Sem a gyorsaság, sem a költséghatékonyság nem szempont a bevonat tartósságával szemben. Akkor maradok a homokolás, 2K wash primer, 2K akril füller, 2K akril festék kombinációnál.
Ha a bevonatfelépítést és tartósságot nézzük ez a legjobb megoldás. Ha a gyorsaságot és költséghatékonyságot részesítjük előnyben akkor az a második legjobb megoldás!
Személyautó hátsó hídját szeretném újra festeni. Természetesen kiszerelt állapotban. 2K fekete akril festékkel lesz lefújva. Az lenne a kérdésem, hogy melyik alapozó, melyik bevonat lenne a jobb?
Nem olyan régen elvittem a 2-es Focusom egy Budafoki céghez, bal első sárvédő cserére (rozsdásodott) és fényezésre. A bal oldalon 3 elemet fújtak (első sárvédő, hátsó ajtó, hátsó sárvédő) az utóbbi két elemet kisebb esztétikai hibák miatt amit még apám okozott parkírozás közben. A színt nagyon szépen eltalálták és megfolyást vagy narancsosságot nem láttam, viszont minden elemen van néhány porszemét. A kisebbek alig észrevehetőek de van kb 3-4 nagyobb ami már kitapintható pici dudor formájában. Ezek mennyire számítanak súlyos hibának? Azt olvastam, hogy ez elkerülhetetlen még kamrás fényezésnél is, viszont ezeket szépen ki lehet polírozni a lakkból. A kérdésem arra vonatkozna, hogy van erre valami időlimit vagy csak friss fényezésnél szedhető ki belőle? Mert pár hónap múlva szeretnék még egy elemet fújatni akkor kiszedetném velük ezt is gariba.
1.) A 22-ezres link címében leírja, hogy a Dinitrol melyik pisztolyához való a készlet. Ránézésre az egy normál alváz és üregvédő szórópisztoly, talán kicsit szofisztikáltabb, de a lényeg, hogy a végében lévő menetbe megy be ez a hosszabbító cső, - ami kb minden pisztolynál megvan. Gyorsan képeztem némi fényt, szerintem a kettes számú helyére tekerhető be - vagy az egyesére, teljesen mindegy. Akkor viszont használhatod egy sima alvázvédős pisztollyal, egy üres alvázvédős dobozt jól kimosol, festéket bele és hajrá.
2.) A "WAX3" pisztoly egészen biztosan kínai termék. Megkeresed a megfelelőjét az aliexpressen és megveszed onnan harmadáron.
Talán őszre kész lesz a kaszni, de egyelőre nincs fényezőm. Üregvédőt nem fújhatok bele, mert a fényezőkamrában kifolyik a melegtől, a fényező arra nem tud dolgozni.
Ezért kéne valami hasonló szórófejjel, de festékkel kifújni az üregeket.
Talán megpróbálom az üregvédő szórófejét rátenni valamilyen 1K spray-re, fényezés után pedig alaposan üregvédőzök.
Tudjátok-e hol lehet kapni olyan festékszóró fúvókát, mivel üregekbe lehet festéket juttatni ? Olyasmi mint az üregvédő wax, csak festékszóróra szerelhető.
Persze hogy elég egy spray. Egy kis féktisztíoval töröld át a rugókat, ne legyen poros, koszos, és mehet rá a cucc. Megszárad és kész. Nem kell vastagon fújni, csak annyit hogy elterüljön az anyag. Semmi extra, befújod vele és kész.
Szerinted ebből egy darab 500 ml-es elég 4 db rugóra? Illetve mire kell figyelni a használatakor? Csak simán ráfújom egy rétegben és hagyom megszáradni? Vagy ismételjem meg többször? Természetesen maszkot, szmeüveget és kesztyűt felveszek, amikor dolgozok vele.
Szilikon eltávolító az anyag neve. Ha epoxy töltő alapozó van a felületen, azt úgyis simára kell csiszolni, vagy ha nem látható helyen van illetve kőfelverődés elleni védelem kerül rá akkor érdesíteni kell a megfelelő tapadás érdekében. Utána mindenképpen portalanítani/zsírtalanítani kell a felületet. Én fényezési munkákhoz csak szilikon eltávolítót használok, polírozásnál meg izopropanolt. Kikeményedett 2K-s anyagra használhatsz nyugodtan izopropanolt, de az 1K bázislakkal vigyázni kell, mert az alkohol és az aceton tartalmú oldószerek oldják.
Izopropil alkohol viszont egészen biztosan nem hagy semmit. A teljes portalanítás/zsírtalanítás* a fújás előtt kötelező elem.
- lefújod sürített levegővel a felületet
- áttörlöd zsírtalanítóval (silicon remover/izopropil alkohol/bármi amit a festékboltban erre árulnak víz vagy oldószerbázissal)
- pár percen belül kézbe a pisztoly a másik kézbe a ragacsháló, és miközben a pisztolyból csak levegőt fújsz a felületre gyengéden áttörlöd a mézeskendővel