Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Én már tudom mit szeretnél, egy "szigorú számadású" szervíz jegyzőkönyvet nyomtatni, ahol a jegyzőkönyv sorszáma változik csak, a többi nem.
Viszont nem vagyok gép közelben, és fejből nem tudok rá megoldást... Ha estig nem jön megoldás, akkor foglalkozok vele.
De ha már így megosztottad ezt a dokumentumot, akkor "belekötök" két dologba.
A kondenzátor mértékegysége előtt a prefixum nem M (mega), hanem m (milli).
A gumivezetékeknél pedig, ha tartalmaz zöld/sárga eret, akkor 3G1,5 a jelölés, nem pedig 3X1,5. (És nem kábel, hanem vezeték, mert a szabvány szerint a kábel az, ami közvetlenül mehet földbe. Ezt tömlőszerű vezetéknek hívja a szakirodalom)
Szóval megpróbálom megfogalmazni. Van egy A4 lap méretű munkalap(ezt adnám a szerelő fiúk kezébe) erre kellene egy emelkedő sorszám. Nem tudom, hogyan kellene rárakni, úgy hogy legyen belőle legalább
Számomra nem derül ki a kérdésedből, hogy a sorrendezéssel van-e a problémád, vagy a nyomtatással. Na meg mit is jelent, hogy A4 méretű a munkalapod? Ha azt, hogy A4-es lapra szeretnéd nyomtatni, az beállítható. Ha azt szeretnéd, hogy a fejlécet (első sor) minden lapon nyomtassa ki, az is beállítható.
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy A4 méretű "Munkalapom".
Ezt kellene valahogy úgy kinyomtatnom, hogy legyen rajta egy emelkedő sorszám raktárszám/év/emelkedő sorszám 00001-től legalább 2000-ig.
Őszinte leszek lövésem sincs, hogyan fogjak hozzá. Kb ott tartok, hogy 100X egymás alá másolom a munkalapot és úgy számozom be, de ez így egy kicsit sziszifuszinak tűnik.
VBA-val próbálom dátum szerint csökkenő sorrendbe rendezni. A dátum oszlop a "B" oszlop.
Ezt úgy csinálom, hogy mindig megszámoltatom a "B" oszlop sorait és aztán rendezem csökkenőbe. De valamiért nem "bővíti a kijelölést" és a táblázaton belül csak a "B" oszlop adatait rendezi sorba.
Üdv, Pivotban kellene egy nagyon alap segítség (30+ év Excel, 30 perc Pivot tudás :).
Forgalmi adatokból létrehoztam az első pivotomat. Az egyik soromban dátumok vannak. Az Excel a csoportosításnak (hónapok) automatikusan mmm, a bontásnak (napok) nn-hhh (pl. 02-jan) formátumot adott, nekem viszont hhhh (pl. január) és hhhh nn, nnn (pl. január 25, kedd) kellene.
Rámegyek a sorra, ott Mezőbeállítások -> Számformátum, kiválasztom a megfelelőt, OK -> OK és nem történik semmi, továbbra is nn-mmm formátumban jelennek meg az adatok.
Az adatforrásban Excel dátumok vannak (pl. 45741) éééé-hh-nn formázással, az Excel magyar és a területi beállítások is magyarországiak (ezért sem értem, hogy miért jön a 02-jan formátummal). Mit csinálok rosszul?
Több fórumon is olvastam, hogy ez a probléma másnál is felmerült több Excel verziónál. Én egy 2016-os verziót tudtam kipróbálni, de volt aki 2007-esen tapasztalta. Nem tudom, hogy az eredeti fájlok melyik Excelben készültek, mert később változtattam a fájltípust, de klónoztam is őket.
Talán a Windows-ban kell keresni a hibát, de ez magas nekem, mint libának a kerítés.
Amit most kipróbáltam: Egy fájlt, amin volt projektvédelem, átneveztem, a régi lapokat kitöröltem, új lapkat, új funkciót adtam a fájlnak, megváltoztattam a projekt védelem jelszavát, és működik. Ugyanakkor mellette kreáltam egy új munkafüzetet, ugyanúgy berendeztem, mint a másikat, és nem tudom rá kiadni a projekt védelmet. Néztem az Excel beállításait is, de látszólag minden ugyanaz.
Van egy munkafüzetem, ahol egy fő munkalapra kerülnek számok, majd ezeket a további munalapokra függvény olvassa be onnan, hogy véletlenül se kerüljön a helyestől eltérő szám oda, ahol a fő munkalapról kell a helyes értéket bemásolni.
Sajnos előfordul, hogy a felhasználók elfelejtkeznek erről, és a függvényt átírják számra, ami tévedésekhez vezethet.
Sajnos nem tudok olyan ellenőrzést, hogy egy adott cella még függvényt tartalmaz-e, vagy már tévedésből át lett-e javítva számmá.
A CriteriaRange "táblázatot" függvényekkel töltöm fel, különböző szabályok szerint, többnyire egybeágyazott HA + ÉS/VAGY függvényekkel.
Ha beadok minden adatot, akkor mondjuk kijön az alábbi táblázat, mint CriteriaRange = A1:H6
Ahol "X"-ek vannak, ott a függvény eredménye X, mivel nincs feltétele a szűrésnek. Jelen példa szerint az összes adatot, ami Típus = B és oszlop7=15 kellene, h kilistázza eredményül. De vmiért semmit nem hoz eredményül.
Nem tudom miért nem :-(
(az X nem szerepel az adathalmazban, mint érték, azért rakatom be a függvényekkel, hogy azokra a sorokra ne keressen rá)
Évek óta használom az excelt a parancssor meghívására. Viszont most beleütköztem abba a problémába, hogy olyan parancsot szerettem volna futtatni amihez rendszergadaként kell futtatni a parancssort.
Kis kutatómunkával találtam rá megoldást. Ha esetleg másnak is szüksége lenne rá, akkor itt van a kód.
Private Sub RunAsAdmin(ByVal parancs As String) Dim oShell As Object Set oShell = CreateObject("Shell.Application") oShell.ShellExecute "cmd.exe", "/k " & parancs, , "runas", 1 End Sub
A munkám folyamán sokszor kell IP címet módosítanom, amit eddig kézzel oldottam meg, de meguntam, így írtam rá excelben makrót :) Egy listából kiválasztom a megfelelő paramétert és a makró teszi is a dolgát.
A references részen nálam 4 dolog van bekapcsolva:
-visual basic for applications
-Microsoft Excel 16.0 object library
-OLE Automation
-Microsoft Office 16.0 object library
Ha jól emlékszem, akkor az object library-ket most kapcsoltam be hozzá, de nem vennék már rá mérget.
Az érvényesítés beállításakor a hibajelzés lapon kiveszed a pipát. Ekkor kiválasztod a listából a neked megfelelő sablont, majd utána módosítod, ahogy akarod.
Sziasztok! Lassan időpontot foglalhatok a hülye kérdések minisztériumába (Monty Python után szabadon). A mostani agymenésem az, hogyan lehetne valami prediktív szövegbevitel szerűséget létrehozni az excelben. Arra gondolok, hogy adatérvényesítés jelleggel egy legördülő listából ki tudnám választani egy cella szövegének általános tartalmát, de utána hibaüzenet nélkül módosítani tudjam a szöveget. Nyilván ilyenkor az adatérvényesítés hibát jelez.
Ezt csak úgy itt hagyom, a köz okulására. Az Excel 2021 fantasztikus, többszálú feldolgozása (igen, be van kapcsolva az összes mag). Ez egy 10 magos, 20 szálon dolgozó 10900KF és 64GB RAM. Az Excel képes 2 magon és 4 szálon futni, azon is csak hézagosan. Ha én lennék a Microsoft, az Excel rég a grafikus procin (3080Ti) futna, meg az összes CPU magon.
Sajnos nem segít. Valóban üres volt még a projekt, de hiába írtam bele, nem tudom lezárni betekintés elől. Még annyit, hogy találtam egy régi fájlt, amiről azt írta az Excel hogy megbízhatatlan és csak akkor nyissam meg, ha..., mivel a fájlnévből egyértelmű, hogy az enyém volt, megnyitottam, de a projektbe nem tudok belenézni. Rá se kérdez a jelszóra, csak kiírja, hogy "project is unviewable".