Nem arról van szó, hogy MEDDIG BÍRJA, hanem arról, hogy például a statikai tervezésnél, az anyagok öregedésénél, mekkora idôtartamra méreteznek. (Az erkölcsi avulásról nem is beszélve.)
Ha már a panelházakról esett szó: a paneles építési módot, ha jól tévedek a dánok találták fel, maximum 3 szintes építési magasságig. Tôlük "tanulták el" az oroszok, felismerve, hogy így gyorsan és olcsón építhetnek nagyon sok lakást. Tôlük vettük át mi, sajnos.
Én mértem fel elsô generációs panelházakat, ezeket a panelok sarkainál egy kengyelbe hegesztett kampó tartja össze. Ezek a kampók a ház 25 éves korában a keresztmetszetük 50-70 százalékában már korrodáltak voltak. (Magyarul félig el voltak rothadva.) No comment.
fargo:
Nehogymar...
Csak a panel tovabb birja 30 evnel.
A belvarosi (es egyeb) tarsashazakrol nem is beszelve, nemelyiken meg latszik az 1945-os lovedekek nyoma. A tobbit felujitottak, de ezek a hazak nem 30 eve epultek.
"Mifele sajatsagokat es hagyomanyt szeretnel te itt kihozni? maximum elhanyagolhato sajatsagok vannak."
Nézzél körül egy kicsit Budapesten, és szerintem találsz bizonyos sajátságokat a város azon nívósabb részeiben, (NEM a Havanna lakótelepre gondolok) amelynek téralakítását példának lehetne tekinteni.
Magyar sajátságok igenis vannak. A magyar népi építészet -- bár itt tipikusan nem errôl van szó -- elég markáns hagyományokkal rendelkezik, például. A sajátságok pedig nem elhanyagolhatók, legfeljebb az éretlen, hamburgeren nevelkedett, ribancrobogón szaladgáló, droggal szétbarmolt agyú hülye picsa pseudo-entellektüell kis egyetemisták számára.
a bpi felhőkarcolók számára ma még nem a földterület a legdrágább beruházási költségelem.
Pláne azon a környéken, meg attól kijebb.
Más.
Nagyon remélem, ha Budapest úgy isten igazából újra divatba jön, akkor nem az esetlegesen felépülő felhőkarcolói miatt hanem régi értékei révén.
Nagyon szeretném, ha továbbra is emberléptékű maradna ez a város, ha szétfolyik mint egy plecsni akkor folyjon.
Sajnálom azokat, akik azt hiszik, hogy attól világváros egy település ha van legalább egy (de jó ha három!) felhőkarcolója.
Üzletfeleim még sohasem sajnálkoztak amiatt, hogy nincs 200 m magas ház a fővárosban.
Sőt azt hangsúlyozták, hogy mennyire dicséretes, hogy ez a város igyekszik saját arculatát megőrizni. (Eközben én nagyokat hümmögtem magamban)
Építész barátaim privát véleménye szerint, ha sikerülne az összes, háború előtt épült házat rövid időn belül egyszerre felújítani, akkor Bp
látvány tekintetében messze lekörözné Bécset és
vetekedne Párizs egységes városképével.
Bécsben a háború után nagyon sok házat, főleg a mellékutcákban úgy újítottak fel, hogy az eredeti homlokzatot nem állították vissza, a gipsz és malterdíszek, valamint az erkélyek eltűntek.
Na persze, a gyors felújításokhoz pénz kellene, nagyon sok, sajnos.
nem, nem attól félek, hogy Gödöllőig nem látok el.
De egy többé-kevésbé egységes panorámából baromira kilóg egy bazi ház.
Hadd utaljak a párizsi Sacre Coeur-től látható panorámára: mi lóg ki? Az Eiffel torony.
Na jó de az az Eiffel torony. "Neki" szabad, mert ő már valaki.
Én árnyaltan és érthetően fogalmaztam:
nem azt írtam, hogy szecessziós házakat nyomassanak újra a városban, mert azok szépek!
Azt írtam, hogy épüljenek a mai korban is olyan házak amelyek 100 év múlva ugyanolyan maradandónak minősülnek, mint amiket régen nagy műgonddal terveztek. Sajnos azt látom, hogy a ma Budapesten felépülő új középületek már a mai szemnek sem szépek, már ma sem olyan izgalmasak, hát mi lesz velük akkor az elkövetkezendő 30-40 évben. Ezek is sematikus kocka házak, mint az ötvenes években épültek.
Az a fajta bátorság hiányzik ma innen, mint amit a franciák meg mertek engedni, amikor a Louvre udvarára beengedték a Pei piramisait.
Vagy a konzervatív britek, akik egy viktoriánus házsorba egy sarkára állított kockát raktak be amiben múzeumot vizionáltak.
Egy JÓL és JÓ helyen megépített toronyházat üdvözölnék, csak ne egy unalmas és szánalmas gránit és üveg burkolású szimpla hasáb legyen.
Mert ma a mi tervezőink ilyet csinálnának.
Mellesleg az itthon megtelepült bankok nem ácsingóztak a modern házakba, például:
a Külker Bank a volt Mogürt székházat újította fel Váci utca.
Az ING Bank az Andrássy úton egy lakóházat újított fel és toldott hozzá egy üres telekre egy újat a Paulay Ede utcában.
A CIB bank az Andrássy úton a Lukács cuki házát újította fel
A Nemzeti Banknak esze ágában sincs kiköltözni a
Szabadság térről és mögötte a Hold utcában a gyönyörű szecis egykori takarékpénztári házból
Az AB Aegon (ugye ez se pitli cég?) a Kálvin téren inkább milliárdokat ölt a felújításba de nem költözött ki valami modernbe.
Nemrégiben tették közzé, hogy egy tanácsadó cég
megszavaztatta a befektetőket, hogy melyik szerintük a legjobb üzleti székhely és lássatok csudát Bp. a 3. lett, megelőzve Párizst SŐT
Varsót és Prágát is!
Az üzleti élet képviselői ebben a térségben sz@rnak arra, hogy a korszerű irodájuk 5-10 emeletesben van-e vagy a 48. emeleten.
Számukra fontosabb szempontok léteznek.
Úgy látszik a villanykarról ez egyelőre nem látszik.
100 méter még nokedli. Ha belegondolunk, hogy a kölni Dóm is magasabb...
Anyagilag mindenképpen megtérülne, hiszen viszonylag kis alapterületen állna az épület, nem terülne el. És sok száz irodahelyiséget lehet benne üzemeltetni, az olcsóbb helyiségektől kezdve a luxustermekig.
Építészetileg se csúfítana sokat már azon a területen. (Ennél ocsmányabb már nem is lehetne.) Jelenleg is épül egy 8 emeletes betonhodály a rendőrpalota mellett a sarkon. Van egy gyanúm, hogy ezt a "felhőkarcoló" projektet már rég eldöntötték...
"Mikor volt nálunk szokás felhôkarcolókat építeni? Soha! Ez amerikai módi"
Micsoda baromság ez! Valamikor ezt is el kell kezdeni. Különben is, azért mert amerikai, mért lenne rossz? Vissza az ötvenes évekbe? Ami amerikai, vagy nyugati az csak rossz lehet?
ebben mi a suletlenseg? nyilvan csak olyan varosba fognak neves kulfoldi cegkepvieseleteket, vallakozasokat telepiteni, ahhol ehhez az infrastruktura es a megfelelo minosegu es a (peldaul magassagaval) hivalkodo iroda-negyed van.
Pragaban es Varsoban jelenleg ez nagyobb mertekben van biztositva, mint nalunk. nem tom, megfigyelted-e, hogy a bankok mindig valami megnyero kulsovel es a nagysagot/biztos alapokon allast reprezentaljak roppant nagy szekhazaikkal. egy putriban nem fognak irodakat berelni.
>Ráadásul nekik nincsenek olyan panorámás helyeik, mint nekünk a budai részen, ahonnan jó >időben
> Gödöllőig is ellátni.
ne mondd mar, hogy azert, mert ezt felepitik, nem fogsz ellatni Godolloig.szerinted el fogja takarni? ;)
>A budapesti városképnek nem a toronyház hiányzik, hanem az átgondolt és míves >középületek, akik bárcsak lennének
> olyan remekművek MA, mint a század elején épültek a saját korukban.
a remek, szazadfordulos kozepuletek valoban szepek, es Budapest markajelzesei. de csak nem kepzeled, hogy 2000-ben ugyanolyan stilusban fognak epiteni, mint szaz eve!!! miert kene nekunk a szazadfordulon "megfagyasztani" az idot? a belvasrost, igenis, tartsak meg, de a kulvaros ettol miert ne fejlodhetne modern negyedekkel?
A magam részéről azzal én is egyetértek, hogy szépek a (múlt) századforduló környékén épült épületek, de az az idő sajnos már elmúlt, olyan épületeket már soha többé nem fognak emelni. Szerintem a városképbe a megfelelő helyen igenis beleillenek a felhőkarcolók. És hogy szükség van-e rá? Ezeket az épületeket nem nekem, vagy nektek építik. Ha nem volna rájuk szükség, a beruházó nem ölne bele milliárdokat.
tuzson:
"Párizsban a gallok a mai napig is bánják a Montparnasse torony felépültét."
En is banom ;)
Nem is nez ki jol, nameg kb. feleannyi love volt feljutni a tetejere, mint az Eiffel-toronyra, de a kilatas pedig sokkal rosszabb volt, es tizedannyit se er meg.
Ha a tervezett hely korul es onnan kifele alakitananak ki egy felhokarcolos negyedet, az meg szerintem beleferne a varoskepbe.
Persze csak modjaval a felhokarcolokat...
megkoronazva :) elobbi bolcs, es nagy hozzaertesrol tanuskodo hozzaszolasaimat, elarulom a topikus megnyitojanak, hogy mar eleve a tema-cim is kisse ga'zos, mert felhokarcolo most is VAN Budapesten.
hivatalosan ugyanis 20 emelet felett felhokarcolonak minositik a toronyhazat epitesz-berkekben. igy tehat ket ilyenunk is van: a SOTE epulet az Ulloi uton, valamint a most tervezett kozeleben levo TB-szekhaz (tudjatok, amin a Philips reklam van es feher :) elobbi 24 emeletes, utobbi 20 emeletes.
egyebkent a harmadik helyezett a Schonherz kollegium toronyepulete, ami csak azert nem felhokarci, mert 19 emeletes. de kozeliti oket magassagban. amugy azt is Finta tervezte. :) jo, mondjuk a Schonherz az ronda is, mint allat... de ez magantokebol epulne. egyebkent is, orulhetnenk, hogy a kulfoldiek erdeklodnek, minek akadalyozni ezt?
Máskülönben Varsó 85 %-a elpusztult a háborúban.
Nem volt mihez ragaszkodjanak, könnyen nyomatták a felhőkarcolókat.
Bécsben a város szélén a Duna csatorna túloldalán
van az UNO cíty, távol a belvárostól.
Ráadásul nekik nincsenek olyan panorámás helyeik, mint nekünk a budai részen, ahonnan jó időben
Gödöllőig is ellátni.
Párizsban a gallok a mai napig is bánják a Montparnasse torony felépültét. Nem fogadta úgy be a város, mint a Szajnán túl épült és az Arc d'Triomphe-tól is ködbe vesző messzeségben lévő
Grand Arche-t.
A budapesti városképnek nem a toronyház hiányzik, hanem az átgondolt és míves középületek, akik bárcsak lennének olyan remekművek MA, mint a század elején épültek a saját korukban.
500 meteres tornyot, valoszinuleg. azt tudod, hogy a VILAG legmagasabb tornya, a malajziai Kuala Lumpurban a Petronas Towers, az is eppen 500 meteres. nemhogy penz nem lenne ra, de senki sem lenne olyan hulye, hogy ezt ne egy millios varosban tegye meg...
amugy a masodik legmagasabb, a chicago-i Sears Tower is csak 475 meter...
>Én személy szerint nem örülök Finta mester vagy akárki megalomán rémálmainak. Ha >felhôkarcolót akar építeni,
> húzzon el a jenkikhez, és próbálkozzon ott. Kétséges, hogy egyeltalán labdába tudna-e >rúgni, arrafelé sokkal
> kaliberesebb építészek is teremnek.
nem ertelek. a csehek, es lengyelek sem osi felhokarci-epitok, megis, Varso tomve van veluk, es Pragaban is talalhato (kb az angyalfoldihez hasonlo, kulvarosi reszben) 4-5 darab 100-150 meteres irodahaz. na, es Becsben? ezek egyike sem jenki varos.
es naluk tokre nem zavar semmit. iroda-toronyhaz kell egy nagyvarosba, es ha sose engedsz bizonyos magassagunal nagyobbat, akkor hogyan fejlodjon a varos? Budapest mar igy is rohadtul szet van kenodve, mint egy plecsni.
amugy azzal egyetertek, hogy az Alagutnal az OTP-haz baromi randa es kornyezetidegen, de ez nem olyan lenne...
Aktuális téma:
a TV2-n ma foglalkoztak a 25 éve épült, 10 éve üres 25 emeletes pécsi "felhőkarcolóval".
Ahogyan magunkat ismerem és látom a megvalósult új budapesti középületeket nem hinném, hogy nekünk is kellene "csak úgy virtusból" egy felhőkarcoló. Nem lenne benne sok köszönet.
Azt sem hiszem, hogy irodanegyed nincs toronyház nélkül.
Ha valaki ismeri, a Bosnyák téren a templom mellett áll a Cartographia székháza.
Voltam a legfelső emeletén, s állítom, hogy az egyik legszebb panoráma, amit a budai hegyekről
láttam.
Pedig nem toronyház.
Nem vagyok toronyház ellenes, de csak azért hogy legyen egy itt is, felesleges.
>A Fintának a "repertoárjából" már csak a felhôkarcoló hiányzik. Gondolom nem véletlenül >erôlteti, keresztül is fogja
> vinni. Azt utálom, de nagyon, hogy az ilyesfajta épületszörnyetegeket megszülô lelketlen >karrieristák a legkevésbé
> sem veszik figyelembe a helyi építészeti sajátságokat, ne adj istan hagyományokat.
1) ezt (bar erosen tamogatom) Finta nem fogja keresztulvinni. mar 4-5 eve is akartak egy 150 (!) meteres irodahazat a volt Osztapenko szobor kozelebe, a Budaorsi ut, M1-M7 bevezeto szakasz reszere. de a foepitesz lesoporte a terveket. bar igaz, hogy oda sokkal kevesbe illett volna.
2) en erosen fideszes, meg magyarerzelmu vagyok (komolyan), de ez, amit mondasz, hulyeseg. igazi magyar epiteszet nem letezik. mifele sajatsagokat es hagyomanyt szeretnel te itt kihozni? maximum elhanyagolhato sajatsagok vannak.
nyilvan a felhokarci epitesnek nincs 150 eves magyar hagyomanya. :) hogy is lehetne, mikor az elso felhokarci, MINT TUDJUK az 1902-es Flat Iron New Yorkbol.
>"Ez nem New York, nem Los Angeles"
> ide nem kell felhőkercoló.
> minek? Szerintem borzalmasan hazavágná a városképet.
milyen varoskepet vagna haza Angyalfoldon? amugy is ott a TB palota szinten a Rendorseg mellett a maga 75 meterevel! annal mar alig lesz ez magasabb. ha meg a varhegyi, gellerthegyi panoramara gondolsz, onnan mar alig latszik. vonszold fel magad es keresd meg onnan a TB szekhazat! balra lesz! :)
>Legyen 100 M-es épület, idegenforgalomból élünk.
ez hulyeseg. ez azert annyira nem szenzacio, hogy latvanyossag legyen. Varsoban peldaul a belvarosabn (mert az mas tipusu varos, ott a magba is illik az ilyesmi) az utobbi 10 evben mar 8-nal is tobb 100 meternel magasabb uvegpalota van, megse turista-paradicsom.
es egyebkent is tobb europai millios varosban vannak Europaban, peldaul: London, Parizs, Rotterdam, illetve a csucs-tarto a nemetorszagi Frankfurt, ami teljesen amerikaias format oltott a 30-nal is tobb felhokarci miatt... megsem ezek miatt keresik fel a turistak.
ja, es Amercsikaban minden nagyvarosban tomegevel vannak..
igazad van, de csak reszben. a rendelet pontosan ugy szol, hogy a legmagasabban elhelyezkedo emelet 30 meternel kezdodhet legfeljebb. es nem az egesz varosra, csak Budara, es Pesten a Hungaria korgyuruig ervenyes ez. illetve a korgyurutol kifele egy 50 meteres zonaban. ugyhogy az emlitett felhokarci pont hatarhelyzetben van.
azzal viszont en is egyetertek, hogy kell Budapestnek iroda-negyed is. jelenleg ez a Vaci uton kezd kialakulni, es szerintem is kell Budapestre tobb felhokarci is.
Becsben is, ami nagyon hasonlo varos Budapesthez, van egy kulon terulet, az UNO-city kornyeken, ahol van tobb toronyhaz is.
amugy 100 meter nem is olyan nagy, Budapest mostani legmagasabbja, a SOTE epulet is 80 meter korul jar, szoval 100 meter kb 30 emeletet jelent...
Én se támogatom az ötletet. Majd ha Párizshoz hasonló lesz az életszínvonalunk... De amig a koraszülött gyerekek állatoknak készített gépekben fekszenek sok helyen... Amig az átlagkereset a nyugati szint 1/10-ét se éri el... Újabb elmebeteg ötlet - a Nemzeti Színházéhoz hasonló. Mégegy hely az újgazdagoknak...