Keresés

Részletes keresés

ducikenyér Creative Commons License 2025.08.01 0 1 170061

Mintha eddig eredményesen léteztek volna! 10 év alatt egyetlen darab stabil felnőtt válogatott játékos ennyi közpénzből és egyéb támogatásból nagyon kevés, és akkor is nagyon kevés, ha véletlen 1-2 év múlva Csíkos Luca és Faragó Lea stabil válogatott játékosok lesznek.

Előzmény: hatosfalat (170059)
andrad Creative Commons License 2025.08.01 0 1 170060
Előzmény: hatosfalat (170059)
hatosfalat Creative Commons License 2025.07.31 0 2 170059

Az amúgy nagyon durva, hogy a NEKA női vonalon mintha megsemmisült volna. Az ifi válogatottban majdnem jelen sincs, a junioroknál az 1-2 tehetségesebb menekül el, Hajdu viszi őket Győrbe. Eddig az előny amit tudtak a játékosaiknak adni, hogy két évente egyszer bekerültek nb1-be, ahol a legnehezebb első felnőtt évükben védett helyen tudták magukat felépíteni. Most már ez is megszűnt. Hogy Győrtől mit várnak, az számomra érthetetlen, de láthatóan Hajdu nem kíméli volt munkaadóját. 

van_Persil Creative Commons License 2025.07.31 -19 0 170058

Egyébkßent nem, nem láttam, de most fogja ismételni a sport2 ha lehet hinni az EPG-nek.

Előzmény: Fradista Utazó (170055)
van_Persil Creative Commons License 2025.07.31 -18 2 170057

Biztos igazad van, viszont remélem, a mostani sok meccs nem fog a késöbbi karrierjük/egészségük rovására menni. mert csak az számít, nem pedig az, amit egy magamfajta hozzánemértö ír vagy mond.

hatosfalat Creative Commons License 2025.07.31 0 0 170056

A 35-ből 27 gólt szerzett a négy fradista. 

Fradista Utazó Creative Commons License 2025.07.31 -1 1 170055

Ha láttad a mait: Kozma, Mózes, Bajnok és Szigeti végignyomták a Fradival az NB II-t, meg is nyerték az északnyugati csoportot. Kozma, Mózes és Szigeti ezen kívül még az U20-ban tolta végig a szezont, ami nem is az ő korosztályuk (mindhárman 2008-asok). Ha csak az U18-ban játszottak volna, akkor a bajnoki meccsek zömét megnyerjük hússzal, a játékos meg szezon közben csak visszafejlődik. 

Előzmény: van_Persil (170047)
van_Persil Creative Commons License 2025.07.29 -19 1 170054

A Bietigburg-Ludwigsheim csödjéhez tömören:

állítólag 500 ezer € hiányzik a költségvetésböl, mert pl. az Olympnak összébb kellett húznia a nadrágszíjat és ezt közölték is a klubvezetéssel még 2024 júniusában, de a klubvezetés képtelen volt egy év alatt az így támdt lukat betömni a költségvetésben. Volt állítólag egy "nagy nemzetközi konszern", amelyik támogatta volna öket, de július közepén visszalépett a cég. A klub szerint "nem az MHP" volt, a kézilabda csücsökben állítólag valaki a Red Bullt említette, hogy róluk volt szó.

A legrosszabb esetben vissza kellene léptetniük a csapatot, de köztes megoldásként felbonthatnak meglévö szerzödéseket is akár. Viszont az, hogy csödeljárást kezdeményeztek, önmagában nem kizáró ok arra nézve, hogy szerepelhetnek-e a Bundesligában, ha ténylegesen megindítják a csödeljárást, az elsö körben automatikusan 8 pont levonást jelentene a számukra, de a bajnokságban szerepelhetnének.

[https://www.bietigheimerzeitung.de/inhalt.hb-ludwigsburg-insolvenz-deja-vu-in-der-barockstadt.3fd8b5ab-cd8e-4ddf-972d-fe85b0b69037.html]

van_Persil Creative Commons License 2025.07.27 -17 0 170053
lunanoctis Creative Commons License 2025.07.25 0 1 170052

A Metz YouTube-csatornáján megjelent egy hosszabb riport Chloé Valentinivel:

https://www.youtube.com/watch?v=Tz_2gUbk2Rw

Frankofon topiktársak előnyben, itt-ott feliratozzák (franciául), többnyire nem. A beszélt franciát kissé (ben...) kevésbé értem, mint mondjuk a beszélt németet, így csak abból pár jegyzet, amit értettem:

- Metz környékén meleg van, szenved hét és fél hónapos terhesen tisztességgel, egy időre le is költözött a szüleihez Besanconba, mert hűvösebb volt
- közismert személyiség, az utca embere kapcsolta le kutyasétáltatás közben
- minden nap mozog valamit, formában akar maradni és nagyon rendszeresen méri a súlyát. Volt egy hosszabb blokk is arról, a fiatal játékosok hogyan viszonyulnak a súlyukhoz 
- a videó egy pontján láttuk köredzést végezni is, súlyzókkal, sőt egyszer egy picinyke ingatag párnán állva zsonglőrködni is
- próbál sportolóhoz méltóan táplálkozni, erre vagy öt percet áldoztak
- beugrottak az öltözőbe is, Cathrine Gabriel is ott volt épp, őt _sokkal_ könnyebben értettem
- utálja a jégkamrás regenerációt :) 
- elég korrekt vizes edzést tartottak ott neki, délután kis fizikoterápival

Összességében tök normális csajnak tűnik (na jó, kivéve, amikor teljesen bolondnak, de francia kézisben láttunk ilyent máskor is :) ) Azt meg explicit módon és a sorok között is érzékelni, mennyire profin kezeli a karrierjét. Fel se merül benne, hogy ne folytathatná ugyanazon a szinten, ahol a bébiszünet előtt állt. 

van_Persil Creative Commons License 2025.07.25 -17 0 170051
van_Persil Creative Commons License 2025.07.23 -18 0 170050

Akkor a logójukban az "1"-es helyett jobb esetben "2"-est vagy "3"-ast kell írjanak majd, mert azt azért nem kívánom nekik, hogy "0" kerüljön oda, pedig ez a Ludwigsheim Bietigburg nem a szívem csücske már gyak. a klub indulása óta.

Előzmény: Fradista Utazó (170049)
Fradista Utazó Creative Commons License 2025.07.23 0 0 170049

Mi a helyzet a német női bajnoknál? Kicsit átnéztük, mi is a csődeljárás, amiről szó van. Azért igyekeztem nem naghyon belemenni a jogi részletekbe.

https://handballexpert.com/?p=21522

Fradista Utazó Creative Commons License 2025.07.21 0 2 170048

>Egyáltalán, egy UP-csapatnak miért kell a saját bajnokságán kívül a felnött bajnoki rendszerben is játszania?

Azért, mert az utánpótlás-bajnokságok színvonala rémesen alacsony. 17 éves lányoknak már felnőtt mezőnyben kell játszani, ha komolyan akarnak bármit. Jellemzően nem az első osztályban persze. Az Európa-bajnok németek is mind felnőtt mezőnyben játszanak, a másod- vagy a harmadosztályban. 

A korosztályos bajnokság jó, hogy van, szerintem túl sok a mérkőzés, de ez már messzire visz, az viszont számomra egyértelmű, hogy a felnőtt mezőnyben való szereplés visz előre. 

És igen, a magyar NB II-ben (az ország kis méreteinél fogva a magyar harmadosztály szintje jóval a német harmadosztály alatt van) akadnak a lassúságot durvasággal kompenzáló védelmek, de azért a sérülések zöme nem ott keletkezik. Az előző szezonban a nőknél volt NB II-es csapata a Fehérvárnak, a Vasasnak, a Fradinak*, a Vácnak, Debrecennek*, Dunaújvárosnak, Budaörsnek, Békéscsabának, és több NB I/B-s csapatnak is, nem hullottak ott sorozatban a játékosok. 

* A Fradinak és a Debrecennek volt NB I/B-s csapata is, nálunk nagyjából a serdülő játszott az NB II-ben. 

Előzmény: van_Persil (170047)
van_Persil Creative Commons License 2025.07.21 -18 0 170047

Én arra értettem, hogy a nevében akadémia, de a felnött bajnokságba nem akadémista, és/vagy máshonnét jövö játékosokkal állnak ki.Egyáltalán, egy UP-csapatnak miért kell a saját bajnokságán kívül a felnött bajnoki rendszerben is játszania? Aztán csodálkozunk, ha a fél UP-válogatott sérült.

Előzmény: Fradista Utazó (170046)
Fradista Utazó Creative Commons License 2025.07.21 0 0 170046

Én ezt azért nem gondolom (és saját magam biztosan nem írtam). És azért a NEKA rossz - más akadémiák jó szemlélet biztosan távol áll a realitástól. A Ferencváros pl. simán kizúgott az NB I/B-ből, ami korábban, töredékilyen lehetőségekkel, sose fordulhatott elő (OK, akkor nem 16 csapatos volt az NB I/B, de akkor is). 

A NEKÁ-nál inkább csak kicsit rendet kellene tenni. Őszintén nem tudom, miért, de az elmúlt két évben nagyon sok jó játékos igazolt el onnét még bőven utánpótláskorban. Csak a mostani válogatottból Pálmai, Keceli-Mészáros és Fazekas is NEKÁ-s volt még a 23/24-es szezonban, és, ugyan hivatalosan ezt még nem tudhatom, de úgy mondják, Kriston se marad. Ha ezek a játékosok Bogláron maradtak volna, kiegészülve a még ténylegesen ott lévőkkel, mint pl. Jelena Fanni vagy Katona Lujza, a NEKA röhögve megnyerte volna az U20-bajnokságot. Kiegészülve egy-két, az ifiből pont kiöregedő saját neveléssel, tán nem is kellett volna az NB I/B-be se máshonnét hozni játékosokat, hogy egyáltalán ki tudjanak állni. És akkor egész másról beszélnénk. 

Ha megnézed, a Fradinál vagy Debrecenben milyen keretek közt dolgozhatnak, évente kellene adjon ez a két klub 6-7 játékost az NB I-nek. Nem, évente egy Simon Petrát képtelenség kineveleni, de több jó NB I-es játékost muszáj lenne. Arra van egy rakás pénz, kiemelkedő lehetőségekkel. És mondjuk úgy, hogy ne legyen egyszerre sérült Himer Laura, Balogh Vera és Papp Dorka. 

Előzmény: van_Persil (170045)
van_Persil Creative Commons License 2025.07.21 -18 2 170045

A NEKÁ-t így ebben a formában be kell(ene) szántani, ez nem is lehet kérdés.

Előzmény: Fradista Utazó (170043)
Gojira Creative Commons License 2025.07.21 -3 1 170044

Kiss Szilárd fantasztikusan kreatív csapatai leszoktattak arről, hogy utánpótlás eseményeket nézzek. A NEKA meg szerepet tévesztett. Más utánpótlás csapatokhoz hasonlóan nem engedném az NBI-ben indulni őket, vagy ha ott akarnak szerepelni, akkor alakuljanak át egy boglári klubbá - persze nem ilyen támogatással.

Előzmény: Fradista Utazó (170043)
Fradista Utazó Creative Commons License 2025.07.21 0 3 170043

Pár gondolat, a témaindító persze az U19, de a cikk főként mégsem a Európa-bajnokságról szól.

https://handballexpert.com/?p=21515

van_Persil Creative Commons License 2025.07.17 -20 0 170042

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/2025/07/megkapta-az-engedelyt-megsem-biztos-hogy-indul-az-nb-ib-ben-eles-jozsef-csapata

legyen intö jel minden csapat számára, hogy jól mérje fel, biztosan túl akar-e nyújtózni a takarón. nem azt mondom, hogy akkor, ha nem vállalják anno a nemzetközi szereplést, most rendben lennének anyagilag, de lehet, hogy több tartalékuk lenne.

És ez is mutatja, hogy a NEKÁ-nál mennyi pénz folyik el feleslegesen, pláne a nöi vonalon. Máshonnét igazolt felnött játékosok a keretben, wtf?

van_Persil Creative Commons License 2025.07.17 -18 0 170041

Én minden évben nagy örömmel olvasom, és pláne most, hogy -ahogy írod- teljesen átfogalmazták, még nagyobb elismerésem!

Előzmény: Fradista Utazó (170040)
Fradista Utazó Creative Commons License 2025.07.17 0 1 170040

Az idén még valamivel nehezebb is volt, mert átírták jogászok az egész szöveget. Tegnap este olvastam egy szöveget, oldalakon keresztül jogi szöveg.

Az erről szóló cikkeket viszont egyre kevesebben olvassák el. Nem olyan világ van már, ha egy cikk hosszabb, mint három mondat, és bonyolultabb annál, hogy "X csapat jó, Y csapat dögöljön meg", az már baj. 

Az viszont tuti, hogy nem fogom a Tiktokon eltáncolni a versenyiírást. 

Előzmény: van_Persil (169952)
Fradista Utazó Creative Commons License 2025.07.17 0 2 170039

A szokásosnál valamivel később jövök a versenykiírások második felével (a cikkből részben kiderül, miért):

https://handballexpert.com/?p=21498

lunanoctis Creative Commons License 2025.07.14 0 0 170038

Marko Grgić azonnali hatállyal Flensburgba igazol Eisenachból - ez eredetileg a szezon végén lett volna esedékes. 

Első és második ránézésre is alapjaiban változtatja ez meg a türingiaiak kilátásait erre az idényre. Kiesni talán nem fognak, de ez egy darabig nem lesz egyértelmű a rendelkezésükre álló keret alapján. Hinzének fel van adva a lecke, mit fog tudni kihozni egy, a Löwennél két klasszissal gyengébb keretből. 

hatosfalat Creative Commons License 2025.07.12 0 0 170037

Valóban!

Az viszont sztem nem igaz, hogy több, kb. annyi, mint a Fradi teljes éves bevétele 2024-es évben vagy a Fradi teljes éves személyi kiadása is kb. annyi, mint a Bresté. Valószínűleg, ha 24/25-öt néznénk, akkor a mi költségvetésünk magasabb. Az viszont igaz, hogy nálunk benne van a féfi szakosztály is (még ha tudtommal az is a kisebb), így a Brest biztosan nagyobb pénzzel gazdálkodik. Ettől még a tényleges nettó béreik az adózási különbségek miatt bőven lehetnek a miénk alatt. 

Előzmény: van_Persil (170036)
van_Persil Creative Commons License 2025.07.12 -21 0 170036

Én mondtam, hogy a Brest költségvetése az egyik, ha nem a legmagasabb. Magasabb, mint a Fradi komplett kézilabdarészlegéé, pedig ott ffi és nöi is egyútt van. Az más kérdés, hogy a sor alján -az általad említett adózásbeli különbség miatt- ebből mi látszik itt és mi ott. Kiemelt fizetéseknél akár 60% is lehet az elvonás ott (a Depargyiő ezért lett ruszkivá)

Előzmény: hatosfalat (170034)
Fradista Utazó Creative Commons License 2025.07.12 0 0 170035

Feröer - Németország 22-33. Feröer 22/46 és 29 technikai hiba. Értem én, hogy női U19, de láttam már ezen kívül egyszer egy másik női U19-meccset is, nincsenek is túl magasan az elvárásaim, de 24 rossz lövés és 29 eladott labda egy meccsen egy csapattól, az valami leírhatatlanul sok. 

hatosfalat Creative Commons License 2025.07.08 0 0 170034

Érdekes szösszenetet találtam a Debrecen fb oldalán, Sellei egy kommentjére maga a klub válaszolt, összehasonlítva a Metz és a Debrecen költségvetését.

Zoltán Sellei! "Metz Handball's budget for the 2024-2025 season is 4.5 million euros. This makes them the second-highest budget in the Ligue Butagaz Énergie, behind Brest Bretagne Handball, who have a budget of 8.6 million euros. Metz's salary mass is 2.68 million euros." Bár nagyon jó lenne, ha ennyiből gazdálkodhatna a klub, de ennek a töredéke áll rendelkezésre. Nekik a fizetési tőkéjük sokkal magasabb, mint a mi teljes éves költségvetésünk.

Utánanéztem egy kicsit, 2024-ben a Debrecen teljes költségvetése átszámítva (400 ft/eur árfolyamon) 4,1 millió eur volt, nem sokkal a Metz alatt (4,5 mio eur). A teljes személyi kiadás (gondolom a fizetési tőke erre vonatkozott, elég érdekes fordításban) 1,8 millió eur Debrecenben, ami valóban jóval a Metz személyi kiadásai alatt van (2,68). De ha figyelembe vesszük, hogy itthon a nettó majdnem a bruttóval egyezik a kiemelt sportolóknál, franciáknál meg 40% feletti a levonás, akkor simán benne lehet, hogy a tényleges nettó bérek egy szinten lehetnek a két csapatnál.

van_Persil Creative Commons License 2025.07.03 -20 0 170033

Tehát az a rész továbbra is megmarad, hogy játékba avatkozni csakis a játéktéren belül lehet (l. a Prokopp ámokfutását, helyesebben -állását?

Előzmény: Fradista Utazó (170031)
birka_zoli Creative Commons License 2025.07.03 0 0 170032

Ez az érinti a vonalat és belülvédekezés és tiszta gólhelyzet, ekkor kábé az összes támadás 7-essel fog végződni.

Előzmény: Isthy1 (170028)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!