az egyszerűsítéssel önmagában nem értek egyet, inkább úgy fogalmaznék, hogy a szintek közti különbségeket jobban tükrözzék. A megelégedettséget pedig visszatérők - új belépők - elmaradók száma hűen tükrközi. A többi megállapításoddal egyet értek.
értelek, de a pontozási szisztémám mellett is megfér a figyelembe veendő eredmények számának a mwghatározása emellett nagyobb csatákra" ösztönözne. De az semmiképp sem előremutató ha a résztvevő csapat azért kap kevesebb pontot, mert kevés csapat ment el a versenyre.A Budapest bajnokságban is úgy pontoznak kb. ahogy javaslom, ltszik is ennek a pontozásnak a pozitív eredménye. Részemről ez a téma lezárva.
Ami pedig a túraversenyeket illeti: Szerintem itt nem mézes-mzas résztvevő csalogató trükkkre van szükség, hanem inkább megfelelő szabályozásra objektív értékelésre és korrekt pályákra
Így a versenyzést kipróbálók szívesebben visszatérnének, és a korábbi versenyzők sem maradnának el.
Lehet, hogy már kicsit idejét múlt, de azért még igaz: Jó mesternek nem kell cégér...
persze lehet Továbbra is a sebeinket nyalogatni, meg a javaslatokat félremagyarázni, de akkor ne sírjunk, ha egyre kevesebben maradunk...
A jelenlegi pontozásos rendszer hosszú folyamatban alakult ki.
Figyelembe van véve
- csapatok száma,
- az elért eredmény.
Ebben a rendszerben benne van az is, ha csak egy csapat jelenik meg. Az egymáshoz való arányokat a helyezettek közötti 1,35 pontszám különbség, a résztvevő csapatok létszámát pedig az első helyezések 0,35 ponttal magasabb értékkel vannak figyelembe véve. Gyakorlatilag egy lineáris pontozási rendszer.
Az összesített eredményeken alapuló bajnoki rendszerek nagy hátránya, hogy nem lehet minden verseny eredményét figyelembe venni, legalábbis a mi sportágunkban nem.
Jelenleg nem ezt tartom a legfontosabb kérdésnek. Lsd. előző beírásomat.
Igen, a folytatásról beszélni kell. Egyetértésre kell jutnunk, ha nem is konszenzusra.
2012-től folyamatosan vannak javaslataim, van ami megy, de túl sok nem megy.
A legfontosabb a nyilvánosság kérdése (kiknek, mit, mi módon) és a versenyrendezők (hogyan) megbeszélése.
Utána, közben jöhet a szükséges VSZ módosítás.
Kérdés, mennyi időt vagytok rászánni a témára ?
Egy biztos, a szombat délután a kiskőrösi évzáró tapasztalata alapján kevés.
Tavaly vasárnap délelőtt volt a VB ülés és úgy álltunk fel, hogy most már menni kell, pedig kivárva soromat szerettem volna fontos dolgokat mondani. Most van véleményem, javaslatom.
A versenyen nem indulóknak nem rónám fel hibaként távol maradásukat, mert mert tudhatjuk az igazi okot. Ne vádaskodjunk. A leírt taktikázást alapvetően a kiírás engedi. Ezt csak azzal lehet kivédeni, hogy minden eredményt figyelembe veszünk. Nos ez aztán pláne elgondolkodtató.
A Rezét csapatának sportszerű viselkedése meg lett köszönve. Nulla-nullás eredményt sem mindennap láthatunk.
Az idén ca.70 tájékozódási versenyen, edzőversenyen (ennek 85%-a tájékozódási futás) vettem részt, ami ca. 95 pályát jelent. Az átmenetek egyáltalán nem okoznak gondot, főleg lassúbb tempónál. Most már nem szükséges futnom túraverseny közben, elég egy kicsit kilépnem.
A nyilvános Verseny Bizottsági ülés a díjkiosztó előtt lesz, nem kell megvárnod, előbb kell jönnöd.
Duplázások pontosítva a teljesség kedvéért, saját adataim alapján:
2013. év Kokesz & Mici A60-A70 kategóriában és Zsolt egyéni nyíltban.
2013. év Kőbányai Barangolók A50 kategóriában és Köbarka férfi egyéniben
2014. év Kőbányai Barangolók A60-A70 kategóriában és Köbarka férfi egyéniben.
Több hozzászólásban is írjátok, hogy néhány csapat inaktivitással (otthonmaradással) próbálja befolyásolni a bajnokság kimenetelét így csökkentve a versenyen résztvevők eredményének súlyát. Pontosan tudom a jelenlegi pontozás miért jét, ennek ellenére úgy gondolom, hogy a bajnoki eredményeknek a pályákon kell eldölnie. Éppen ezért javaslom, hogy fix pontot kapjanak a csapatok az indulók számától függetlenül. Annak se volnék ellene, ha az első 3 súlyosabb pontértékű lenne mint például a forma1-ben. Tartozunk ennyivel az aktív csapatoknak és így nagyobb küzdelmek lehetnének...
Először is a gratuláció! A sok jó versenyző és csapat közül duplázni nem kis eredmény, amely megsüvegelendő. Így nem maradt más csak a jövő évi megszorítás lehetősége.
Ami pedig a nyílt VAB –on való távolmaradásodat illeti, sajnálom! Minden bizonnyal lenne jobbító ötleted a jövőnket illetően, főleg akkor, amikor a folytatásról lenne szó. Lassan már nem lesz rendező, aki vállalna verseny rendezést. Sajnos! Igaz sokkal egyszerűbb csak elindulni a versenyeken és számolni a pontokat és esetleg mérlegelni az indulást vagy a távolmaradást a versenytől a kedvezőbb helyezés okán. Ezt a megállapításom természetesen lebeghet a levegőben, de tudod kinek nem inge,……!
Két szezon kimaradt nálam s döbbenten olvasom azt a kevés reagálást is, ami itt, ezen a fórumon megjelenik és hallom az indokokat a miértekről. Nagy a baj, szerintem is. Ami pedig folytatást illeti, csak közösen tudjuk megoldani és ide csak a tiszta beszéd és javaslat lehet a megoldás. Már csak ezért is érdemes lenne eljönni minél többünknek. Mert kicsit átgondolva Tompa Mihály írását
Ameddig ilyen eredményeket érsz el mind a két sportágban, úgy gondolom csak pozitív hatással vannak a teljesítményedre. A menetidő tartással eddig sem volt sok gondod, de a tájfutás nagyon hasznos a gyors döntéshozatal fejlesztéséhez. Tájfutáson sajnos nem fogunk találkozni - bár az is érdekel -, mert már így is megterheli a családot a sok távolmaradásom. A díjátadón beszélhetünk kötetlenül, barátilag, de sajnos a nyílt VB ülést már nem tudom megvárni.
Gondolom azt is tudod, hogy ki volt az a versenyző aki véghezvitte az első duplázást éven belül. ;)
Gratulálok a győztes csapatoknak. Külön kiemelten Volfiéknak, hiszen a bajnokságok történetében most fordul elő másodszor, hogy az egyéni bajnok egyben csapatban is bajnokságot nyert.
A-A36-ban már korábban lezárult a bajnokság.
A60-A70 első hely Deseda tónál már eldőlt, egyébként sem tudtunk volna csapatot kiállítani. Dokiék távolmaradásával MVM-3 került a dobogóra, megérdemlik, hiszen több első helyük is volt az idén.
Gratulálok a tájfutásban elért sikereidhez. Tényleg szép eredmények. Arról azonban biztosíthatlak, hogy a Mátra Kupában sem csalódtál volna. Rengeteg tévesztővel tarkított, korrekt pályát tűztek ki a rendezők. Reméljük azért jössz majd versenyezni és a jövőbeli versenyrendezésre is alszol egyet. ;)
A vasárnapi idényzáró 41. Mátra Kupa csapatverseny helyszínen kihirdetett előzetes végeredménye, csak a bajnoki kategóriák és nevezettek eredményével (zárójelben a hibapontok számával).
A-A/36 kategória: 1. Valami Tisza (185), 2. Katica Tanya Zöldpont A (227), 3. Tiszai Tekergők (386).
Köszönjük a Rezét III csapata sportszerű részvételét a Mátra kupán, amellyel lehetővé tették, hogy az A50 kategóriában valódi bajnoki döntő legyen a verseny, és itt dőljön el a bajnoki cím sorsa!
Természetesen ehhez mindegyik jelenlévő csapatra szükség volt, de a távolmaradásuk (az utólag kiderült, két bajnoki csapatban történt indulás miatti korrekciót tekintve) küzdelem nélkül a bajnoki címet jelentette volna Cufiéknak. Tiszaújvárosban majd személyesen is...
Koránt sem vita indítónak gondolom a következőket csupán egy kis közös gondolkodásra ösztönöznék minden sportágunkat kedvelő, szerető versenyzőtársamat.
Gondolataim a szabályzatunk pontozásához:
Pontozási javaslat a „Tévesztő bója bejelölt ellenőrző pontnál” szakaszhoz: Az eddig alkalmazott 60 hp helyett a javaslatom súlyozva a következő: esetünkben a súlyozás azt jelenti, hogy a tévesztés nagyságától függően lehetne 10, 20 max. 30 hp-t adni.
abban az esetben, ha vonalas tereptárgyon helyezkednek el a pontok –út, nyiladék, jelleghatár metsződés, stb, amikor gyakorlatilag távolságméréssel kell kiválasztani a helyes pontot akkor súlyozva 10 - maximum 30 hp
abban az esetben, amikor irányméréssel oldal vagy hátrametszéssel lehet a helyes pontfogás akkor. súlyozva 10 - maximum 30 hp
abban az estben, amikor a környező tereptárgyak pontos beazonosításával lehetséges a helyes pontfogás, súlyozva 10 - maximum 30 hp
Indokaim:
Az ellenőrzőpontokat a térképen 6 mm-es körrel kell jelölni, továbbá a jelzett körön belül térképhiba nem lehet. Napjainkban a versenyeinken használt térképeink méretaránya 1:10000. Elvárva a korrekt pontkihelyezést akkor a ±1 százalék, fok és a legközelebbi támadópont távolsága (30méter) is lehetőséget adhat a differenciált hibapontozásra.
Az eddigi gyakorlat is még akkor is ha a támadópont a körön kívül volt akkor annak távolsága is maximum 100 méteren belüli volt.
esély nyílik a korrigálásra a verseny folytatódhat nem szállt el az esély.
Javítgatás, megtévesztésre irányuló tevékenység esetén kizárás
Indokom!
A cselekedet szimpla csalás! Nincs helye a sportágunkban.
Téves irányfésű jelölés
±1 fokon túl 5 pont, maximum 30 hp
Indokaim!
egy, közel 400 méteres távolságról indulva a közel 7 méterre lehetnek egymáshoz a bóják.
Új feladatok pontozása
verseny előtt az Általános tájékoztatóban közölni kell a versenyzőkkel.
Indokom!
Legyen lehetősége a versenyzőnek az esetlegesen ráfordítható idő eldöntése.
Kedves Kőbarka, Kokesz és mindenki, akit érdekel a túraversenyzés!
Az idei évzárót november 18-20-án rendezi meg a leglelkesebb versenyző szakosztályunk Tiszaújvárosban. A programok kialakultak, már "csak" a támogatási lehetőségek tisztázásában folynak egyeztetések.
A programok sorába a szombat délelőtti városismereti versenyt követően délután illesztenék be a nyílt Versenybizottság (VB) ülést. Szerintem az lenne célravezető, ha az idei év tapasztalatai alapján itt elmondanátok az ötleteiteket. Egyeztetnénk, hogy mit lehet kihozni belőlük. A jövő év nyitó VB üléséig pedig meghatároznánk egy teendő/felelős listát, amelynek eredményét azon az ülésen beépítenénk akár a Versenyszabályzatba(VSZ), akár kiegészítő irányelvként.
Az első rendezett verseny óta hordom ennek a döntésnek a terhét, végre le mertem írni. Itt hosszú lenne részletekbe belemenni, mert rendkívül összetett.
Egy biztos, szükség van a versenyek rendezési, értékelési rendszerének megbeszélésére és a szükséges VSZ módosítások elvégzésére. Talán Tiszaújvárosban (?!) időt lehet rá szakítani.
Próbálom értelmezni az írásodat, de két kihagyott szezon után –három egyéni és egy csapatversennyel a hátam mögött – nehezen értem az OKOT. A felajánlásom melyet még az első műtétem után tettem ma is érvényes, miszerint bármelyik rendezőnek, akinek gondja van a rendezés során számíthat a személyes részvételemre, segítségemre. Ezen felajánlásom semmit sem változott. Továbbá, nem tudom, s nem tudhatom azokat az okokat sem melyek gondolkodásra és ilyen döntésre késztethetett. Talán két, három hete beszélgettünk azokról a szabályzatunkat is érintő gondolataimról melyet megosztottam veled. Akkor reagálásodból nem arra következtettem, hogy bármi is gondod lenne. Megegyeztünk abban, hogy ha valamin az idő túlhaladott, akkor azon változtatni lehet, sőt kell. A szabályok nem köbe vésettek, közös gondolkodással változtatni lehet. Reagálásodból lelkesedést véltem felfedezni. Szerintem többekkel is egyező a vélemény, hogy a mezőny technikai tudása és fizikális felkészültsége sokat változott az idők során. Több versenyen is az újdonságok sora jelent meg, amelyeket gyönyörűen be lehetne emelni a szabályzatunkba, - mint ahogyan a pontozásunkat is egy igen radikális frissítés alá kellene venni. Csak egy példát említettem akkor, hogy például irreális a tévesztő 60 pont egy vonalas ábrázoláson kihelyezett pontoknál, hiszen itt sima távolságmérésről van szó. De ezeket a javaslatokat írásban kellene előre közzé tenni még az év végi találkozó előtt.
Újra egészségesen töretlen lelkesedéssel várom a folytatást, erre itt egy haldokló fórum, negatív kicsengésű hozzászólással.
Köszönöm Fodor Peti és Doki csapatának a hétvégi versenyt. Előzetes elvárásaim bejöttek, egy kisebb, észre sem vehető hibától függetlenül élvezetes versenyen vehettünk részt. Külön öröm számomra, hogy a kapott érmet jelenlevő unokáim nyakába tehettem, azzal a tudattal, hogy az országos bajnokság számunkra befejeződött.
Lehet, hogy még túl korai a jövőről írni, de fontos döntés előtt állok. 2013. tavaszán első rendkívül rosszul sikerült versenyem után megfogadtam, hogy nem rendezek többet. Azóta kétszer kerültem kényszer helyzetbe, kétszer külön támogatás ígérete mellett, egyszer pedig már lemondott verseny újraélesztésével a nyolcadik versenynél tartok. Köszönöm nektek a tényleges támogatást, bátorítást, a poziítiv visszajelzéseket, a veszekedések elkerülését.
Tudom, érzékelem, hogy sok hibát vétettem, lelkiismereti furdalásom folyamatos, még akkor is ha a szabályoknak megfelelően igazam van/volt. Csaba mindig óvott a túl szigorú értékeléstől, de úgy érzem egyes kérdésekben van egy szint amiből nem szabad engedni és nem lehet más versenyzők "kárára" döntéseket hozni.
Egy már biztos: a jövőben nem fogok versenyt rendezni - köszönöm eddigi velem szembeni türelmeteket -, ugyanakkor megmaradok a tájékozódási versenyek fogyasztói oldalán.
Hogy én is küldjek valami képet, mellékelem az Eltájoló elméleti feladatának megoldását. Tehát: Láthatja-e egymást a Q és az R segédpontokban tartózkodó két ember?
A feladat pontos megoldása:
- A térképen összekötöm egy egyenessel a Q és R pontokat
- megjelölöm az egyenes metszéspontjait a szintvonalakkal
- az így megtüskézett egyenesre minden tüskénél merőlegesen felmérem a metszett szintvonalnak megfelelő magasságot
( a Q-tól indulva elsőnek metszett szintvonalat vettem referencia, azaz 0 szintnek )
- az ezeket a kék pöttyöket összekötő görbe adja a terep keresaztmetszetét QR mentén.
- a Q-t és R-et ábrázoló végpontokat egyenessel összekötve ( piros szaggatott ) az belemetsz a keresztmetszetbe, tehát az emberek nem látják egymást.
Ez a megoldás persze nem várható el verseny körülmények között 10 perc alatt. A gyakorlati megoldás: A szintvonal metszeteket leszámolva: Ha Q 1 méter magasan van a referencia szint felett, akkor R 13 méteren. A gyanús dombtető kb. félúton Q és R között a 11 m-es segédszintvonallal jellemezhető. Itt a QR egyenes 7 m magasan halad, tehát belemetsz a dombba.
Ma elküldtem az Eltájoló végeredményét. Remélem, ebben nincs hiba, mint a kiírásban.
Mivel elültettétek a bogarat az agyamban, átszámoltam a pontokat a klasszikus pontozás szerint. Itt viszont nem számolhatunk 15 hp/tévesztéssel, hiszen a jó bója és tévesztőjének megléte miatt 6 hibázási lehetőség van. Egy tévesztés tehát 20 hibapontnak adódik.
A hibapontok mértékét az értékelés meghatározásánál igyekeztem versenyzőbaráttá tenni, és a dupla hibázást kiküszöbölni. Nem új vitát szeretnék nyitni, csak leírom, hogy hogy találtam ki az egészet. Azok a csapatok voltak többen, akik a tévesztés után az általuk mért útvonalat követték, függetlenül attól, hogy találtak-e bóját, vagy sem. Én is így tettem volna versenyzőként. A csapatok teljesítménye is ezt a logikát igazolta. Sokan megpróbálják a rendezők logikáját kitalálni, ami nem feltétlenül nehéz, hiszen elég jól ismerjük már egymást. Sőt! Olyan versenyzőket, és csapatokat is ismerek, akik verseny közben a másikat lesik, ne adj Isten még szóba is elegyednek velük. Gyuri bácsi! NEM Rád gondolok, nehogy magadra vedd!!
Szóval a lényeg: A 23 "A..." kategóriás csapat közül 9 csapat eredményét nem befolyásolta az értékelés (helyes megoldás, vagy feladatkihagyás). 8 csapatot érintett előnyösen és 6 csapatot hátrányosan. De a lényeg lényege: Az előnyösen érintés 5-55 hibapontig terjed, átlagosan 32,5 ponttal kevesebbet kaptak ezek a csapatok. A hátrányosan érintés 10-20 hibapontig terjed, átlagosan csak 11,5 ponttal növelve a pontszámot. Sokkal! előnyösebb volt tehát a pontozás ilyen formája, ha a mikéntjének mibenlétét nehéz is belátni. Végeredmény-befolyásoló hatása két helyen lenne a rendszernek, bajnoki helyezésben viszont csak egy helyen történne csere. Készítettem egy korrekciós táblázatot is. Aki szeretné megkapni, szóljon, elküldöm neki ímélben.
Nem ismerem a szombati verseny pályáját, de a 2012-es Hungária Kupáról van néhány emlékem a terepről. Fel is teszem, ide nehogy vád érjen miatta. Kössétek fel a nadrágot !
Rákóczi-fa. Gyanús hogy voltunk már itt túraversenyen is.
Akinek jobb felbontásban szükséges, e-mail-ben elküldöm.
Még a versenyen odahívtatok a megoldó vázlathoz és megkérdeztétek a véleményemet.
Köszi a véleményt, amit röviden a következőkben foglalnék össze:
" ... a valóságban nem lehetett a"rossznak "vélt útvonalon haladni ..."
Saját véleményem, akkor és most is.
A három útvonalból egyet kellett kiválasztani. Ezt kellett követni. Az útvonal poligon jellegű, egyenes szakaszok töréspontokkal. Az érintendő bóják nemcsak a töréspontokban, hanem közben az átmeneten is voltak.
Ezzel a feladat egy kötelező útvonal követésnek minősül. A letérés miatt téves fogás egyértelműen hibapont, de az útvonal folyosójában továbbhaladva ismét lehet helyes pont.
Feltételezem, hogy a kitett tévesztő bóják a pirossal kiemelt útvonalhoz közeliek. Talán Döme fel tudja tenni az összes kihelyezett pontot.