A Csataréti vh. - Milic kilátó közötti szakasz tényleg nagyon meredek, főleg a felsőbb része, de viszonylag rövid. Nem tudom, de talán abszolút értelemben a legmeredekebb a Nagy-Gete nyugati oldala, vagy a Bujdosók lépcsője. Egyszer meg kellene nézni, hogy a GPS adatok mit mutatnak.
"Eddig Kéken no. 1 ilyen téren Csóványosra fel volt Nógrád felől."
Ezt csak azért mondod, mert még nem ismered a Kékestető - Sirok szakaszt! Az lefelé Kékestetőről Sirok felé van annyira megerőltető, mint a Nógrád - Csóványos felfelé. :-)
"Amikor már 15 percet késik, nem is várom tovább..."
Erre van egy érdekes sztorim, persze ez az üdítő kivétel, ugyanis nem kellett csatlakozáshoz rohannom. Még 2016-ban az Alföldi Kéktúra teljesítésnél leszakadt a bakancs a lábamról és kénytelen voltam egy szombati nap kora délutánján a Petróczi iskolánál buszra szállni Szeged felé. Na, ott is dekkoltam az árnyékmentes megállóban a már szinte nyári hőségben a buszra várva, aztán tíz perc menetrendi késés után meguntam, gondoltam visszaballagok a csárda hűvösébe és már majdnem oda is értem, amikor a hosszú egyenes végén feltűnt egy busz. Csak egy pillanatig gondolkodtam azon, hogy ez a Bajáról jövő távolsági busz, vagy turistabusz-e. Rástartoltam, és jól tettem, mert a menetrend szerinti busz volt. Csápoltam ezerrel, hogy álljon meg (én voltam az egyetlen felszálló utas), és tényleg megállt a megállóban. Útburkolat-felújítás miatt félpályás lezárások voltak még hétvégén is és azért késett negyedórát, mert sokat kellett a váltakozó forgalmat irányító közlekedési lámpák előtt várakoznia.
Aztán jó fej volt a sofőr, mert út közben beszólt Szegedre a buszvégállomásra, hogy lesz-e csatlakozó buszom és kiderült, hogy nem sok várakozás után érkezik majd Szabadkáról egy nemzetközi busz, amelyik majdnem végig autópályázik Budapestig.
Dombrádra járásnál megszokott. Régebben netőrl kellett kiguglizni a közeli péályaudvar számát és hívni reménykedve, hogy lesz,aki felveszi és még segíteni is tud. Mostmár MÁV Direktet kell hívni és ott tudnak intézkedni. Kisvárdán 19:20-as busznál többször mondták, hogy 19:30-ig tud várni ha szólnak, tovább nem, mert letelik a sofőr vezetési ideje. Ha 35 percnél többet késik a vonat akkor bukta, egy busz van még 22 órakor vagy taxi. De jártam úgy, hogy 3 maszek kisvárdai taxis közül egy se vette fel a telefont fél órán keresztül próbáltam őket hívni és nem.
Vonaton ha rizikós az átszállás kalauznak kell szólni, oda tud szólni a forgalmiba, hogy várjanak aztán persze vagy tud várni vagy nem. Volánbuszon a sofőrnek hiába szólsz, vezetés közben nem tud telefonálni, MÁV Direkttel lehet próbálkozni.
Igen, ott felülről kell keresztezni a pályát. :) Alföldön az a jó, hogy nincsenek tüdőkiköpő kaptatók. Eddig Kéken no. 1 ilyen téren Csóványosra fel volt Nógrád felől.
Mint tudjátok, mostanában a geotornyokat járom az országban, alapvetően tömegközlekedéssel. Hát, tudok mit mesélni:
- A busz késik, az átszállási idő 10 perc. Amikor már 15 percet késik, nem is várom tovább, hisz az átszállást lekéstem. Maradt az erőltetett gyaloglás...
- Vasútállomás elött várom a busz. 10 órára kéne érkeznie, az átszállási idő 13 perc lett volna. 20 perc után már nem is várom, inkább a vonaton gondolkozom. Végül 1 órával később, vonattal, erőltetett menetben lejártam a tervezett napot, de azért mégis...
De nézzük a másik oldalt, mert ez is igaz:
- Tuzsérra mentem, Debrecenben 5 perces átszállással. Kicsit nyugtalan voltam, de a vonat halál pontosan érkezett az állomásra. A kalauz nem kis büszkeséggel mondta: ez a személyzeten múlik!
- Szombathelyen 5 perc átszállási idő, s a vonatunkat várakoztatták 10 percet. A kalauz készségesen megszervezte, hogy megvárjon a csatlakozás, de végül nem volt rá szükség: behoztuk a lemaradást és kényelmesen át tudtam szállni.
Mi az, hogy sík vidék? Van ám a Zsombó - Szatymaz szakaszon szint is keményen: a felüljáró az M5-ös felett! Ismered a mondást: ki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli! :-)
Múlt hét vasárnap AK-04-re mentem Terv: Vonattal Szatymaz érkezés 08:00 08:16 busz Zsombó és onnan vissza Szatymaz.
Valóság: Vonat érkezik 08:16-kor a busznak húlt helyét találtam, menetrendek.hu csekkolás 10:33-kor Zsombóról jön busz vissza, 8 km 2 óra alatt lenyomható akkor nosza. Simán meglett síkvidéken lehet haladni.
Útikalauzok, vagy épp a Turista Magazin számára készültek ilyen fotók, Pászthory Loránd volt az egyik készítőjük: szeretett szép lányokat helyezni az előtérbe (tessék csak megnézni bármelyik, 60-as években kiadott útikönyvet).
Erre már csak legyintek egyet. Meg sem kérdezem, hogy ki szponzorálta :-(
Eközben: Egy hete hétfőn húsz perces késéssel jártak a zónázók a Nyugati-Szob vonalon. Reggel is 20 perc késéssel értem Szobra és még elcsíptem a Letkés felé induló helyközit, mert direkt egy vonattal korábban indultam, meg visszafelé a Nyugatiba is ez volt a helyzet. Vágányzár Nagymaros és Zebegény között, meg Rákosrendezőn most is éppúgy gyalogostempóban vág a vonat, mint a vágányok felújítása előtt.
Én is kimetszettem a füzetet, kicsit élesítettem rajta és már látszik, hogy a cserháti szakasz keleti végén pecsétel valahol a leányzó, mert kivehető a szövegben a Nagybárkány és Mátraverebély név. Tehát már egy azóta sokszor változott szakasz van a füzet rajzain.
Nem is vállalok fel olyan igazolást, ami nem hagyományos bélyegzős, vagy leolvasásos forma. Nekem nem illik össze, hogy a természetben járva okostelefonnal varázsoljak. Akkor inkább csak úgy lejárom a túrát, és élvezem az élményeket.
(Hiába, öregszem, "hisz én vagyok az öreg Sam, de azért még törekszem". :)