Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
én tavaly olvasgattam utána, de mintha a Diósjenő-Királyháza útra az lett volna kiírva, hogy az oda vásárolható behajtási engedély csak királyházai megállóval opció. Útközben sehol nem lehet vele várakozni,
Még a Mázsaházi orbitális nagy rakodón sem, meg előtte a régen piknikezőknél népszerű kilátópontos rétnél sem.
a borzsonyben tartozkodhatsz is a lezart helyeken az engedellyel, amit emailben igenyelhetsz, kikuldik hogy kell befizetni es kesz. en egyszer vagy 2-3 eve mar vettem egy egy hetit.
Na most.....vagy mindenhol komolyan veszünk valamit, vagy nagy ívben .... Azt pedig nagyon nem tudhatod, hogy a szabályokat mikor és hol kezdik betartatni...lásd császárgomba.
oké, ezt el is tudom fogadni, nem csak a törvény betűje miatt, attól függetlenül is. arra gondoltam, és félig csak a vicc kedvéért, hogy ehhez képest viszont szóló autókat büntetni tetszőleges behajtó előtt egy picit más célfüggvény.
Valamint mindenhol lassan. A "jó" példa ragadós. Úgy másfél éve az egyik népszerű Pilis-i parkolónál már volt egy kérdőíves felmérés a fizetős parkolásról és egyebekről !! A tiltó táblák, a sorompók a Pilisben már minden be/ki hajtónál ott vannak, és a Mátra általam látogatott részein is. A Börzsöny egy fokkal előttük jár, elvileg lehetne -- horror áron -- időintervallumos át/be hajtási engedélyt venni, elérhetetlen helyen és időben személyesen.
Nem érted. A belépést szeretnék megakadályozni, vagy csökkenteni a fok védett területekre, ami igazából rendben is van, merthogy egyébként sem szabadna oda bemenni. Leszedni, letépni, ránézni ott valamire meg extrán tilos.
Merthogy vannak szervezett túrák, amik aztán nagyívben szarnak erre, és leparkolnak a terület mellet és 30-40 ember tapossa egymás sarkát meg az ottani vegetációt, és kaszálnak mindent is.
Egyelőre ez a behajtás-korlátozás csak az ÖNP területén van.
Nem, meg is mondták, hogy vannak akik busszal mennek és bemennek a fokozottan védett területekre is, ezért akarnak onnan kiutálni mindenkit, nem pénzbeszedésről szól.
Minden lehajtót kitábláztak, így erre hivatkozni esélytelen. Egyébként én is úgy vagyok vele, mint a fizető parkolással: Ha csak lehet, nem megyek ilyen helyre.
Ahol én lakok ezek a problémák ismeretlenek. Több évtized alatt mindössze egyszer állítottak meg a nemzeti parkban mikor mentem kismotorral: nemrég egy kezdő fiatal erdész. Gondolom még fűti a motiváció meg az elhivatottság. De ki tudom cselezni őt is. Kocsival meg 0 probléma.
Teljesen nyilvánvaló, hogy a cél a bevételnövelés bármilyen jogcím fedezékében. Most mondanám, hogy mindenkinek jobb lenne egy területi alapú behajtási/gyűjtési jegy bevezetése, ami On-line megoldható lenne, DE ismerve a terület tulajdonosok mértéktelen kapzsiságát olyan mértékű díjakat próbálnának bevezetni, amit átlagember aligha fizetne meg. Na, meg így a sok kis ferde lelkűnek is megvan örömhormonja. Kár, hogy ebben a fantasztikus demokráciában az erdők letarolását támogatják, a békés gombagyüjtést pedig szinte mindenhol gátolják.
Szorri, az előbb rosszul írtam, nemcsak a behajtás ténye alapján mehet ilyen tábláknál a bírság, hanem az ott levéstől is*. Bárhol. Annyi a különbség, ha van alternatív út / kellően bent van az ember, talán nem próbálkoznak be, ugyanis azt ha megfellebbezi az ember, simán nyert ügye van. (Más kérdés, hogy megéri-e pazarolni rá időt.)
Szóval a hely pontos ismeret alapján, ha van egyéb út, akkor érdemes csak behajtani. Én azt szoktam csinálni, megnézem, van-e pl. szőlőhegy a környéken, vagy bármi egyéb, ami felől, még ha óriási kerülővel is, de végeredményben oda lehet jutni, ahol meg akarok állni. És sokkal a tábla mögött megállok. Az autót úgy szoktam pozicionálni, hogy a tábla felé nézzen az eleje. :) Eddig még sosem kaptam semmilyen csekket sem, egyedül a sorompót zárják (nem szándékosan) rám egy helyen, rendszeresen.
Amúgy, amíg csak pénzbírság van, felfogható belépőjegynek is. A városi parkolással így vagyok, sosem kaptam még bírságot 5-10 perc megállásért. (Fizetnék én, de sajnálom rá az időt.)
* egybemostam azzal az esettel, amikor műszaki nélküli autóval megáll valahol az ember, egyébként szabályosan. (Amíg nem közlekedik az autó, csak a türelmi idő után büntetik meg a közterületen tárolás miatt. De ha már arrébb viszed egy utcával, újraindul a türelmi idő, ha előzőleg kaptál rá figyelmeztetést.)
Még egy valami eszembe jut: ha eleve többen mentetek oda, rotálni kell az autókat, ha sejthető, hogy először csak figyelmeztetnek. Nyilván egy idő után elfogynak az autók. Kérdés, vajon jövőre tiszta lappal indul-e a buli? :( +1: Tereproller. :D Nem tudom... lehet, hogy létezik. Esetleg Csepel Camping. :D De a legolcsóbb, és bármikor előrántható: gyaloglás. :) Hosszú távon, kevés eséllyel: lobbi.
ez szerintem rohadtul túlmutat a fórum keretein. orvos, labor, aztán az eredmények tükrében úgy is lesz dietetikus is.
(fórumokoskodással: a májban nincsenek idegek, nem valószínű, hogy a májad fáj, laikusként inkább az epehólyag környékén keresgélnék. kivizsgáltatnám hamar, ha már ilyen tüneteim vannak. ha meg a májad gyulladt és attól fáj kb. folyamatosan, az nem jó)
"egy sört is megiszok érzem hogy kicsit fáj tőle a májam" Ha emellé konstans módon még rossz máj enzim értékek is társulnak, én biztosan nem fogyasztanék semmi olyat, ami terheli / károsít(hat)ja a májat. Biztos, hogy a sörtől fáj?
De ha a két végén akarod égetni a gyertyádat, lehetsz önkéntes kísérleti Homo sapiens. :D Én néha napokon át csak (cs)kg-s ételt eszek, igaz, tisztességesen megsütött fékész termékből kiindulva. Egyelőre nincs ALS-em. :)
Szerintetek ha gyengélkedik a májam, attól még megihatok szagos müge (erdőmester) szörpöt vagy nem javallott? Kaptam a napokban valakitől Németországból eredeti szörpöt, tehát nem aroma van benne, de félek meginni. Régen elég sokat italoztam, emiatt ma már ha egy sört is megiszok érzem hogy kicsit fáj tőle a májam. Nem vagyok konstans májbeteg de alkoholt inni már nem nagyon tudok. A mügeszörpöt vajon így okos dolog meginni?
Vasárnapi "hullámzáró" kör a Börzsönyben: mivel a rendelkezésre álló idő limitált volt, nem kísérleteztem új helyekkel, hanem visszanéztem a múlt hét hétfőn és csütörtökön bejárt helyekre. Ez alapján úgy tűnik, hogy az új termőtestek képzése leállt, megtaláltam pár otthagyott darabot, de úgy tűnt, hogy egyelőre nem lesz folytatás. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek olyan eldugott helyek, ahol még lábon áll a múlt héten előbújt hullám, de újak nem jönnek elő ebben a hideg, szeles időben. A sötét trombita viszont megjelent olyan helyen, ahol hétfőn még biztos nem volt (legalábbis észlelhető méretekben).
ez most szinte szó szerint stimmel. 9 km, 555 m szint, egy nem sűrűn látogatott hely, amihez az egy éves bakancsom talpa már kevés volt kapaszkodásilag. szóval biztos nem jártak tömegek előttem. a zsákmány:
Hát, én az ilyenekkel (és csak az ilyenekkel) nem szoktam törődni, főleg, ha ismerem a "járást". Pl. ilyen tábla mögött sokszor van ilyen-olyan szállás, ahova valahogy el kell jutnia a vendégeknek is. Vagy helyiek használják rövidítésre. Ha tudom, hogy ilyen, akkor bemegyek, mert jó eséllyel nem büntetnek. Ahol nincs ilyesmi, ott megnézem, hogy a sorompó milyen zárású (már ha van sorompó). Ha valamelyik szokásos sorompókulcs kell hozzá, akkor no problem, ha lezárnák mögöttem. :) De van olyan hely is, ahova igazából bevezet egy földút is, amit kevesen ismernek, ott bármikor ki tudok menni. Vagy rá tudom fogni, hogy ott jöttem be. Ha bent van az ember a tábla mögötti területen, az önmagában nem szabálysértés szerintem (más kérdés a megállás körülménye). A probléma akkor van, ha sünök figyelik a behajtókat egy bokor mögül, vagy ha kamera rögzíti a behajtás tényét. Mindkettőre láttam példát. Egyszer az előbbinél bemutattam egy elegáns saroktolatást, majd elhajtást, mielőtt kiugorhattak volna elém. :D Aztán másutt kezdtem a napot. Másfél órával később már nem voltak ott. :)
út melletti erdészeti rakodók ki és behajtójára is kitették a behajtani tilos (erdészeti magánút kiegészítővel) táblát. Tehát ott még hétvégén sem hagyhatod szabályosan biztonságban az autót.
Ehh... a múltkor ígéretemmel még adós vagyok, miszerint utánakérdezek az illetékeseknél, hogy akkor most szabad-e sima természetvédelmi területen gombát gyűjteni vagy sem (ahogy a fokvédetten nem lehet). Ha jól emlékszem, ŐNP-s volt ráadásul az kisokosszerű hirdetmény, amin írták, hogy hogyan gombásszanak az emberek az Őrségben (de akkor lényegében bárhol...). Meglep ez a fajta szigor, amit írsz. Bár másutt már láttam erre hasonló példát, röpködtek a tízezrek.*
Az aszfalton való megállásért szoktak büntetni a rendőrök (bizonyos esetekben), de ha a padkán áll az ember, úgy, hogy nem lóg rá az aszfaltra a kocsi, akkor nem. Viszont ott meg a természetvédelmi őröket zavarhatja az autó. Bár a padka talán még az úthoz tartozik. Kivéve, ha nincs padka, hanem papíron csak egy 3 m széles út az egész földterület. Akkor, ami azon túl van, az már lényegében lehet egy védett terület is, így ott ha megáll valaki (vagy csak ráhajt), már járhat a bírság, gondolom. Nagyon nehéz úgy gombászni, hogy teljesen szabályos legyen az ember.
Az ilyen parkolós dolgokra azt szokták csinálni, hogy "lezsákozzák" a táblát. Vagy beforgatják, elpárologtatják stb. A hátránya a dolognak az, hogy legközelebb már sorompó lesz helyette. :D Most gondoltam végig... ha az a parkoló csak egy spontán kialakult (értsd: kitaposott) parkoló, akkor valóban a védelem lehet a célja a tiltó táblának. Viszont ha az egy pl. kirándulóknak kialakított (szemmel láthatóan szabályos alakú, zúzalékkal terített stb.) parkoló, és arra teszik ki a tiltó táblát, akkor sokkal valószínűbb, hogy ez arról szól, hogy "azér' se tudjál megállni, k'csög".
* egyébként az utóbbi egy-két évben (amióta kong a kassza) megfigyelhető, hogy a különféle hatóságok úgy szórják ki a bírságokat, mintha nem lenne holnap. Én ezt is inkább ennek tudom be, mintsem a "természetkárosítás megakadályozására való törekvésnek". Hiszen akkor már hosszú évek óta ezt kellett volna tenniük. De nyilván nem ismerem az összes részletet. Lehet, hogy már szeptember elejétől, a szarvasbőgéstől fogva csinálják ezt.
Az Őrségben reggelente rendesen le voltak fagyva az autók, de az erdőben nem volt fagy, lehetett gombát szedni. Viszont a nemzeti parkos őrök zaklatják a gombászokat, ki akarnak utálni onnan minket. :( Minden lehajtóra ki van téve a behajtani tilos, szerintük az aszfaltút szélén kellene megállni, ami persze veszélyes. Az út melletti parkolóra is kitették a behajtani tilos táblát és ott is fényképezték az autókat. :(