Keresés

Részletes keresés

Tharkus Creative Commons License 2024.06.28 0 0 156489

no, már tegnap is stimmelt a fülledt, párás levegő, de ma aztán pláne. a kőszegi hg-ben is, de már itthon is. ott búcsúzóul rászaladtunk egy lucos szélén végigfutó végtelen rókagomba sávra, tele volt. sajnos elkapott minket egy zivi, úgyhogy konkrétan szedés közben kellett elhúzni, fájt is nagyon :D

Tharkus Creative Commons License 2024.06.27 0 0 156488

így van, kell azért pár nap, amikor stimmel a páratartalom, amikor egy telített talaj elkezd végre száradni. ha instant megjön a hajszárító, az úgy látszik, a vargányát kiüti.

 

ami a nyílt kontra zárt részeket illeti: mikor melyik a jó. a nyílt részek hamarabb melegednek, ha a hőösszeg a szűk keresztmetszet, azok lesznek jók. no meg kb. minden termőhullám elején azok jönnek játékba, majd a zártabb részek követik. persze 30 fokban a kettő között alig lesz különbség, de június elején és októberben meg jópár nap. viszont valóban kitettebb a szélnek, annak minden előnyével és hátrányával.

 

ma egyébként egy nyugati tájolású, savanyú tölgy-gesztenye elegyest vallattunk, pazar volt, a sörösdobozok számából ítélve elég komoly kaszák lehetnek itt a megfelelő pillanatban. erősebb is volt, mint a környező, szintén nem gyenge hegyoldalak, lejött két ív és négy-öt nyári. persze teljesen más koordinátarendszerben mozognak itt a savanyú területek, szívesen elcserélném a vh andezitjét a kh kvarcfillitjére...... :)

Előzmény: stark_100 (156487)
stark_100 Creative Commons License 2024.06.27 0 0 156487

22-ben és 23- ban is rengeteg vargánya volt a környéken. Tavaly 2 nagyobb hullám is volt nyáron. Ősszel gyengébb volt, de 22-ben az is jó volt. Idén a csapadék sok volt, a meleg jött kicsit később, és amikor megjött, a szél is jött vele. Nem volt 3 olyan nap egymás után, amikor dunszt lett volna az erdőben. Egy kis próbálkozás volt 2-3 hete, de az hamar el is halt, mert aztán meg lehűlés jött újra sok csapadékkal. Vas megyéből nem láttam nagy találatokat az elmúlt hetekben facebookon. Meg Zalából se nagyon. Hiába esett itt a legtöbb. Rókát viszont sosem szedtem még ennyit, az elvan melegben is, hűvösben is, csak eső legyen.

Előzmény: Bencuc (156484)
Bencuc Creative Commons License 2024.06.27 0 0 156486

Csak akkor meg 22 előtt ez miért nem volt így? Maga az elmélet nem logikátlan, de az előző évtizedek tapasztalata nekem viszont nem ezt igazolja. Mert pl. tavaly nem volt ennyi víz, de akkor se volt nálunk vargánya, viszont 19-ben rengeteget esett májusban júniusban, és akkor viszont volt vargánya is bőven meg rókagomba. Én inkább helyi adottsággal magyaráznám, hogy nálatok mégis sok van. Vagy esetleg még az elhúzódó hideg a tavalyi meg mostani évben. Minden esetre én úgy vagyok vele a nyílt részek eleve szeszélyesek. Mifelénk ebben az évben pedig pont a rosszabbik arcukat mutatják. A zárt biztos helyek idén is mennek, de azok se jól. De ott több az esély. Szerintem csak belemerítettél most az átlag szórásba, miután otthon megtapasztaltad a kivételt. 

Előzmény: Tharkus (156485)
Tharkus Creative Commons License 2024.06.27 0 0 156485

no de láttad, hogy a vh-ból mi vargányát lehetett összelapátolni idén, pedig ott is horror aszály volt akkor.

 

nekem inkább az a tippem, hogy hosszan ment az eső, ezt csak a róka bírja, a többi gombának kell, hogy elkezdjen száradni a talaj, mert több oxigén kell a micéliumnak a termőtestfejlesztéshez. amikor viszont itt elkezdett száradni, azonnal hajszárító szélre váltott, forrósággal. egy pillanatig sem volt párás, szélcsendes idő. róka azért van, mert az már elindult a víztől "fuldokló" talajban is. a többi gomba meg már a szárazságtűrőbb fajta, ami van, és azokból sincs sok.

 

tegnap a vh kapott szépen (inkább rondán, de jó sokat), viszont otthon is szemét hétvége jön: 34 fok, 40 km/óra fölötti szél :(

Előzmény: Bencuc (156484)
Bencuc Creative Commons License 2024.06.27 0 0 156484

Hát... lehet akkor ott is nyögi még az erdő a 22-es aszályt. Azért róka volt az látszik, valami csak történt akkor. Én hiába osztottam meg azt a 2 kosárnyi vargányát itt, mennyiségre mégsem volt sok, mert relatíve kevés volt ahhoz képest ami lenni szokott. Ráadásul minőségben se jó, van ahol meg nem is volt. Szóval engem nem lep meg. Ahol jobban megsínylette az erdő az aszályt, ott szerintem mindenütt ez van. Ráadásul én úgy vettem észre a fenyvesek eleve is elég szikkadtak szoktak lenni, komoly eső kell hogy átázzanak a vastag tűlevélréteg miatt, hát még ha aszály van. Ez viszont amit a rókagombáról posztoltál, ez beleillik a nagy összképbe. Azok láthatóan ott is most világukat élik. Ha marad hosszútávon az aszályos tendencia, valószínűleg ezek lesznek a nyertesei a változó éghajlatnak. Mert elvileg a jövőben a melegedés mellett várhatók rövidebb idejű egyszerre lezúduló nagy mennyiségű csapadékok, látszólag ez tetszik nekik. Sőt, ahogy emlékszem, még 22-ben nyár elején rókagombát ha nem is sokat, de egy jelképes mennyiséget össze lehetett szedni. Annyi volt nyárra a gombászzsákmány úgy cakk-pakk. 

Előzmény: Tharkus (156483)
Tharkus Creative Commons License 2024.06.26 0 0 156483

természetesen megnéztem a zárt részeket is, azért is orientálódtunk a nyíltabbak felé. :) meg voltunk mindenféle tájolású oldalon, mindenfelé korú lucosban.

 

ma kőszegi-hg vallatás volt, lucos és bükkös, 600 és 800 m között, északias és délies oldalakon is. hááát, lucosban a jobb helyeken ipari mennyiségű pilóca, némi mesegomba, itt-ott-amott némi dióízű és kékhátú galamb, egy darab nagy őzláb, egy darab ív és pár rossz állapotú nyári. meg szép rókák (valószínűleg sok van belőlük a megfelelő részeken, mert útszéleken is simán találni), meg egy nedvesebb bükkös-elegyes részen sárga gereben.

 

nem teljesen világos, hogy miért, de látszólag lehetett itt egy erőtlen, pár példányos nyári varesz "hullám", meg kijött egy-két kósza ív, oszt annyi. nincs vargánya.

 

Előzmény: Bencuc (156482)
Bencuc Creative Commons License 2024.06.26 0 0 156482

Nagyon nyíltak ezek a részek, lehet azért nem volt gomba.

Előzmény: Tharkus (156481)
Tharkus Creative Commons License 2024.06.26 0 0 156481

no, hát 1200 méteren már csinosabb volt minden, de kánaánról legkevésbé sem beszélhetünk, már ami a gombákat illeti (lucfenyőileg az volt). két dögös ízletes, meg kb. öt szita/öreg, ipari mennyiségű bébiróka (úgy kellett kerülgetni őket), éééés... ennyi. jobb híján a rókákból végül szedtünk egy adaggal egy kollektív reggelihez, a vareszokat meg megkapták a többiek, mi már ettünk eleget mostanában.

 

ma megint a magyar oldal jön, megpróbálok új helyet keresni.

 

Bencuc Creative Commons License 2024.06.25 0 0 156480

Engem mondjuk még ez a tövestől kiforgatás nevettetett meg magamban, főleg mikor arra gondoltam ebben a topicban mit mondtatok erről, nameg (ezt nem hagyhattam ki), annyit azért megjegyeztem, hogy ha még ebben igaza is van, hogy az árt, valamennyire okafogyott erre hivatkozni, hiszen látható, hogy nem ez a legnagyobb probléma, és akkor fel is hítvam a figyelmét a tarvágásra ami mellett álltunk. Akkor egyébként ő is annyit mondott erre: hát igen...

Előzmény: morel_whisperer (156477)
Bencuc Creative Commons License 2024.06.25 0 0 156479

Itt ahol én vagyok sajnos 2 megyére kiterjedően is probléma ez. Jön a termelés vagy ritkítás, utána zsákszámra vannak széthajigálva ilyen dolgok. Szerteszét, plussz ahol tüzet raknak meg sütögetnek a munkások, ott kupacokban is. 

Előzmény: morel_whisperer (156477)
Bencuc Creative Commons License 2024.06.25 0 0 156478

Nem, nem védett helyen. Csak nekik van arra a részre is valami tessék lássék mandátumuk. De nyilván valóan a szerepük nem töltik be. Mint ahogy ezt a neki megmutatott videókon is prezentáltam. 

Előzmény: morel_whisperer (156477)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.06.25 0 0 156477

Ez védett területen zajlott? Mert akkor nem a gyűjtés módja, hanem a gyűjtés ténye kellene, hogy szúrja a szemét. Én egyébként "csak" sörös dobozokat, ritkán csikkeket szoktam találni gombászok által elszórva (és persze mások által is). Rongyot inkább turisták szoktak szándékosan vagy óvatlanul hátrahagyni.

Előzmény: Bencuc (156476)
Bencuc Creative Commons License 2024.06.25 -2 0 156476

Ja, emberek, már majd el felejtettem: Tegnap az erdőben összefutottam a térség természetvédelmi őrével. Jól beolvastam neki, hogy milyen munkát végez, mikor a vidék erdői tele vannak az erdészet által megbízott fakitermelő munkások széthajigált szemetével: pet palackok, üzemanyagos, láncolajos kannák, munkáskesztyű, olajos ruhák, stb. Ő persze nem vette ezeket észre, mert a munkája abban merül ki, hogy lenn cirkál a völgyben az úton, néha meregetnek némi halat a patakból, amibe olykor belemosódik a munkagépekből az útra folyatott olaj, számolják a szitakötőket meg ilyenek. Meg is sértődött, mikor felhoztam ezeket neki, és azzal kontrázott, hogy bezzeg a gombászok meg tövetsől kifordítják a gombákat, és szanaszét hagyják a rongyaikat (jelentsen ez utóbbi bármit is). Végül abban egyeztünk meg, hogy lesz a közel jövőben az erdészettel valami megbeszélése, és ott majd felveti ezt a dolgot, hogy nem kéne a fakitermelőknek a szemetet szétszórni szerte az erdőben (amiről jeleztem neki, hogy lehet, hogy a hűtlen kezelés kategóriáját is kimeríti amúgy), ő pedig megkért, hogy jelezzem aggályait a gombász kollégáim felé. Tehát, kedves gombászok, beváltva ígéretemet: NE FORGASSÁTOK KI TÖVESTŐL A GOMBÁKAT, EZZEL TÖNKRETÉVE A GOMBATELEPEKET, ÉS NE HAGYJÁTOK SZÉT A RONYGAITOKAT! 

beetee Creative Commons License 2024.06.25 -1 0 156475

Olyan nagy gond nincs belőle, régen én is ettem, vagy kármentés után (mert azért a trámát akkoriban is gyanúsnak találva, lefejtettem a testről) szárítottam/ettem az ilyet. 

És jól vagyok. 

 

(a hangok is azt mondják...) ;)

Előzmény: Bencuc (156473)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156474

Kapásbor helyett jó az ilyen kapásvargányának. ;)

Előzmény: Bencuc (156473)
Bencuc Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156473

Igen azt jól látod. Anyukám a nagyot már belefőzte a pörköltbe. Holnap kiderül az okosság. Azokat a kisebb gyanúsakat a szárítóra daraboltam fel. 

Előzmény: beetee (156467)
beetee Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156472

már szórja

Előzmény: beetee (156470)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156471

Én csak azt nem tudom, hogy a cskg-t ami a hűtőben kb. 24+ óra után elkezdi kiütni a tönknél, az vajon saját maga-e vagy szintén valami penész? Amolyan bolyhosodás jellegű kinézetre. De ezt megfigyeltem csiperkénél is.

Előzmény: beetee (156470)
beetee Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156470

A nagy és a bal tuti az volt szedéskor.

Csak az a baj, ha egybe lesz szedve - még ha szellős kosár is - a többivel egyből befertőz, és pár óra múlva a többi is kifehéredik. Elég gyors, erre szakosodott. A természetben is meg kell oldani a szaporodási ciklusát egy termőtest kifejlődése és tönkremenetele között. Főleg dunsztosabb környezetben.

A fehér tráma más szerintem szórja a penész spóráit.

morel_whisperer Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156469

A balos és az alsó nekem is gyanús. Ami meg köztük van, nyíl nélküli, szerintem az a "jó" fehérséggel rendelkezik. De ezt így nehéz megállapítani képről.

Előzmény: beetee (156468)
beetee Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156468

de még a jobb oldali is esélyes

https://prnt.sc/iWfgpDb7cMwW

Előzmény: beetee (156467)
beetee Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156467

egyébként a nagy mellett balra lévőn is van, meg a kettővel alattin is. 

Előzmény: Bencuc (156459)
beetee Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156466

végül is.. a penész is egy gomba.

;)

Bencuc Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156465

A manoba. Én azt hittem a trámapenész az ilyen fehéres pelyhes penész

Előzmény: Tharkus (156464)
Tharkus Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156464

aminek ilyen pontszerű behúzódások vannak a trámáján, azt nem kéne. amíg csak egy-két ilyen van, fiatal a gomba és teljesen zártak a pórusok, beleférhet, de amikor már teljesen elterjedt rajta, akkorra átszőtte az egész termőtestet. érdemes pár gombánál csekkolni, hogy leválasztod a termőréteget a kalaphúsról és megnézed, hogy hogy néz ki a kalaphús alul. a pontszerű behúzódásoknál lesz egy pici barna pötty. később sok barna pötty, már nem csak a kalap alján, hanem a húsban is mindenfelé.

 

(BX-60-72 foglalkozott sokat a kérdéssel, tőle tudok csomó mindent én is)

Előzmény: Bencuc (156463)
Bencuc Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156463

Penész? Dehát én az ilyeneket meg szoktam enni :O

 

Előzmény: Tharkus (156460)
Tharkus Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156462

igen, már a dudorokból látszik, hogy lőrinces lesz...

 

érdekes, ami itt van a kőszegi-hg-ben, egyelőre azt a megfejtést szültem, hogy a hajszárító szél intézett el mindent. sok eső volt, mégis halálra aszalt pár gombát látni csak.

Előzmény: morel_whisperer (156461)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156461

Szép vidék, leginkább a fenyveseket irigylem...

 

Amúgy a dudorok is árulkodóak szerintem, ami a penészt illeti. Egyszerűen szerkezetileg deformálja a termőtestet a penész, legalábbis szerintem. A kukacoknak nem igazán van ilyen hatása. Sem a csigáknak. Az eső tud még göröngyösséget okozni, de az egészen más. Meg persze ott vannak az egyéb elváltozások, pl., amikor kipattogzik a hirtelen száradástól a kalapbőr (de belülre még tolja a micélium az anyagot).

Előzmény: Tharkus (156460)
Tharkus Creative Commons License 2024.06.24 0 0 156460

pedig trámapenészes az, egy-két ilyen behúzódás van rajta a legelején, amúgy szép sima, aztán jön a többi és idővel a penész is. ez pont az a vargányabetegség, amiről írtam már sokszor.

 

no, mi leértünk, voltunk osztrák lucban és magyar bükkben, és a helyzet elég hervasztó. fotóztam én is trámapenészes vargányát nektek, hatalmas dög volt, érzésre szűk egy kilós:

 

Előzmény: Bencuc (156456)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!