hamar elfogy, tehát a szakszerűtlen tárolás miatt pl nem fog megromlani. A zöld tea az papírdobozban volt, és hát meglepő, zöld szin voltés nem nagyon volt rajta magar felirat:D mondjuk valamelyest tudok kínaiul, meg hát ilyen körben is dolgozom, de azért nyitottnak kell lenni más irányba is. Az oolong vmi gyoteakeverék, tehát nem a kimért, de majd megkérdezem a nőcit hogy van-e grammos kiszerelés.

Előzmény: ablak11 (2043)
Teaimádó Creative Commons License 2010.11.25 0 0 2044

Sziasztok. Szeretném ha segítenétek, hol lehet jó kínai teát kapni, mert sokan mondták az Ázsia Centert, hogy van kínai tea bolt, ha van is, kicsit messze van. Előre is köszönöm!

ablak11 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 2043

milyen oolongok vannak? néha lehet egész jókat kapni kínai piacokon, de nekem szinte sosem derül ki, hogy az pontosan mi is.

dobozos teát nem vennék, csak ha valaki oda merné tenni a kezét, hogy valóban jó minőségű tea van benne.

Előzmény: Csanjedi (2042)
Csanjedi Creative Commons License 2010.11.23 0 0 2042

Én az ázsiacenterben vettem egy dobozos zöldteát,de pl kapni oolongot is egész joáron, pl belvárosi teaházakban sosem vennék ilyen teákat, nagyon drága, és kb ugyanazt kapod. Jó persze egyelőre kisebb a választák a centerben, de azért a gyógyteákért érdemes kimenni, és értenek is hozzá. Csak az ember elejt egy nyihaót és már jobban megy a kommunikálás:D

ablak11 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 2041

mit főztök ebből?

átlátszó... (reklám)

Előzmény: Törölt nick (2040)
ablak11 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 2039

tény, hogy ezeket a teákat hamar meg kell inni

Menghai-ból nekem nem mind jött be. múltkor a Hanami-ban ittam egyet (majd kikeresem a nevét), de nem volt annyira jó, mint amit vártam volna tőle. Picit olyan volt, mint amikor egy zöld teát csak 1/2 év után iszol meg (persze ennél ez nem lehetett gond, ahogy te is írtad).

Elég semleges íze volt.

Nem volt rossz, de többet vártam.

Előzmény: ptolgyes (2038)
ptolgyes Creative Commons License 2010.11.22 0 0 2038

Manapság ez alakult ki nálam.

Van valami teljesen jó kínai zöld pl. otthon, de az ingereim mindig vagy a Menghai sötét, vagy a Xi Zhi Hao zöld pu'erh fele visznek. Igazából még a japán zöldteák (sencha, gyokuro, stb) is kikopott a fogyasztott dolgok közül, kivéve a matchát. Az oolongokat is nagyon szeretem, meg még sok mindent.

Ez szerintem azért lett így, mert hétvégente van időm és alkalmam elmerülni a teázásba (kivéve a munkahelyi reggeli matcha), de az se minden hétvégén. Egyes teáknak (pl. japán zöld) kifejezetten ártott a szakszerűtlen tárolás, míg mondjuk egy pu'erh teljesen jól bírja szóbahőn, sőt, mintha javulna is az idővel. Szóval a rendszertelen életmódnak a pu'erh hibátlan... :-)

Előzmény: ablak11 (2037)
ablak11 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 2037

nyitva voltak

más zöld teák, esetleg oolong nem is jönnek szóba?

Előzmény: ptolgyes (2036)
ptolgyes Creative Commons License 2010.11.21 0 0 2036

Emlékeim szerint téli időszakban nyitva szoktak lenni vasárnap is. Legalábbis pár éve még így volt.

A gyokuro meg egy remek dolog. Életem egyik meghatározó ízélménye volt, amikor Debrecenben a Carpe Diemben Dénes, a tulajdonos készített nekem egy gyokurot: A teknős 100 éve. Állítása szerint ez egy egyszerű, parasztos gyokuro, de hirtelen rájöttem, hogy korábban én csak elpancsoltam a gyokurokat ahelyett, hogy szakszerűen élveztem volna. Rá pár hétre igyekeztem egy teás barátomnak megismételni azt, amit én kaptam Debrecenben. Na akkor ő is meglepődött, hogy így is lehet... :)

Ha jól emlékszem a receptre, akkor valami olyasmi volt, hogy 8-10g tea, kb. 1dl-es kis teáskanna, 60-70 fokos víz, és az első felöntés olyan 4 perc. A jó gyokuro ettől nem lesz keserű, de olyan tömény íze lesz, hogy szeletelni lehet.

Én kb. csak a matcha miatt szoktam le a gyokuroról, a matcha lórúgásnak jobban bejön... :) Áztatósnak meg manapság inkább pu'erh megy itthon.

Előzmény: ablak11 (2035)
ablak11 Creative Commons License 2010.11.21 0 0 2035

most iszogattam meg egy jó kis gyokurot, szuper volt.

1000teában vettem 2 hete.

úgy láttam vasárnap is nyitva vannak már, úh lehet, be is nézek. eddig valamiért nem volt ez divat náluk, de én külön örülök, mert ilyenkor rámjön a vasárnap délutáni lagymatagság, meg jól rástresszelek a hétfőre. valami el kell vonja a figyelmemet :)

ptibike Creative Commons License 2010.10.19 0 0 2034
2 napja mentem megkeresni a teaboltot de nem találtam. Akit kérdeztem se tudott róla. Pontosítanál kicsit, hogy hol is van? :)
Előzmény: jenky81 (2027)
ablak11 Creative Commons License 2010.10.18 0 0 2033
és pont ez a változatosság teszi az egészet izgalmassá :)
Előzmény: wagashi (2032)
wagashi Creative Commons License 2010.10.11 0 0 2032

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a tea, mint mezőgazdasági termék változik évről évre, a különböző évjáratú teák erős különbségeket tudnak mutatni az adott év időjárásától függően. De ugyanaz a fajta tea teremhet több különböző teakertekben is, és akkor még a teakertekből származó teák között is lesz különbség. Attól is függ, hogy az év mely szakában lett szedve, feldolgozva. Úgyhogy bőven lehet, hogy a tea is friss volt, a tárolás is helyes, mégse ugyanazt az ízélményt nyújtja, mint amit vártál tőle egy előzőleg vásárolt tea után.

A nagy kereskedőházak, mint pl. a Twinning is, ezt azzal védik ki, hogy mindig blendet/keveréket árulnak, így biztosítva az azonos ízvilágot évről évre.

Előzmény: Törölt nick (2013)
ablak11 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2031
én is a hong és puerh teákat szeretem a legjobban ilyenkor.
van most kedvenc is: yun pu puerh, nagyon finom (nekem)
Előzmény: ptibike (2030)
ptibike Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2030
Egyet értek, ide nem hirdetést olvasni jár az ember.

Eléggé döglik a fórum. Még mindenki issza a megszokott teáját? Itt az ősz, elő kell venni a téli kedvenceket. Ki mit szeret ilyenkor?
Kaptam pár hete egy barátomtól Angliából nagyon finom teát. Tejjel kell inni. Nem hittem volna, hogy meg bírnék ilyet inni valaha. Annyira erős íze van, hogy a tejjel mintha valami tejeskávé egyveleg lenne. :)
Na persze megkóstoltam natúron is és mintha Puerh tea lenne.

Előzmény: ablak11 (2029)
ablak11 Creative Commons License 2010.07.13 0 0 2029

hello,

hát ez pont nem az a fórum, ahol ilyen remek, mlm-ben terjesztett étrendkiegészítőt kell reklámozni.

erre biztos van más hely is.

itt kifejezetten a teáról és a teázókról beszélgetünk  (meg persze a kellékekről).

ha ezekről van véleményed, tapasztalatod, örömmel látjuk.

köszi

skacok, javítsatok, ha tévednék!

Előzmény: Kisbundás (2028)
Kisbundás Creative Commons License 2010.07.12 0 0 2028
Sziasztok!

Had ajánljak nektek egy különleges teát:
Reishi Gano Tea a tea minden jó tulajdonságával rendelkezik, eddig semmi érdekes, de rendszeres fogyasztás esetén a hozzáadott kiemelkedő minőségű Reisi Gano por egészségünket is javítja, nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges színezékeket és ízesítőket. Frissíti a szellemet és a testet, segíti az emésztést és fenntartja az egészséget.

Ha valakit esetleg bővebben érdekel írjon.
Nálam vásárolni is tud belőle ;-)
arimacsi@gmail.com
jenky81 Creative Commons License 2010.07.11 0 0 2027
sziasztok. debrecenben nyilt egy aranyos kis teabolt. voltam már bent és nekem tetszett a választék, meg a bolt. tudom ajánlani. a halköz üzletház külsö üzletsorán van.
ptolgyes Creative Commons License 2010.07.08 0 0 2026

Tegnap pár év után ismét voltam az 1000 teában. Valahogy manapság nem volt kivel menni, így elsikkadt a járás, de most szerencsére 2 barát kapható volt a dologra. Nekem még mindig szimpatikus a hozzáállásuk a dologhoz, jó teákat ittunk, kellemes volt kint ülni az udvarban.

Ha netes rendelés (vagy ha elutazol odáig), akkor a debreceni Carpe Diemet én is tudom javasolni nagyon. Szimpatikus tulaj, igényes választék, jó minőség.

Előzmény: Törölt nick (2025)
Unsui Creative Commons License 2010.07.08 0 0 2024
Helló,

nem írtad milyen teákról van szó. Kínai, japán esetleg más? Így elég általános. Az "élő" tea elég szubjektív műfaj és valóban változhat az íze, akár a leggondosabb tárolás mellett is.

Én a következőképpen szoktam eljárni: kezdetnek veszek 25 grammot (ahol nem lehet ott megkóstolom helyben, ha így sem lehet és csak 50 vagy 100 grammot lehet venni, nagyon kíváncsivá kell tenni, hogy megvegyem; ismeretlen hely esetében inkább lemondok róla.)

Válasz a konkrét kérdésedre:

1000tea (bár én is érzek valami ingást, de kétségtelenül vannak jó teák)
Hanami Teaház (tetszik a szemlélet, ahogy viszonyulnak a teához, ha kifogásom lenne szerintem egyből megnyugtató módon kezelnék. Eddig nem volt.)
Fehér Felhő (személyes kapcsolat is van, ezért szubjektív, de korrekt kiszolgálás.)

Vidék:

Carpe Diem, lehet rendelni a netről is és gyors, alapos a kiszállítás. Jó szívvel ajánlom őket is.

Üdv, U.

ui.: én inkább kínai teákat iszom, így ezekre vonatkoznak a fentiek.

Előzmény: Törölt nick (2022)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!