Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2002.07.01 0 0 97

Csak most tudtam meg, hogy régi jó barátom, a Hodoniczki Endre édesapja, a Sanyi bácsi halt meg a közelmúltban Bokodon. Nagyszerű beszélgetőpartnerem volt egykor, ez a mindvégig életerős, és élete utolsó pillanatáig tevékeny mesterember, irigylésre méltó kort élve meg, ez év februárjában múlott 90 éves !
Őszinte részvétem, szerettem őt !

Muity Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.04.16 0 0 96

Édes Norbikám, hol a fészkes fenében kódorogsz, legalább te jelenj meg néha, ne tűnjek totálisan olyan hülyének, aki egyfolytában magában motyorog :)!??

Mijo

Előzmény: Noby (80)
Mijo Creative Commons License 2002.04.16 0 0 95

A téma apropójából hívott fel egyik ismerősöm, aki a következőt mesélte.
Ugyan a bokodi tóval közös folyócskán található, felsőszentiváni horgásztó kezelői valamivel szorgalmasabbak voltak, ugyanakkor mivel minden lék mellé nem lehetett őrt állítani, hívatlanul jelentek meg olyan brutális emberbarmok, akik a kivágott nyíláshoz úszó 30-40 kiló körüli, nagyméretű busákat, amúrokat saját bunkóságukkal vetekvő méretű bunkókkal taglózták le, és vonszolták magukkal diadalmasan a könnyen szerzett zsákmányt. Gondolom a telepítéssel és a tartással, nem valószínű, hogy ezek vesződtek :(!

Mijo

Előzmény: Mijo (94)
Mijo Creative Commons License 2002.04.16 0 0 94

A méltán népszerű bácsbokodi horgásztó populációját, önző és felelőtlen emberek totálisan tönkre tették. Semmi más nem kellett volna tenni téli fagyok idején, mint egy kicsinykét nagyobb törődéssel lékeket vágni a beállt tó jegén, elősegítendő az élővilág levegőhöz jutását. Nem ! Ez túl nagy "terhet" jelentett mindazoknak, akik mindvégig egy igen nehezen megközelíthető zárt közösségként, szűkkörű klikként óvták a természetből kihasított paradicsomot a kívülállók "felhígulásától". Úgy tűnik, mindazok a kiváltságosok, akiket zömében szelektáltan engedtek vízközelbe, nem voltak képesek olyan jó gazdákra jellemző bizonyítványt kiállítani magukról, ami meggátolta volna olvadás után, mázsás harcsatetemek felszínre bukkanását. ( Nem margó mellett, az élővíz tényleges "kezelőit" is nehéz lenne néven nevezni ..:(., annál inkább a basáskodó kiskirályokat !)
Most azok a közéleti prominensek ( minden rétegből, kiknek "rangjuk" miatt paraszolvenciaként van módjuk fogadni ezt a fajta tálcán kínálást ), akik repivendégként élvezték mindazt, ami sokak számára csak vágyálom maradt, új "vizek" után nézhetnek. Ismerve az emberi gyarlóságot, ahogy eddig, úgy az elkövetkezőkben is megfogják találni a potyázásnak azt a módját, ami rendszerfüggetlenül kijár nekik, saját mentalitásuknak megfelelően :(.
Hosszú évtizedek gyümölcse "fagyott most le", ki tudja lészen-e még esély arra, hogy ismét talpra álljon ez a gyönyörű környezet ..!?
Felelősök keresése, azok felelősségre vonása a "szokott" módon várható ....

Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.03.27 0 0 93

A következő nagyszerű rendezvényre invitálnak Bácsbokodra. Köszönöm, és tovább adom másoknak is !

Muity Mijo

M E G H Í V Ó
a Bácsbokod Művelődéséért Közalapítvány hatodik rendezvényére

Szeretettel meghívjuk a VUJICSICS EGYÜTTES ( Borbély Mihály, Brczán Miroslav, Eredics Gábor, Eredics Kálmán, Győry Károly, Horváth Zoltán és Szendrődi Ferenc ) délszláv népzenei hangversenyére.

Bőrdudán közreműködik: KNIPF JÓZSEF bácsbokodi plébános

Műsor: bunyevác, szerb, makedón, horvát dallamok, balladák Vujicsics Tihamér, Bartók Béla, és saját gyűjtésükből

Helye és időpontja: Bácsbokod, Művelődési Otthon, 2002. április 6-án 19 órakor

A BELÉPÉS DÍJTALAN !!!

Az Alapítvány céljait támogató adományokat köszönettel fogadjuk.

Bácsbokod Művelődésééért Közalapítvány Kuratóriuma

Mijo Creative Commons License 2002.01.23 0 0 92

"Préló határok nélkül

Bácsbokod

Három országra szóló nagyprélót rendeztek tavaly a községben. Felbuzdulva a sikeren idén is megtartják a bunyevác fonót Préló határok nélkül címmel. A községi és helyi horvát önkormányzat a szabadkai székhelyű Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségével, a Horvát Matica támogatásával szervezi meg a bált. A nagypréló szombaton 19 órakor kezdődik a sportcsarnokban. Közreműködnek a Horvátországból, a Vajdaságból és a hazai bunyeváclakta településekről meghívott ének- és táncegyüttesek."

__________________________________________________

Én még nem felejtettem el a főszervező, egy évvel ezelőtti vágyálma hangoztatását az ugyanezen a címen zajló préló alatt, miszerint: "bunyevác-sokác autonómai a Bácskában" ..:(((...!!!

Döbbenetemnek kívánok hangot adni amiatt, hogy Bácsbokod község önkormányzata nem okulván az egy évvel ezelőttiekből, ismét asszisztál egy kétes háttérszándékú és értékű kisebbségi rendezvényhez.

Itt szólítok fel minden igaz bunyevác embert, hogy e rendezvényről történő távolmaradásával nyilvánítsa ki tiltakozását azzal a horvát asszimilációs törekvéssel szemben, amit egy kulturális álca mögé bújtatott konspirációval kívánnak kétes elemek érvényesíteni !
Ne hagyjuk veszni tiszta bunyevác gyökereinket, ne hagyjuk ellopni népünket, lelkünket !!!

Muity Mijo
elnök
Bunyevác Túlélők Egyesülete

Mijo Creative Commons License 2002.01.10 0 0 91

Alszik ez a falu, változatlanul alszik. Mit is tehetne mást a gürizésen kívül, annak a pár új földesúrnak a hatalma alatt, akik az utóbbi tíz év során bekebelezték ezt az egykor oly bájos települést. ( Ezt is. )

Ha akad olyan, aki mégis ébren van: figyelmetekbe ajánlom ezt a pályázatot ( FALUKÖZPONT ), talán érdemes lenne rámoccanni, hiszen az esetleges sikerhez szinte minden adott. ( Vagy csak lokálpatriótaként, én hiszem így :). )

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.08.29 0 0 90

Sok szeretettel gratulálok kedves barátom leányzójának, édes Iharos Dórikámnak ahhoz, hogy végzősként sikeresen megvédte doktorátusát Pécsett, az Orvostudományi Egyetemen !

Kedves dr. Iharos Dóra, kérlek, Pesten se feledd el soha bokodi/katymári szeretteidet :)!

Üdvözlettel: Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.04.15 0 0 89

Lám, a rohanó és kíméletlen idő. Tegnap beszélgetünk az Iharos Feriék előtt, és megdöbbenve halljuk a Wittner Feritől, hogy meghalt az Ispánovics Sztipán is !
Nekem, mint a "Lójzia" Sztipán marad az emlékezetemben, egy igazi vagány bunyevác Bikityről, micsoda átbulizott éjszakákat tudtunk egykor magunk mögött, adva derekasan feneketlen bendőnknek :)! Elválaszthatatlan barátjával, a Kremm Péterrel egyetemben.

Kiváló példája a különböző nemzetiségűek békés egymás mellett élésének ez a duett (is), a Sztipán temperamentumos bunyóként, a Péter echt svábként olyan szoros kötődésű párt alkottak, ami testvérek között is ritkán található.

Őszinte részvétem úgy az Ispánovics család, mint Péter barátunk fele !

Muity Mijo
Baja

Előzmény: Mijo (88)
Mijo Creative Commons License 2001.04.13 0 0 88

Ismét két nagyszerű bácsbokodi egyéniség távozott el az élők sorából.

Pénzes Józsi bátyám, aki közvetlen szomszédom volt Bokodon, és akivel nincs egy hónapja, hogy Baján találkozván beszéltük ki a világ dolgait, elmerengve, hány közös barátunktól kényszerültünk elbúcsúzni az elmúlt évek során.
( A sors iróniája, hogy Jóska a beteges szívével volt éppen ambuláns kontrollon a bajai kórházban, ahonnan mindent rendben találva bocsátották el, miután eltávozván beülni szándékozott autójába rosszul lett, és azonnal meghalt !

Volt tanítóm, Döme Ottó tanár úr is a minap hagyott el bennünket, őróla nincs tudomásom, hogy betegeskedett volna, arra viszont emlékszem, hogy ritka munkabírású, egészséges életmódott folytató ember volt, akinek a nevéhez fűződik az a pár évvel ezelőtt megjelentetett kiadvány Bácsbokod helytörténetéről, mely készítésében lelkes segítő partnere, Lőrinczi Csaba barátunk volt.

Őszinte együttérzésemet fejezem ki, mindkét gyászoló Család fele !

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.03.21 0 0 87

Norbikám, kicsilelkem merre vagyol, el vagy tünve !?

Hadd mutassak egy követendő példát, ezt te, a rutinus informatikus, Bikity esetében félkézzel kirázod !

Katymár község egyszerű, de nagyszerű honlapja !

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.02.23 0 0 86

Üdvözlendő hír jelent meg a Petőfi Népében.
Végre valahára, alig tíz év késéssel rászánta magát a falu képviselő-testülete, hogy megváltoztasson pár nem éppen időszerű utcanevet, ezek a következők: a volt Lenin helyett Szent László, Tolbuhin helyett Gróf Széchenyi, Szalvay Mihály helyett Mátyás király, és Vöröshadsereg helyett Honvéd !

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.01.20 0 0 85

Kedves Knipf József plébános úr !

Örömmel értesültem róla, hogy kiengedtek a kórházból, remélem súlyos betegségedbol teljesen kilábaltál, és rövidesen ismét elfoglalod hivatott helyedet a bokodi nép körében !

Vigyázz magadra, jó egészséget kívánok úgy magam, mint közös barátaink nevében ! A Csipet-Csapat is csókoltat Szántóról :) !

Üdv: Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.01.17 0 0 84

Isten éltess névnapján a mi öreg cimboránkat, a Tischler Tóni bácsit !
( Anti bá', nem lesz az a birka nagyon fagyszívott, ennyi év után :) !?? )

Mijo és a többiek

Mijo Creative Commons License 2001.01.15 0 0 83

Kedves Uhercsákné Tettinger Anikó !

Gratulálok vezetoi tisztségedhez, a Bácsbokodi Muvelodési Központ élén !

Sok sikert kívánok: Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2000.10.20 0 0 82

Amiről már többször is szó volt, és ami miatt mint kitűnik, valóban méltóak voltak a bokodiak a gratulációra !

__________________________________________________________________________________________________

Postai fejlesztések a Dél-Alföldön
[1999-10-05]

A Szegedi Postaigazgatóság működési területén, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben a jövő évben 30 nagy forgalmú postahivatalban telepítenek olyan elektronikai rendszert, amely a küldemények felvételét segíti, s online kapcsolatban lesz az ország többi hivatalával.

Az október 9-i postai világnap alkalmából tartott tájékoztatón a Magyar Posta következő másfél évre tervezett nagyszabású technikai-technológiai fejlesztéseiről volt szó. A korszerűsítés érinti a dél-alföldi megyéket is. A kisebb postahivatalok közül 140-ben a háttérmunkát könnyítő és gyorsító elektronikai eszközöket szerelnek fel, amelyek szintén összeköttetést teremtenek az országos hálózattal.

A tervek szerint a Békés megyei Csorváson, Kevermesen és Vésztőn, a Bács-Kiskun megyei Bácsbokodon, valamint a Csongrád megyei Földeákon a hivatalokban telepostaházakat alakítanak ki. Várhatóan a jövő év első negyedévében meg is kezdik működésüket a teleházak, amelyekben a nyitvatartási időben internetezhet, számítógépet, nyomtatót, fénymásolót és telefaxot vehet igénybe a lakosság.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a régió jelenlegi legnagyobb postai beruházása Gyulán kezdődik, ahol október 6-án helyezik el a város épülő új postájának alapkövét. A minden igényt kielégítő új létesítményt a tervek szerint a jövő év végén adják át rendeltetésének.

__________________________________________________________________________________________________

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.10.20 0 0 81

Kösz Norbi, a tipped igencsak érdekes, még nem láttam eddig !

Mijo

Előzmény: Noby (80)
Noby Creative Commons License 2000.10.16 0 0 80
Szia,

Sajnos nem mi vagyunk. Internetes bolt és bokod kapcsolatából csak a Füstös Pisti bácsi jút eszembe. Róluk tudom, hogy csinálják. A Zozo fia csinálja a Bábel fordítóirodát az Emitellel szemben. Azt hiszem arról van szó, amit a www.plaza.nepszabadsag.hu oldalon találsz.
Egyéb elérhetőségüket nem ismerem.
Jó munkát, üdv. Bokodról

Noby :o)

Előzmény: Mijo (79)
Mijo Creative Commons License 2000.10.16 0 0 79

Na végre ! Norbikám, már el is vagytok mentve !

Csak regisztráltasd és okítsd a vén lókötőt minél előbb, ne maradjon továbbra is szégyenben ez a jobb sorsra érdemes falu :) !

Norbi, nektek van netkereskedéstek ? Ha igen, adj infót légyszíves róla ! Kösz.

Üdv: Mijo

Előzmény: Noby (78)
Noby Creative Commons License 2000.10.15 0 0 78
Szia mindenkinek!

Örömhírről számolhatok be neked Mijó, a Héhn Lacibácsival képviselve lettünk internetes körökben.

E-mail: polghivbb@emitel.hu
laszlo.hehn@emitel.hu

noby: nn77@gmx.de

Mijo Creative Commons License 2000.09.16 0 0 77
Előzmény: Mijo (76)
Mijo Creative Commons License 2000.09.14 0 0 76

Elnézést, a kapkodás, pont fordítva vagyon, íme ez a helyes két helyszín:

Magyar Komárom: Kalmárközi Pagoda előtti tér ( ez az Igmándi úton található, a Duna-híd fele haladván )!

Szlovák Komárom ( Komarno ): Klapka tér, Klapka szobor !

Mijo

Előzmény: Mijo (74)
Noby Creative Commons License 2000.09.14 0 0 75
Üdv mindenkinek!

Tudom, elég sokáig "hűtlen" voltam a topic-hoz, de ennek anyagi, technikai, nyaralási problémaforrásai voltak. Elég szánalmas, de most is csak úgy tudok hozzászólni a témához, hogy beugrottam a Pannonhoz és pofátlanul elkezdtem ütni a terminált!
Node a lényeg:
Úgy érzem ez a téma 1 picit rólam, esetleg nekm szól. Ahogyan pár centivel alant már említettem, most fogok államvizsgázni, mint informatikus mérnök.Nem én vagyok a falu "fiataljai" között, aki informatikával foglalkozik, pl: a Szabó Peti már végzett informatikus, de ő Miskolcon nyomul a post grad képzésen, vagy a Kiss Bertold aki szintén szakembernek mondható.Másodévfolyamos a Dinnyér Krisztián, aki aktívan fejleszt is 1 bajai cégnél.
Mivel bokodi-bokodiak közül én vagyok legközelebb a tűzhöz/államvizsga/ elkezdtem a macerát a falu fejlesztése érdekében. Nem vertem dobra, hogy a Megyei Bíróságra is adtam be pályázatot, és ha sikerül engem sem szorít így a bokodi probléma, de addig is jó lenne dolgozni valahol! Még boldogabb lennék, ha nem kellene utazgatni és más település rendszerét fejleszteni.
Szóval tegnap előtt sikerült 1eztetnem a polgármesterrel és beszélgettünk a jövő kilátásairól, ami nekem potenciális munkahelyet jelent.Köztudott, nagy a széthúzas vezetői szinten, ezért szinte háborús állapotok uralkodnak olyan emderek között, akik nélkül !!semmi!! nem lesz az elkövetkezö 2 évben biztosan. Előadtam a fejlesztési lehetőségeket, ami könnyű volt, hiszen ilyen internetes hivatali rendszer tervezése volt a szakdolgozatom témája.

A válasz: " ...úgy látszik,nálunk csak kapát lehet venni!"
Nem tudnak alkalmazni,persze azzal tisztában vannak, hogy a hivatalban "egymásba érnek", de nem rúghatják ki a felesleges munkaerőt, hiszen az éppen egy képviselő, esetleg nagyparaszt rokona.Pénz is van rá, de várnom kellene a falu összhangjára!

Összegezve: Én tornáztam rendesen az ügyért, de kénytelen leszek másik városban dolgozni csupán az érdeklődés hiánya miatt.

Egyelőre ennyi, hogy tisztábban lássátok a jelenlegi helyzetet.

Köszönettel:Nagy Norbert, Bácsbokod

Mijo Creative Commons License 2000.09.14 0 0 74

Nos, mint említettem, szándékomban állt lekoordinálni a bokodi fúvósok Naszvadra történo látogatásakor, hogy útba ejtve a két Komárom várost, ott is bemutatkozhassanak, még ha futó ido erejéig is.

Örömmel közölhetem, hogy mindkét helyen megtiszteltetésnek vették az indítványt, és a legtermészetesebb módon lehetoséget biztosítanak ehhez, ezen túlmenoen ha szerény keretek között is, de szándékukban áll illo módon meg is vendégelni a fiatalokat !

Összegezve: a Forgó Zoltán által vezetett Danubai Fúvószenekar Bácsbokod egyesület tagjai, szeptember 16-án szombaton vendégszereplésre indulnak a szlovákiai Naszvad - Nesvady - községbe, miközben a délelott folyamán megállnak részint magyarországi Komáromban, a Klapka téren, illetve a Klapka szobornál, másrészt szlovákiai Komáromban - Komarno -, a Kalmárközi Pagoda elotti téren térzenét adni, bemutatkozó tisztelgéssel a város lakossága elott !

Köszönettel tartozunk a két város önkormányzata fele, személy szerint úgy Komárom alpolgármestere, Sárai János úr, mint Komarno alpolgármestere, Mácza Mihály úr fele !

Egyébként Naszvadról visszajelzés érkezett, miszerint osztatlan szimpátia övezi részükrol is úgy a közbenso fellépések mikéntjét, mint az események interneten történo publikálását !

Krónikásként feltétlenül elkísérem a csoportot, és az eközben készült fotókat részint a nagyközönség elé tárom, részint majdan evidens módon az érintett települések honlapjai rendelkezésére bocsátom.

Muity Mijo
Baja-Bácsbokod-Naszvad

Mijo Creative Commons License 2000.08.30 0 0 73

Tisztelt Bácsbokodi Önkormányzat !

Igaz-e az a hír, miszerint a bácsbokodi kábeltévé hálózat nem a község tulajdonát képviseli ?

Ha igaz, akkor viszont ki/kik a tulajdonosa, miként került/kerülhetett a birtokukba ?

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.08.23 0 0 72

Isten nyugosztalja egy régi barátomat, Jágity Jánost, aki nekünk mint a Janika marad meg az emlékezetünkben !
Sok kellemes emlék fuz hozzá, személyében ismét egy nagyszeru bunyevác embertol vagyok kénytelen elbúcsúzni !
( Nem tudom, az a sok parazita haszonleso, akiket egy életen keresztül pátyolgatott, vajon megjelenik-e a búcsúztatásán :((!?

Mijo

Matkovits Creative Commons License 2000.08.23 0 0 71
Azt csak hiszed Ági. Olvassák.
Előzmény: kagi (69)
aktual Creative Commons License 2000.08.22 0 0 70
Mijó!

A Kúltúr Ig. 1 1/2 hónapja le-(fel) mondott.

Előzmény: Mijo (68)
kagi Creative Commons License 2000.08.22 0 0 69
Hello!

Mivel úgyse olvassák, már megint csak egymással társalgunk.

Ági

Mijo Creative Commons License 2000.08.22 0 0 68

"... nem csak ostorozhatnánk őket, hanem ki kellene deríteni, hogy alkalmas-e Bokodon valaki arra, ..."

Ágikám drága, fél éve a legnagyobb tisztelettel illo módon tálcán nyújtottam e fórum révén Bokodnak a lehetoséget, ismerve a falut és bízva benne, ha valahol, akkor itt bizonyára örömmel és kiteljesedést segíto ambícióval veszik kézbe rövid idon belül az ajándékot ! Mert mi ezt Ági - hogy tudj róla ! -, még egyedinek tekintheto nevesítettségünk elismeréseként ajándékba kaptuk az Index elekronikus laptól, és zömében úgy is bánunk vele.

De megrökönyödésemre az arra szakavatott és számítástechnikával rendelkezo közéleti tisztségeket, vezeto pozíciót betölto személyek rá se bagóztak az egészre, szóban lelkesen üdvözölték a lehetoséget, de itt meg sem nyekkentek :((!

Tisztázzunk még egy apróságot: én nem intézményi alapokon mutatok törodést Bokoddal szemben - is ! -, hanem teszem ezt magánszemélyként, köztulajdont képezo géppark, közpénzek, pártok és alapítványok híján a hátam mögött.

A bokodi muvházigazgatót - tekints vissza - olyan személyek üdvözölték rajtam kívül, mint báziskönyvtár igazgató, mint exországgyulési képviselo, és o ugyan - idoközben tisztázódott - ha nem is muvházas, de otthoni lehetoségekkel a kezében mégcsak válaszra sem méltatott bennünket :((! Mit lehet ehhez hozzáfuzni ?? Nem is értem a Jóskát, ismerve egymást miért hitte úgy, hogy ezt nem fogom sértésként elkönyvelni !? Egyébként rendkívül siralmasnak ítélem, hogy egy, a "kábelban" elöl járó falu esetében, mely epicentruma éppen a Kultúrotthonban vagyon, ha igaz, nincs internethasználati lehetoség, ami a mai kor szellemében egy ilyen intézmény elorehaladásában nélkülözhetetlen eszköz !?

Tehát Ágikám, leszögezném, én nem csak(!) ostoroztam oket, ok nekem valahol dédelgetett kedvenceim, mégoly ha egyre kevesebb olyan tálentummal is találkozom manapság, amilyeneket ez a falu adott egykor, és akikrol eddig - még akadnak boven ! - szó esett, még szerencse, hogy néha össze-össze futok olyan mai lelkes pedagógusokkal is, mint pl. a Forgó Zoli, aki zenészpalántái révén igyekszik hírét vinni ennek a falunak a világban, segíteni is fogom oket ahol csak tudom !

Nem az az olasz viszi ezt a hírt, aki "munkahelyteremto" vállakozása révén foglalkoztat két-három embert, és kap olyan lehetoséget ajándékba, amit egyetlen bokodi sem kapna meg :((!

Visszatérve: INTERNET ! Lehet, hogy a Postahivatalban rendelkezésre álló lehetoségrol szépkevesen tudnak, az is lehet, hogy tudnak, de azt sem tudják mirol van szó !? Folyamatos propagálás, felvilágosító eloadások szervezése ....!!?
De akiknek esetleg adott a lehetoség, azok meg lehet, hogy azt nem tudják, hogy az Emitel-Externet együttmuködésnek köszönhetoen naponta 18-07 óráig díjtalan az internetezés, és csak mellesleg, hosszú hónapok kitartó ostorozása szükségeltetett ahhoz, hogy ezt elérjük :)!

Ha a mai kölykök nem lépnek fel követelodzobben, akkor ez a falu sajnos egyre tovább fog süllyedni az új földesurak által kijelölt eljobbágyosodás útján ...., én azért még mindig bízom benne, hogy nem így fog történni !

Mijo

Előzmény: kagi (67)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!