Ha egy skandináv filmben esküvő, születésnapi ünnepély vagy egyéb hasonló nagy családi összejövetel van, akkor ott valami égbekiáltóan botrányos dolog fog történni vagy kiderülni.
Nevezetesen a film KULCSJELENETEIT lövik el a trailerben.
Pl Téglában a liftes jelenet de más filmekbe éppen a fináléből vagy a főgenya megnyúvadását rakták be az ismertetőbe. Akkor egyáltalán már mindek kell levetíteni a filmet?
Tipikus jelenet amúgy pókerjátszma végén, hogy a nyertes főhős elkezdi elpakolni a nyereményt, a másik vesztes fél pedig rá akarná vetni magát, és többen is lefogják, miközben az kiabál: "CSALT! Egész biztos, hogy csalt! Itt másról szó sem lehet!"
Pókerparty. Már csak ketten vannak játékban, sorban beraknak minden értéket, aztán a licitálás végén az egyik vad röhögéssel kicsapja a lapjait az asztalra, hogy "királypóker", és máris vigyorogva kezdi magához húzni a rengeteg zsetont, papírpénzt stb.
Na ekkor tuti, hogy a higgadtabb lefogja a kezét, hogy "Ne olyan gyorsan", és lassan, kártyánként kezdi kiteríteni a lapjait, hogy aszongya:" Egy ász.... még egy ász... nahát fura lenne, ha még egy ász akadna... de itt van... vajon a negyedik is meglesz? .... áááá, csak nem..." - De mielőtt az ellenfele már pisztolyt/kést rántana, csak kiteszi a negyedik ászt is, hogy "ászpóker"...
(ne kössetek bele, tudom, hogy van ennél följebb is)
Valami katasztrófa közelít. Vagy a város felé, és akkor özönlenek ki a városból a népek, tülekedve, egymást tiporva, vagy pusztán egy épületnek lesz hamar vége, és a lakók tülekednek és egymást tiporják kifelé...
Na ilyenkor lehet megismerni a főhőst, hogy az éppen az ellenkező irányba megy. MINDIG.
Ha a népek egy toronyházban lefelé tolonganak a lépcsőn, akkor a hős felfelé akar menni (mert fent tudja megmenteni a világot, illetve fent maradt valamije), ezért felfeé tör magának utat a tömegben - de ha a népek felfelé tolonganak, akkor ő lefelé megy...
Adott esetben egyetlen filmben is tapasztalhatjuk egymás után mindkét esetet...
Nem függ össze szorosan a filmekkel, de mégis a werkfilmek és főleg a színészinterjúk annyira sablonosak, hogy megér egy posztot. Mostanában volt időm megnézni néhányat, mivel kanapé Jabbaként a legaktívabb tevékenységem a távkapcsoló folyamatos nyomogatása volt. A filmek[...] Bővebben!Tovább »
Kb 10 éve tapasztalható, hogy a mindössze 10-15 másodperces mozi bemutatókban összevágott (vígjáték esetében poénok, horror/thriller esetén izgalmas pillanatok, stb) jelenetek, részletek kimerítik az adott film összes jó pillanatát!Rengeteg+1 szer csalódtam már, hogy a bemutatóban látott poénokon fellelkesülve elmentem, gondolván, hogy giga jó filmet fogok látni, és szomorúan tapasztaltam, hogy a film összes poénja az volt amit a beharangozóban láttam...Egyel sem több!A fennmaradó időt csak kitöltik sétával, evéssel, tengerparti, és városi snittekkel, párbeszédekkel.De ez mindre igaz.A "Vacancy" című film is a bemutatója alapján, egy pörgős, fordulatos, számomra érdekes filmnek tűnt!Rég láttam ennél vontatottabbat...Annyi izgalom volt ami a trailerben.Egy másodpercel sem több!Maradt az időkitöltés itt is, elnyújtott sóhajokkal, hosszú párbeszédekkel...
Szóval mi az amit sosem tudnánk meg a filmek nélkül?Hogy ennyi erővel a mi életünk, mindenapunk is horror, thriller, vagy vígjáték!Csak a poénok, és izgalmak közötti hosszú időt kitöltjük munkával, párbeszédekkel, stb
Mindezek a külföldiek elég jól beszélik az amerikai nyelvet, kivéve az olyan bonyolult szavakat, mind 'igen', 'nem', 'köszönöm'... ezeket rendszerint az anyanyelvükön mondják.