60 ezrenként trafót cserélni brutális pénz, tekintettel arra, hogy az pont az a bizalmi alkatrész, amiből vagy gyárit szabad venni, vagy esetleg tényleg igazolhatóan jó minőségűt.
Nekem az öreg Octaviámban még központi trafó van gyújtáselosztóval, azaz ha itt meghal a trafó akkor nem háromhengerezés van, hanem nullhengerezés, az első csere után (aminek természetesen >1.000 km-re itthonról kellett történnie) mindig volt a csomagtartóban egy tartalék trafó (jelesül az, amit a balkánon beletettek bontottat, mert az isten háta mögött ennek is örültem mint majom a farkának, hazaérve kapott újat). 270e körül kapott megint egy újat, még éppen működött, de nem volt százas a gyújtás és ha már nekiálltam, akkor egyben cseréltem a trafót, a kábeleket és a gyertyákat, hogy megint ne kelljen ezzel foglalkozni egy jó darabig.
A gyertyánál biztos vagy abban, hogy a gyári ajánlás 30e? Sosem volt ilyen motoros autóm, de konszernautóm jó pár, mindben 60e volt a gyertyacsere-periódus.
Tegnap kicseréltem mindhárom trafót. Azóta mentem kb. 40 km-t. Egy rángás se történt és a sárga lámpa is elaludt. Úgyhogy gyógyultnak minősítem.
A szerelő hogy nagyeszű-e.. Alapból jó szerelő, még a korábbi, elhasználódott járgányon sokmindent megjavított gyorsan és jutányosan, de most, ennél a 3 hete lőtt Fabián a trafókat a kérésem ellenére nem cserélte ki, csak a gyertyákat, mondván, majd trafót akkor kell, ha tönkremegy és akkor úgyis megáll az autó... NEM! A tapasztalatom az az elmúlt 17 évben, hogy trafókat legalább minden második gyertya-csere alkalmával célszerű cserélni, így akkor kb. 60ezer km-enként (ha a gyertyákat a gyári ajánlás szerint 30ezrenként cserélünk). A trafó el tud kezdeni rakoncátlankodni úgy, hogy néha pl. a testre szikrázik le, ha a belső szigetelése tönkremegy és ezt úgy vesszük észre, hogy pl. gyorsításkor megránt. És ekkor a sárga lámpa még sehol..
Még akkor is ott lenne 2 megcserélése. Meg tudod csinálni.
De ha nem akarod, még akkor is kérhetsz időpontot a szerelőnél (a "nagyeszű" jelzőből én rá nem jöttem volna, hogy megbecsülöd...), cseréljen meg 2-t, nem kell vizsgálódnia, majd tesztelődik nálad. Lehet, erre nem kellene 2 hetet várni.
Én az occó bt-os kütyüknél sem olvastam, hogy 1 év után hullanak. Lehet, kifogtál egy defektes darabot. Tapasztalatom nekem nincs, olyan régi az autó, hogy még nem kompatibilis. Egyébként a Te hibádon - szerintem - nem segít, az se mondana többet, mint hogy égéskimaradás.
Nem tudom merre vagy, ha be tudod vállalni Dél-pestet, akkor tudok segíteni szerviz ügyben. Csak írj egy e-mailt, a nickemre klikkelve megtalálod egy további kattintásra ez elérhetőség eimet.
Még annyit, hogy igazából hagynám a fenébe ezt a hiba keresgélést, elvinném a szerelőmhöz, de általában minimum két hét, amire sorra kerülök. Megbízható és jó áron dolgozik, ezért is vannak ennyire tele. Erre meg nem igazán van idő. Még a korábbi Skodát javíttattam mindenféle féleszű félkezű ökörrel, akik pl. szétvégták alul a kézifék tartó konzolokat és elb...tak sokmindent. Úgyhogy én már félek a szerelőktől. Ezért is kérdezem, hogy milyen OBD-t lenne célszerű szereznem, ami tuti nem ájul el 1 év múlva, volt egy 2-3 ezres bt-os ócskaság, telefonon mutatta a kódot, de hamar megadta magát. Látok itt-ott 15ezer körül jobb féléket, de azt nem tudom, TÉNYLEG jó lesz-e a Skodához, így nézegethetem a hibákat, ha jön valami
"Én azt nem értem, van 1 plusz trafód, ki is tudod cserélni - mire vársz?" - Nemnemnem.. Mint írtam (ha itt írtam), az a trafó a korábbi Skodához való, totál más méretek. A korábbi a 40 kW-os, ez pedig a 47 kW-os motor, még csak nem is hasonlítanak. Csak azt hittem, hogy a tartalék jó. Épp üldözöm a vevőt, hogy adjam oda neki valami kedvezményesen
Én azt nem értem, van 1 plusz trafód, ki is tudod cserélni - mire vársz? Miért akarsz szerelővel méricskéltetni?
Ma kicserélted volna, holnap (vagy amikor mész) kiderül, megjavult-e. Ha igen, örülsz, ha nem, akkor ezt kizártad, lehet keresni egy szerelőt (ha a mostani nem vállalja/tudja megoldani).
Nálunk 150.000km körül van Szerénkében, egy 2007-es, 64LE-s Fabiában. Feleségem kocsija, javarészt városi üzemben. Gyértyákat az előírt ütemben cserélgetjük benne, trafók még az eredetiek. És én vagyok az a lüke, aki márkaszervizbe viszi az ilyen autót, vagy egy barátomhoz, aki évtizedekig volt ott a vezető szerelő.
Azok az eltérő szekunder értékek nekem gyanúsak. Azért a 10kOhm, és a 16kOhm között a 60% eltérés, az sok, vagy mérési hibával állunk szemben.
Akárhogy is, valami nem stimmel!
Azt én biztos nem csinálnám, hogy eltérő gyártmányú gyertyák és/vagy trafók vannak a motoron. Nem egészséges "hülyíteni" az ECU-t, van annak dolga amúgyis elég. Ha az van, hogy bemelegedés után, a forró motorral rakoncátlakodik,. az lehet:
A: döglött gyertya,
B: haldokló trafó
Már abban az esetben, ha elektromos hiba okozza az égés kimaradást. Én ennek gyorsan utánajárnék egy rendes szerelőnél, mert a katalizátor nagyon nem szereti, hogy benzik kerül bele.
Ezaz! A trafók látszólag épek, tehát ki tudja... Még ohmosan is stimmelnek, a primer 390, a szek. 10, illetve 16 kohm (mert az egyik másfajta, a két HELLA 10 kohmos, a BERU a 16.) De működés közben ki tudja, hogy épp mire vetemednek - ezt a villamosságis mondta, hogy az ohmos mérések itt nem sokat érnek, max ha szakadt vagy zárlatos.
Azt viszont megjegyeztem, hogy a BERU piszok nehezen jött le, a kezem és a hátam is blefájdult, mire lehúztam.
Igen, OK, tudom, az lenne a jó, ha elkezdeném keresztbe cserélni a trafókat, hogy akkor át megy-e a másik hengerre a hiba és azt nézetném a szerleővel a diagnoszikán és ha igen, akkor a trafó a hibás... - Erre se idő, se idegi kapacitásom nincs és a szerleőnek is más dolga van, minthogy az én ócskavasamat nézegesse
Bemelegedés után kb. félóra múlva időnként elmegy az ereje, rángatni kezd, villog a sárga lámpa, ekkor megnyomkodom (üresben) a gázt, aztán vagy helyrejön és a villogás is elmúlik vagy nem és akkor percekig gyengén megy. Eleinte ritkán, most meg már egy út alkalmával gyakran előfordul. A hiba diagnosztika szerint a 3-as hengeren gyújtás hibát jelez (vagy égés-hibát, ahogy valaki itt kijavított).
Egyébként a régi Fabiámban a 324000 km alatt legalább 4-5 trafót kellett cserélnem.
Még annyit, hogy az előző Fabiámnál 250000-nél volt motorfelújítás, megállapították, hogy kopás gyakorlatilag nem volt, hanem a szelepek égtek el, ez ezeknek a típushibája, gyenge anyagból vannak. A felújítás után még elment plusz 70000 km-t és hirtelen állt be a hibás állapot az elektronikai vezérlő hibájából: az egyik hengert rossz ütemben vezérlete és az vágta tönkre a motort. - Hirtelen az jutott az eszembe, mi van, ha ennél is néha rakoncátlankodik az elektronika???
Köszi. Közben megtudtam a másik fórumról, hogy a hengerek számozása a vezérlés felől van, de mintha itt is mondta volna valaki, azaz ha jól értem, balról.
Azt kizárnám, hogy kopás vagy kompresszió hiba lenne, mert ha épp nincs rajta az 5 perc, alapból baromira jól megy a járgány, tényleg olyan, mintha új autót vezetnék, tehát a 21 év és a 140000 km ellenére nagyon harapós. Ha rosszalkodik, akkor sem áll le teljesen a hibás henger, hanem csak elmegy az ereje, rángatni kezd. (Amikor egy henger leáll a 3 hengeresnél, akkor borzasztó gyengén megy, azt is csak kisebb fordulaton - volt benne részem a korábbi Fabimnál.) Az előző Fabiám (szintén HTP 1.2, de 40 kW-os) 324000 km-rel végezte be és a végén már nagyon dőlt belőle a füst és rosszul ment. Ez a mostani ahhoz képest bejáratós és semmit nem füstöl.
A gyertyák ki lettek cserélve, azokat kizárnám, mert előtte is volt ugyanez a probléma. NGK-trafókat rendeltem hozzá, amint megjönnek, kicserélem mindet, biztos, ami biztos. Utána meglátom, mi lesz.
A millió dolláros kérdés: ha nem a trafó lesz a hibás, akkor nyilván az üzemanyag rendszer felé kell elmozdulni, ott mi az, amit ki tudnék cserélni még akár én is, tehát amihez nem kell megbontani a motort? Látok beljebb (azaz a képen feljebb) 3 befecskendezőt, esetleg azokat?
Járműveknél az oldalakat mindig menetirány szerint adják meg.....(nem szembe állok, meg fölülről, meg tótágast) Mintha a kormány mögött ülnél. Így a vezérlés (vezérműszíj/vezérműlánc) a motor jobb oldalán van, ennél a motornál az az 1-es henger. (vannak gyárak, leginkább a franciák, ahol a lendkerék felől számolják)
Egy kábel hibát, vagy rossz csatlakozást megtalálsz, de a tönkrement trafó az ugyanúgy néz ki, mint a működő. (Ha nem, akkor ott már volt tűz a motortérben...) Ráadásul egy rossz/zárlatos trafó is hülyítheti az egész rendszert, mert elszívja a feszültséget a rendszerből. Ahogyan egy rossz gyertya is.
Én nagyon nem értek hozzá, de a vezérműszíjat/láncot biztos látod, gondolom, az a vezérlés. Nálunk szemből nézve bal oldalon, de ez pont semmit nem jelent. :)
Gondolom, lehet pl. egyszerű kábel hiba (sérülés), meg ezer más dolog is. Ha már van trafód, próbáld ki, ha nem az a ludas, ráérsz akkor agyalni rajta. Inkább igyál egy sört! :)