Ha annyira olcso az orosz olaj, akkor hogy lehet az, hogy verrel-verejtekkel kuzdeni kell azert, hogy a szomszedos orszagok atlagaran legyen az uzemanyag? A MOL (=allam) hatalmas nyereseggel mukodik? Az embereket kizsakmanyolja?
Én nem mondtam, hogy nem tartják be a szerződéseket. Annál is inkább, mert az erő pozíciójából mindig ők diktáltak/diktálnak. A nagy kérdés, hogy ezek és számos más igen jelentős szerződés (kínaiak is, hitelek stb.) miért van ezer évre titkosítva. Tudjuk, nem hiába. Megy a mutyi/rablás ezerrel.
A kőolaj ár beesése több, mint érdekes ma! Erre nem sokan fogadtak :)
Amúgy nehogy azt hidd, hogy az orosz el akarja adni az aranyát szarér-húgyér, mert ő orosz. Én még nem láttam olyan szerződést, amit ők nem tartottak volna be. Persze a szovjet időkben ők írták a szerződéseket, de mindig betartották, emiatt nem lehet rájuk azt mondani, hogy megbízhatatlanok lennének. Mint azt a jóságos EU mondja.
Nem véletlenül működik a druzsba és a többi a lehetetlen helyzet ellenére. Fizess és kapsz gázt, ez a világ mindegyik csücskében így működik, ahol béke van.
Az oroszok is a kőolaj világpiaci árához képest adják valamivel olcsóbban a sajátjukat. Minél hosszabb távú a szerződés és nagyobb a mennyiség, annál nagyobb a kedvezmény. De az ár az mindig a világpiaci, minusz valamennyi %.
Minderről Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán számolt be. A miniszter azzal magyarázta a magyar és szlovák vétót, hogy ezzel tiltakozzanak „az ellen, hogy Brüsszel meg akarja tiltani az olcsó orosz földgáz és kőolaj vásárlását, ami tönkretenné Magyarország energiabiztonságát”.