Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
fóliakonténerek között van azért különbség és választék is (néha)
A trükkjük az, hogy egy speciális origami hajtogatással az alján egész sarkos, cserépszerű alakot vesznek fel. Persze párhuzamos oldalfalakkal.
Mivel lapra hajtogatva egy kosárban elfér annyi, amennyi cserépből egy teherkocsiban, plusz a bekerülési áruk is kedvezőbb :))) persze elterjednek.
A kertészetekben is megkönnyítik a munkát azoknál a kultúráknál, amit több cserépméreten keresztül nevelnek. Mert a kiszolgált cserepeket vagy nem használják fel, vagy csak fertőtlenítés (költség) után lehetne. Ezt meg egyszerűen leszedik, vagy levágják két mozdulattal és mehet a földlabda a nagyobb átmérőbe.
Ha benézel a linkelt oldalra, ott látod. Utóbbi időben (meg azért régebben is volt ilyen) egyre gyakoribb, nem csak citrusoknál, hogy ilyen hibridmegoldásban kínálják a csemetéket a kertészetek. Ez nem cserepes, de nem is szabadgyökerű csemete.
Én momentán nem tervezek bővíteni, csak osztottam a lehetőséget, hátha van, akit érdekel. Azt viszont tudom, régebben itt a fórumon is volt róla szó, hogy kinek mi jön be: van, aki a magastörzsest szereti, van, aki az alacsonyabbat. A fóliakonténerest is be lehet szoktatni cserépbe, tudtommal, így akinek az tetszik vehet ilyet, habár az ilyen az kiültetésre szánt csemete.
Az biztos, hogy lesz még engedmény, ha nem tudják telelteni, amit rendeltek, de ez az 5000/db ár igen kedvező már most, szerintem.
Azért ha jobban megnézed fóliakonténeres magas törzsre oltott ültetvényekre szánt példányok, lesz még ott alkura lehetőség, sok beragadt citrus várja a telet, én inkább ajánlanám az alacsony törzses 20-as cserépben lévő citrusokat, azzal jobban jársz...
Ha esetleg bárki fejlesztené az állományát. Más is van náluk, de ez az ajánlat elég szép.
Akciós Vérnarancs csomag!
A csomag tartalma:1db fóliakonténeres magastörzsre oltott Moro1db fóliakonténeres magastörzsre oltott Pernabucco1db fóliakonténeres magastörzsre oltottSanguinelloA teljes csomag tartalma 15.000ft+ postaköltség vagy személyesen a kertészetünkben átvehető.
Köszönöm a választ. A fa eredetéről nem tudok, már nagyobb volt, amikor kaptam. A belőle készült dugványok mind termők voltak eddig. Tehát ez a gyökérzetről kinőtt hajtás nem lesz termő ezek szerint.
Ha ez a fa dugványból keletkezett, akkor a tő melletti hajtás is a dugvány egy új hajtása. Leválaszthatod, de ha megerősödött, érdemes oltani termő citromról. (Elvileg később teremhet oltás nélkül is).
Ez a kisebb lehetőség.
A másik:
Valószínűleg ez a fa egy magoncra oltott nemes (azt nem tudjuk, hogy a fa termett-e már), ebben az esetben a magonc (az alany) hajtott ki, amit ha leválasztasz és megmarad és megerősödik, akkor egy termő nemesről levett hajtással oltani kell. Erre alkalmas lesz az anya fa is,.