Akkor a pizzásdobozért sem szabad felárat számolni? Igaz, semmiféle szabály nem tiltja, ha jól tudom az eltérő helybenfogyasztási és házhosszállítási díjak alkamazását vagy a szállítási költség felszámolását, tehát a vendéglősök sem buknak ezzel semmit, mert ha minden 10. ember hazaviszi az árut, akkor az 50 forintos dobozért cserébe minden termék ára felmegy 5 forinttal és kész!
"dehát úgy kell, minek megyek be ilyen helyre, ugye."
Kiváncsi lennék, hogy van-e ma olyan étterem Pesten, amely nem a teszkóból szerzi be az alapanyagot, hanem a Nagycsarnok vagy a Skála-piac kofáitól vagy bármi hasonló, emberi fogyasztásra alkalmas forrásból. Most voltam a Szent Jupátban, hát... melegített konzervet, akciós döghúst és 10x felengedett mirelit szart nyomnak. Az, hogy a pincér segg részeg, nem probléma, viszont megdöbbentett, hogy harcolnak a vendégek az asztalért. Ők tudják. Valami elképesztő zuhanás következett be az elmúlt évben a gasztronómiában.
Van olyan pizzéria, ami mindent felszámít. Sőt olyan logisztikailag 0 ésszel megáldott főnök is van ott, aki annó 10 éve olyan tarifát csinált, hogy szállítási díj 40 Ft, doboz 40 Ft. Ha két pizzát rendelsz, akkor nemcsak a doboz ára dupla, ami logikus, hanem a házhozszállításé is, ami illogikus.
Mostanában sok cég a szállítási díjat belefoglalja már eleve az árba. Máshol meg a doboz árát. Van ahol meg mind a kettőt. Mivel a csomagolóanyag nélkül úgysem viheted el a cuccot, ezért értelmetlen a csak elvitelre rendelős szórólapokon csomagolási díjat külön feltüntetni. Ha az a lap a hegybenfogyasztás étlapja is, akkor persze logikus a dolog.
Nemigen fordult elő, hogy csomagoltak, mert általában megesszük, de ha rengeteg volt, föl szokták ajánlani, és persze szó sincs költségről.
Egy alkalom volt csak ( hogy ontopic legyek), a Dísz téren van a Sissy, vagy micsoda, ahol az asszony nem birkózott meg a cigánypecsenyével ( jelzem, a bélszínnel én is erősen harcoltam), és fölajánlották a csomagolást.
Na, rezignáltan csak annyit mondtam, kösz , nem kell, ezt a Sanyiék kutyája se enné meg...
(tényleg abszurd volt, nem is tudom, miért fizettem ki. Tán nem volt kedvem vívni.. dehát úgy kell, minek megyek be ilyen helyre, ugye.)
Igaz, a Netpincéren van "Csomagolási költség" rovat, de nekem még egyszer sem sikerült ott 0-nál nagyobb számot látnom, még a legparasztabb indiai étteremnél sem. A szállítási költség is töredéke ugyanannak az útnak a taxis költségénél. Ráadásul ott a borravaló is általában jóval kisebb, mint egy étteremben. Aki 70 forintért kockáztatja a2 500-2000 forint borravalóját, szerintem helyből hibbant.
Semmi sincs ingyen, a doboz és a pluszmunka sem. Ha ételt rendelsz pl. a Netpincéren keresztül, jónéhány helyen csomagolási és szállítási díjat számítanak fel.
Más, mint a kenyered, mert ez szerepel a számlán. A kenyér beárazása egyébként sem elegáns. Ha egyszer már elégedetlen voltál, nem is értem, miért mentél vissza oda.
A mai árak mellett nem kéne, hogy gondot okozzon egy húsz forintos doboz az étterem költségvetésében. Már azért sem, mert szerintem minden huszadik ember csomagoltat.
Jártál már úgy, hogy felszámítottak külön a csomagolásért is? Mert ősszel Hévízen, a Kerék Csárdában elfelejtettük becsukni a szánkat, mikor 70,- Ft-ot még rászámoltak. Úgy fölment a pumpa, hogy forintra kiszámoltuk a számla végösszegét.
Van még egy igazi ˝gyöngyszem˝: Óbuda, Mókuskert vendéglő
Leültünk, és úgy húsz perc múlva ott is termett egy álruhás pincér. (Sportcipő,farmer, kockás ing). A rendelést viszonylag hamar kihozták; nem hagyott maradandó emléket bennünk. Viszont a lakmározás közepette megjelent a zöldségszállító, aki az éttermen keresztül cipelte be a portékáját. Amikor fizetésnél megemlítettem ezt, a pincér megsüketült, így elmutogattam neki, hogy szeretnék beszélni a főnökkel. Jött is a góré; olyan önkínzó mosoly ült az arcán, mint aki már nehezen viseli el nyilvánvaló szellemi fölényét a világ fölött és felvilágosított: ˝Bocsesz, nincs gazdasági bejáratunk˝. Én meg nem építek űrrepülőgépet -mondtam- mert nincs hordozórakétám. Nem értette...
Azért kifelé menet elsütött a személyzet egy pár ˝jó poént˝, de mondtam nekik, hogy egy cigi erejéig még itt leszek a parkolóban. (Nem dohányzom az autóban.) Vártam öt percet de nem jött utánam egy ˝humorista˝ sem, pedig üres volt az étterem...
Ugyanott történt : 20 500 forintos számlára 25000-ret adtunk. Ezek után a pincér megjegyezte, hogy elfelejtette felírni a kenyérfogyasztást. Mondtam neki, hogy vonja le a jattból; talán fedezi. (Három szelet kenyérről volt szó.)
És ezek csodálkoznak, ha lemorzsolódnak a vendégek...
Örülj, hogy egyáltalán kihozták. Nem úgy, mint mint nekem a káposztasalátát a Nánási úti Bivalyos vendéglőben. Borjúpörköltet rendeltem galuskával, káp.salátával. Hoztak helyette mócsingos marhapörköltet összeragadt, hideg nokedlivel, saláta nélkül. Mondtam a pincérnek, ha azt akarja, hogy ezt kifizessem akkor csomagolja be, mert elviszem a Fogyasztóvédelemhez kielemeztetni. Nem akarta, hogy fizessek...
Sziasztok! Szeretném kikérni a véleményeteket, jogos-e a felháborodásom, hogy tegnap délben a XI. ker Tétényi úton A négy muskétás étteremben az étlapon hirdetett pikáns áfonyalekvár helyett csupán édes szamócalekvárral hozták ki a rántott camembert.
Hozzám a Bécsi úti van közel, azzal sincs semmi baj. (Persze eleve jelentősen alacsonyabb igényszinttel lépek be, mint mondjuk a Leroyba lépnék uabban a tömbben.)
Én az István utcaiból szoktam néha rendelni is. Jók és gyorsak. De a Király utcai is korrekt. (Na jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy-egy felújítás már rájukférne, de egyébként elfogadhatóak.)