Bocsi de nincs idom vegig olvasni eddig miket irtatok. De tapasztalatbol mondom szerintem jobb ha megtartja a lany a leanykori nevet. Valas eseten sokkal kevesebb a huzavona, modositasok stb.
"Hosszú" életem során már kétszer váltottam nevet. Egyszer férjhezmenetelkor, egyszer váláskor. Anno a család nagyon csúnyán nézett, hogy mit modernkedem, miért akarom megtartani a saját nevemet. Jött a kompromisszim: X-né Y. Z. Volt férjemnek rendkívül "ritka" vezetékneve van (úgy a második leggyakoribb Mo-on). És hiába volt ott a keresztnevem, csak X-nének hívtak!! Érdekes módon, mióta "visszavettem" a régit, mindenki rájöttt, van keresztnevem is. A dolgot újabban bonyolítja hogy életem új párja hasonlóan - bár nem uyganaazon - "ritka" névvel bír. De fel sem merült, hogy ezt magamra vegyem. Ismerősök már néztek ránk megrovóan, ilyenkor szoktunk arról mesélni, hogy születendő gyermekünk a nagymama - egyébként valóban szép és ritka - nevét kapja. Ez persze nem igaz, de az arcokat érdemes figyelni.
Létezik egy eléggé liberális megoldás, amelynek egyébként Erdély egyes részein, magyarok közt jól működő gyakorlata van. Ez pedig az, hogy a férj és a feleség vezetéknevéből egy új vezetéknevet gyúrnak össze. Ezzel egycsapásra megoldódik a gyerekek vezetéknevének problémája is.
Annak még sajnos nincsenek meg a nyelvi alapjai, hogy a közös vezetéknévhez kapcsolódjon egy toldalék (mint a "né"), ami jelezné, hogy ez házasság során felvett név. Pedig milyen szép lenne, ha Birkafül Benő és Völgyimelléki Valéria összekelve Birkavölgyházas közös családnevet vennék fel (bár Fülvölgyi is lehetne), eredeti vezetéknevüket meg ha akarják megtartják (Birkavölgyházas Birkafül Benő) vagy eldobják (Birkavölgyházas Valéria). A gyerekek persze Birkavölgy vezetéknévvel kerülnének forgalomba.
"Ha egy par ugy dönt, hogy összekötik az eletüket, akkor a hosszu evszazadok alatt kialakult szokasnak megfelelöen a fiu gyürüt vesz mindkettöjüknek, elmennek a templomba, az önkormanyzathoz, es a lany felveszi ferje nevet."
Mindezt szűzen, hosszú fehér ruhában, hogy a többi fantasztikus hagyományt ne is említsem...
Nem voltunk templomban, a hideg is kiráz a gondolattól.
"Termeszetesen a boldog, harmonikus kapcsolatnak egyik sem feltetele, de ezzel nyilvanitjak ki orszag vilag elött egymas iranti kötödesüket."
Nem akarok semmit bizonyítani országnak-világnak, mert a házasság kétszemélyes játék.Nem értem, miért kellene kinyilvánítgatni bármit is.
" Egy kicsit furcsanak talalom, hogy ezek közül csak a nev felvetele csipi ennyire a szemedet. Mert azt gondolom nem bantad, hogy hazassagot kötöttetek, azt meg biztos, hogy el is vartad, hogy a ferjed jeggyürüt vegyen. Miert epp a nevfelvetel?"
Alapvetően nem tartom lényegesnek a házasságot, kedvesem mániája volt, belementem.Nem volt templom, nem volt fehér ruha, nem volt násznép, nem volt gyűrűcsere. Leginkább azért, mert a beleegyezésem és a házasságkötés között még két hétnyi idő sem volt.(Nem várok gyermeket sem!)A gyűrűre úgy négy hónappal ezelőtt beszélt rá kedvesem, nem nekem csináltatta, hanem az előző feleségének, és mivel tetszett, azt montuk, hogy felesleges újat csináltatni. Melleseleg az tetszik benne, hogy nincs jegygyűrű jellege... Semmit nem vagyok hajlandó fetisizálni. Ha tetszik egy gyűrű, akkor hordom, ha tetszik egy ruha akkor felveszem, de a gyűrű az gyűrű marad, nem vagyok hajlandó jelképként kezelni. Nincs szükségem jelképekre ahhoz, hogy tartozzak valakihez...
"Az indokaid meg eleg semmitlenek. 25 ev alatt mar megszoktad a neved. Hm, szerintem 25 ev alatt nagyon sok mas mindent is megszoktal, amit most fel kell adnod."
Ugye nem gondolod komolyan, hogy bárkivel is összeházasodtam volna, ha ez így van? Kapcsolatunk egyik talpköve éppen az, hogy azok a rigolyáink, amiket eddig senki más nem volt hajlandó elviselni, csaknem megegyeznek. Másik lényeges szempont volt, hogyn egymástól függetlenül alakítottunk ki magunknak ugyanolyan életstílust, ritmust. Csak a lakcímemet adtam fel...
" Különösen következetlen ez, ha figyelembe vesszük, hogy ha a ferjed vezetekneve jobban passzolt volna a keresztnevedhez, akkor mar nem lett volna olyan fontos a 25 eves megszokas."
Ennyi kompromisszumkészség, és még csak nem is értékeled? Ja , és a gyűrű is ide tartozik, meg a házasság is. Végül is csak a nevemhez ragaszkodtam, meg hogy ceremóniamentes legyen a házasságkötés.
"A ferfinek be sem kell mutatkozni, es mar közli is veled a csaladi allapotat. Rajta van a jegygyürü. Ezt a nök azonnal kiszurjak."
Ha nagyon megszorongatnának, talán három ismerősömet fel tudnám sorolni, aki férj létére gyűrűt visel...Nagyon kevés férfi hordja, általában azok akiknek úgy megdagadt a keze, hogy már nem tudja levenni.
"Vegye fel a ferjed a te nevedet. Huhhh, micsoda öntudat! Meg jo, hogy nem verte ki a biztositekot! Azert remelem a mindennapokban kisse kompromisszumkeszebb vagy! "
Nem értem miért nem mindegy ki kinek a nevét veszi fel? A megszokás miatt? Ez ugyanoda tartozik, mint hogy asszonynak a konyhában a helye? Meg hogy a férfi az úr a házban? Meg hogy a nő kötelessége a gyekszülés, háztartásvezetés, és a FÉRFI kiszolgálása? Hát tudod, ehhez már az anyám is túl öntudatos volt! Talán Nálad kellene egy picikét odafigyelni erre a kompromisszumkészség nevezetű dologra, nem? Vagy Nálad a kompromisszumkészség azt jelenti, hogy mindenki alkalmazkodik hozzád?
"Miert gondolod, hogy azaltal, hogy felveszed a ferjed nevet, te degradalodnal? Miert lennel emiatt kevesebb?"
Ez a megjegyzésem az X.Yné-re, és az X.Y. és nejere vonatkozott. Ebben hol vagyok Én? Ugyanígy hívják kedvesem előző feleségét, édesanyját stb., és ha elválunk, és ő újra megnősül, akkor még a következő feleségét is így hívják majd. Sorszámot ne osztogassak?
Már megbocsáss, de ebben a megnevezésben maximum a férj, illetve tulajdona van benne, függetlenül annak személyétől.
Miért nem dönthet egy nő saját belátása szerint? Ha valaki ki akar lépni a hagyományok keretei közül miért támad rá vadállatként mindenki?Tőlem aztán bárki férjhez mehet templomban, Csipkerózsika-jelmezben, násznéppel, majd ezek után lehet -né. Nekem ez nem fáj. Más miért kap visítófrászt, ha én másképp akarom? Holmi hagyományokra és szokásokra hivatkozni fantáziátlanságra vall. Ja, és még valami, kedvesem sem kapott sírógörcsöt a gondolattól, hogy maradok aki vagyok.
>>Mi olyan szörnyü benne? Nem hiszem, hogy valakinek eltünne attol a szemelyisege, hogy Kovacs Janosnenak mutatkozik be.
Nekem a hátam borsózik tőle, hogy a leendő feleségem X Yné legyen. Igenis eltűnik ettől a személyisége, elveszti a nevét, és a férje tartozéka lesz belőle. Nagy a név hatalma.
Én még ugyan nem vagyok férjnél és még azt sem tudom, hogy mi lesz a nevem az esküvőm után. Abban azonban biztos vagyok, hogy a keresztnevem szerepelni fog benne (annak ellenére, hogy nem igazán tetszik). Nagyon fontos szerintem, hogy a mindennapi munka során meg tudjanak szólítani. Én is többször jártam már úgy (és nagyon kínos volt), hogy nem tudtam milyen néven illessek egy nőt, aki X Y-né volt. Azt ugye nem mondhatom, hogy kedves (Gipsz) Jakabné. Kissé idétlenül hangzik.
Igenis eltünik a személyiség azzal, ha a férj teljes nevét használom, abban én nem vagyok egyáltalán benne. Mert ugye én nem csak egy -né vagyok (leszek), hanem nekem is adtak a szüleim saját nevet, ami azonosít.
Hagyomány? Talán régen, amikor a nők többségének a feladata a háztartás vezetése volt, szűkebb kőrben mozogtak, akkor még nem volt igazán jelentősége a dolognak. De ma, aki dolgozik, igazán érzi, hogy szüksége van egy KERESZTNÉVRE.
Nomirával értek egyet, saját magam ezt az analógiát követném, ha egyszer netalán megférjülnék. Leírni is rövidebb, szóbeli bemutatkozásnál idétlen lenne a
- Há Bóna Márta vagyok. - formula, így ott valszeg lehagynám a férjem vezetéknevéből kapott bötűt.
Ja, és a hagyományon kívüli nevekkel vigyázzatok!
Egy távoli ismerős azt csinálta, hogy X Y volt a férje, ő meg V Z, az asszonyneve viszont X-V Z lett, de ebből akadtak problémák kül. hivatalokban...
Vegye fel a ferjed a te nevedet. Huhhh, micsoda öntudat! Meg jo, hogy nem verte ki a biztositekot! Azert remelem a mindennapokban kisse kompromisszumkeszebb vagy! Miert gondolod, hogy azaltal, hogy felveszed a ferjed nevet, te degradalodnal? Miert lennel emiatt kevesebb?
Bocs, ezt én írtam, mint lehetőség, ami létezik. Öntudatom a tiednél sokkal átlagosabb.
Irtam en valahol egyaltalan arrol, ha valaki nem veszi fel a ferje nevet? Nem! Mire fel akkor ez a kerdes?
En csak azt nem ertem, hogy miert ez a nagy tiltakozas. Ha egy par ugy dönt, hogy összekötik az eletüket, akkor a hosszu evszazadok alatt kialakult szokasnak megfelelöen a fiu gyürüt vesz mindkettöjüknek, elmennek a templomba, az önkormanyzathoz, es a lany felveszi ferje nevet. Termeszetesen a boldog, harmonikus kapcsolatnak egyik sem feltetele, de ezzel nyilvanitjak ki orszag vilag elött egymas iranti kötödesüket. Egy kicsit furcsanak talalom, hogy ezek közül csak a nev felvetele csipi ennyire a szemedet. Mert azt gondolom nem bantad, hogy hazassagot kötöttetek, azt meg biztos, hogy el is vartad, hogy a ferjed jeggyürüt vegyen. Miert epp a nevfelvetel?
Az indokaid meg eleg semmitlenek. 25 ev alatt mar megszoktad a neved. Hm, szerintem 25 ev alatt nagyon sok mas mindent is megszoktal, amit most fel kell adnod. Különösen következetlen ez, ha figyelembe vesszük, hogy ha a ferjed vezetekneve jobban passzolt volna a keresztnevedhez, akkor mar nem lett volna olyan fontos a 25 eves megszokas.
A ferfinek be sem kell mutatkozni, es mar közli is veled a csaladi allapotat. Rajta van a jegygyürü. Ezt a nök azonnal kiszurjak.
Vegye fel a ferjed a te nevedet. Huhhh, micsoda öntudat! Meg jo, hogy nem verte ki a biztositekot! Azert remelem a mindennapokban kisse kompromisszumkeszebb vagy!
Miert gondolod, hogy azaltal, hogy felveszed a ferjed nevet, te degradalodnal? Miert lennel emiatt kevesebb?
Már rég rágódom rajta, most legalább kiadom a mérget magamból. Mint rendszergazda a hócipőm van tele a Dr. Pityipalkó Lajosné Dr. Tóparti Amarillákkal.
A legjobb az, hogy felhúzom az illetőt a hálóra, aztán első bejelentkezés után visszahív, hogy "Úristen, ezt írja a gép". Mondok, mit írna, ezt kérte. "jaj, kedves hóemberke írjunk már egyebet: monggyuk Dr. Tóparti Amarilla.
Hóember rename, júzer boldog, happy end. Akkor mi a nyavalyának kell itt variálni annyit????
Zárójelben Hóasszony nem Hóemberné Katika, hanem Hóember Katalin. És még sose kérdezték meg tőle, hogy lány-e. Szép gyűrűje van, abból láccik, hogy nem hajadon.
A másik, megszületett hógyerek. Közjegyző: "anyuka, a hógyerek az anyuka vezetéknevét fogja viselni"- kérdés, miközben ott a kezében a házassági anyakönyvi kivonat:-))))))))
A párom azt mondja, hogy ő azt sem bánja, ha maradok a mostani nevemen, mert a megszokott nevétől nevétől nem válik meg csak úgy az ember, és ő amúgy se azért vesz el, hogy legyen valaki aki x-né lesz.
Viszont nem tiltakozna, ha -né akarnék lenni.
Egyébként biztos, hogy maradok ami most vagyok, csak néha már a megrögzött lánykori név ellenzőkkel szemben elfogynak az ellenérveim.
Sziasztok,
a maga módján mindenkinek igaza van. Azt gondolom, ez (is) olyan döntés, amit a saját jóérzésed alapján kell meghoznod. Pont ezért nem értem, mikor arról magyráznak veszettül, hogy 'szokás', 'mit mondanak', stb.
Jómagam a Xné Y Z mellett döntöttem, mert ÉN szerettem volna ilyen módon (is) a páromhoz tartozásomat 'demonstrálni' (;-)); egy kicsi belőle, egy kicsi belőlem... a világom úgyis vele egész, és ettől a gondolattól egyszer sem éreztem úgy, hogy menet közben csorbult volna a saját kis személyiségem ;)
A neve nem igazán hosszú, de egy bemutatkozási ceremóniánal néha így is tűnhet mondókának, szóval gyakrabban a Y Z formációt használom. És ettől meg azt nem érzem, hogy megtagadnám. Mivel -mint kezdtem- ez az egész nem hinném, hogy a közvélemény miatt lenne fontos...
;-)
a szivembol beszelsz! Hozzaszolasod minden pontjaval egyetertek. :)
Szerintem mindenkinek maganugye, felveszi-e a ferje nevet vagy sem, esetleg felig nevezi at magat. En ugyan az X-ne Y Z mellett kotottem ki, de egyaltalan nem erzem sajatomnak es ha nem muszaj, nem hasznalom.
Moll, szerintem is egesz nyugodtan tartsd meg a sajat nevedet, ha inkabb erre hajlasz. Az egyetlen ember, akinek valami koze van hozza, az esetleg a jovendobelid. Ha o kifejezi, hogy neki fontos lenne, hogy viseld a nevet, fontold meg, de mindenki mas torodjon a maga dolgaval. :)
Szerintem a legfaszább az lenne, hogy pl. Kovácsné Erzsike. Nem tudom, ez járható út-e Magyarországon. Ebből az is kiderülne, kinek a neje az illető, meg az is, hogy hogy lehet szólítani.
hali,
eddig az összes (kettő) feleségem megtartotta a saját nevét, szerintem is így a jó. amúgy az igazi nevem 4+2 szótag, elég hosszú mondóka lenne az "x ynné z" változat, meg különben is...
p.
Bluebird:
"Mi olyan szörnyű abban, ha NEM veszi fel valaki a férje nevét?"
Ez nem szörnyűség kérdése, hanem szokás. Ugyan olyan szokás, mint udvariasnak lenni egy nővel. Nem kell fölvenni a férj nevét, nem kell előre lépni egy férfi előtt, és nem kell fogadni a férfi köszönését stb.
Nekem a férj vezetékneve + feleség keresztneve tetszik. Nálunk ez azért nem működött, mert egy nagynéném nevével egyezett volna, ezért nem akartuk. Újítottunk, az én vezetéknevem + feleség_második_keresztneve! Munkahelyén továbbra is lánykori nevén fut, a családban és magánéletben pedig az új nevén!
Először nehéz volt megszokni, de már hallgat rendesen az új nevére is.
Amúgy a dolog hivatalos, rendesen anyakönyvezték.
Mi olyan szörnyű abban, ha NEM veszi fel valaki a férje nevét?
Mellesleg az X-né Y Z-t aláírni elég hosszú ám! Főleg ha ebbe még kettő dr-t is bele kell gyömöszölni! Sőt! Így még nevetséges is!
Szinte szorol szora ugyanezen a gondolatsoron mentünk keresztül felesegemmel, akit 4 honapja vettem el. Az eredmeny is ugyanaz, X-ne Y. Z.
Nem igazan ertem azokat, akik oly vehemensen tiltakoznak az ellen, hogy felvegyek ferjük nevet. Mi olyan szörnyü benne? Nem hiszem, hogy valakinek eltünne attol a szemelyisege, hogy Kovacs Janosnenak mutatkozik be.
A gyerekek is kaphatják az anya vezetéknevét, erről házasságkötéskor kell nyilatkozni. Az az egyetlen megkötés, hogy minden gyermek vezetékneve egyforma kell hogy legyen.
Gondolom ezért már kövezés jár....
Tavaly nyáron mentem férjhez, és a nagy többség megrökönyödésére megtartottam a leánykori nevemet. Erre az indokaim:
- Megszoktam a nevem, több, mint 25 éve használtam már.
- Bemutatkozáskor egyetlen férfi sem közli velem családi állapotát, nekem miért kellene?
-Hiszem (és remélem), hogy nem attól tartozom valakihez, ha viselem a nevét; de ha az illető férfiú ragaszkodik a közös vezetéknévhez, vegye fel ő az én nevem (kedvesem szerencsére épeszű, nem követett el harakirit szégyenletes döntésem miatt).
- Attól, hogy valakihez férjhezmentem, még nem változtam meg, és nem értem miért kellene "-né"-vé degradálódnom, illetve az "és neje" semmitmondó megszólítást kiérdemelnem ott, ahol azelőtt még a nevem állt.
-Talán a vezetéknevemet még lecseréltem volna, ha a férjem vezetéknevével jobban hangzana a keresznevem, mint az enyémmel. Az eredeti viszont jobb.
Csak egyet nem értek. Miért kell mindenkivel megszavaztatni a nevedet? Már megbocsáss, de mi közük hozzá? A Te nevedet neked kell használni, és ne hagyd, hogy bárki beleszóljon ebbe. Hidd el, még egy kicsit morognak, azután meg keresnek valami másik gumicicát maguknak...
X-né Y Z helyett az X-né Z nem lehetséges? A leányzó elhagyná ugyan a családnevét, de csak azt, rövidebb és még az is kiderülhetne, hogy férjnél van. Létezik ilyen?
Hagyd meg a sajátodat, épp elég az, hogy a gyerekek az övét kapják.
És miért kellene ebből lelkiismereti problémát csinálni?
Nincs annál nevetségesebb, mint amikor vki bamutatkozik, hogy "Kovács Jánosné". - "És hogy szólíthatom?" - jön a válasz. Ez olyan, mintha a saját egyéniséged eltűnne, te meg csak maradsz egy "-né".
Mint ismeretesm Vanek nem tudott megmenteni, így nekem is bekötötték a füleim, én pedig maradtam ami voltam.
1. Jogászoknál ez eléggé bevett szokás (bár rögtön jöttek a kivételek, ahogy ezt előhoztam).
2. Nem akarok senki "tartozéka" lenni, a magam jogán kívánom élni az életem.
3. Ha magyarázkodni kell majd, akkor magyarázkodom, ennyit megér.
Én is a nyáron kötöm be kedvesem fejét, és ő is sokat töprengett, hogy mi legyen a neve.
A meggondolások a következők voltak:
1. Felveszi az én vezetéknevemet az ő keresztnevével. Így viszont nem derül ki, hogy férjnél van, állandóan magyarázkodni kell, hogy nem a testvérem, hanem a feleségem.
2. Marad a lánykori neve. Hát ebből se derül ki, hogy feleség, ezt én is harsány fujjolással fogadtam... :))
3. Az én teljes nevem + -né. Hát, itt meg ugye, az ő neve, "személyisége" :)) vész el nyomtalanul.
4. Teljes nevem + -né + az ő teljes neve. Na, ezt meg csak az őrült spanyolok csinálják, ember legyen a talpán, aki megjegyzi, meg aki hivatalos alkalmakkor aláírja... :))
5. Maradt az, hogy az én veztéknevem + -né + az ő lánykori neve. Tehát X-né Y. Z. Ebből kiderül minden. Tehát ez a végső megoldás. Tud valaki jobbat?
én anno felvettem az Xné Y Z formulájú alakot. CSak megalkuvásból, semmi másért, (ne nyastassák a gyereket, hogy az anyja másnevű, meg ilyenek) viszont sikerült még munkahelyeken is megtartani az Y Z formulát. Pedig hol van már a lyánykori munkahelyem!
De ha a fent említett társadalmi csökevények nem zavarják a lelked, s a párodat sem, akkor maradj lánynéven.
Nekem is hasonló a dilemmám.
Én legszívesebben csak a vőlegényem vezetéknevét venném fel a saját keresztnevemmel, de az a bibi, hogy a vezetéknevének utolsó betűje pont megegyezik az én keresztnevem első betűjével. Szóval komoly artikulációra lenne szükség a bemutatkozáskor.
-né pedig nem szeretnék lenni.
Szóval nem tudom...