Én 1969-ben kezdtem az I.f osztályban - francia tagozat. Sajnos csak egy évet jártam oda, mert elköltöztünk.
Két osztályfőnökünk volt, az egyik egy férfi, sajnos a nevére nem emlékszem, pedig nagyon jó fej volt, a másik pedig a Szirbek Panna. Őt imádtuk! Fantasztikus volt, mint ember és mint pedagógus is!
Egy volt osztálytárssal találkoztam évtizedekkel később, a többiekről semmit sem tudok. :(
Nagyon pang a topik, de meg kell osszam valakivel a minapi "élményemet" :))
Történt a héten, pontosabban a hét elején(ez fontos időjárási tényező)...
Egyszercsak valami orrfacsaró bűz kezdett terjengeni kies hajlékunkban. Rövid "nyomozás" után rábukkantam a kamrában a néhány napja ottfelejtett, rohadásnak indult lecsópaprikára... Csúnyán káromkodni kezdtem, és akkor...
Újra beleszippantva a levegőbe, valami melegség járta át lelkemet - ismerős érzés, ismerős hangulat! Borongós, utálatos késő őszi idő rohadt lecsó szaggal - nem is rossz! Sőt!! Hiszen ez a KONZERVGYÁR maga! Rögtön jókedvre derültem, vidáman kitakarítottam, sőt egy kisebb adag nyárbúcsúztató lecsót még főzni is tudtam... És rögtön arra gondoltam: ezt az élményt, meg kell osztanom mindazokkal, akik rögtön érteni fogják....
Közben rájöttem, szerencsére még a találkozás előtt, így aztán nevén tudtam köszönteni: Pálmai Ildikó. :)
Amúgy megint nagyon jó volt a műsor, de nem is emiatt örültem a tegnapi alkalomnak, hanem azért, mert úgy láttam, végre-végre elindult a fiatalodás. Valami osztálytalálkozó ürügyén ugyanis ott volt egy 35 éves csapat, meg úgy 10-15 fős csoportot is láttam, akikkel ugyan nem beszélgettem, de ők ránézésre legfeljebb 3-4 évvel végezhettek előttem, tehát még 20 évesek sincsenek.
Persze tök furán hangzik ez, mert mindig is úgy gondoltam, akik már ilyen rég érettségiztek, azok milyen vénségek lehetnek, aztán meg utánaszámoltam, hogy nekünk is jövőre lesz a 15 év, szóval... elég ijesztő kimondani. :D
Ja, és persze gőzerővel szerveződik a 100 éves gálaműsor is, meg a "Lacis diák voltam" vagy valami hasonló című emlékkönyv kiadása, már gyűlnek bele az anyagok, legalábbis így hallottam.
Öregdiák-tali legközelebb már csak ősszel lesz, de szerintem érdemes figyelni a suli honlapját, mert úgy vettem észre, hogy most a különleges évforduló miatt több rendezvényt szerveznek, mint általában. Ja, és ami a legfontosabb: a "Nagygála" (ahogy magamban elneveztem, mert még nincs neve) november 16-án kerül megrendezésre, első nekifutásra a Patakyt célozta meg a szervezőgárda, de már most lehet jelezni, hogy ki szeretne ott lenni, és ha az előjelentkezések indokolják, akár még egy nagyobb rendezvényközpont is szóba jöhet. Úgyhogy ne fogjátok vissza magatokat! ;)
Totál változó a létszám is, meg az összetétel is, bár ahogy korábban írtam, többnyire olyanokat látok a talikon, akik 30-35 éve végeztek vagy még korábban. Nem véletlenül reménykedem abban, hogy végre a fiatalabbak is felbukkannak. :)
Egyébként a tanárok is elő szoktak fordulni, vannak állandó résztvevők, meg a másik véglet, akit még sosem láttam itt. Legutóbb Tóth Zsókával futottam össze, meg (te jó ég, Cavintont!!!) a matektanárommal, ő se mai csirke, és megőrülök, hogy nem jut eszembe a neve, már vagy 10 perce itt töröm a fejem. Aztán egy időben szinte "főszereplő" volt Monostori Ildi, de egy ideje nem találkoztam vele, állítólag sokat betegeskedik, talán emiatt nehezebben mozdul már ki otthonról. És vannak olyan fiatal arcok is, akikről valahogy egyszercsak rájövök, hogy ők is tanarak, de annyira újak, hogy már azért nem ismerhetem őket.
Mit lehet tudni hány fő lesz ott? Lesznek tanárok is? Ha igen , kik? Meglepődve tapasztalom,hogy van ilyen öregdiák találkozó a Lászlóban. Még sosem voltam rajta pegig biztos jó lehet.
Nincs ellentmondás, csak valószínűleg (szokás szerint) én fogalmaztam félreérthetően. Pont azt akartam mondani, hogy mi jókat énekelgettünk, de csak úgy "magunkban". Most meg micsoda fejlődés történt azóta, hogy a kórus nemcsak néhány lelkesen danászó fiatalból áll, hanem kibővült a tehetséges zenészekkel is, akikből nyilván nálunk is voltak, csak valahogy senkinek nem jutott eszébe ötvözni ezt a két dolgot. :)
"...már messze nem az a színvonal, amit még mi adtunk elő....Szóval tényleg valami félelmetes, amit ezek a mai fiatalok művelnek, sajnálom is rendesen, hogy ki kell hagynom...." :)
Gimisként én is mint az énekkar tagja vettem részt ezeken a találkozókon, azóta meg kitartóan várom, hátha a csupa igen kedves, ámde nem túl fiatal bácsikát felváltja a fiatalabb korosztály. Mindig is az volt a véleményem, hogy ezt az öregdiák-dolgot nem propagálták túl a mi időnkben. :( Szóval ahhoz, hogy legyenek fiatalok, többek közt ti is kelletek, mert én hiába vagyok lelkes, a tömeghatást még nem sikerült produkálnom. :D
Sajnos csütörtökön én nagyjából éjfélig vagy egy picivel tovább dolgozom, így a hangversenyt kénytelen vagyok kihagyni, de aki ráér, annak feltétlenül ajánlom! Többször hallottam már a mostani énekkarosokat, és bátran állíthatom: már messze nem az a színvonal, amit még mi adtunk elő. Persze régen bőven megtette az is, ha kiállt egy maroknyi diák, és 3 szólamban elénekelt valamit, de mostanában zenekari kíséret, meg szólisták, meg egy megerősödött férfikar-részleg is színesíti a műsort (a mi időnkben még csak elvétve lehetett felfedezni a fiúkat a kórusban). Szóval tényleg valami félelmetes, amit ezek a mai fiatalok művelnek, sajnálom is rendesen, hogy ki kell hagynom. De pénteken ott leszek! :))
"100 éves a Szent László Gimnázium! Ebből az alkalomból szeretettel várjuk egy nagy találkozóra mindazokat, akik a Szent László (vagy az I. László...)Gimnáziumba jártak valamikor vagy itt tanítottak. A találkozó időpontja: 2007. május 25.(péntek) 15 órától a végtelenig. Jó lenne, ha minél többen eljönnétek, mert attól lesz igazi. Nem csak osztálytársaiddal, hanem évfolyamtársaiddal, alattad-feletted járókkal is találkozhatsz! És persze tanáraiddal! A 100 éves találkozó előestéjén, 2007. május 24-én (csütörtökön)19,30 órai kezdettel a Caritas Collectio Kamarazenekar koncertet ad a gimnázium dísztermében. Vezényel: Somogyvári Ákos. Műsorukban igazi csemegék, Vivaldi, Albinoni, Corelli művek szerepelnek, valamint egy különlegesség: Delibes Messe Bréve című szerzeménye. Aki szívesen hallgatna egy kis klasszikus zenét, feltétlenül jöjjön el! (Ingyenes koncert) A találkozóra és a koncertre szeretettel vár minden érdeklődőt a szervezők nevében: Sárkány Péter"
Te már voltál többször ilyenen? Én arra emlékszem, hogy amikor énekkarosok voltunk, néhányszor felléptünk ilyen találkozón, de emlékeim szerint csupa igen kedves, ámde nem túl fiatal bácsika bólogatott ott ... Most mi a helyzet? Vannak azért fiatalabbak? Program?
Egyes rosszindulatú (de tényleg csak a rosszindulatú!!!) vélemények szerint én gyakran nem vagyok több 10 évesnél. Most mit tehetnék? Ábrándítsam ki őket? Áh, inkább hagyom, hadd higgyenek, amit akarnak, én meg tudom az igazságot, van az a 10 talán 12 is. ;)))