Keresés

Részletes keresés

Rifa-caps_blowup Creative Commons License 2025.09.26 -3 2 64310

57dBc/Hz -ig kutottam el. (ugyan azt a beállítást használom ahonnan számolom. rbw vbw, ugyan az a bemenő jel 10GHz oldalon, a mikrohullamú szognál és az SA közös 10MHz ref clockon).

Ami feltünt tegnap este, elméletileg PLL-es az LNB, igaz a chipről semmi datasheet, hogy 5óra folyamatos táp alatt -3khz +6khz eltérést produkált. 1-2percen belül pár Hz eltérés, 10-20másodperc alatt 1hz alatt. Tehát néha gondol egyet és kicsot odébb megy. kilapcsolom-bekapcsolom és nem pont mindog ugyan oda áll be.

Igen a 25MHz és a 10.5GHz ezerszer lemérve, stabil.

Elkezdtem túrni a netet és itt-ott találtam infókat, hogy mások is tapasztalták pll -es lnb -nél,.hogy kicsit "mászkál".

Most, akkor, ha tökéletes lnb -t akarok azt is építeni kellene? Vagy elégedjek meg ezzel? (végülis egy qso periódus alatt a stabilitása szerintem digimódra is és cw,ssb re is elég).

igazából egy soros 510ohm (a soros dc.levalaszto kondi után, az 470pF volt, de oda nem volt érzékeny az értékre az ic) az ic xtal lábára hozta meg a legjobb eredményt.sajna az lnb n belül T25 toroidnak sincs hely így nem raktam bele, lnb n kivül néztem, bőven elég egy soros R.

Előzmény: XANTIi (64307)
Rifa-caps_blowup Creative Commons License 2025.09.25 -3 2 64309

Valószinű nem jó nyomatéktartományú kulcsod van! Nekem több is van, merr tudom használni, így a 2Nm vagy a 20Nm esetleg a 200Nm lehúzásához van megfelelő.

Javaslom a nyomatékkulcshoz vegyél szögmérőt, mert sokszor több lépésben lehúzáskor szögre is húzunk! 

Előzmény: 109ha091 (64308)
109ha091 Creative Commons License 2025.09.25 -3 0 64308

Nekem van nyomatékkulcsom, csak nem tudom használni. :-)

Előzmény: XANTIi (64307)
XANTIi Creative Commons License 2025.09.24 0 0 64307

Egy galvanikus leválasztás nem segít?

Előzmény: Rifa-caps_blowup (64306)
Rifa-caps_blowup Creative Commons License 2025.09.23 -3 2 64306

Ezt fejtse meg valaki:

qo-100 kapcsán vettem egy LNB -t, amit kinéztem, elsőnek lemértem szép zajmentes a kimenete, mondhatni stabil időállandóval kúszik odébb a freki(bemenetén kapott a fej 10,489550GHz -t a jelgenerátorból, nagyon kevéb kicsi rbw és vbw mellett is szép a spektrum, moduláció demodulálva szép, csak hát mászik el lassan a freki.

Szétkapom a fejet, pont ezért rendeltem dupla kimenetest, hogy mechanikailag legyen normálisan két csati, egyiken a referencia bemenet másik rf kimenet és a dc be.

Lekötöm az egyik kimenetet, kiforrasztom a 25MHz rezonátort, bekötöm a lekötött csatit a ref bemenetére(mielőtt kikötöttem mértem a rezonátornál ic nél jelszinteket).

Megkapja a jelszintet és jön meglepetés: Minden digitális szignállal zajos a kimeneti spektrum, Marconi2019a klasszik faék analoggal nem zajos, szép stabil a freki sé minimális klatty klatty hallható, ha fm -t demodulálok, de csak kikapcsolt moduláció és nagy hangerőn, hogyha ez a szignál is a közös 10MHz órajelről megy. Átváltom external ref ről internal refre a 2019-t és nincs klatty klatty, de iciri piciri freki kuszás van hisz még langyos a kályhája. Ami az érdekes iszonyat ocsmány zajos a kimenő spektrum 739.5MHz -n minden digitális szignállal, még a hp e4421 -gyel is, hiába állítgatom azon a "signal path" menűt, meg se közelíti a Marconit.

Már minden paraméterét mértem csak külön külön 25MHz kimeneten mindkét szignálnak, de nem jövök rá mitől csinálja ezt az LNB.(mennyire szinuszos a jel szkóppal analog és digi, jel freki és jelszint stabilitás, különböző rbw és vbw beállítás mellet a spektrumot is lestem, harmonikus jelszintek, stb, stb, de ötletem sincs)

Mitől lehet ezerszer szebb az LNB kimenete, ha analog klasszikus szignálból kapja a 25MHz -t?

Ezekszerint a legjárhatóbb út a filléres modern digi ic -k helyett majd egy atomstabil kályás kristályoszci lesz nagyon lassú pll -lel szinkronozva?

Neten mindenhol csak azt látom külföldi oldalakon, hogy ki így, ki úgy ki erre ki arra az LNB re bekötött külső 25MHz -t innen onnan amonnan, de sehol nem írtak LNB ből kijövő zajos spektrumról.

XANTIi Creative Commons License 2025.09.23 0 2 64305

Vagy a kufár konkrétan hamisított tulajdonosi bizonyítványt adott. De olyan se volt ismeretlen, hogy az "okos" vevő tudatosan hozta el az occó autót és nem hitte el a lebukás lehetőségét. Pont olyan bűncselekmény mint a lopott és "klónozott" alvázszámú autó.

Vagy drága adóvevő......

Előzmény: _nyunyuka (64304)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.09.23 -4 0 64304

Igen, pont erre gondoltam! A kereskedő elhozta, majd ezt a bérelt/lízingelt akku-tényt "elfelejtette" közölni a jóhiszemű vevővel. Aztán jött a meglepi, hogy nem tudja tölteni az akkut.

Előzmény: XANTIi (64303)
XANTIi Creative Commons License 2025.09.23 0 0 64303

Félig OFF és badarság.

Csak azokat tiltották le távolról amiknek lopott volt az aksi pakkja. (Lízing nem fizetés.)

Ott volt divat a bérelt akku. A magyar meg elhozza kifizetetlenül, hogy "megóggyuk okosba".

Persze sok g nepper átverte a vevőt, hamis igazolással. 

Előzmény: _nyunyuka (64299)
DJ Szegecs Creative Commons License 2025.09.23 -1 1 64302

A 868-as is jó, csak a Meshtastic oldaláról letöltött hivatalos firmware-ben a telepítés után át kell írni az üzemi frekit, mert ha gyárin hagyod, ott tényleg nem fogsz senkit sem elérni a zaj miatt.

(Én is csak pár napja tudtam meg ezt egy véletlennek köszönhetően.) És hogy mire jó: küldhetsz üzenetet, ha valamelyik node internetre van kötve a hatókörön belül, akkor feltesz egy aprs.fi-hez hasonló térképre, lehet terjedést vizsgálni, stb.

A magyar specifikus beállításokat itt találod: https://meshtastic.creativo.hu/

Előzmény: mmormota (64296)
Qqberci Creative Commons License 2025.09.23 0 1 64301

868MHz-est rendeltem, amivel nemigen érmék el senkit

Viszont leolvashatnád a környék összes fűtés költségmegosztóját :-)))...

_nyunyuka Creative Commons License 2025.09.23 -4 0 64300

Íme az egyik megoldás, többi rész javítás alatt. (Olcsón menthető, a védelem pukkant, nem a FET.)

Előzmény: B18650 (64206)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.09.23 -4 0 64299

félig OFF

Hasonló okok miatt nem vennék soha elektromos autót, mert egyetlen kattintással működésképtelenné lehet tenni a töltését - éppen akkor nem működik amikor a legnagyobb szükség lenne rá, azaz krízishelyzetben. 

Franciák még békeidőben is megteszik, jópár Renault Zoe-tulajdonos jól meg is szívta. Mondjuk ez leginkább a kinti eladó és a hazai kereskedő sara!

ON

Előzmény: Desert Rat (64268)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.09.20 -4 0 64297

Elsőként erre, aztán pl. köthetsz szenzorokat,.kontaktusokat a bemenetekre. Távfelügyelheted a horgásztanyád riasztórendszerét vagyonvédelmi- internet- és mobilszolgáltató igénybevétele nélkül, vezérelni is tudsz. Jó játék. Szintén rendeltem 433-as és 868-as lapkákat, párhuzamosan futhat mindkettő, sáv- és lyukszűrőkkel jól elválasztva, szektorantennákkal. Itt nincs QRO!

mmormota Creative Commons License 2025.09.20 0 0 64296

A meshtastic technikai részét értem, viszont érdekelne, a gyakorlatban mit csinálnak vele. Van valamilyen kialakult szokás, pl. qso-kat csinálnak, chatelnek, vagy csak kipróbálják, látják hogy működik, aztán ennyi volt?

Rendeltem hardware-t, hogy kipróbáljam. Mindjárt kettőt, mert elsőre figyelmetlen voltam, és 868MHz-est rendeltem, amivel nemigen érmék el senkit, így 5 perccel később egy 433MHz-est is vettem. :-)

Előzmény: DJ Szegecs (64294)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.09.20 -4 0 64295

Ha mész, jó szórakozást hozzá! Kétszer voltam, jó társaság! Sajnos nem tudok egyszerre három helyen lenni.

(Az elkövetkező napokban telepítek mesh node-ot, igen jó helyre.)

Előzmény: DJ Szegecs (64294)
DJ Szegecs Creative Commons License 2025.09.19 0 2 64294

Rádióamatőr kitelepülő nap és Meshtastic találkozó

2025. szeptember 20-án szeretettel várunk a győrújbaráti Napóleon-kilátónál 9-től 16 óráig!

Előzmény: _nyunyuka (64293)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.09.17 -4 0 64293

Meg most is, a MRASZ napon szóltak-invitáltak a srácok:

https://ha1khj.hu/2025/08/30/nyarzaro/

Előzmény: ha1ta (63767)
B18650 Creative Commons License 2025.09.15 0 1 64292

Én úgy látom az egészből, hogy ahol átálltak és lekapcsolták az FM sugárzást, ott irdatlan mennyiségű pénzt költöttek az előkészítésére, valamint hegyvidéki országokban, amiből szerintem több van, másként merül fel az egész; a decentralizált hálózat jobb eredményt ad. Ráadásul még mindig kétszámjegyű hallgatottsága van százalékban a helyi FM adóknak, mivel azokból sok megmaradt.

Igen jól követhető, hogy mennyit számít az az adott ország gazdagsága, és még az sem elég: Svájcban úgy 40% a DAB+, 40% az internet, 3% a TV és 17% az FM hallgatottsága, többé-kevésbé Norvégia is hasonló, ami az egyik első volt a lekapcsolásban. Átálláskor pedig mindenütt visszaesett az össz. hallgatottság úgy 10 százalékot, valamint százezrével kellett az emberek DAB-képes készülékeket vásárolniuk...

Az előkészítés összetett volt: az autóimportőröknek DAB-ra képes rádiókkal kell autókat forgalmazni stb. Nálunk a legkisebb plusz költségtől is népharag van. És évtizedek kellettek ott is az egészhez. A volt szoc. országokban csak Csehországban és Szlovéniában közelít 90 százalékos lefedettséghez a DAB, máshol teljesen kísérleti állapotban van, de az embereknek csak tizenvalahány százalékha használja az előzőekben is. Ausztriában is ilyen, de ott viszonylag friss az indulás. És ez csak néhány statisztika (forrásokkal), amit pár perc alatt ki lehet deríteni.

Qqberci Creative Commons License 2025.09.15 0 2 64291

egy jó logper antennát csak egyszer kellett megépíteni a kábelszolgáltató frekijeire.

Megerősítem :-)))...

Előzmény: _nyunyuka (64262)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2025.09.15 -1 0 64290

Emp

Előzmény: XANTIi (64269)
qtc Creative Commons License 2025.09.14 0 2 64289

Csak a Klubrádó ment mono-ban. Ők mindig mono jelet adtak ki.

Amúgy nem a stúdiókból (analóg/codec) feladott jelek kerültek a DAB adók bemenetére, hanem analóg vevőkről 'sikerült' megoldani.

Az OMK-ban volt hozzá megfelelő térerő. :)

Előzmény: DJ Szegecs (64279)
qtc Creative Commons License 2025.09.14 0 2 64288

A DAB bevezetése szinte a megjelenésével egyidőben  történt nálunk, ha jól emlékszem 1995-ben. 30éve.!!!

Jelen voltam egy AES konferencián, amikor bemutatták, majd néhány hét múlva, amikor a ma már lerombolt,

néhai Magyar Rádió 5-ös stúdióban, ahol az Antenna Hungária szakemberei bemutatták a DAB működését.

Azóta sokáig kísérleti állapotban maradt és csak Budapest környékén volt elérhető a szolgáltatás.

Sajnos a politika lekapcsolta náunk, miközben a szomszéd országokban elérhető lett és egyre nagyobb a efedettség.

Az a lényeges különbség a DAB és az analóg rádiók között, hogy az AM/FM esetén egy frekvenciára használatára kapsz

használathoz engedélyt, a DAB esetében pedig sávszélességet vásárolsz meg és a megvásárolt paraméterek szerint szolgáltatsz.

Tehát a DAB úgy működik, úgy definiálták a működését, hogy van egy szolgáltató aki a rádióadókat üzemelteti és van egy másik aki az adatstream-et

gyűjti össze. Tehát ebbe a stream-be tolod be az aktuális műsort.

Előzmény: _nyunyuka (64262)
qtc Creative Commons License 2025.09.14 0 1 64287

Ha jól emléxem, akkor volt hozzáfűzve a 'Kísérleti' szó is. Ettől lett REKI, az MHSZ opust levágták.:

Tehát:

< Magyar Honvédelmi Szövetség Rádióelektronikai Kísérleti Intézet >

Előzmény: XANTIi (64266)
hg5icon Creative Commons License 2025.09.14 -1 2 64286

"Itt meg egy interjú a fiatal mérnökkel, aki kísérleti sugárzást indított be..."
Minő véletlen, a fiatal mérnők is rádióamatőr.

Előzmény: DJ Szegecs (64280)
XANTIi Creative Commons License 2025.09.14 0 1 64285

A netrádiók mindenben szélesebb lehetőséget adnak. Bárki IS indíthat műsort. Nincs kiszolgáltatottság a műsorszolgáltatók helyi kötelezettségeinek. Igazán világméretű. Mobilteló mindenütt van mindenkinél kéznél. Mind potenciális hallgató.

Persze a "rádiózáshoz" már csak a nevében van köze. 

DJ Szegecs Creative Commons License 2025.09.14 0 1 64284

Én az osztrák DAB-ban találtam számomra tetsző műsorokat, szerencsére internetes stream van mindegyikhez, így itthon, egy Kenwood internetrádióval akkor is tudom hallgatni őket, ha nem ott vagyok.

Előzmény: _nyunyuka (64283)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.09.14 -4 2 64283

Semlegesen leírom, a legtöbb rádió reklámeső némi zenével, a maradék pedig valamelyik politikai oldal szócsöve. Pendrive-ról, meg CD-tárról hallgatok zenét, az szól amit én szeretnék. Ugyanezen okokból TV-szolgáltatásra se fizetek elő, a pár valamirevalótONtopik módszerrel nézem, ha épp valami érdekes van a reklámok között 🙂.

A híreket pedig (reklámblokkolóval fűszerezve) leválogatom a netről, arra kattintok ami érdekel. 

Előzmény: B18650 (64282)
B18650 Creative Commons License 2025.09.14 0 2 64282

Nem tudok hozzászólni, mindig rühelltem az úgynevezett tömegkultúrát - az 50-ből, gondolom, úgy 45 könnyűzenei kereskedelmi adó különféle formában. : -) Ja, és ott is van Maria-rádió...

Leírnám, hogy a tájékoztatás milyenné vált a nagy szabad Nyugaton meg még sok minden mást, de az éber moderátorok megint eltüntetnék. Van, ami nem jelenhet meg még akár válaszként sem - ilyen történt valamelyik topikban.

Előzmény: DJ Szegecs (64278)
_nyunyuka Creative Commons License 2025.09.14 -4 0 64281

Azt se igazán reklámozták hogy lesz, csak a leállásról lehetett olvasni.

Előzmény: DJ Szegecs (64279)
DJ Szegecs Creative Commons License 2025.09.14 0 2 64280

Itt meg egy interjú a fiatal mérnökkel, aki kísérleti sugárzást indított be már a hivatalos rendszer lekapcsolása után:

https://digitrendi.hu/van-remeny-a-digitalis-radiozas-hazai-ujraelesztesere/

Idézet a cikkből:

"Rákérdeztem arra is, mi szóltak az AH-nál a kísérletéhez.

Karakas Róbert így válaszolt: >>Ha őszinte szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy meglehetősen szűk volt azoknak a köre, akik értékelték a szakmai teljesítményt és a kezdeményezést. Ők a közvetlen kollégáim és a háttértámogatásért felelős osztály szakmailag kompetens dolgozói, akik már a fejlesztési fázisban is tudták, hogy valami készülőben van. Páran, akik megkerülhetetlen szereplői voltak a betelepülésnek,

meglepődtek, hogy ilyet még senki sem kért tőlük így belülről, rajtuk kívül pedig – főleg vezetői szinten – általános érdektelenséget tapasztaltam, ami amúgy komolyan meglepett<<"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!