Ez itt az ősrégi Volvo Topik, a néhai Volvo Baráti Társaság, az első hazai Volvo klub melegágya és kemény magja.
A topikot klubtopikká alakítottuk, arra a többitől kissé eltérő szabályok vonatkoznak:
¤ Itt nincs off-topik, alkalomadtán POLITIKÁRÓL is beszélgetünk, természetesen kulturált keretek között.
¤ Ha éppen parázs vitát látsz, az nem jelent mást, mint hogy az egymást személyesen is ismerő kollégák beszélgetnek.
¤ Szeretettel látunk, akkor is ha nincs Volvo a birtokodban. Kérdezz bátran, figyelünk :)
¤ Légy türelmes ha nem jön azonnal válasz, a legénység extra segítőkész.
¤ A trollokat, a kekeckedőket, a kéretlen reklámokat rövid úton eltávolítjuk.
Mindig az a technológia az egyszerű megoldás, ami van. Már Edison is elektromos kocsival járt a gyárában, a Magyar Királyi Postának is volt elektromos levélkiszállító postakocsi flottája.
Ami akkor nem volt, az a "jó" akkumulátor. A drótnélküli behajtó/fúrógépeket idehozta az űrkutatás (ott fent nincsen konnektor), ezek és a rádiótelefonok meglendítették az akkumulátorfejlesztést, mert már volt gazdasági haszna, vette a nép ezerrel. Ahol van pénz, ott kutatás fejlesztés is van. Mára kialakult egy használható akkutechnológia, és valószínűleg ez még csak a kezdet.
Amikor a hosszmotor + stb volt a szokás, akkor az volt a fejlett technológia. Amikor a Videoton tévébe bedugtam az újonnan vásárolt képmagnót, akkor az az érzésem volt, hogy , navégre, ezt is megértük, minden fel van találva, minden tökéletes.
Látványos időket élünk. Nagyanyám lóháton született és lóháton halt meg, anyám lóháton született és remélhetőleg van még egy pár jó éve, de a sarkon van az idő, amikor egy kétlábú robot fog neki segíteni az öltözködésben. Lehet, hogy a civilizációnk legizgalmasabb idejét éljük. A gőzmozdonyos ipari forradalom ehhez képest semmi volt. Élvezzük.
Igen, ők úgy vallják, hogy a rugózatlan tömeg (már megint itt van) csökkentése volt a cél, de eközben megvásárolták azt a helyzetet, hogy féltengelytörés esetében nem volt fék. Hát, besatuzni, hogy az egyik keréken semmi fék, az érdekes jövőt vetített elő. Valamit valamiért, de a biztonságot senki sem szívesen áldozza be egy kényelmi funkcióért. Legalábbis nem szívesen.
Nem egészen. Nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Sevroletteket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.
A többi stimmel.
:-D
A Faraday törvények lassan száz éve érvényesek. Egy 500 lovas villanymotor már régóta nem számít csodának. Túlterhelni mindegyiket lehet, amíg a szigetelés és a tekercsek el nem égnek. Hűtés a varázsszó. Szerencsére vannak értelmes és okos kutatómérnökök itt a Földön, hogy a tökéletesség irányába vezető egyéb nehézségeket leküzdjék. Közeledünk a papíron kiszámolt elméleti értékekhez. Valaki feltalálja a szobahőmérsékletű szupravezetőt és az 1000 lóerő benne lesz egy karórában is. :-D
(1-2 éve gyártottam alkatrészeket egy kísérleti sebességváltóhoz, ami elektromos teherkocsikba és buszokba volt tervezve. Nem lehetett benne fogaskerekeket tologatni, minden áttétel fixen rögzítve volt, a sebességváltást egy másik szenzációs módszerrel oldották meg. A mérnökgárda elmondása szerint a hatásfokot kívánták javítani, de a meglévő hatásfokhoz képest csak a második(!) tizedesjegyben vártak változást, már annyira "jó" minden más is.)
Egy hagyományosan beépített motor esetén a kasztni közepén van a motor, ott vannak a felerősítő pontok. Motorbakoknak hívják minálunk. Ott több hely és több vas van, hogy erősre készítsék. A kerékfelfüggesztés környéke ennél sokkal véznább terület.
Mint említettem, a diffiben szokik lenni a főáttétel. Ez azt is jelenti, hogy előtte (a motorból jövet) kisebb nyomaték nagyobb fordulatszám van, míg utána (féltengelyek, kerék) nagyobb nyomaték van sokkal kisebb fordulatszámmal.
A keréken a forgatónyomaték az kb fordítottan úgy arányosan nagyobb a motor által leadott nyomatékhoz képest, mint ahogy a kerék fordulatszáma kisebb a motoréhoz viszonyítva.
A motorok "downsize" őrülete is részben ezen a vonalon indult el. Ha 100 lóerőt egy 3500-at pörgő motor ad le, akkor oda vastag főtengely + váltó + egyebek szükségesek. Ha ugyanezt a 100 lovat egy 6000-et pörgő motor adja le, akkor a megnövekedett fordulatszámmal fordítottan arányosan kisebb lesz a nyomaték, ami már ceruzavékony főtengelyt, fogpiszkálóméretű sebváltóbelsőket eredményez. Mindennek van oka és valamelyest létjogosultsága.
Na most már rákerestem erre a csodamotorra. Az van, hogy az ezer lóeró a pillanatnyi csúcs, a felét tudja folyamatos teljesítményen. Tehát pár másodperc erejéig tud ezret, amúgy 500-at. A Merci tulajdonában van a gyár, aki ezt feltalálta, így elsőként az új AMG GT XX nevű autóba kerül. Senki egy kumma szóval nem mondta azt, hogy ez agymotor, nem is jut eszükbe a Merci mérnökeinek sem az, hogy a kerekekbe rakják. Gyártottak hozzá egy bitang nagy öntvény házat, amibe beraktak kettőt ebből és azzal hajtják a hátsó kerekeket ugyanúgy féltengelyeken keresztül. Az első tengelyre pedig ebből egyet raknak.
Itt pedig a gyártó videója a motorról. 2 éves videó, azóta létezik a motor, csak finomhangolják, fejlesztik folyamatosan. Ők sem állítják azt, hogy világmegváltó, meg, hogy egyáltalán ez agymotor lenne. Súlyt lehet vele megtakarítani sokat, ennyi a lényege.
A pattogást rugókkal és lengéscsillapítással csökkented. Csak ezekkel. Ha a rugózott tömeg kisebb akkor ehhez nem kellenek annyira drága és nehéz eszközök. Hol itt a probléma?
Így van. :D Csak az a nem mindegy hogy ez az elcsavarodás közvetlenül a kerekeken ébred vagy a karosszéria egy olyan pontján amely attól távol van ezért ehhez hajtáslánc szükséges. A hajtáslánc pedig éppen a csavarodás miatt aztán idővel elromlik (és ez nem feltételes mód), másrészt az áttételek miatt veszteség is mutatkozik mire a kerekekhez eljut.
Villanymotorok esetében beszélni a fordulatszámhoz tartozó nyomatékról nem releváns, mert egyrészt a belsőégésűhöz képest szinte végtelen* a nyomaték ami rendelkezésre áll, másrészt ez olyannyira rugalmasan kezelhető, hogy akár 0 rpm-en is rendelkezésedre állhat az összes. ..és ha nem kell hajtáslánc (váltó, lendkerék, kuplungszerkezet, kardán, hátsó híd, féltengelyek, stb) a motortól egészen a kerekekig akkor azok sem elromlani sem a jármű sajáttömegét növelni nem tudják. A csavarás pedig csak ott jelentkezik ahol igazából kell: a kerekeken. :D
Azt pedig továbbra sem értem, hogy miért akarnánk növelni a jármű öntömegét bármiféle amúgy nélkülözhető alkatrésszel, mert mint az tudható a legjobb tuning a mozgatni kívánt sajáttömeg csökkentése.
"Azt a nyomatékot vajon mire támaszkodva fogja a kerékre tenni?"
A kerékfelfüggesztésre. ..és mivel a kerék éppen az elforgással enged, ezért a csavarás éppen ott jelentkezik közvetlenül ahol kell. Mindezek mellett ha elengeded már végre azt a kibaszott 1000 lórerőt :) akkor be kell lásd, hogy a mérnöki munka képes meghatározni a kerékforgásához használható maximális nyomatékot, hiszen szenzorokkal tökéletesen lekövethető a megcsúszási határ. Vagyis ha csak például 100 Nm**-re van szükség akkor csak annyit enged kivenni a motorból.
*nyilván nem végtelen csak arra a nagyságrendi eltérésre utaltam, amely a villanymotor javára írható. Egy rizsrakéta 1400 ccm motorjából - csak egy bizonyos fordulatszám tartományban - 200-300 Nm nyomaték csalogatható ki. Ezzel szemben például az akkumulátoros Milwaukee M18 ütvecsavarozónak (M18ONEFHIWF34-502X) 1627 Nm a maximális nyomatéka (0-1800 rpm között). Az egyik elfér a markomban úgy hogy képes vagyok vele dolgozni a másikat pedig esélyem sincs megemelni.
**tök mindegy mit írok ide teljesítményt v. nyomatékot, mert mindenkor a nyomaték az eredő.
Tudom. Például a régebbi mondjuk a '70-es évek beli maseratikon volt olyan megoldás, hogy a féktárcsát meg a nyergeket, nem a féltengely kerék felőli oldalára tették, ezzel is csökkentve a rugózatlan tömeget. Ezt az elgondolást a Citroen SM is megkapta. De gondolom van még ezenkívül autó, ami ilyen rendszerrel üzemel.
Az is érdekes, hogy amikor a leolvasó (félig írástudatlan vén fax) meghasalja izé "leolvassa" az óraállásomat, akkor miért nem tud ránézni a havonta rendszeresen diktált értékekre, és levonni a következtetést abból, hogy minden áldott hónapban 98 és 102 kWh között fogyasztok, miért kell odahazudnia havi 800 kWh fogyasztást??? Miért? Miért, bonyek???
És akkor csodálkoznak, hogy xart ér a fizetésük, a munkáltatójuk kutyába veszi őket, és alapvetően egy nem érnek többet mint egy vödör lepkefing. Sokszor annyi munkát generálnak a kollégáiknak, akik kijavítják a hibáikat, meg az üfffélnek, aki napokig szaladgál meg ügyez, mint amennyibe tellett volna leolvasni az órát RENDESEN. A nagyvállalati kollégáim 70%-a ilyen kutyaütő volt.
De az utóbbi két órában folyamatosan leveleztem egy lakberendező csajszival, aki a gazdag megrendelője nappalijába a plafonra meg a tv mögé kéd darab 6x3 méteres falburkoló panelt álmodott, egy darabból. Oszt most meg fogalma sincs, miből oldja meg, mert nincs ekkora táblaméret abból a fa mintából, amit kiválasztottak. Arról nem beszélve, hogy a plafonra (láthatatlan elemekkel) rögzített 6 méteres táblához be kellene állványozni a nappalit, bonyek. Fogalmatlan, de teljesen. De rettentő menő "szakember", egy-egy kecót 8 számjegyű összegért rendez be, és ez csak a tervezői díja :-DDD
Közben próbálom megfejteni ezeket az MVM számlákat. A záró számlán valamiféle "becsült" óraállásra hivatkozik. Bonyek, egyetlen becsült óraállásom sem volt, minden hónap 8-án pontosan BEDIKTÁLTAM azt a kibaxott honlapjukon. Amúgy totál kibogozhatatlan az egész...
"Én ezt az elcsavarodást megoldanám. Nem csökkenteni kell a kerékagymotor súlyát, hanem növelni. Ha bazi nehéz lesz, akkor az úton marad a kerék. :D"
Értem én hogy ez viccvót, de a rugózatlan tömeg minimumon tartása teszi lehetővé a kocsi zökkenőmentes siklását. Akkor tudja lekövetni a "pattogó" kerék legjobban, a kasztni belengetése nélkül az út egyenetlenségeit, ha minél kisebb a tömege. Ha nő a tömege, a kasztni is döcögni fog.
Én ezt az elcsavarodást megoldanám. Nem csökkenteni kell a kerékagymotor súlyát, hanem növelni. Ha bazi nehéz lesz, akkor az úton marad a kerék. :D
Biztos vagyok benne, hogy ez a motor, ebben a formában, kizárólag speciális járművekben lesz jelen. 1000 lóerő senkinek sem kell normál használatra, főleg nem 2x 4x. Hiába szabályozod szoftverrel, két héten belül a sarki garázsban "csipeli" majd Pistike.
Nyilván a hosszmotoros-kardántengelyes konstrukcióra értettem, egyébként ma is léteznek 1000+ lóerős autók, és nem szakad szét a karosszéria, se a féltengely nem törik, se a csuklók. ( ha minden igaz) Ennél sokkal egyszerűbb lehet egy kerékagymotor.