Keresés

Részletes keresés

sugarwoman Creative Commons License 2020.09.22 0 0 181286

"és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre"  Ettől féltem mert ez azt jelenti, hogy igazából nincs válasz a kérdésemre.
A pörkölő is mindegy. Jobbnál jobb hazai és külföldi pörkölők termékeit fogyasztottam. A xilit már megvolt. Nagyon fura lett tőle a kávé. Tegnap este rendeltem egy eritrit-sztívia keveréket, kíváncsi vagyok.
Egyébként elképesztő, hogy mikre bukkan az ember kínjában: https://napitaptudas.blog.hu/2019/02/03/osi_edesitoszerunk_az_olom
A dihidrogén-monoxidról sajnálom, de nem tudok leszokni. Menthetetlen függő vagyok.

Előzmény: Katoczi (181282)
sugarwoman Creative Commons License 2020.09.22 0 0 181285

Na jó, VBM Domobar Junior és Mazzer Major, de mire mész ezzel? És nem ma kezdtem, tudok espressot készíteni, nem azzal van a baj. Világosból is bár az nem annyira az én világom. 90%-ban közepes pörkölésűeket vettem. Ám teljesen mindegy milyen pörkölésű, egyszerűen nem ízlik az espresso cukor nélkül. Egy cikkben olvastam, hogy ha szépen lassan elkezdem csökkenteni a mennyiséget, egy idő után átáll az ízérzékelésem is. Nem tudom mennyire hihető ez, de erre egyébként sincs idő. Nekem most kellett teljesen leállnom a cukorral.

Előzmény: Horyk1 (181279)
H_G Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181284

Annak bizony van egy kesernyés mellékíze.

 

Előzmény: Freedom of mind (181283)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181283

Én mezei Polisett-et tartok itthon arra ha valaki édesítővel akarja inni a kávét. Valaki ezt ajánlotta még régen és bár én még nem próbáltam ki milyen, senki sem szokott panaszkodni az ízére, de lehet, hogy csak visszafogják magukat. :D   

Előzmény: sugarwoman (181266)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181282

 "legyen elég annyi....": Nekem elég annyi, csak így nincs több ötletem. A Xillitet próbáltad? Az biztos, hogy olyant mint a cukor nem fogsz találni, ha lenne akkor azt használná a fél világ, és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre. Ha esetleg meg tudnál említeni pár helyet, ahol nem ízlett a kávé, illetve legalább annyit, hogy milyen pörkölők kávéit próbáltad otthon kicsit könnyebb dolgunk lenne. A Hausbradndt-tól csodát nem várnék, az sem cukorszerűen édes.

 

Aszpartám: minden csak mennyiség kérdése, abban biztos lehetsz, hogy ha csak a kávédba használod akkor nem lesz tőle bajod (ha pedig kilószám tolod akkor meg biztosan lesz, de ez igaz a cukorra, a napi 5-6 kávéra is, a dihidrogén monoxidról meg nem is beszélve). Az más kérdés, hogy pl teában az sem igazi.

Előzmény: sugarwoman (181274)
H_G Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181281

Ha nyelveken kell beszélgetni vele és drága, akkor szerintem Jura lehet :)

 

Előzmény: Horyk1 (181279)
H_G Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181280

Akár a HH Espressót, akár az Oro Casát megpróbálhatod, elég egyformák. Nekem nagyon édes és nem eléggé testes, bár harmonikus.

Előzmény: sugarwoman (181277)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 -3 0 181279

Azért csak megoszthatnád a gépparkod adatait. :-)

A világos pörkölésből nehezebb espressót készíteni, mint az olaszos alapanyagból.

Előzmény: sugarwoman (181274)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181278

Még az isomalt jutott eszembe, egyszer egy cukrász ismerőstől kaptuk.

Ez is cukoralkohol de nincs semmi mellékíze.

Egy próbát megérhet.

Előzmény: sugarwoman (181277)
sugarwoman Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181277

A pénz által átszőtt és mozgatott világban inkább hiszek a körön kívüli kutatásoknak és metaanalíziseknek mint a mainstream tudományos véleményeknek. A szaharinnal csak az a bajom hogy mellékíze van. Az aszpartámnak nincs ugyan mellékíze, de annyi szörnyűséget olvastam róla, hogy nagy ívben kerülöm.

Nem kóstoltam még Hausbrandt kávét. Kötve hiszem ugyan, hogy érezném az édességét, de megkóstolnám mire gondolsz. Konkrétan melyik Haubrandtot keressem?

Előzmény: H_G (181273)
sugarwoman Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181276

Bocsánat, kimaradt. Hangulattól függ, hogy milyen kávét iszom meg attól is hogy milyen újdonságot lehet épp kapni. Elsősorban a közepes pörkölésű gyümölcsösebb alapanyagokra vagyok vevő amiből lehetne ugyan filterezni is de az nekem nem annyira jön be. Próbáltam párszor, de akkor már inkább iszom teát. Most szándékosan egy világos uniroast nicaraguait vettem, abból készült az előbb említett cold brew. 

Előzmény: Horyk1 (181269)
sugarwoman Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181275

Akkor nem értem miért forszírozzák mindenkinek ezt a cukor nélküli kávéivást. Jobb helyeken már ki sem teszik a cukrot az asztalra én meg szégyenkezve keverem bele amikor senki sem látja. :(
Mindig espressot iszom, a többi elkészítési mód nekem nem jött be soha. Pontosabban tegnap előtt valaki tanácsára elkészítettem életem első cold brew-ját. Az ízlik cukor nélkül is, de sajnos egészen más világ.

Előzmény: Horyk1 (181269)
sugarwoman Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181274

Nem a gép miatt van, ez elég jó cucc. Legyen elég annyi, hogy innen még van ugyan fölfelé, de ahhoz szerintem már nyelvi adottság is szükséges.  
A tej szintén kizárva. Ha tejet iszom, rosszul érzem magam. Próbáltam még mandulatejjel, de az meg nem olyan.

Előzmény: Katoczi (181268)
H_G Creative Commons License 2020.09.21 -3 0 181273

A "rossz hír" csak egy pletyka, amíg tudományos bizonyíték nem támasztja alá. Ha meg alátámasztaná, akkor be lenne tiltva az adott édesítőszer, szóval szerintem amennyire az eddigiekkel, annyira nyugodtan próbálkozhatsz pl. a NutraSweettel is. (Amúgy rossz híre a szaharinnak is van, azt is meggyanusították már rákkeltéssel.)

 

A kávémárkák között nagy különbség van az alap-édességben, pl. a Hausbrandt szerintem már kimondottan túl édes.

 

Előzmény: sugarwoman (181266)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181272

Szemesből.

 

Miért nem lehet itt szerkeszteni a hozzászólást? 🤔

Előzmény: Horyk1 (181271)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 -1 0 181271

Ez így igaz, de ő az édeset keresi.

 

Talán a filtert kellene kipróbálnia, de még nem tudjuk mi az alapanyag.

 

Ezt bolti szeméből nehéz lesz kivitelezni.

Előzmény: Katoczi (181270)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181270

Azt nem, de egy kellemes étcsokis keserűség kihozható (pl Monsooned Malabar).

Előzmény: Horyk1 (181269)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 -2 0 181269

Hogyan készíted a kávédat, milyen alapanyagból?

 

Sajnos végig kell kóstolni az összes édesítőt, amelyik ízlik azt használni.

Amúgy az espresso szerintem önmagában nem fog édes ízt eredményezi.

 

Előzmény: sugarwoman (181266)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181268

Tudtommal nincs ilyen. Cukorbeteg kollégám egy ideig Xillit-et használt, aztán szép lassan áttért az egy korty tejre, mostanában sima presszóra. Milyén kávé, milyen eszközparkal készül ha kérdezhetem? Cukor nélküli ihatóság tekintetében nagyon nem mindegy. Ha a koffein miatt néha kell idegen helyen én is tejes kávét iszom minimum 2 cukorral. Otthon és a munkában pedig sima presszó semmi hozzáadott anyaggal.

Előzmény: sugarwoman (181266)
svedmalac Creative Commons License 2020.09.21 0 1 181267

Szombathely Intersparban rendszeresen tudok venni Vera-t, szóval sok esetben rendelésfüggő is lehet a dolog...

Néha épp nincs, de max. egy hét és van több zsugorral is...

sugarwoman Creative Commons License 2020.09.20 0 0 181266

Üdv mindenkinek! Teljesen új vagyok itt, nem töltöm az időt sem facebookkal, sem fórumozással, annál többet kávézom viszont és most volna hozzátok egy kérdésem. Ha nem tudtok válaszolni, keresgélek tovább.
A gondom az, hogy imádom a kávét de még nem találkoztam olyannal ami ízlett volna cukor nélkül. A nagy kávémániások fennen hirdetik, hogy a jó kávéba nem való cukor de nekem kell bele, nem tehetek róla.
Egy espresso egy mokkáskanálnyi cukor. Anélkül nem érzem azokat az ízeket amiket írnak vagy állítanak egyes kávékról. A gond az, hogy már évek óta nem iszom csak duplát és az két mokkáskanálnyi cukrot jelent. 
Tekintve, hogy 4-5 kávét is megiszom, elég komoly cukorfogyasztó vagyok. Az egészségem úgy alakult, hogy a cukrokat el kell hagyjam teljesen. Nem akarom részletezni miért, de semmilyen cukrot nem fogyaszthatok. Se barna, se fehér, se méz, se fruktóz, se semmilyen más cukor nem jöhet számításba. 
Elkezdtem nézegetni, próbálgatni a mesterséges édesítőket, de aminek nincs rossz híre az szörnyen tönkre vágja a kávét. A cukoralkoholok vagy a szaharin megváltoztatják a kávé ízét. A sztívia meg külön életet él a kávéban. Nem kiegészíti az ízét mint a cukor, hanem olyan fura érzés mintha két nyelven volna, az egyik a kávé ízeit a másik pedig a édes ízt továbbítja az agyamba, de külön-külön. Ráadásul az édes íz csak késleltetve jut el az agyamba, mintha nem a nyelvem hegyével érzékelném. Nem tudom mennyire érthető ez a leírás. 

Tudtok esetleg valamilyen használható édesítőről aminek nincs rossz híre és élvezhető marad vele a kávé? Mert ha nem találok ilyet attól tartok abba kell hagyjam a kávézást.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Giuseeppe Creative Commons License 2020.09.19 0 0 181265

Azért kösz, nem kizárt, hogy egyszer újra lesz ott (is).

Előzmény: öccse (181263)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.09.19 0 0 181264

Az ember mindig tanul valamit. Elmentem egy kávékóstolóra kíváncsiságból. Az első ital amit kaptam cascara volt, de hidegen készítve. (cold brew, csak cascarából nem kávéból)
Kedvelem a cascarát mindig van itthon változatosságnak de sosem jutott eszembe, hogy cold brew-ként készítsem el. Nagyon finom volt, sokkal intenzívebb volt az íze így mint a sima forrázós és áztatós módszerrel.

öccse Creative Commons License 2020.09.19 0 0 181263

B@sszus, közben elfogyott!

Előzmény: öccse (181262)
öccse Creative Commons License 2020.09.19 0 0 181262

Múlt héten vettem innen:

http://www.italclub.hu/

Előzmény: Giuseeppe (181248)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.18 -3 0 181261

Az nem is bántja a bojlert, igaz a víz ionösszetételét sem változtatja. A kevert víz mögött az alapvető logika, hogy egyrészt stabilan ugyanolyan összetételű a víz, így egy változót kilőttél a sok közül (így közelebb vagy ahoz, hogy ugyanabból a kávéból mindig ugyanolyan italt készíts), másrészt bizonyos kávéknál érezhetően befolyásolja a végeredményt a túl magas puffer (a vízben oldott sókból származó összhatás jellemzően kicsit bázikus irányba tolja a pH-t), a Mg ionok meg lágyabbá, kevésbé karcossá teszik a végeredményt. Mint írtam leginlább filter illetve világos pörkölésű kávéból készült italnál jön ki jobban, egy olaszos csokibombánál én sem érzek különbséget.

Előzmény: Saughassy (181260)
Saughassy Creative Commons License 2020.09.18 0 0 181260

Sima aktív szenes szűrő, nem lágyít az semmit, csak kiszedi a klórt meg a lebegő bizbaszokat. Az ilyenek nem dragak, halozatra kothetoek, vagy megtalalod oket a side by side "amerikai" hutok vizadagoloja mogott. Nekem is ez utobbi van, a bojler még egyben. (Nem mondom hogy nem korrodált, de tobb mint 10 éves már es többet ártottam neki a vízkőtelenítő próbálkozásaimmal)

Előzmény: ogrEicsab (181258)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.18 -1 0 181259

Nincs mindenkinél RO otthon. Meg kicsit más összetételű víz ideális a kávéhoz mint napi fogyasztásra (bár ez már inkább filter vonalon érződikjobban.

Előzmény: Saughassy (181257)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.09.18 -2 2 181258

Mennyit is? 5 l-t bekeverni kb. 3 perc. 🙂

Attól függ milyen szűrt vízről van szó és milyen gépről. Ha központi vízszűrő, vízlágyító van a lakásban, az nagy valószínűséggel jó lehet. A kancsós szűrt víz megeszi a Gaggia alumínium bojlerét, mert nagyon savas irányba tolja el a ph értéket. Rézbojleres géphez jó lehet.

A másik fórumon Fragola nem egy kancsós vízzel használt bojlerről osztott már meg képet, gyakorlatilag ujjnyi kráterekkel.

Előzmény: Saughassy (181257)
Saughassy Creative Commons License 2020.09.18 0 0 181257

Olvasom ezeket a viz recepteket... biztosan er ez ennyit? A szurt vizzel mi is a baj?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!