Keresés

Részletes keresés

Kiara25 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 141
Megérkezett a rózsás ernyősliliom hagymája, szerintem nagyon szép, nem látok rajta semmiféle betegséget vagy hibát, és mindemellett egészen nagy 20/+. Holnap szerintem el is ültetem -még nem teljesen tudom cserépben hogyan is kell-.Remélem, még néhány hónap, és a szép képekkel is megjelenek! :)
anblock_italia Creative Commons License 2007.03.24 0 0 140

Sziasztok!

Véletlenül tévedtem ide pont most, amikor néhány napja abban a szerencsében volt részem, hogy Szombathelyen járva végre személyesen láthattam a Starkl árudáját. Hát meg kell mondanom, elég sok kertészeti üzletben jártam már, de le a kalappal!!! Nagyon bőséges és szép volt a választék mindenből. A növények nagyon gondosan és áttekinthetően voltak elhelyezve, minden olyan "németesen rendezett" volt.

Persze tudom, hogy más a csomagküldés, nem véletlenül mentünk el személyesen, de nekem a csomagküldésükkel sincs komoly panaszom, de pl. egy japánjuhart nem rendelnék postán, az olyasmit személyesen kell kiválasztani (sikerült is).

 

magoeva Creative Commons License 2007.03.04 0 0 139
Sziasztok!
Köszönöm a tanácsokat, és csak bámulok , hogy egy hete nem volt időm nézni a fórumot...és mi minden történt itt!
Rájöttem, hogy hozzátok képest én még nagyon nem értek a virágokhoz!
De igyekszem! :-)
A város összes kertészetét végigjártam, és mivel egy pár dologgal egyáltalán nem foglalkoznak, vettem egy nagy levegőt és megrendeltem a starkltól. és most nagyon bizakodom, hogy minden rendben lesz!
Évi én is alig várom, hogy legyen nálam madártej. annyira kis kedves virágnak tűnik a képen!
a rendeléstől számítva 6 héten belül megkapom ugye? Kellemes 7végét mindenkinek!

Keszthely1 Creative Commons License 2007.03.03 0 0 138

Köszi !!

Ha jó körülmények közé kerülnek a növények, akkor  van esély arra, hogy  túléljék az  átűltetéssel járó sokkot.

Előzmény: Törölt nick (136)
wikinagyi Creative Commons License 2007.03.03 0 0 137
Köszi a választ, azért sajnálom:-(((
Előzmény: Törölt nick (136)
Keszthely1 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 135
köszi !!
Előzmény: krampuszka1 (133)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 134
Szia ! :)
Előzmény: Hagymárium (126)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 133

Teljes mértékben egyetértek.

Vagyis a tapasztalataim szinte azonosak.

Előzmény: Keszthely1 (130)
Hagymárium Creative Commons License 2007.03.02 0 0 132
1. Nem vagyok valami exhibicionista típus, ellentétben Vh-val. Másrészt ő a szakember, én a háttérmunkát végzem. Egy idő után persze nyilvánvalóvá vált, hogy nekem is ki kell lépnem a szürkeségből. Addigra viszont már valóban sokan vele azonosították a Hagymáriumot. Ezzel utólag már nem sok mindent lehet tenni.

2. A képek tulajdonosait megkérdeztük, volt, aki nem járult hozzá, az ő képei nincsenek fent. Nagyon sok kép származik a beszállítóktól. Ők nyilván megengedték a képeik publikálását, hiszen nekik is érdekük, hogy a növényeik gazdára találjanak. Részünkről előnyben részesítjük az amatőr képeket, mert nincsenek retusálva. Szerencsére elég sok képet kaptunk, sokat név nélkül, ezeket igyekeztünk tőlünk telhetően a legnagyobb biztonsággal beazonosítani.
Ezeken kívül igyekszünk saját képeinket használni - szintén manipulálás nélkül -, de nyilván nem rendelkezhetünk minden, általunk kínált növényről saját fotóval, így kénytelenek vagyunk más forrásokat is igénybe venni. Amint van saját képünk, azt tesszük fel az egyes növényekhez (lásd pl. a liliomokat), éppen az esetleges félreértések és vádaskodások elkerülése végett. Másrészt ebben természetesen az anyagi szempontok is közrejátszanak.
Sajnálatos tapasztalatunk az, hogy a pénzért vásárolható képek nagy része manipulált, és sokszor találkoztunk már azzal a jelenséggel is, hogy két különböző fajtánál ugyanazt a képet kínálták megvételre. Ezért is tartjuk biztosabbnak a saját magunk által készített képeket.

3. Természetesen érdekel, mint ahogy mindenki véleménye érdekel. Bár sejtéseim vannak, de szívesen olvasnám a leveledet.
Korábban már írtad, hogy nem érted, miért olyan változékony a kínálatunk. Te mit tennél a helyünkben? Meg kell rendelned a növényeket kb. 5-6 hónappal a szállítás időpontja előtt. Mindent ki kell fizetned előre. Majd pedig a szállítás időpontja előtt egy hónappal szólnak, hogy az x nem egészséges, nem tudják odaadni, az y-ból csak kisebb méretet tudnának adni, darabját drágábban, a z-ből pedig csak olyan csomagolásút tudnak szállítani, ami kb. 0,5-szörösére növelné a szállítási költégeket (pl. évelőknél szabadgyökér vs. cserepezett).
A szerződéstől nem állhatsz el, arra csak nekik van joguk, a pénzed pedig náluk van. Sajnos ilyen egyoldalúak a feltételek. Mindenhol ilyen, nem tudsz elmenni máshova.
Több lehetőség is van ebben a helyzetben:
1. fenntartod a kínálatodat, de úgy csinálsz, mintha a kérdéses fajták már elfogytak volna. Előny: a kínálat nem változik, a lebukási esély viszonylag kicsi.
2. fenntartod a kínálatodat, a le nem szállított fajták helyett mást csomagolsz. Előny: a kínálatod nem változik, teljesíteni tudod a megrendeléseket, a pénzt megkapod, azonban előfordulhat, hogy valaki emlékezni fog virágzáskor, hogy ő nem ilyen növényt vett tőled és reklamál. Ne felejtsd el, hogy minket meg lehet találni, a nevünk, címünk, telefonszámunk nem csak az ültetés után legtöbbször kukában landoló csomagoláson szerepel!
3. csak azt kínálod, amit biztosan oda is tudsz adni a megrendelőknek. Ennek sok hátránya van: a kínálatod ugyebár némileg szegényesebb lesz, nyilván kevesebb fajtából kevesebb pénz is jön be, előnye viszont, hogy a vevő a legritkább esetben csalódik, amikor végre virágzik a megvásárolt növénye.
Szóval a kérdés: hazudni, vagy nem hazudni?
És ugyanez a kérdés felmerül a szállítónál is, hiszen nyugodtan mondhatná ő is, hogy mindent tud adni, pedig nem is igaz. Én meg jóhiszeműen átadom a nem fajtaazonos hagymát a vevőnek, aztán pedig tartom a hátam az esetleges reklamációkor.
A nehézséget, amint látod, az okozza, hogy 5-6 hónappal korábban kell a növényeket megrendelned a szállítótól, mert mindenki így csinálja. Ha kivárnánk a biztosat, és a rendeléseket csak a szezon kezdetén adnánk le, szinte semmit sem tudnánk hozni.
Alapvetően ebben különbözik a dolog attól, amikor magánemberként rendelsz valamit, vagy licitálsz az ebay-en.
Másrészt azt se felejtsük el, hogy a növények esetén nincs mód gyorsan másikat gyártani, a szervizelés meg általában lehetetlen.

4. Vh-ról természetesen lehet véleményed, tiszteletben is tartom. Nekem is van véleményem róla, sok dologban nem értünk egyet, tisztában is van vele. Vh azonban nem a beosztottam, nem a gyerekem, sem jogom, sem időm állandóan utána járkálni és ellenőrizgetni. Mindezek mellett azonban jó szakembernek tartom, így aztán jobb híján igyekszem az időnként torkomon letuszkolt békát valahogyan lenyelni, illetve saját eszközeimmel a csorbát kiköszörülni, ha szükséges és lehetséges.

Szerintem ti inkább ne társalogjatok. :)
A leveledet várom, ha van kedved írni!

Előzmény: nyubocs (128)
wikinagyi Creative Commons License 2007.03.02 0 0 131
Ne haragudj,  távol áll tőlem, hogy megbántsalak, csak úgy veszem észre, hogy mindig megtaláljátok egymást. Viszont nekem, (és elég sokunknak akik ezeket a topicokat olvasják), szakképzetlen kertészkedőnek mindenkitől kapott segítség, tanács fontos. Részemről elég kellemetlen, hogy egy ilyen semleges topikban is vannak "surlódások".
Előzmény: nyubocs (129)
Keszthely1 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 130

Hello!

Olvasom a  hozzászólásaitokat.!! HÁT Cselédrévű a színvonal !!

Pozitív, vagy negatív  jelzőkkel illetitek a topik nevén nevezett ....kert kft-t!

/Ez olyan mint a kínai piac sokan szeretik, de  sokan a közelébe sem mennek. /

Mégis vesznek mindent amit a piacon árulnak.

Saját tapasztalatom az, hogy működik a csomagszolgálat, rendes és korrekt áron /feltüntetett  méret, fény,talaj, stb./  adnak el növényeket. Ami ritkaság mármint növény  annak húzós ára van mint minden  új divatú

terméknek, tudomásul kell venni  - ez van-!!

 A ritkaságot meg kell fizetni. !!

Mostanában már mindenért fizetni kell ...!!!

Rendeltem a fent nevezett kertészettől  helleborust, panpafűvet talajtakaró nővényeket mind  megmaradt kivéve  a panpafű az két év után kifagyott, nem a fent emiltett kertészet tehet róla. Csak is kizárólag én..  Ha ilyen macerás növény a panpafű egy igénytelenebb növény ültettem a helyére a télálló pálmát ami most már tízen valahány éve van a kertben  szépen virágzik és  nem fagy el most kb 2 m magas.!!

Minden növény valahol őshonos és az ottani  mikróklímát /ami nálunk sajnos változik/ biztosítani  kell !!

Nem úgy kell gondolkodni, hogy jaj de szépen mutat a kertben,  környék lakóit majd a guta üti meg ha meglátják a növényt a kertben!!.

Tavaly hoztam enciánt és edelwiss-t tövet-magot Ausztriából, még ősszel, láttam a növény tövét

Hát idén úgy látom nem lesz belőle semmi pedig horror áron vettem a cserepes növényeket.

Gondolom most kapok hideget és meleget rendesen…..!!

Keszthely1

 

nyubocs Creative Commons License 2007.03.02 0 0 129
Az hogy törölte a honlapját az nem az én úgymond "froclizásom" miatt van.
A felhozott indokai alapján viszont az internet oldalainak 90 %-t törölni lehetne
Előzmény: wikinagyi (127)
nyubocs Creative Commons License 2007.03.02 0 0 128
Na akkor menjünk sorba

1.Az hogy a Hagymárium nem VH azzal én teljesen tisztában vagyok. Csak éppen szinte minden megnyilvánulása erre utaló, ezért ha hiszed ha nem, sokan viszont azzal azonosítják.

2.A Wilbert Hetterscheid képekre vonatkozó kérdésem első verziója teljesen ártatlan kérdésnek indult, egyszerű kiváncsiság. Erre lehetett volna normálisan is válaszolni, de hát az nemnagyon sikerült! Eztán már én is kérdezhettem volna úgy, hogy egyáltalán hozzájárult-e képeinek üzleti célú felhasználásához. Mert a képek felrakásához non-profit felhasználásra hozzá szoktak járulni, de üzleti célúra nem. Csak én nem feltételeztem, hogy esetleg ne kértétek volna. Ha tényleg nem, akkor az gáz :(

3.Az én köreimet maga a Hagymárium nem zavarja, semmilyen hasonló érdekeltségű vállalkozásom nincs. Az üzletpolitikátokról van véleményem, de azt én nem kivánom itt leírni, ha gondolod vagy érdekel egyáltalán, akkor privát levelezésben leírhatom.

4.Nemcsak máshol, hanem ugyanezen topik 92. hozzászólásában is leírtam, hogy mi a bajom VH-val. Meg akkor hozzáteszem, hogy itt az indexen olvashatsz tőle még olyan hozzászólást, hogy azért teszi le a növényvédelmi szakvizsgát, hogy ellenőrizhesse és utasíthassa a konkurenciát. Most ezek után mit gondoljak róla. Vagy ezen a másik helyen beszélgetünk egy növénycsoprtról, és első beleszólása az az, hogy "nálunk ilyeneket lehet kapni" Ha a saját szakértői topikját önreklámmal telerakja az nem érdekel, de azokon kivül ne tegye. Úgyhogy a Gazlapozást én felfüggesztettem, nyugodtan megmondhatod neki, hogy most már engem nem fog zavarni, úgyhogy hajrá !

Csak szólj neki, hogy ezt a hozzászólást is olvassa el, nehogy azt mondja, hogy vele szemben nem vállalom a véleményem :)

Előzmény: Hagymárium (126)
wikinagyi Creative Commons License 2007.03.02 0 0 127
Szia Virághagymász! Kérlek ne hagyd magadat "froclizni",nem szeretném ha ebből a topicból is száműznéd magad. Így is hiányolom a honlapodat.
Előzmény: Törölt nick (124)
Hagymárium Creative Commons License 2007.03.01 0 0 126
Sem a Hagymárium, sem a www.hagymarium.hu oldal nem Vh-é, talán megbarátkozhatnál végre a gondolattal!
Ebből következik, hogy nem ő rakta fel a képeket.
Mivel a képeken jól olvashatóan szerepel Hetterscheid neve (saját kérésére), ebből sejthető, hogy nem kívántuk eltitkolni, hogy ki a kép tulajdonosa.
Egyébként mégis mit ártott neked a Hagymárium?
Mert hogy Vh-ra miért "orrolsz", azt már elmesélted máshol.
Előzmény: nyubocs (125)
nyubocs Creative Commons License 2007.03.01 0 0 125
Csak úgy kérdeztem, de fogalmazhatok másképp is.
Fizetni kellett érte?
Ingyen hozzájárult?
Vagy csak úgy felraktad?
Előzmény: Törölt nick (124)
Évi5 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 123

Szia magoeva!

 

Tavaly már virágzott nálam a madártej amit a starkl-tól rendeltem, mindegyik kikelt, szépen növögettek, virágoztak. Télire nem szedtem fel, még takarni se takartam, mégis két telet szépen átvészeltek, úgyhogy télállóak. Tudom ajánlani.

Többi növényedből nem rendeltem tőlük, de én is azt tudom tanácsolni, hogy nagyobb, drágább növényt, melyet egyszerű kertészetekben is be tudsz szerezni, inkább onnan vedd meg.

Előzmény: magoeva (94)
Island* Creative Commons License 2007.02.27 0 0 122
Én rendeltem néhány "cuccot" (dupla virágú angyaltrombiták, iszalag, stevia stb.) tőlük kb. 10 E Ft-ért, remélem jó állapotú növényeket küldenek majd. Tavaly elégedett voltam a küldeményükkel. Majd teszek fel képet a küldeményről. Gondolom március közepén/végén már érkezik.....
Kiara25 Creative Commons License 2007.02.27 0 0 121
Van azért több pozitív kritika is, bár a megrendelést még én sem kültem el, de azt hiszem a szándék végleges. Ha nem lesz szép amit küldenek max reklamálok, azt írták többen, hogy gond nélkül cserélnek. Picit én is izgulok miatta, de már elhatároztam. Ha szerencsém lesz mindenképp hozom a képet!
Előzmény: csinszka47 (120)
csinszka47 Creative Commons License 2007.02.26 0 0 120
 Én csak nem rendeltem belőle,elment a kedvem a sok rossz vélemény miatt,lehet,hogy nem is annyira szép,mint a képen.Várom azért majd a véleményed és a képet róla,ha lesz.
Előzmény: Kiara25 (104)
nyubocs Creative Commons License 2007.02.26 0 0 119
És Wilbert Hetterscheid mennyit kért képei üzleti célú felhasználásáért?
Előzmény: Törölt nick (112)
Flanell Creative Commons License 2007.02.24 0 0 117
Végül is, azt el kell ismerni, hogy mikor reklamáltam, nem vitatkoztak, nem ráztak le, hanem rövid idő múlva küldtek másikat.

Azért vettem színkeveréket - természetesen -, mert olcsó volt, fele, mint a darabos. Nem szoktam sok pénzt kiadni ismeretlen növényekre. Hogy valami megér sok pénzt, azt csak akkor tudom, mikor már évek óta nálam van, és meg vagyok elégedve vele. :)
Előzmény: Törölt nick (116)
Flanell Creative Commons License 2007.02.24 0 0 115
Megnéztem a katalógust, a képen legalább 10 színárnyalat van. Ez tökéletesen kimeríti a "ráutaló magatartás" fogalmát. Ha megérné pereskedni, ennyivel már bármilyen kártérítési pert meg lehetne nyerni.
Előzmény: Törölt nick (112)
Tartomo Creative Commons License 2007.02.23 0 0 114
Elnézést kérek, teljesen igazad van. Utánanéztem a googleban, és valóban nekem Lycoris squamigera-m van. Bocsi
Előzmény: Törölt nick (111)
Tartomo Creative Commons License 2007.02.23 0 0 113
Nem tudom mi az amit írtál, lehet, hogy az, de ez a növény pont úgy nézett ki nagymamámnál, mint a starkl idei 48.oldalán látható.  Lehet, hogy mégsem ernyősliliom? Mindenesetre majd teszek még fel képeket.
Előzmény: Törölt nick (111)
Island* Creative Commons License 2007.02.23 0 0 110
Én annyiban csatlakoznék az idei katalógosok kritizálásában, hogy a képeik már unalmasak és nem értem, hogy miért nem tudnak saját felvételt készíteni a növényeikről akár a kertészetükben, akár egy kiállításon, vagy bárhol. Még hobbikertészektől is begyűjthetnének néhány jó minőségű fotót, esetleg valami névleges ajándékért cserébe, vagy egy fotópályázat keretében, annyi jó megoldás létezik erre, de ez csak tipp, és így nem lenne minden évben ugyanaz a kép minden növénynél. Idén ráadásul nagyon berágtam a Plumbago (Ólomvirág) lilára átbarmolt színén, ami köztudottan égszínkék.
Előzmény: nbanna (106)
Flanell Creative Commons License 2007.02.23 0 0 109
Rendeltem a Starkl-tól 2 csomag liliom színkeveréket, főleg a pirosas árnyalatú virágok miatt.
A kapott hagymák penészesek voltak, a negyedük ki sem kelt, a maradék is alig-alig akart, csak 0-3 virágfej volt rajtuk. Na és annyira volt színkeverék, hogy a képen szereplő kb. 7-8 szín helyett ami egyáltalán kihajtott, a kétharmada közönséges sárga volt, a többi meg csüngő fehér.
Csak a következő ősszel, a katalógusuk láttán jutott eszembe megírni nekik, hogy én nem ilyen lovat akartam. Hamarosan küldtek jóvátételként még egy csomaggal, ez már egészséges volt, és viszonylag tarkább, plusz egy nagy lila fajta hagymájából egyet, ezt egyenként árulták.
Előzmény: Kiara25 (104)
Kiara25 Creative Commons License 2007.02.23 0 0 108
Nagyon szépen kezdenek bújkáni, én cserépbe szeretném ültetni, remélem úgy is megmaradnak és szépek lesznek. Neked is rózsaszín van? Télre nem szedted föl, a starkl oldalán azt írták, hogy föl kellene fagyok előtt.
Előzmény: Tartomo (107)
Tartomo Creative Commons License 2007.02.23 0 0 107
Nekem is már többször küldtek csomagot, és én nagyon elégedett voltam velük. Lekopogom, de az eddigi 5-6 csomagba soha 1 rossz, vagy nem megfelelő minőségű növény nem volt. Én csak ajánlani tudom őket. Remélem  inkább az én példám az általános, és  nem csak szerencsém volt. Egyébként nekem van rózsás ernyőslilomom(igaz nem tőlük, hanem nagymamámtól). De rossz helyre ültettem tavaly, és most a fű között van. Ősszel költözik az ágyásba. Most így néz ki:rózsás ernyősliliom
nbanna Creative Commons License 2007.02.23 0 0 106

 

Inkább olvasni szoktam a hozzászólásokat, mint írni, de most megteszem, kockáztatva, hogy lesz, aki nem ért velem egyet, vagy tudálékosnak tart.

Jó pár évi tapasztalatom van a Starkl és a Sieberz céggel, jó és rossz vegyesen. De most inkább a katalógusaikat tűzöm tollhegyre. A Starkl-ban szerepel a Vitalbeere nevű kúszónövény, újdonságról lévén szó, elvárnám, hogy a botanikai nevét is feltüntessék,és ne csak a németből átvett nevet (egyébként a kúszómagnóliáról van szó, Schisandra chinensis). Nem ártana, ha feltüntetnék, hogy a sisakvirág (Aconitum)

vezető helyen áll a mérgező növények listáján, hátha nem mindenki tudja.

A Sieberz idén meglehetősen elvetette a sulykot, nemcsak a nyomdatechnikában.

(ld. törzses rozmaring, levendula, stb.) "Kék mauritius" nemzetség nem létezik, a hajnalkához hasonló balkonnövény évelő, és a szulákkal áll rokonságban (Convulvulus sabatius), ezt nem említi a leírás. Szerintem helytelen a "télálló muskátli" reklámszöveg, mert a képen levő növények (valóban télálló) gólyaorr (geranium) névre hallgatnak, bár rokonai a muskátlinak. Szerintem nem helyes a közismert szarkaláb helyett a német tükörfordítású, nálunk nem ismert nevet használni, (Rittersporn), tapasztalatlan kertbarát azt hiheti, hogy új növényt kínálnak, a kép is túl kicsi.

Bocs, ha untattam valakit.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!