Keresés

Részletes keresés

Ütemes Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1242
Ezt a kicsinyítő képzőt nem bírom soha jól kihallani a csapos kérdéséből.
Na majd ezzel fogok legközelebb próbálkozni :-)

A vasúttörténeti parkban egyszer megkérdezte valaki a szlovák étkezőkocsi mellett dolgozó csapost:
- Mi az a kofola ?
- Olyan, mint a kóla, csak jobb - hangzott a meggyőző válasz.
Előzmény: bopat (1240)
almart Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1241
Pont igy.
A kofolat en sem szeretem,igaz a valodi kolat sem.Viszont teny,hogy a szlovakok nagyon buszkek ra,nemreg volt azt hiszem a Novy Casban egy riport a keszitojerol meg hogy mekkora durranas volt,mennyi fele exportaltak anno. A hozzaertok azt mondjak az a kofola mas volt mint a mostani,ez csak hitvany utanzat.Allitolag...
Előzmény: bopat (1240)
bopat Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1240
Dvánásztka vagy valahogy így :)
A kofola egy borzalom, soha nem fogom már megszokni, pedig már egy ideje itt lakom.
Előzmény: Ütemes (1238)
bopat Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1239
Nincs semmilyen rendőrállam, ez tuti. Csak határozottabb rendőr.
Azzal is egyetértek, hogy keményen felléptek a baromarcú nácimajmok ellen. Ezeket el kell taposni, és nem holmi jogokra hivatkozva engedni őket terjeszkedni.
Ha viszont nem ilyen szemétbandák ellen lépne fel a rendőrség, keményen vagy jogsértően, azt azonnal kivizsgálni és seggberugni őket, a törvényeket be kell tarttani mindkét oldalon.
Előzmény: Fatboy Slim (1235)
Ütemes Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1238
Én csapolva csak 10-est és 12-est láttam, és talán szerénytelenség nélkül mondhatom, alapos tapasztalataim vannak a fogyasztásban.
Lehet, hogy pont ezért nem tudom már hogyan kell a 12-est mondani ?! :-))
Át fogok térni a kofolára ...
Előzmény: bopat (1237)
bopat Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1237
A 10 es sör gyengébb, a 12-es vagy netán a 13-as sör sokkal erősebb, azaz ezekből csak mértékkel fogyasztani, mert gondok lehetnek.
Ha jól emlékszem van 9-es sör is de az a szakik szerint csak hideg vizelet :)))
Előzmény: Ütemes (1236)
Ütemes Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1236
Belenéztem a linkelt gasztró szótárba, de nem találtam meg amit kerestem.
Engem mindig azzal hoznak zavarba, amikor megkérdezik az ivóban, hogy 10-es vagy 12-es sört akarok-e inni. Persze megoldom, de soha nem jut eszembe a szabatos válasz :-)
Előzmény: IMi (1227)
Fatboy Slim Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1235
Előítéletekkel mentem ki, ez igaz, de nem tudom lepergetni magamról azt a támadást, amelyet a helyi magyarság ellen índítottak már hóanpok...mit hónapok, évek óta a szlovákok. akkor az nem én lennék.
Láttam, amit láttam, tapasztaltam, amit tapasztaltam. Vannak tények, amelyeket nem érdemes, sőt, nem is szabad takargatni. fontosnak tartom megemlíteni a magyar emlékek, emléktáblák tudatos eltűntetését (voltunk Galgócon, a kastély az enyészeté, mint ahogy sok más magyar vonatkozású emlék is).
szlovákia rendőrállamiságát meg nem is tudom, miért firtatjuk. a neonáci gyűlés idején már rég nem voltunk az országban, és jártunk máskor is Szlovákiában, az erős rendőri kontroll mindig is jellemző volt az országra. gondoljunk csak bele, hogyan kontrollálnák ezt a soknemzetiségű országot, ahol még mindig félmillió a magyar, rengeteg a ruszin, lengyel, stb náció.

Ellenben, hogy ne csak a negatívumokat említsem... A vendéglátásból élők tényleg tisztességesen viselkedtek, pedig mindig megtudták a származásom.

Azt is tudom, hogy ha nem lenne politika, akkor a töredéke nem lenne az indulatoknak.

És láttam a szlovák bevásárló turista buszokat, meg a Balatonra indulókat. Az előbbire Mo-n szinte üzletág épült. Percenként jött át a MV hídon a szakadt Karosák.

Mindazonáltal Szlovákia gyönyörű, a Tátráért rajongtam, mint ahogy a régi magyar bányavárosokért, a fővárosért, Kassáért, Lőcséért, meg az ezernyi - főleg magyar vonatkozású - emlékekért.
almart Creative Commons License 2009.08.11 0 0 1234
Szia!

Egyetertek veled,Fatboy ugy rajzolta le Szlovakiat,mintha haborus ovezet lenne,uristen.Kozben mindennek oka volt. Nekem amugy inkabb az itteni rendori fellepes a szimpatikusabb,mert itt legalabb van joga a rendornek. Nem ugy mint Mo.-n,ahol szerencsetlen rendor barmit csinal is,meg ot perelik be,ot hurcoljak meg,a gatyarohaszto randalirozok meg elik vilagukat.

Sajnos sokan vannak,akik mindent elhisznek ami a sajtoban megjelenik,pedig szinten csak azt mondhatom,annak jo resze nem mas,mint szandekos provokacio,feszultsegkeltes.
Mar a politikai forumban is elmondtam,sajnos mind a magyar mind a szlovak politikusok kozt vannak sovinisztak,de a "civil" emberek kozt alapjaban veve semmilyen konfliktus nincs,megell magyar es szlovak egymas mellett bekessegben.
Előzmény: bopat (1233)
bopat Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1233
Na ez akkora ferdítés hogy el sem hiszem...
Csak hogy tudd, a hétvégén neonáci felvonulások voltak, és amiatt ellenőriztek ilyen módon.
Szombaton amúgy minket is bemértek, lakott területen kívül, fizettem és kész. Igaza volt , gyorsan mentem, ennyi. Ja és nem magyar rsz az autóm. A büntetés pedig elkerülhető, nagyon egszerűen, BE KELL tartani a szabályokat.
Egyszerűen nyáron sokkal jobban ellenőriznek, itt is új büntetési tételek vannak, és valamiből meg kell élniük a rendőröknek, hasonlóan mint MOn.
Megsúgom neked, hogy semmilyen feszültség nincs a két ország között, max a magyar sajtóban van.
Mi a magyarázata annak, hogy a szlovákok mind többen és többen mennek nyaralni MOra? Nemcsak az olcsóság, hanem az erős magyar marketing, és a jó szolgáltatások. Ami azt bizonítja ismét, hogy nincs semmi gond az átlag emberek közt. Szerinted mi lenne ha itt is ugyanaz lenne a felfogás, mint amit te sugallsz? SOk magyar ember megélhetését megnehezítené. Csak nézd meg a Balatoni szállásokat, mennyi szlovák vendégük van/volt az idén.
Hidd el nem a levegőbe beszélek, én ebből élek, és mindkét irányban vannak érdekeltségeim, mert így tartom fairnek, mindkét oldalnak valamit.
Előzmény: Fatboy Slim (1231)
bopat Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1232
Kedves Fatboy
Szerintem hallgass passagerre, nem jó ha valaki ilyen előítéletekkel megy Szlovákiába.
Mivel így állsz hozzá a dolgokhoz, úgyis csak azt fogod nézni hogy mibe kössél bele, mi nem fogsz tetszeni.
Amúgy nincs igazad, a kezdeményezésben és provokálásokban a magyarok is ott vannak az élbolyban.
Megsúgom, hogy ami a magyar médiában megjelenik, az nem mindig igaz, sőt.
Sajnos a realitás az pedig az hogy amíg a mostani bagázs van kormányon, nem sokat tudsz tenni te sem, meg más sem, akárhogy is ugrál is bárki.
Ez van.
Előzmény: Fatboy Slim (1230)
Fatboy Slim Creative Commons License 2009.08.10 0 0 1231
Szóval, 1 hét Pöstyén
A Kúpelny Ostrov (fürdő sziget) nagyon kellemes hely, nagyon margitszigetes jellege van, még több szállodával.
a központ kellemes, található egy ex magyar gyógyszertár rajta a régi magyar cégérrel. A szállodában nagyon kedvesen bántak velünk, ellenben voltunk Nagyszombaton, belecsöppentünk egy rendőrségi rajtaütésbe, maszkok, géppuskák az utcákon, stb.
a rendőrök nagy mértékű jelentléte az utakon és a városokban amúgy is hihetetlen, minden úton megállítanak autókat minden országból (nem csak minlket). Igazi rendőrállam. Hazafelé a határnál pl 80-60-40-es táblánál még búcsúként kameráznak és olyan gyorsan következnek a táblák, hogy a szándék egyértelmű, a büntetés szinte elkerülhetetlen - nekünk sikerült, mert mindenhol még a megengedettnél is lassabban mentünk.

Nem valószínű, hogy visszamennénk mostanában arrafelé nyaralni, mert a feszültség a kétz ország között - ha burkoltan is - mindenütt ott van
Fatboy Slim Creative Commons License 2009.08.03 0 0 1230
miylen bunkózásra gondolsz konkrétan a mi részünkről?
a disznóságaik mindössze töredékét reagáljuk le, és nem kezdeményezői vagyunk a rossz viszonynak.
eygébként a beszámolómban említést készülök tenni a témáról
Előzmény: passager (1229)
passager Creative Commons License 2009.07.27 0 0 1229
Ha ilyen modorban beszélsz róluk, maradj inkább itthon, akét ország közötti rossz viszony Slota és társai hülyesége mellett a mi bunkóságainknak is köszönhező. talán részünkről is kevesebb tótozás kellene.
Előzmény: Fatboy Slim (1228)
Fatboy Slim Creative Commons License 2009.07.24 0 0 1228
köszi
csehül beszélek egy kicsit, azt meg megértik ezek a kutyák :)
Előzmény: IMi (1227)
IMi Creative Commons License 2009.07.24 0 0 1227
2 éve először megállított egy rendőr Zólyom előtt, nem mentem gyorsan, lámpa égett. Papirok rendben voltak, udvariasan tovább engedett. Néhány útra kell matrica, bár ezt még nálam nem ellenőrizték.
Persze nem volt rajtam "Magyar vagyok, nem turista" feliratú póló. Az elmúlt 15 évben semmi atrocitást nem tapasztaltunk. Udvariasságból nem baj, ha néhány szlovák szót ismersz, de ez így van a világon mindenhol.

pl. ez is hasznos: gasztró szótár
Előzmény: Fatboy Slim (1226)
Fatboy Slim Creative Commons License 2009.07.24 0 0 1226
sziasztok

Hétfőn indulunk nyaralni Pöstyénbe, a fürdővárosba.
Két kérdésem van:

* nem nagyon járok szlovákiába, mióta b.....kodnak velünk a tótok, ezért sajnos nem is vagyok képben, hogy mi az utakon, meg általában a helyzet. Annyit olvastam, hogy a rendőrök előszeretettel büntetgetik a magyar autósokat.
Ki hogy érzi ezt?

* a környék milyen nevezetességeket tartogat egy túrista számára?

köszi előre is a válaszokat
kékegér Creative Commons License 2009.07.23 0 0 1225
Két gyönyörű barlang van a környéken, a Bélai és a Déményfalvi cseppkőbarlang. Mindkettőben jó sok lépcső van, magyar nyelvű leírást kaptunk. Itt találod a belépőket és minden fontosat a barlangokról:barlangok. Szepes váránál két parkoló is van, nem érdemes lentről indulni ( Szepesváralja), a másiknál majdnem a bejáratnál parkolhatsz. Ezt úgy találod meg, hogy mész tovább Eperjes felé, és amikor a várral melletted van, szinte elhagyod, jobbra visz egy út, ami felkanyarodik a bejárathoz. Lőcsén a városházát érdemes megnézni és a Szent Jakab székesegyházat, itt magyarul is meghallgathattuk az idegenvezetést, ráadásul egy szlovák srác mutatta meg, hol van ez a "doboz". Mindezt a főtéren találod. Ólublón is van egy gyönyörű vár.
Ezek emlékeim szerint max. 1-1,5 órán belül elérhetők Csorba-tótól. Ötleteket még itt találsz:Magas-Tátra. A parkolás egységes, a másik fórumon 4,7 eurót írtak. Ez egésznapra szól, és ha megveszed a Csorba-tónál, megállhatsz vele pl. Tátralomnicon is. Hol lépitek át a határt? Túrákban mennyire vagytok felkészültek? Ismeritek a terepet, vagy először jártok majd itt?
Előzmény: fotosvicky (1224)
fotosvicky Creative Commons License 2009.07.23 0 0 1224
Sziasztok!

Szombaton szeretnénk menni a Csorba tóhoz a barátainkkal.Tudna Valaki segíteni,hogy mennyi pl a parkolás,milyen programokat érdemes beépíteni a kirándulásunkba,merre érdemes kocsival menni,mennyi idő kb?
Előre is köszönöm!
Viki.
bopat Creative Commons License 2009.06.07 0 0 1223
Szia
Idegenvezetés nemcsak szlovákul van, hanem sok más nyelven is lehetséges, csak előre le kell foglalni.
http://www.bojnicecastle.sk/OTVAR/ceny-en.htm
Németül és angolul ingyenes, más nyelven 13.28€/csoport.
Előzmény: terence68 (1222)
terence68 Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1222

Sziasztok!

Május 31-én egy rövid egynapos kirándulást tettünk Bojnicén. Azt hiszem Közép Európa egyik legszebb kastélya talán. Budapestről durván 3,5órás út de megérte. Nagyon szép a kastély kívűl belül egyaránt. Az idegenvezetés kb75 perc de tulajdonképpen végig rohanjuk a termeket folyamatosan noszogattak minket a haladásra, annyi a látnivaló szerintem legalább két órás programot kéne szervezniük. Sajna idegenvezetés csak szlovákul üzemel.

hammers Creative Commons License 2009.05.04 0 0 1221
Meg itt is megtalálod:
http://www.freeweb.hu/viziterkep/vizi.htm

Steffl
Előzmény: huricano (1214)
7_alvó Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1220
Sziasztok!

Találtam egy oldalt, ahol szerintem nektek is helyetek lenne, szerveződik egy jó kis természetjáró társaság!

http://www.hurrakirandulunk.com/

Tulajdonképpen közösségi oldal kirándulóknak, tervezésre, informálódásra, mesélésre is kiválóan alkalmas!

Gergő
IMi Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1219
így próbáld:
http://free.x3.hu/csmszki/
gyongyhaju lany Creative Commons License 2009.04.09 0 0 1218
írtál? mert nem jött semmi ilyesmi.
Előzmény: huricano (1216)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2009.04.03 0 0 1217
írj erre: haverok (pont) bulik (kukac) gmail (pont) com
Előzmény: huricano (1216)
huricano Creative Commons License 2009.04.03 0 0 1216
Uff...nem is reméltem, h ilyen gyorsan jön válasz
:)
köszi Gyongyhaju ( az Előrelátó !)
Nem publikus a mailed.
Ha esetleg leirnád ( nem kell direktben, betű szerint persze )
üdv
Előzmény: gyongyhaju lany (1215)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2009.04.02 0 0 1215
Én előrelátó voltam, úh. tudok segíteni. :) Asszem tudsz innen emilben üzenni, írd meg, melyik kell.
huricano Creative Commons License 2009.04.02 0 0 1214
Sziasztok

Volt korábban egy oldal:
http://csmszki.fx3.hu/
ezen elérhetőek voltak a szlovak turistatérképek, korábban; most már nem működik sajnos.
Ha tudja vki, h hol érhető el mostanság az oldal v anno letöltögette és tudna esetleg segiteni...
köszönve
üdv
- bukter - Creative Commons License 2009.01.31 0 0 1213
OFF

---------------------------------------------------
Eladó Hátizsákkal Szlovákián át kötetek
Magas-Tátra 1500 Ft
Alacsony Tátra 1500 Ft
Eladó VKU 8 1:25000 - Kis Fátra 1000 Ft

ON

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!