A cégnél ahol dolgozom a termelés egy része megszűnt, ezért létszámleépítés történik.
Én vegyésztechnikus végzettséggel termelés-és laborvezető munkakörben dolgozom.Azzal, hogy a termelés megszűnt, az én munkaköröm is megszűnt.Nem akarnak elküldeni (18 éve dolgozom itt, sok lenne a végkielégítés). Közölték velem, hogy a feladatom marketing munka lesz és mellette fűnyírás, kutyaszarszedés, kertészkedés és a gyártás megmaradt részében való részvétel.Kértem a munkaszerződés módosítást, de közölték velem, hogy az nem kell, mert a munkaszerződésemben ott van, hogy "köteles vagyok a főnököm utasításait elvégezni".Sokat bogarásztam a neten és én arra jutottam, hogy 44 napra más munkát is adhat szerződésmódosítás nélkül.Nem szeretnék itt maradni, de szükségem van a végkielégítésre, mert még nincs új munkahelyem.Adnátok valami tanácsot?
Munkabért a ledolgozott órák után fizet a munkáltató. Ha nem vagy beosztva fizetett ünnepre, azaz nem dolgozol akkor nem jár arra a napra fizetés. Még az is számít, hogy van-e munkaidőkeret.
Minden hónapra meg van állapítva a munkanapok száma, ez változó lehet. És az előírtat kell ledolgoznia mindenkinek egy hónapban, kivéve ha munkaidő keretben dolgoztok akkor a munkaidő keret végére kell ledolgozni.
Innen letölthető a munkaidő naptár. Ha viszont előre megírt munkaidőbeosztásod van és fizetett ünnepen dolgozol akkor plusz 100% jár ha nem vagy beosztva akkor semmi. Ugyanis a folyamatos munkarendben dolgozóknál máshogy van mint az általános munkarendben dolgozóknál. Ha ledolgoztad a hónapra előírt munkanapokat akkor viszont nem rendelhet be, hogy dolgozd le a fizetett ünnepet. Ez nonszensz.
Üdvözlöm! Mi biztonsági őrök vagyunk,de portásként foglalkoztatnak. Ezért nem értem nekünk miért nem jár a fizetett ünnep,mi az év 365 napján dolgozunk, és nem vállalkozónak dolgozunk a cég saját emberei vagyunk.Azt értem ha dolgozunk akkor 100% túlóra jár,de ha nem dolgozunk akkor a fizetett ünnepet kellene fizetnie a cégnek, ha hétköznapra esik.Ennek ellenére juttatást nem kapunk, ha nem +8-órával többet kell ledolgozni az adott hónapban.A kórházakban vagy idősek otthonában is ugyan úgy dolgoznak és nekik jár a fizettet ünnep, és nem kell plusz órákat dolgozni.Vagy nem mindenkinek jár a fizettet ünnep? Válaszát előre is köszönöm.
Folyamatos műszakban a fizetett ünnepeken is kell dolgozni ha akkorra esik a beosztásod viszont plusz 100%-os bért kell fizetnie a munkáltatónak. Ha nem dolgozol, azaz nem vagy akkorra beosztva akkor nem jár a plusz 100%, ennyi. Viszont nem teljesen érthető, hogy milyen esetekben akarja ezt ledolgoztatni. Tehát fizetett ünnepen senki sem dolgozik vagy mi?
Jó volna tudni, hogy mit dolgozol. Ugyanis ha a munkáltatód nem oszt be fizetett ünnepre akkor nem is dolgoztathatja le, ha beoszt akkor meg ki kell duplán fizetni.
Érdeklődni szeretnék, a fizetett ünnepeket miért kell nekünk ledolgozni?Mi folyamatos műszakban dolgozunk és a munkáltató nem fizeti ki a fizetett ünnepeket, csak akkor ha azon a napon dolgozunk.Például a márciusi hónapban 168 órát kellene dolgoznunk,de nekünk 184 órát kell mert van két fizetett ünnep.Válaszukat előre is köszönöm.
Van egy egyesületünk! Szeretnénk főzni egy rendezvényen. Pénzt nem kérünk az ételért de szeretnénk kitenni egy becsület kasszát. Ilyet lehet? Van ennek valami bejelentési kötelezettsége vagy valami? Válaszukat előre is köszönöm!
Köszönöm a választ. Ezt nem tudtam, hogy csak vezetői pozícióban lehet minőségi váltás, a többi oké (bár túlórát nem fizet, és csúsztatni sem tudom a sok munka miatt). Valószínűleg közöst akar majd velem aláíratni, netán 1 havi lelépő pénzzel. (ennél a cégnél ez a bevált szokás) Természetesen ezt nem fogom aláírni. Csak a befejezés kedvéért majd megírom, hogy mi történt.
Azonnali hatályú felmondást csak alapos indokkal lehet adni és csak 15 napon belül.
Minőségi váltás csak vezető beosztásban lehetséges és ennek a szerződésben is benne kell lennie és a bérben is meg kell mutatkoznia.
Munkaköri leírást csak a munkáltató adhat és változtathat, de csak úgy, hogy ez összeegyeztethető legyen a munkavállaló munkakörével, és beleférjen a munkaidejébe.
Ha meg 9 órát dolgoztat akkor azt túlórában kell elszámolnia, ami egy évben max 250 óra lehet.
Ebédidő meg jár munkaközi szünet címén (20 perc), ha ezt nem dolgoztatja le akkor az az ő baja.
Ja és már nincs olyan, hogy írásbeli figyelmeztetés, vagyis adhat, de ennek semmi következménye nem lehet egy esetleges azonnali hatályú felmondásnál.
2 gyermekem van és nagy nehezen másfél év munkanélküli után, találtam munkát. Asszisztensként dolgozom egy pici cégnél. Pár hónapja felvettek egy vezetőt, aki szintén a felettesem lett és egyszerűen nem sikerül az együttműködés. Napi 9 órát dolgozom egyhuzamban, még az ebédet is az asztalomnál eszem, de egyre többet követel és mindig a kapkodás a vége. Kikötötte, hogy nincs túlóra, mert a napi 8 órába bele kell férni a munkának. Többször hazugságon értem, és sajnos az általam végzett munkába is bekavart - jóhiszeműen feltételezem, hogy csak kapkodott és nem direkt. Ott tartunk, hogy ki akar tenni, mert szerinte nem végzem jól a munkám. Elvárásait nem közölte írásban, feladat listát én készítettem, és kértem, hogy ha plusz feladat van, akkor írásban határidővel közölje, hogy tudjam mihez tartsam magam. Semmi nem teljesül...Előző vezetőtől jó értékelést kaptam és a kollégákkal kiváló a viszonyom. Egyik bizalmas kollégának mondta, hogy fel akar mondani nekem és utána néztem, hogy csak 2 típusra alapozhatja a felmondást: képessége nem megfelelő, vagy minőségi váltás. Egyetemi végzettségem van, és felsőfokú nyelvvizsgám. Mire készüljek? Milyen indokokat találhat? A munkaköri leírásom már pár hete nála van. Ha változtat a munkaköri leírásomon, akkor kötelező elfogadnom? Irásbeli figyelmeztetést nem tud adni, mert azt is meg kell alapozni. Szeretném megtartani az állást, mert a munkámat imádom és nagyon szívesen dolgozok itt, de ha muszáj, akkor megyek... A lelki terror már iszonyatos.
vagyis nem büntetésre, mert van bennem annyi betyárbecsület, hogy nem akarok nekik rosszat, csak valahogy szeretném kizsarolni a papírjaimat, és ezért kérdezem, hogy esetleg mivel hozakodhatok elő.
A következős lenne a kérdésem, problémám. Kb pont egy hónapja követtem el egy elég nagy bajt a munkahelyemen. Elköltöttem egy napi bevételt(sikkasztottam) Kb 160 ezer forint körüli összegről van szó, de ebből az összegből lejött az addigi munkabérem túlórám, viszont rá is jött még kb megint 80 ezer forintnyi összeg, mert tartozok a főnökömnek vagyis a cégnek, 40 ezer forintnyi gyorshajtással (sofőrként dolgoztam), és kb még 40 ezer forintnyi albérletpénzzel, mert a volt vőnökömnél laktam. A lényeg, ami a sikkasztás fogalmába tartozik, az kb 90 ezer forint. Ezügyben már beszéltem ügyvéddel, nem is ez a kérdésem. VÉgig kapcsolatban maradtam a főnökömmel, és együttműködtem, sajnálom amit csináltam, és mindenképpen rendezni is akarom, nem vagyok tolvaj, csak hülye. Feltételezem, mivel ez az eset kb egy hónapja történt, valószíbnű hogy akkor ezzel automatikusan meg is szűnt a munka viszonyom, gondolom én. Nyílván nem tartottak meg papíron, ez gondolom nekik sme érte volna meg.
A lényeg. Ugye bérrel nem tartoznak, sőt én nekik, már régen meg kellett volna kapjam a kilépő papírjaimat ha jól tudom, egy ideig nem is foglalkozutam ezzel, viszont voltam 3 hete kb a munkaügyi központban, hogy munaknélküli segélyt igényelhessek, de a limithez amitől jogosult vagyok a segélyre, még hiányzik 36 nap. Ezen a szóban forgó munkahelyen 3 hónapot voltam, 4 óráűban bejelentve, természetesen 8-12 órákat dolgoztam heti, 5-6 napon át. Kértem múlt hét elejéna főnökömet, hogy küldje már el a papírokat, mert akkor kapnék segélyt, és legalább tudnék valamit törleszteni neki. Nem mondta hogy nem, iazt hiszem talán erre semmit nem is mondott, ehelyett most hétfőn megtette ellenem a feljelentést, ami tök jogos, de én még mindig szeretném rendezni az összeget, lehetőleg vádemelésig. Írtam neki smst megint, hogy küldje már el a papírjaimat, és akkkor valamit tudnék törleszteni neki, erre ő : Majd megkapod a pepaírjaidat, mindek küldjem el, hogy azt is elverd (mármint a segélyt).
Na kb ennyi. AZ egész tartozásról csak egy facebook üzenetem van a főnökömtől ahol le van írva miért és mennyivel tartozok neki, ez korrekt mármint az elszámolás.
Mik a jogaim, egy ilyen esetben ez lenne a fő kérdés. Nem akarok én nekik bajt, mert én vagyok a hunyó abszolút. Munkáltatóként korrektek voltak velem, sőt az elmúőlt egy hónapban is, míg nem tett feljelentést, szóval nem is ez a gond. De tényleg nagyon kéne az a pár papír a segélyem miatt, hogy tudjak nkik fizetni. Mit tudok tenni? Mik a jogaim ilyen esetben? Ők milyen büntetésre számíthatnak a sdaját vétkeikért? Kb ennyi.
"(5) A felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek a próbaidőt - legfeljebb egy alkalommal - meghosszabbíthatják. A próbaidő tartama a meghosszabbítása esetén sem haladhatja meg a három hónapot."
Sziasztok! Nekem pénteken jár le a 3. hónap próbaidő, de szeretnék mindenképp elmenni innen a cégtől, mert teljesen más a munkám, mint amire felvettek. Meg lehet hosszabbíttatni a próbaidőt még egy hónappal, ha megbeszélem a főnökömmel vagy ezt a munka törvénykönyve tiltja? Nagyon köszönöm a válaszokat.
Visszamegy dolgozni és közli, hogy fizikai munkát nem tud végezni és kéri, hogy adjanak más munkakört. Ha ezt a munkáltató nem tudja biztosítani akkor a munkáltatónak kell felmondania és végkielégítést fizetnie. Ő semmiképp ne mondjon föl.
Egy kis segítségre lenne szükségem! Párom 62-éves lesz májusban, tehát még jó másfél éve van nyugdijig. December elején volt egy műtéte és közölték vele, hogy azt a munkát amit eddig végzett, már nem végezheti. Komoly fizikai munkát végzett eddig! Jelenleg még táppénzen van. Jelen munkahelyén már 10-éve dolgozik. Nem tudom mit csináljunk, nem szeretne leszámolni és nem szeretne lemondani a végkielégítésről sem! Sajnos a munkahelye olyan, hogy ott nincs könnyű fizikai munka!!! Tehát, mit kellene csinálnunk, hogy ne járjunk rosszúl??? Köszönöm!!
Egy kulfoldi szekhelyu cegnel dolgozom,de otthonomban tavaly ota,igy elektronikus szerzodest kotottunk tavaly 2014.07.24.en
Nem is volt problemam,bar vannak olyan pontok a szerzodesben amit enyhe tullzasnak velek...
Mar novemberben jeleztek hogy valltozasok lesznek es hamarosan modositjak a szerzodesemet.
A minap meg is kaptam,de egy teljesen uj szerzodest,amiben java reszt a kifizetesek,ill a munkaido valltozott meg.
Hogy tisztabban lassunk en webcam cegnel szerzodtem.Nem is lett volna evvel problemam,viszont van benne egy pont,ami azt mondja ki hogy a szerzodes alaiirasatol szamitott 5 even beul semilyen modon nem regisztralhatok az adott ill alltaluk hasznalt oldalakra.Nem irtam ala,mert nem valos a mai datum es kertem okat irjak bele a tavalyit ill.h ez egy modositas stb...nagy huza-vona utan,irnom kellett egy emailt a vezetosegnek,mert nem voltak hajlandoak egyutt mukodni,es ami meg furabb volt hogy 3 napot adtak az adott szerzodes alairasara..
Nos az emailt elkuldtem,el is fogadtak,majd kozoltek hamarosan megkapom az uj szerzodest...
Igen am,de a szerzodesben nincs benne hogy modositas,ill az eredeti elso szerzodes datuma.. idezem: ( xy,mely letre jott,tovabbiakban mint megbizott,egyuttesen a szerzodo felek kozott,az alulirott idoben,es az alabbi feltetelekkel!)
igy kezdi az adataim utan,mar ez nem tetszik...
es a kritikus pontot ideznem:
(A megbizott tudomasul veszi,a megbizo altal ismertetett es regisztralt oldalakon,az EREDETI ELSO SZERZODES alairasat koveto 5 evben,csak a megbizon keresztul vallalhat munkat.
A megbizo az EREDETI ELSO szerzodes alairasatol szamitott 5 even belul munkat nem vallalahat.
Nos nem ertem hogy miert nem irtak oda a datumot? ...es mi az hogy az eredeti?...ez akkor nem valos szerzodes?
Kerem,ha valaki tuna segiteni,nagyon meg koszonnem!
Termeszetesen az elso szerzodesem meg van. Viszont valahogy ugy erzem ez igy nem allja meg a helyet!
Azt szeretném megtudni, hogyha valaki munkaerő kölcsönzőn keresztül dolgozott egy cégnél, majd a cég átvette saját alkalmazásba, akkor a végkielégítésnél számít a kölcsönzés alatt eltöltött időszak is? Ha igen, ha nem, van erre vmi paragrafus?
Először is nem GYES, az a legkisebb összegű az ellátások közül. A másik kettő, a CSED, és a GYED, a korábbi jövedelem 70%, és van egy felső határ a havi jövedelemben, a GYES nagyságrendileg 25 000 Ft/hó
Én először átolvasnám ezt a linket, mindhárom ellátást:
elég sok kérdésre lehet választ kapni. Dióhéjban, minél magasabb jövedelemből megy el szülni, annál jobban jártok. A számítási időszakok bele vannak írva az ellátásokba, mire mennyi munkaviszony alapján jogosult, és mi után számolják az ellátást.
Ha egy normál terhességet nézek, már "buktátok" a dolgot, a CSED-re (régen THGYS) a szülést megelőzően 4 héttel kell lehet elmenni. Előtte vagy dolgozik az ember, vagy táppénzen van, csak így kaphat jövedelmet.
Tegyük fel, hogy januárban összejön a gyerek, az 2016 októberi-novemberi szülést jelent, a jelenlegi, márciusban megszűnő munkahelyről sehogyse fog tudni elmenni CSED-re, GYED-re, mert eltelt közben vagy 8 hónap.
Szóval én elolvasnám a 3 ellátást (főleg az első 2-őt), és ha van kérdés, bemennek egy OEP ügyfélszolgálatra, és keresnék egy normális ügyintézőt.
Sok mozgásteret én nem látok a leírtak alapján, ahogy átfutottam a CSED jogosultság feltételeit, gyakorlatilag úgy jártok a legjobban, ha újra munkát keres, és onnan megy szülni, viszont ez azt jelenti, hogy egy új munkahelyen jó eséllyel a próbaidő alatt lehet terhes, ahol minden gond nélkül lapátra tehetik, ha kiderül...
"A Felek (Munkáltató,és Munkavállaló) megállapodnak abban,hogy a közöttük 2010. aug 09. napjától fennálló munkaszerződésen alapuló határozatlan időtartamú munkaviszonyt a Mtk. szóló 2012. évi I. törv. 64.paragrafus, 1 bek.a) pontja alapján : 2016. márc. hó 17. napjávaL, közös megegyezéssel megszűntetik"
"A munkavégzés utolsó napja 2015 év december hónap 02. napja."
"A Munkáltató kijelenti, hogy 2015 év dec. hónap 03. napjától ,a munkaviszony megszűnésének napjáig - azzal a céllal,hogy a Munkavállaló elhelyezkedését elősegítse - mentesíti a munkavállalót,a munkavégzés kötelezettsége alól, mely időtartam alatt a Munkavállaló jogosult munkaviszonyt létesíteni,mivel ezen időtartamban a Munkáltató a Munkavállaló munkavégzésére,nem tart igényt."
"A Munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés tartamára,a Munkavállaló számára a munkaviszony megszűntetéséig,távolléti díjat fizet."
Szóval: érdemes, most az elkövetkezendő 1-2-3 hónapban fejvesztve új munkahely után nézni,töredék bérért,mint ami itt volt,próbaidős szerződésért,etc...és utánna tavasz/nyár körül elmenni GYES-re.... Vagy élből most próbálni meg babázni,még hátha belefér március 17.-éig...?
Hangsúlyoznánk a miheztartás végett,mégegyszer: NEM a "pénz" függvénye a születendő gyermek....évek óta tervben van már....csak sajnos mindig volt az utóbbi időben valami súlyosan gátló tényező,ami miatt nem jött össze....és már nem akarjuk halogatni,függetlenül a mostani történésektől...
A klasszisokkal alantasabb munkáért is ugyanannyi bért kellett, hogy kapjon, közbe lehetett volna ráhajtani a gyerekprojektre. :)
Felmondás végkielégítéssel. Ezzel kapott volna egy hónap felmondási időt fizetéssel és két havi végkielégítést, ez 3 hónap bér.
A munkaviszonya melyik nappal szűnt meg? Ha pedig megszűnt akkor nem értem a távolléti díj fizetését, ha nem szűnt még meg akkor még fennáll a munkabvsizonya. Vagy a felmondási ideje március 17-ig tart? Mert akkor még jogviszonyban áll és simán bejelentheti, hogy terhes és megkap mindent viszont erre az időtartamra fizetés jár és nem távolléti díj.
Mire kapja a távolléti díjat? Fel van mentve a munkavégzés alól?
Mert 3 opciót kapott. a) vagy elfogadja a felajánlott (klasszisokkal "alantasabb") munkát, b) aláírja a közöst, így március 17.-éig fizetik utánna a járulékokat,és a távolléti díj címén kiutalt pénze "jóval" több volt,mint a felmondás után évei szerint járó végkielégítés c) felmondás végkielégítéssel... és mivel abszolut nem volt Benne már lojalitás a cége iránt,akik egyik pillanatról a másikra vágták ki,érdemi indoklás nélkül,ledöntve 6 év verejtékes előrelépésre való küzdőszellemét....ezért...
Szép napot! Lenne egy eléggé összetett kérdésem : Majd' 6 év munkaviszony után,Feleségem közös megegyezéssel távozott a munkahelyéről. Létszámcsökkentésre hivatkoztak.Végkielégítés helyett ,távolléti díj-ban kapta meg dec. 2.-tól (ekkor "küldték el" )-jövő év márc. 17.-éig a 2,5 havi átlag munkabérének (pótlékokkal) megfelelő összeget. Munkavégzésre nem tartanak igényt,de állományban tartják,TB-t,járulékokat fizetik utánna, jövő év március 17.-éig. Ha talál,végezhet máshol munkát márc. 17.-e előtt is,nem kell visszafizetnie a pénzt,csak ha testületen belül maradna. A fő kérdés : ha most vállalnánk (első) gyermeket,a távolléti időszak alatt ,elmehet-e ettől a cégtől,ezzel a(z átlag)fizetésével GYES-re?? Vagy csak akkor lehetne/érdemes a gyermekvállalásba kezdenünk,ha eltelik a március 17.-e, és (esetleg)új munkahelyre megy? (Ahol viszont sajnos 99%-ban sokkal kevesebb lenne a fizetése-tehát a GYES alapja) Évek óta tervezzük az első babánkat,már nagyon időszerű lenne,de most ez a sajnálatos esemény történt munkaügyileg...viszont már többet halogatni nem akarjuk a babázást,csak félünk,hogy "mellényúlunk" valamivel,ezekkel a munkaügyi dolgokkal... Mivel a jövőbeni fizetése sajnos sokkal alacsonyabb lenne,mint ennél a cégnél volt,sajnos nagyon nem mindegy,mennyi lenne a GYES... :-( Viszont,minél később történik a gyermekáldás,az esetleges új munkahely függvényében,annál kevesebb olyan hónap számítana bele a GYES kiszámitásába,ami el előző munkehelyi magasabb fizetése szempontjából lett volna előnyösebb...